Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietstrainer review: Tacx Flux 2 direct drive

Fietstrainer review: Tacx Flux 2 direct drive

Tacx is één van de pioniers van fietstrainers. Sinds de behoefte naar fietstrainers bestaat heeft Tacx fietsers daarin voorzien. De Tacx Flux 2 is de opvolger van de originele Tacx Flux en de grote broer van de Tacx Flux S. Met een adviesprijs van €799 is het bovendien best een forse investering. Wij hebben getest of de Flux 2 het geld waard is.

In het kort

+ Stilste trainer in onder de €1000,-
+ Perfect voor fanatieke fietsers die de hele winter door willen trainen
+ Zeer realistisch fietsgevoel
+ Krachtige trainer met een relatief hoog gesimuleerd stijgingspercentage

- Pootjes zijn niet inklapbaar, waardoor het opbergen lastig is
- Reageert minder snel dan we hadden verwacht

Direct alles over:

Technische specificaties van de Tacx Flux 2

De Flux 2 is een grote stap vooruit ten opzichte van de originele Tacx Flux en de voordeligere Tacx Flux S. Tacx heeft dan ook veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een waardige opvolger voor de eerste Tacx Flux, zonder de prijs verder op te voeren. De adviesprijs van de Flux 2 is namelijk maar €80 meer dan van de Flux. Waar voorheen dus alleen de Tacx Flux bestond, kun je tegenwoordig kiezen tussen de Flux S (€599) en de Flux 2 (€799).

Het vermogen en het stijgingspercentage

De Tacx Flux 2 heeft een 7,6 kg wegend vliegwiel. Met dit vliegwiel zorgt de Tacx niet alleen voor een realistisch fietsgevoel, maar kan de trainer je ook van een maximale weerstand van maar liefst 2000 watt voorzien. Daarnaast kan er dankzij de 2000 watt maximaal vermogen en stijgingspercentage van 16% worden gesimuleerd.

Dankzij het hoge maximale vermogen en de relatief steile helling die gesimuleerd kan worden is de Flux 2 voor iedere fietser geschikt. Zowel de fietser die heel de winter volle bak wil trainen, als de fietser die het leuk vindt om gewoon rondje door de viruele wereld van Zwift te rijden zal aan de Flux 2 meer dan genoeg hebben.

Tacx Flux 2 12GO Biking

Nauwkeurigheid van de vermogensmeter

De nauwkeurigheid staat voor hoe exact de fietstrainer de door jou geleverde vermogens registreert. Dat wil zeggen dat je het geregistreerde vermogen bij 100 watt geleverd vermogen kan variëren tussen de 97 en 103 watt, wanneer je trainer een afwijking heeft van 3%. Je kunt dit vermogen terugzien in de Tacx-app, in Zwift of in andere apps.

De vermogensmeter van de Flux 2 is iets nauwkeuriger dan op de Tacx Flux S. De Flux 2 heeft namelijk een maximale afwijking van 2,5%, waar de Flux S een afwijking van 3% heeft. Bovendien zijn binnen deze prijsklasse alleen de Wahoo Kickr Core en de Elite Direto XR-T iets nauwkeuriger dan de Flux 2, al zijn de verschillen nauwelijks echt voelbaar.

Compatibel met iedere sportfiets

De Tacx Flux 2 is een trainer die voor alle sportfietsen geschikt is.  Standaard kun je de Flux S gebruiken met Quick-Release assen. Bij de Flux 2 worden standaard adapters voor 142x12 en 148x12 steekassen meegeleverd.  Voor de iets minder gangbare maten (135x10 en 135x12) zijn adapters los verkrijgbaar.

Verder kun je standaard Shimano/Sram 8 tot en met 11 speed cassettes en 12-speed Sram cassettes met een 11-50 vertanding op de trainer monteren. Voor Campagnolo en XD/XDR/Microspline 12-speed cassettes heb je wel aparte body’s nodig. Deze zijn los verkrijgbaar.

