Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

De nieuwe Trek Emonda 2021: Lichter. Sneller. Veelzijdiger.

Datum:
18 juni 2020
Door:
Thomas

Al jaren is de Trek Emonda één van de populairste klimfietsen, maar ook in het vlakke Nederland zie je de fiets regelmatig voorbij suizen. Het lichte gewicht en het strakke rijgedrag maken deze fiets zo populair. Trek heeft voor het modeljaar 2021 een aantal radicale verandering gedaan aan de Emonda. De fiets ziet er nóg strakker uit en is een stuk sneller dan voorheen!

Wat is er nieuw aan de Emonda 2021?

De Trek Emonda heeft een heuse facelift gehad. Trek volgt met deze vernieuwing dan ook de trend dat ook klimfietsen steeds aerodynamischer worden. Bovendien heeft de Emonda een agressievere geometrie gekregen, wat tot uiting komt in de snelheid die je met de fiets kunt halen. Ook de kabelgeleiding is vrijwel onzichtbaar, wat de fiets een geweldige look geeft.

Emonda SLR 9 2021

800 Series OCLV Carbon frame

Een aerodynamischere vormgeving van de buizen leidt onlosmakelijk tot zwaardere frames. Meer gewicht is echter het laatste waar je op zit te wachten als je een klimfiets koopt. Daarom heeft Trek een volledig nieuw type carbon ontwikkeld: het 800 Series OCLV. Het is net zo stijf als het 700 Series OCLV, maar weegt een stuk minder én het is ook nog eens een stuk sterker. Hierdoor weegt het frame van de Emonda SLR modellen maar 698 gram (maat 56)!

800 Series OCLV Carbon

Vernieuwde H1.5 geometrie

De vernieuwde H1.5 geometrie is door Trek ontwikkeld in samenwerking met het Trek-Segafredo profteam. Hierbij is uitvoerig getest om de optimale zithouding te vinden voor aerodynamica, zonder dat het lichaam te snel uitput. Het meest opvallende verschil met de ‘oude’ Emonda is een aanzienlijk lagere stack. Hierdoor zit je verder voorovergebogen, wat zorgt voor een aerodynamische houding.

Meer weten over wat de geometrie doet met het rijgedrag van jouw racefiets? Lees dan hier ons blog!

Aeolus RSL stuur & stuurpen combo

Een fraai detail aan de Emonda SLR modellen is de Aeolus RSL stuur & stuurpen combo. Je stuur en stuurpen bestaan hierbij uit één geheel. Het grote voordeel hiervan is dat het totale gewicht enorm laag ligt. De zwaarste uitvoering van deze combi is 295 gram. Ter vergelijking weegt de combinatie van een Bontrager Pro stuurpen met een Bontrager Pro VR-C carbon stuur al snel rond de 375 gram.

Bontrager RSL Stuur + Stuurpen combo

Naast het feit dat je dus al een stukje gewicht bespaart heeft deze combi ook gewoon een erg fraaie uitstraling. Het geheel is een prachtig plaatje, wat nog verder verfijnd is met de verwerking van de kabels. Deze zijn onder het stuur door het frame in verwerkt, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Veel mooier gaat het niet worden!

T47 Bottom Bracket

De nieuwe Trek Emonda is over de hele serie voorzien van een vernieuwde bottom bracket. De T47 Bottom Bracket is breder dan de bottom bracket van 2020 modellen. Dit zorgt voor meer efficiëntie tijdens een zware klim. De bredere bottom bracket zorgt bovendien dat de achterbrug van de fiets iets breder is. Dit zorgt voor meer stijfheid in het frame en dus ook weer meer efficiëntie bij het klimmen.

Vernieuwde Bontrager Aeolus wielen

Samen met de Emonda 2021 brengt Trek ook een vernieuwde versie van de Aeolus wielen op de markt. Deze wielen hebben een nieuw ontwerp gekregen, waarbij ze lichter zijn dan hun voorganger, maar ook een hogere velg hebben. Deze combinatie van laag gewicht en hogere velgen zorgt dat de wielen maar liefst 11% sneller zijn.

Aeolus wieltjes

De Aeolus wielen zijn in drie uitvoeringen beschikbaar: Elite, Pro en RSL. Het Elite model is het meer ‘budget vriendelijke’ model. Deze zien we terug op de Emonda SL 6 Pro. De Pro uitvoering wordt standaard meegeleverd op de Emonda SL 7, Emonda SL 7 eTap, de Emonda SLR 6 en de SLR 7. Het topmodel, de Aeolus RSL, zit standaard alleen op de Emonda SLR 9 en SLR 9 eTap.

De verschillen tussen de SL en SLR modellen

Waar de Emonda SL en SLR in grote lijnen zeker overeen komen, zitten er natuurlijk ook verschillen tussen. De Emonda SL serie is iets budget vriendelijker, waardoor er niet gebruik kan worden gemaakt van een aantal elementen die je wel op de Emonda SLR terugvindt.

De frames

Waar zowel de Emonda SL als de SLR dezelfde H1.5 geometrie hebben, is de SLR serie gemaakt van het nieuwe 800 Series OCLV carbon. Om toch te zorgen dat de Emonda SL iets minder op je bankrekening drukt, is deze serie gemaakt van het welbekende 500 Series OCLV carbon. Dit type carbon is net zo stijf als de 800 serie, alleen wat zwaarder. Hierdoor komt het frame van de SL serie uit op een gewicht van 1152 gram tegenover de 698 van de SLR serie.

Emonda SLR 9 2021 Sfeer

De onderdelen

Vanzelfsprekend is de SLR serie met kwalitatief iets betere onderdelen afgewerkt dan de SL modellen. De SLR serie beschikt namelijk over de Aeolus RSL stuur & stuurpen combo en heeft standaard carbon wielen. In de SL serie heb je vanaf de SL 6 Pro carbon wielen en zijn ook niet alle modellen voorzien van carbon onderdelen.

De Emonda SL modellen

De Emonda SLR modellen

Onze eerste indruk

Op het eerste gezicht is de nieuwe Trek Emonda een stuk sneller dan haar voorganger. En dat is niet alleen voor het oog zo. Uit de tests van Trek komt bijvoorbeeld naar voren dat de nieuwe Emonda met een vermogen van 350 Watt, 15 seconden sneller is op de Alp D’Huez en maar liefst 21 seconden sneller op Mt. Fuji.

Afgezien van het feit dat de fiets een stukje sneller is, ziet de Emonda er ook een stuk strakker uit. De kabels zijn strak weggewerkt, bijna niet meer zichtbaar. Ongeacht of je nou de SL 5 of SLR 9 koopt, de fiets zal een luxe uitstraling hebben. In combinatie met de nieuwe Bontrager wielen is de fiets een fantastisch totaalplaatje voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige en lichte fiets.

Ride into the sunset - Emonda 2021

Hebben we ook nog aanmerkingen op de Emonda? Ja, maar die zijn minimaal. Zo is bijvoorbeeld het frame van de SL modellen een stukje minder licht dan de SLR modellen, maar het verschil in prijs weegt daar ruim tegenop. Daarnaast zorgt de agressievere houding dat de nieuwe Emonda iets minder comfortabel zal zijn dan haar voorgangers, maar voor de meeste fietsers zal dit geen problemen op moeten leveren.

Plus en minpunten opgesomd:

+ Aerodynamischer ontwerp zorgt dat de Emonda nóg sneller is.
+ Het 800 Series OCLV carbon is extreem licht, stijf en stevig.
+ Fraaie kabelgeleiding op alle modellen.
+ De nieuwe Aeolus wielen zorgen voor verbeterde rijkwaliteiten in alle segmenten.
- Het frame van de SL modellen is minder licht dan het SLR frame.
- De H1.5 geometrie is iets minder comfortabel, al zal dit voor de meeste fietsers geen probleem zijn.

Emonda 2021 & Project One

Wil jij jouw Emonda 2021 helemaal naar wens opbouwen? Dat kan natuurlijk ook met Trek Project One. Kies zelf je kleur, onderdelen en meer en rij er in stijl bij met jouw custom Emonda!

12GO geheime editieMet Project One kan je van jouw Emonda 2021 ook een speciale '12GOGogo' Editie maken

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv
Instagram: @12go_biking 
Strava: @12GO Biking