Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Review Batavus Finez E-go Power (Exclusive): Fiets van het jaar 2020

Datum:
7 september 2020
Door:
Joas

Nieuw in de collectie van Batavus voor 2020 is de Finez E-Go serie E-bikes. In dit blog bespreken we de twee topmodellen: de Finez E-go Power (adviesprijs €2699) en Finez E-go Power Exclusive (adviesprijs €2969). Uiteraard hebben we de fiets ook zelf op onze testbaan uitgebreid aan de tand gevoeld.

Een frame van de TU Delft

De ontwikkeling van het frame van de Finez door Batavus is bijzonder. Samen met studenten van de Technische Universiteit Delft is een wiskundig model ontwikkeld om de optimale geometrie en stijfheid per framemaat te berekenen. Het idee is dat hierdoor de Finez bij iedere framemaat de best mogelijke stabiliteit en rijeigenschappen heeft.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar wat merk je hiervan in de praktijk? Eerlijk gezegd kunnen wij niet beoordelen of dit tot een betere fiets leidt dan een 'standaard' ontwerpproces door de fabrikant zelf... Wat we wel weten: deze fiets rijdt heel erg goed. De Finez voelt vooral heel erg stabiel, of je nu rechtdoor fietst of een bocht maakt, of je met volle ondersteuning fietst of helemaal zonder. Die stabiliteit gaat tegelijk niet ten koste van het stuurgedrag. De fiets stuurt levendig en strak. Dit is een fiets die je zelfvertrouwen geeft op de weg, en tegelijk niet saai aanvoelt.

frame

Bosch motor

De Finez E-go Power modellen worden ondersteund door een Bosch Active Line Plus motor. Voor elektrische stadsfietsen is dit de gouden standaard. Bosch heeft niet alleen de motortechniek goed op orde, ook de aansturing van het systeem door de software is subliem. De ondersteuning is krachtig en tegelijk subtiel, en voelt erg natuurlijk en vloeiend aan tijdens het fietsen. We hebben inmiddels al op heel veel E-bikes gezeten en de Bosch Active Line Plus stelt nooit teleur. Niet voor niets valt er op dit punt vrij weinig te kiezen in het prijssegment van de Finez: alle directe concurrenten zijn allemaal voorzien van dezelfde motor.

bosch

Geïntegreerde accu

In de Finez serie zijn zowel modellen te vinden met een accu onder de bagedrager als modellen met een in het frame geïntegreerde accu. De luxere Finez E-go Power modellen hebben de accu netjes geïntegreerd in de onderbuis. De in het frame geïntegreerde accu heeft minder invloed heeft op de wegligging van de fiets, wat weer bijdraagt aan de eerder genoemde uitstekende rijeigenschappen van de Finez.

Ook ziet een in het frame geïntegreerde accu er natuurlijk erg strak uit. Dit is bij de Finez ook het geval. De accu is bovendien gemakkelijk uit het frame te verwijderen. Voordeel hiervan is dat je de accu binnenshuis kan opladen en bewaren bij koud weer, wat de prestaties en levensduur van de accu ten goede komt.

Een klein en subjectief nadeel van de fiets: de kunststof afdekkap van de accu zier er naar onze smaak net even wat minder mooi afgewerkt uit dan bij sommige concurrerende modellen.

accu

Kies je actieradius

De Batavus Finez Power modellen zijn beschikbaar met verschillende Bosch Powertube accu’s, zodat jij de accucapaciteit kunt uitkiezen die het beste past bij jouw wensen. De precieze actieradius die je kunt verwachten, hangt af van verschillende factoren zoals het gebruik, de weersomstandigheden en het gewicht van berijder en bagage. Je kunt de Bosch actieradiuscalculator gebruiken voor een indicatie van wat je ongeveer kunt verwachten.

Shimano Nexus naaf

De Finez Power en Finez Power Exclusive modellen zijn beide uitgerust met een Shimano Nexus 8-speed naafversnelling. Dit systeem is niet alleen oerdegelijk, maar biedt ook hele betrouwbare en soepele schakelprestaties. De Nexus versnelling werkt bovendien uitstekend samen met de Bosch aandrijving. Net als de Bosch motor is de Nexus 8 naafversnelling niet direct een onderscheidende eigenschap van de Finez E-go Power, maar wel wat je mag verwachten van een E-bike in dit segment.

Ketting of riem?

Het verschil tussen de Finez E-go Power en de E-go Power Exclusive is de gebruikte aandrijflijn. Waar het standaardmodel een conventionele ketting gebruikt (en daarom is voorzien van een gesloten kettingkast), heeft het Exclusive model een moderne en superstille Gates CDX riemaandrijving.