Waardering:
83%
39,99
Waardering:
93%
13% korting
79,99
Waardering:
98%
6% korting
79,99
Waardering:
97%
6% korting
49,99
Waardering:
91%
14% korting
79,99
25% korting
TWEEDEKANS

Connectiviteit en apps

De Tacx Flux 2 maakt gebruik van zowel een ANT+ signaal als Bluetooth. Via de indicatoren op de trainer kun je zien welke verbinding er actief is. Je kunt de trainer aan al je ‘smart’ apparaten koppelen. Door middel van een dongle is de Tacx ook te koppelen aan je pc of laptop.

Verder kun je de Tacx Flux 2 met alle gangbare apps gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan TrainerRoad, Zwift, SufferFest, FulGaz en Training Peaks.

Gebruiksgemak van de Tacx Flux 2

Het gebruiksgemak van de Flux 2 testen we van A tot en met Z. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat we de doos open doen tot het moment dat de training erop zit.

Voordat je aan de slag kunt met de Flux 2, moet je hem in elkaar zetten. De trainer komt namelijk als 2 losse stukken uit de doos, de pootjes en de trainer zelf. Met een meegeleverde tool heb je de trainer in (letterlijk) een handomdraai in elkaar zitten.

Nadat je de cassette en fiets op de trainer hebt gezet is het belangrijk om vooraf de trainer te kalibreren met een ‘spindown’. In tegenstelling tot de Neo 2T heeft de Flux 2 namelijk geen automatische kalibratie. Het kalibreren kan je met de Tacx Flux 2 in bijna iedere trainingsapp doen, waardoor je geen losse app nodig hebt.

Tacx Flux 2 in actie

Gebruik tijdens een workout

Tijdens een training is de Tacx op meerdere manieren te gebruiken. Afhankelijk van je doel met de training kun je kiezen op welke manier je de trainer inzet.

De meest eenvoudige is de “ERG modus”. In deze modus stel je een bepaald vermogen in, bijvoorbeeld 200 watt, en de trainer zal dan dat vermogen constant aanhouden. Deze modus wordt gebruikt door apps als TrainerRoad, die de trainer aansturen op bepaalde vermogens.

De Simulatie (SIM) modus is een stuk realistischer. Deze modus houdt rekening met de omgevingsfactoren, zoals een helling tijdens het Zwiften. In deze modus hangt je snelheid dan ook af van de helling en de vermogens die je op tafel legt.

Voor het eerste gebruik is de trainer eenvoudig te kalibreren in de Tacx Utility app. Na de initiële kalibratie hoeft de trainer alleen nog gekalibreerd te worden wanneer je hem verplaatst of wanneer de trainer lang niet is gebruikt.

Tacx Ultility app

Tijdens het fietsen is het eenvoudig om van modus te wisselen en blijft de trainer stabiel staan dankzij de brede pootjes. Een sprintje aantrekken is geen probleem met de Flux 2. Dankzij de brede pootjes en het iets hogere gewicht is de trainer erg stabiel. Bij echt harde sprints wil de trainer nog wel iets gaan schuiven, maar dat komt zo weinig voor dat het verwaarloosbaar is. Een trainingsmat onder de trainer zorgt ervoor dat de je vloer netjes blijft en de trainer minder gaat schuiven.

Gebruiksgemak na je workout

Na je training merk je de grootste beperking van de Tacx Flux 2. De pootjes zijn namelijk niet inklapbaar en de trainer beschikt daarnaast niet over een handvat. Het is dus niet eenvoudig om de 23,6 kilo wegende trainer even op te bergen na je training.

Daarnaast is de Tacx Flux S 67cm lang, 64,2 breed en 46 hoog. Je plaatst hem dus ook niet even makkelijk naast een kastje of onder het bed. Als je maar beperkt de ruimte hebt en niet een vaste ‘pain cave’ kunt inrichten, moet je dus goed nadenken waar je de Flux 2 kunt opbergen.

Tacx Flux 2 voetafdruk 12GO Biking

Rijbeleving en geluid op de Tacx Flux 2

Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de Flux 2 hebben we verschillende trainingen afgewerkt. Eén interval training, waarbij we gebruik maakten van de ERG modus en een ‘normale’ Zwift rit in de simulatie modus.

Fietsgevoel op de Flux 2

Tacx is één van de beste als het aankomt op een realistisch fietsgevoel creëren. Met de Flux 2 laat Tacx zien dat je voor een realistisch fietsgevoel niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Het relatief grote vliegwiel zorgt voor een goede inertie, het gevoel van doorrollen wanneer je de benen stilhoudt. Wanneer je daarna weer kracht zet op de pedalen trap je vloeiend door, omdat het vliegwiel goed haar draaisnelheid behoudt.

