Toggle Nav
Winkelwagen

De 6 meest voorkomende storingen bij e-bikes 2022

De 6 meest voorkomende storingen bij e-bikes 2022

Veel elektrische fietsen zijn voorzien van de betrouwbare ondersteuning van Bosch, Shimano en Bafang. Wanneer er iets mis is met het elektronische gedeelte laat de display vaak een foutcode zin. Handig, zo is een probleem makkelijk herkennen en te verhelpen. In deze blog leggen we de meest voorkomende foutcodes van de elektrische fietsen uit en geven we uiteraard de oplossing.

Bosch Foutcode 503

De meest voorkomende foutcode in het Bosch systeem is 503. Bij Shimano heet deze foutcode W011 en bij Bafang E21. Deze foutcode betekent een probleem bij de snelheidssensor. Deze snelheidssensor zit vast aan een spaak in het achterwiel. Bij elke wiel omwenteling komt deze sensor langs de sensor aan het frame. Met deze sensors wordt de snelheid in kilometers per uur berekend door het systeem. Bij foutmelding 503 staan vaak de sensoren niet goed meer tegenover elkaar geplaatst. Als er geen snelheid kan worden bepaald, zal het systeem niet ondersteunen.De sensor kan los gemaakt worden met een kruiskop schroevendraaier. 

Foutcodes bij e-bikes

Mocht dit niet het probleem oplossen, neem dan contact op met de werkplaats.

Bosch steeksleutel melding

Wanneer er een sleuteltje in het display verschijnt, geeft het systeem aan dat het tijd is voor de eerste beurt. Dit is afhankelijk van het verschillende factoren: Onder andere het aantal kilometers, de frequentie van fietsen en de leeftijd van de fiets. Tijdens deze beurt wordt het systeem aan de computer gekoppeld en wordt een software update uitgevoerd. Bij de eerste beurt bij 12GO Biking wordt ook de complete fiets gecheckt, zoals de kabelspanning, remmen, spaakspanning, bouten en moeren. Plan hier je onderhoudsbeurt in.
Na deze eerste beurt zal het display na ongeveer 1 jaar weer de steeksleutel weergeven. Dan is het tijd voor de jaarlijkse beurt.
Het is mogelijk om met de fiets en de melding door te rijden. Het is niet zoals met lampjes in een auto, dat er geen meter meer gereden kan worden. Uiteraard wordt wel aangeraden om een onderhoudsbeurt in te plannen!

Shimano Steps W013

Deze foutcode ontstaat als de koppelsensor niet kan initialiseren bij het opstarten van de fiets. Om de koppelsensor te kalibreren moet de druk op de pedalen 0 zijn en ook mag de fiets niet bewegen. Dit houdt in dat je als gebruiker de fiets moet aanzetten, als de fiets nog stilstaat op de standaard. Als de fiets al beweegt of er al wordt gefietst, dan kan de W013 storing ontstaan. Staat de fiets op W013 storing? Parkeer dan de fiets en start de fiets opnieuw op.

Bafang accu slaap modus

Het komt geregeld voor dat een Bafang systeem niet reageert. Vaak is het systeem in slaapstand gegaan. De accu moet dat letterlijk wakker worden gemaakt. Dit kan eenvoudig door het knopje op de accu in te drukken.

Bosch Foutcode 414

Verbindingsprobleem van bedieningseenheid: Display maakt geen contact met het systeem. Dit komt vaak voor in de vochtige maanden. Op de koperen contactpunten van het display ontstaat lichte corrosie en hierdoor kan de verbinding met het systeem wegvallen. Dit is op te lossen door de contactpunten schoon te maken en met contactspray te behandelen.

Bosch Foutcode 430

Foutcode 430 houdt in dat de interne accu van het display leeg is. Dit kan komen als je de accu altijd oplaad buiten de fiets. De accu van het display zelf kan leeg raken. Het display laadt op als de fiets wordt opgeladen als de accu in de fiets zit. Het display kan ook worden opgeladen via de mini USB aansluiting.

Heb je een andere foutmelding op je elektrische fiets? Neem dan contact op met de werkplaats.

Vond je dit blog nuttig?

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.