 Het grote voordeel bij deze fiets is dat de aandrijfriem gedurende zijn aanzienlijke levensduur schoon en stil blijft, terwijl een aan meer slijtage onderhevige ketting herrie kan gaan maken en wat meer onderhoud vraagt. Ook geeft een riem net even iets minder weerstand dan een ketting.

Bij het vergelijken van de twee modellen met en zonder riem merkten wij nog niet gek veel verschil: de aandrijving van de Exclusive voelt een piepklein beetje soepeler. Dit verschil zal na verloop van tijd door slijtage van de ketting wat groter worden.

riem

Hydraulische schijfremmen

Wie hard fietst moet ook hard kunnen remmen. Bij een E-bike zijn goede remmen daarom van groot belang. We zien daardoor dat ook op E-bikes het gebruik van hydraulische schijfremmen steeds normaler begint te worden. Echt heel erg nodig heb je ze eerlijk gezegd niet op een stadsfiets, maar fijn is het wel.

De brute remkracht van hydraulische schijfremmen komen op een stadsfiets vooral van pas als je een noodstop zou moeten gebruiken. Wat wel een duidelijk voordeel is van hydraulische schijfremmen voor dagelijkse situaties is de superieure modulatie van het systeem: je hebt heel veel controle over hoeveel je remt. Zoals gezegd heb je dat op een elektrische stadsfiets niet direct nodig, maar het geeft wel extra controle en vertrouwen. Dat kan natuurlijk nooit kwaad.

Vering

De Finez E-go modellen zijn allemaal uitgerust met een geveerde voorvork en een geveerde zadelpen. Dat is natuurlijk wel zo comfortabel. In de praktijk voelt de vering op de Finez E-go ook goed aan en is mooi in balans. De vering biedt extra comfort en controle op slecht wegdek, maar voelt niet zompig aan. De geveerde zadelpen maakt natuurlijk dat je zachter zit op de fiets. Tegelijk voelt dit wel wat minder strak aan dan een vaste zadelpen. Als dat laatste je voorkeur heeft, is de zadelpen overigens eenvoudig te verwisselen voor een vast model.

vering

V-zone verlichting

Goede verlichting is uiteraard belangrijk in het verkeer. Batavus heeft de Finez-modellen daarom uitgerust met het zogenaamde V-Light systeem. Met V-Light wordt er met laserstralen een V-vorm rondom de achterzijde van de elektrische fiets geprojecteerd. Hierdoor creëer je je eigen veiligheidszone en zou je beter zichtbaar moeten zijn in het verkeer. De verlichting van de Finez-fietsen is bovendien eenvoudig te bedienen via het display. Of dit een leuke gadget is of ook echt je veiligheid in het verkeer vergroot durven we niet te zeggen, maar mooi is het in ieder geval.

Oordeel

Pluspunten

+ Superstabiel en comfortabel frame met fantastische rijeigenschappen
+ Bosch Active Line Plus motor voor vloeiende en krachtige ondersteuning
+ Hydraulische schijfremmen geven perfecte controle
+ Geïntegreerde accu voor een strakke look en goede gewichtsverdeling
+ Accukeuze: kies de accu die past bij jouw wensen
+ V-zone achterlicht voor extra zichtbaarheid in het verkeer
+ Stille, onderhoudsvriendelijke riemaandrijving (op het Exclusive model)

Minpunten

- De kunststof afdekkap van de accu kan mooier
- Relatief weinig verdere integratie
- Een geveerde zadelpen is comfortabel, maar geeft een minder strak rijgevoel
- We hadden ook wel een topmodel met de Enviolo traploze versnellingsnaaf willen proberen...

De Batavus E-go Finez Power doet wat hij belooft: de fiets heeft een uitstekende wegligging en heerlijke rijeigenschappen. Verder is de fiets voorzien van topkwaliteit onderdelen van Bosch en Shimano, die presteren zoals we gewend zijn. Die titel ‘fiets van het jaar 2020’ kunnen wij wel begrijpen.Is de Batavus E-go Finez Power beter dan vergelijkbare modellen van de concurrentie, zoals de Gazelle Ultimate C8+ HMB of de Trek District +6? Dat is lastiger te zeggen. Het afwerkingsniveau van de Batavus is uitstekend en de prijs-kwaliteitverhouding is ook goed. Welke fiets uiteindelijk het beste bij jou past als je in dit prijssegment een E-bike zoekt hangt uiteindelijk ook erg af van wat je zelf mooi vindt en welke fiets en zithouding je zelf het fijnst vindt rijden. Kom het zelf ervaren in de winkel is dus ons advies!

finez

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!