In vergelijking met andere trainers in dezelfde prijsklasse, voelt de Flux 2 net iets realistischer dan de Elite Direto XR-T, terwijl de Wahoo Kickr Core op haar beurt weer iets realistischer aanvoelt dan de Flux 2.

Fietsgevoel op de Tacx Flux 2

Geluid van de Flux 2

Wat vrijwel direct opvalt aan de Tacx Flux 2, is dat de trainer na het inschakelen een soort laag grommend geluid maakt. Het is absoluut niet hard en ook zeker niet storend, maar écht stil is de trainer niet. Wanneer je eenmaal gaat fietsen valt dit geluid wel snel weg tegen het geluid van je aandrijflijn en het vliegwiel.

Op een snelheid van ongeveer 30 km per uur produceert de Flux 2 circa 60 decibel aan geluid. Dit is ongeveer het volume van een normaal gesprek. Met de Flux 2 is de kans op klagende buren of huisgenoten daardoor minimaal. Dit is bovendien ook stiller dan trainers met een vergelijkbare prijs.

Tacx Flux 2 12GO Biking

Trainen met de ERG modus

Toen de Flux 2 voor het eerst op de markt was gezet waren er veel problemen met de ERG modus. Niet alleen functioneerde de ERG modus niet naar behoren, ook het vermogen vertoonde grote afwijkingen. Na veel werk achter de schermen bij Tacx is de Flux 2 inmiddels al stukken beter dan toen de trainer voor het eerst op de markt kwam. Dankzij nieuwe onderdelen in het binnenwerk zijn de problemen met de ERG modus gelukkig verleden tijd.

In ERG modus past de Flux 2 binnen 4 à 5 seconden het vermogen aan. Dit is iets langzamer dan we van de trainer hadden verwacht. De Flux S (het ‘kleine broertje’ van de Flux 2) wisselt namelijk al binnen 2 à 3 seconden. Desalniettemin is dit al een stap vooruit ten opzichte van de toen de Flux 2 voor het eerst op de markt kwam.

De Tacx Flux 2 houdt wel stabieler het vermogen vast dan de Flux S. Tijdens de trainingen blijft de trainer keurig binnen de 2,5% maximale afwijking die Tacx specificeert voor de Flux 2.

Tacx Flux 2 ERG modus De trainer heeft even een paar tellen nodig om het ingestelde vermogen te bereiken, maar houdt het vermogen wel goed vast.

Trainen met de simulatie modus

In de simulatie modus voel je goed dat de Flux 2 een stapje beter is dan de Flux S. Het zwaardere vliegwiel zorgt voor een realistischer fietsgevoel en je kunt steilere hellingen simuleren. Hierdoor heb je alleen met de steilste virtuele hellingen nog dat de trainer de limiet bereikt. Met de 2000 watt maximaal vermogen heb je bovendien meer dan genoeg om na je Zwift race nog een eindsprint eruit te persen.

Flux 2 vergeleken met andere trainers

De Tacx Flux 2 is een krachtige direct drive trainer in het middensegment. Qua specificaties valt de trainer ook absoluut niet tegen, maar hoe verhoudt de trainer zich ten opzichte van de andere Tacx interactieve trainers en trainers in dezelfde prijsklasse?

Vergelijk met andere trainers in het middensegment
Vergelijk met andere Tacx trainers

Eindoordeel

Ondanks dat de Tacx Flux 2 na de lancering niet altijd nauwkeurig genoeg was, is de trainer tegenwoordig gewoon een uitstekende keus. De trainer is de stilte in zijn prijsklasse, biedt een realistisch fietsgevoel en heeft meer dan genoeg maximaal vermogen. Helaas heeft de Flux 2 geen inklapbare pootjes, maar dat weegt niet op tegen het vermogen en het het minimale aantal decibels wat je van de Flux 2 terugkrijgt. De Flux 2 is jouw trainer als je op een stille en krachtige trainer zoekt, zonder de hoofdprijs te betalen.

799,99
Waardering:
89%
10% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm