Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Hoewel water essentieel is om gehydrateerd te blijven tijdens een lange fietstocht, kan een sportdrank ook een nuttige aanvulling zijn. Sportdranken zijn bedoeld om de elektrolyten die door zweet verloren gaan te vervangen, zodat uitdroging wordt voorkomen. Vaak bevatten ze ook koolhydraten, die je een energieboost kunnen geven als je begint te twijfelen. Met een beetje planning kan een sportdrank je helpen gehydrateerd en energiek te blijven tijdens zelfs de langste fietstocht.
Bekijk direct: Hypertone sportdranken |Isotone sportdranken | Sportvoeding
Lees verder...Wielrennen is een intensieve duursport waarbij je veel vocht kan verliezen. Bij een intensieve of lange training zweet je en daardoor wordt je vochtgehalte lager. In je zweet zit niet alleen water, maar daarmee ook belangrijke mineralen die ervoor zorgen dat vocht bijvoorbeeld beter opgenomen wordt. Dat is belangrijk voor een goede werking van de spieren en helpt tegen kramp of spierpijn. Dat is waar sportdranken om de hoek komen kijken: die helpen je om het vochtgehalte op peil te houden.
Je denkt misschien dat je met een simpele fles water je vochtgehalte op peil kan houden en dat klopt ook wel, maar er hangen wel wat voordelen aan het gebruik van sportdranken. In sportdranken zijn namelijk mineralen verwerkt die ervoor zorgen dat vocht sneller en beter opgenomen wordt in je lichaam. Vooral een snellere opname is fijn om tijdens trainingen je vochtgehalte op peil te krijgen. Daarnaast zitten er in sommige sportdranken ook andere voedingsstoffen verwerkt, zoals koolhydraten. Die dragen bij aan het verhogen van je energiepeil, terwijl water alleen helpt bij je vochtgehalte.
Er zijn drie verschillende sportdranken: isotone sportdranken, hypotone sportdranken en hypertone sportdranken. Het verschil zit hem in de ‘sterkte’ van de drank, oftewel: hoeveel voedingsstoffen in het drankje ten opzichte van je lichaamsvocht.
Hypotone sportdranken bevatten minder voedingsstoffen in het drankje dan de natuurlijke concentratie van je lichaamsvocht. Ze zijn ideaal om dorst te lessen tijdens een training.
Isotone sportdrankjes bevatten ongeveer dezelfde concentratie voedingsstoffen als je lichaam. Koolhydraten en mineralen worden in deze drankjes snel opgenomen, wat ze ideaal maakt voor tijdens trainingen of wedstrijden.
Hypertone sportdrankjes hebben de hoogste concentratie voedingsstoffen en dus ook meer dan de natuurlijke concentratie in je lichaamsvocht. Deze drankjes zijn geschikt om koolhydraatreserves bij te vullen en dus ook je energiepeil te verhogen, maar werken minder snel dan de bovenstaande drankjes. Dat maakt ze ideaal voor het herstel na een training.
Sportdrank heb je in 2 verschillende vormen, namelijk poedervorm of in een tabletvorm. Sportdrank in poedervorm is te verkrijgen in potten. Vervolgens doe je een paar scoopjes in je bidon met water om de sportdrank toe te voegen. Zo mengt de poeder met het water, waardoor je sportdrank krijgt. Ideaal.
Sportdrank in een tablet is ook erg makkelijk. Je gooit een tablet in het water en zo ontstaat je sportdrank. Het voordeel van een tablet is dat je precies weet wat de hoeveelheid is. Bij poedervorm zal je niet elke keer dezelfde hoeveelheid hebben, aangezien je zelf een scoopje er in gooit.
Wat is dan de beste sportdrank voor het wielrennen? Dat is per persoon heel verschillend. Het hangt namelijk af van de intensiteit van je training, hoe graag je het optimale uit je prestatie wil halen en het verschilt per persoon hoeveel vocht je verliest per training. Tijdens een lange of intensieve training raden we hypotone of isotone drank aan om je vochtreserves op peil te houden. In dat geval is het ook handig om een hypertone drank voor het herstel te nemen. Was je training niet heel intensief of heel kort en heb je weinig vocht verloren? Dan doet water ook goed genoeg zijn werk.
Wil je meer weten over sportvoeding, zoals een voedingsschema, de verschillen tussen voeding en sportdranken en meer tips? Lees dan alles over de juiste sportvoeding tijdens het wielrennen.
Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.
Gebruik voeding
Voor het sporten heb je vooral een goede basis nodig. Een gelletje van tevoren kan helpen. Neem dan een gelletje met isomatulose; dit heeft als voordeel dat de glucose in het bloed veel minder snel stijgt dan bij andere suikers, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Tijdens het sporten kies je voor isotone of hypotone sportvoeding. Een gelletje of reepje is makkelijk mee te nemen. Ook kan je een schepje poeder in je bidon doen.
Na het sporten vraagt je lichaam om herstelvoeding. Hiervoor kan je hypertone sportdrank gebruiken, omdat daarin meer koolhydraten zitten dan in je eigen lichaamsvocht. Een herstelreep of hersteldrank is soms nóg beter, omdat de koolhydraten in die producten aangevuld worden met eiwitten, essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren.
Type sportdrank
Hypotone sportdrank is vooral geschikt om voor en tijdens je inspanning te gebruiken als dorstlesser, omdat het snel en gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Isotone sportdrank is perfect voor tijdens je inspanning. Het wordt net als een hypotone sportdrank snel opgenomen, maar heeft een hogere dichtheid, waardoor het meer voedingsstoffen bevat. Hypertone sportdrank is handig als hersteldrank om je koolhydraatvoorraden aan te vullen.
Caffeïne
Cafeïne zorgt voor extra scherpte in de prestaties. Daarom wordt er in de finale van koersen vaak gebruik gemaakt van reepjes en gels met toegevoegde cafeïne. Denk er hierbij wel aan dat je het op tijd inneemt, omdat de waarden na 30 tot 60 minuten na inname ideaal zijn. Wees wel voorzichtig met het gebruik van cafeïne, overmatig gebruik kan leiden tot ongewenste effecten op lichaam en geest.
Koolhydraatverhouding
2:1 glucose/fructose verhouding Je lichaam is in staat om maximaal 60 gram koolhydraten per uur op te nemen in de vorm van glucose. Gelukkig kan je lichaam ook nog 30 gram koolhydraten opnemen in de vorm van andere soorten suikers, zoals fructose. Je kunt dus met sportvoeding die de 2:1 glucose/fructose verhouding hebben, tot wel 90 gram koolhydraten per uur opnemen! 1:0.8 glucose/fructose verhouding Sportvoeding met een 1:0.8 glucose/fructose verhouding zorgt ervoor dat je lichaam nóg meer koolhydraten kan opnemen, maar liefst 100 gram per uur. Dit is ideaal bij een lange en intensieve inspanning. Bovendien verkleint sportvoeding met deze ratio ook de kans op maag- en darmklachten.