Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Voor optimaal fietsplezier is het belangrijk dat je fiets op de goede hoogte staat. Deze vier stappen helpen bij het afstellen van je nieuwe fiets. Met de juiste instellingen voorkom je blessures en rijd je met een grote glimlach rond!
De zadelhoogte is het meest voor de hand liggende onderdeel van het op maat afstellen van een fiets. De juiste zadelhoogte zorgt voor een efficiënte trapbeweging en voorkomt blessures en zadelpen. De zithoogte is de afstand tussen het zadel en het pedaal in de laagste stand. De basisregels voor de juiste zadelhoogte:
Er worden twee manieren uitgelegd om de juiste zadelhoogte te vinden.
Dit is de meeste gebruikte en gemakkelijkste manier om de zadelhoogte te bepalen:
Met deze methode wordt de zadelhoogte berekend door binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 1.09. De 109%-methode is exacter dan de Hiel-methode. De 109%-methode werkt als volgt:
Voorbeeld: een binnenbeenlengte van 77 cm x 1.09 = 83,93cm
Als de afstand van het zadel naar de pedalen te kort is, staat je zadel te laag. Je bovenbenen en kuiten moeten alle inspanningen verrichten. Dit kost meer moeite en fietst inefficiënt. Tevens komt er veel druk rondom de knie wat op termijn voor klachten kan zorgen. Bij een te hoge zadelstand heb je (ongemerkt) moeite om bij de pedalen te komen. Het gevolg hiervan is dat je te veel op het zadel beweegt. Hierdoor kunnen zitvlak problemen ontstaan. Een andere klacht door een te hoog zadel is pijn aan de achterkant van de knie.
Een zadel kan gekanteld worden. Voor de optimale zithouding en het beste rijcomfort moet het zadel in de juiste hoek staan. Staat het zadel te ver naar voren gekanteld? Dan heb je moeite om in je zadel te blijven zitten, tevens kantelt je bekken naar voren wat kan zorgen voor nek- en of rugklachten.
Stap 1
Controleer de hoek van het zadel met een waterpas. Vaak is het prettig om de zadelpunt 2 a 3 graden omhoog te zetten. Je bekken valt dan als het ware in het zadel. De zadelhoek is verstelbaar doormiddel van inbusbouten of een moer aan de onderkant van het zadel.
Stap 2
Maak een proefrondje en neem waar of het zadel prettig zit. Is het zitcomfort beter dan voorheen? Missie geslaagd! Heb je het idee dat je te veel achterover wordt gedrukt? Dan is de zadelhoek niet juist en moet het zadel vlakker worden gezet.
De stuurafstand is de afstand tussen het zadel en het stuur. Met de juiste stuurafstand voorkom je blessures aan de rug, nek en polsen. Als het stuur te dichtbij staat dan wil dat je achter op het zadel gaan zitten. Je schouders en ellebogen gaan te ver naar achteren. Mocht het stuur te ver naar voren staan, dan moet je te veel reiken naar het stuur en kunnen nekklachten ontstaan. Zo stel je de stuurafstand af:
Stap 1
Ga op de fiets zitten en let op de volgende punten:
Stap 2
Een ontspannen houding is belangrijk op de fiets. Dit ervaar je het beste tijdens een proefrondje. Als je niet lekker zit en de afstand te ver of te kort is, pas deze naar wens aan. Mocht dit prettig aanvoelen, en is het zitcomfort beter dan voorheen? Missie geslaagd!
Afhankelijk van het type fiets hoe je het stuur korter of langer maakt. De welbekende snel sluiting van o.a. Batavus en Gazelle doormiddel van een ontgrendelknop kun je de stuurpen switch omhoog halen. Je kunt nu de gewenste positie instellen. Neem plaats op het zadel pak met beide handen het stuur vast. Beweeg het stuur naar voren of naar achteren en voel wat de prettigste houding is. Haal de stuurpen switch naar beneden (je hoort dan vaak een klik) zodat deze geborgd is.
Er wordt niet altijd aan de stuurhoogte gedacht, of men weet niet dat deze in te stellen is.
De juiste stuurhoogte zorgt voor een comfortabele zithouding. Te lage stand zorgt voor veel druk op de handen en polsen. Een te hoge afstelling zorgt voor veel spanning tussen de schouderbladen en de schouders worden omhoog gedrukt.
Stap 1
Zorg ervoor dat je bij de afstelbout kunt. Op veel stadsfietsen en elektrische fietsen zit deze onder het snel sluiting systeem (switch). De afstelbout kan ook aan de zijkant van de stuurpen zitten. Draai deze los met een inbussleutel, vergeet de eventuele vergrendelingsbout/borgmoer niet los te halen aan de onderzijde van de stuurpen.
Stap 2
Haal de vergrendeling los, haal de switch omhoog en breng deze helemaal naar voren. In het hart van de stuurpen zit een rubberen afdichting verwijder deze. Gebruik hiervoor een lange inbussleutel 6mm. Haal de bout los, nu kun je zelf de gewenste stuurhoogte afstellen.
Stap 3
Stel nu de juiste stuurhoogte af. Het advies is om het stuur in te stellen op minimaal 4 cm boven het frame.(vanaf bovenzijde balhoofdbuis) Let er op dat je nooit verder gaat dan de maximale markering op de stuurpen staat aangegeven. Probeer een aantal hoogtes zelf uit en ervaar met een proefrondje wat het prettigst aanvoelt voor de handen, polsen en schouders. Mocht dit prettig aanvoelen, en het zitcomfort beter dan voorheen? Missie geslaagd! Heb je zelf het idee dat je nog niet lekker zit? Blijf dan andere hoogtes proberen tot het gewenste resultaat.
De juiste zitpositie op een stadsfiets of een elektrische fiets bepaald voor een groot gedeelte het fietsplezier op de fiets. Het vinden van de juiste zitpositie is een constant proces en is voor iedereen persoonlijk. Daarnaast kan je favoriete positie steeds wijzigen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor een lange tocht je stuur wat verder naar voren wilt zetten. Of dat je met gladde omstandigheden je zadel wat naar beneden zet.
Met het doorlopen van dit stappenplan heb je een belangrijke stap gezet naar nog meer fietsplezier. Ben je na het doorlopen van deze stappen nog niet te vrede over de zitpositie? Neem dan contact op met ons.
Vond je dit blog nuttig?
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.