Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Jarenlang was de Trek Emonda één van de populairste klimfietsen en ook in het vlakke Nederland zie je de fiets nog regelmatig voorbij suizen. Het lichte gewicht en het strakke rijgedrag maken deze fiets zo populair. De derde en laatste generatie Émonda werd door Trek gelanceerd in 2021. In dit blog bekijken we wat de Émonda uniek maakte en welke alternatieven er vandaag de dag gemaakt worden.
Navigeer direct naar:
De Trek Émonda heeft een heuse facelift gehad. Trek volgt met deze vernieuwing dan ook de trend dat ook klimfietsen steeds aerodynamischer worden. Bovendien heeft de Émonda een agressievere geometrie gekregen, wat tot uiting komt in de snelheid die je met de fiets kunt halen. Ook de kabelgeleiding is vrijwel onzichtbaar, wat de fiets een geweldige look geeft.
Een aerodynamischere vormgeving van de buizen leidt onlosmakelijk tot zwaardere frames. Meer gewicht is echter het laatste waar je op zit te wachten als je een klimfiets koopt. Daarom heeft Trek een volledig nieuw type carbon ontwikkeld: het 800 Series OCLV. Het is net zo stijf als het 700 Series OCLV, maar weegt een stuk minder én het is ook nog eens een stuk sterker. Hierdoor weegt het frame van de Émonda SLR modellen maar 698 gram (maat 56)!
De vernieuwde H1.5 geometrie is door Trek ontwikkeld in samenwerking met het toenmalige Trek-Segafredo profteam. Hierbij is uitvoerig getest om de optimale zithouding te vinden voor aerodynamica, zonder dat het lichaam te snel uitput. Het meest opvallende verschil met de ‘oude’ Émonda is een aanzienlijk lagere stack. Hierdoor zit je verder voorovergebogen, wat zorgt voor een aerodynamische houding.
Een fraai detail aan de Émonda SLR modellen is de Aeolus RSL stuur & stuurpen combo. Je stuur en stuurpen bestaan hierbij uit één geheel. Het grote voordeel hiervan is dat het totale gewicht enorm laag ligt. De zwaarste uitvoering van deze combi is 295 gram. Ter vergelijking weegt de combinatie van een Bontrager Pro stuurpen met een Bontrager Pro VR-C carbon stuur al snel rond de 375 gram.
Naast het feit dat je dus al een stukje gewicht bespaart, heeft deze combi ook gewoon een erg fraaie uitstraling. Het geheel is een prachtig plaatje, wat nog verder verfijnd is met de verwerking van de kabels. Deze zijn onder het stuur door het frame in verwerkt, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Veel mooier gaat het niet worden!
De Trek Émonda is over de hele serie voorzien van een vernieuwde bottom bracket. De T47 Bottom Bracket is breder dan de bottom bracket van 2020 modellen. Dit zorgt voor meer efficiëntie tijdens een zware klim. De bredere bottom bracket zorgt bovendien dat de achterbrug van de fiets iets breder is. Dit zorgt voor meer stijfheid in het frame en dus ook weer meer efficiëntie bij het klimmen.
Samen met de Émonda bracht Trek ook een vernieuwde versie van de Aeolus wielen op de markt. Deze wielen hebben een nieuw ontwerp gekregen, waarbij ze lichter zijn dan hun voorganger, maar ook een hogere velg hebben. Deze combinatie van laag gewicht en hogere velgen zorgt dat de wielen maar liefst 11% sneller zijn.
De Aeolus wielen zijn in drie uitvoeringen beschikbaar: Elite, Pro en RSL. Het Elite model is het meer ‘budget vriendelijke’ model. Deze zien we terug op de Émonda SL 6 Pro. De Pro uitvoering wordt standaard meegeleverd op de Émonda SL 7, Émonda SL 7 eTap, de Émonda SLR 6 en de SLR 7. Het topmodel, de Aeolus RSL, zit standaard alleen op de Émonda SLR 9 en SLR 9 eTap.
Waar de Émonda SL en SLR in grote lijnen zeker overeen komen, zitten er natuurlijk ook verschillen tussen. De Émonda SL serie is iets budget vriendelijker, waardoor er niet gebruik kan worden gemaakt van een aantal elementen die je wel op de Émonda SLR terugvindt.
Waar zowel de Émonda SL als de SLR dezelfde H1.5 geometrie hebben, is de SLR serie gemaakt van het nieuwe 800 Series OCLV carbon. Om toch te zorgen dat de Émonda SL iets minder op je bankrekening drukt, is deze serie gemaakt van het welbekende 500 Series OCLV carbon. Dit type carbon is net zo stijf als de 800 serie, alleen wat zwaarder. Hierdoor komt het frame van de SL serie uit op een gewicht van 1152 gram tegenover de 698 van de SLR serie.
Vanzelfsprekend is de SLR serie met kwalitatief iets betere onderdelen afgewerkt dan de SL modellen. De SLR serie beschikt namelijk over de Aeolus RSL stuur & stuurpen combo en heeft standaard carbon wielen. In de SL serie heb je vanaf de SL 6 Pro carbon wielen en zijn ook niet alle modellen voorzien van carbon onderdelen.
+ Aerodynamischer ontwerp zorgt dat de Émonda nóg sneller is.
+ Het 800 Series OCLV carbon is extreem licht, stijf en stevig.
+ Fraaie kabelgeleiding op alle modellen.
+ De nieuwe Aeolus wielen zorgen voor verbeterde rijkwaliteiten in alle segmenten.
- Het frame van de SL modellen is minder licht dan het SLR frame.
- De H1.5 geometrie is iets minder comfortabel, al zal dit voor de meeste fietsers geen probleem zijn.
De Trek Émonda stond bekend om zijn lage gewicht en uitstekende klimcapaciteiten, maar wordt niet langer geproduceerd. Gelukkig zijn er meerdere racefietsen die dezelfde kwaliteiten bieden en in sommige gevallen zelfs overtreffen. Dit zijn de beste alternatieven:
De nieuwste generatie van de Madone combineert het beste van de Madone Gen 7 en de Émonda. Dit betekent dat je niet hoeft te kiezen tussen aerodynamica en gewicht: de Madone Gen 8 is een echte aerofiets die verrassend licht is gebleven. Perfect voor renners die snelheid en wendbaarheid willen zonder concessies te doen op het gebied van klimcapaciteiten.
Ook Cannondale heeft ervoor gekozen om hun klimfiets meer aero te maken. De Cannondale SuperSix EVO is daarmee dé klimfiets met aero-eigenschappen, speciaal ontworpen voor renners die zowel in de bergen als in de sprints willen presteren. Tegelijkertijd is de aerodynamica geoptimaliseerd, met CdA-waardes die bijna gelijk zijn aan de snelste aero-racefietsen ter wereld.
De Scott Addict RC staat volledig in het teken van gewichtsbesparing en klimprestaties. Dankzij de geavanceerde carbontechnologie en productiekennis van Scott behoort deze fiets tot de lichtste productiemodellen op de markt. Ideaal voor wielrenners die maximale efficiëntie zoeken in beklimmingen, zonder dat dit ten koste gaat van stijfheid en controle in afdalingen.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.