Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De beste bandenspanning voor gravelbikes

De beste bandenspanning voor gravelbikes

Je hebt een gravelbike weten te bemachtigen: mooi! Je hebt genoten de eerste ritten: nog mooier! Nu wil je opzoek naar meer snelheid, meer grip en meer avontuur: dit wordt werkelijkheid met de juiste bandenspanning in je gravelbike.

De bandendruk voor gravel is belangrijk

Er zijn een aantal factoren waarom het van belang is om een juiste bandendruk te hebben. Allereerst draait het bij de druk ook om grip. Hoe meer oppervlakte er in contact komt met de grond, hoe meer grip je hebt met de banden. Zeker bij de losse gravelsteentjes is dat belangrijk. Maar bij jou gaat het natuurlijk niet alleen om grip, jij wilt snel zijn. Snelheid werkt eigenlijk precies tegenovergesteld van grip. Hoe minder contactoppervlakte de grond raakt, hoe minder weerstand er is, waardoor er dus meer snelheid behouden wordt. Een goede afstemming tussen deze twee factoren is dus belangrijk. 

Bandenspanning zorgt ook voor comfort tijdens het fietsen. Met te weinig luchtdruk zul je alle hobbels en stenen voelen, terwijl je bij te veel druk juist alle trillingen gaat krijgen. Bovendien zorgt een juiste druk ook voor kleinere kans op lekrijden. Wel zo fijn als je ergens in de middle of nowhere bent. Uiteindelijk zorgt een juiste bandenspanning dus voor: meer grip, minder rolweerstand, meer comfort en minder kans op lekrijden. Check dus ook zeker regelmatig of de druk van je banden goed is. 

Welke bandenspanning voor jouw gravelbike?

De juiste bandenspanning in de banden van een gravelbike zorgt grip op de juiste momenten en zorgt ervoor dat je gemakkelijk over obstakels heen rolt.  Daarom is er een tabel gemaakt waarin alle bandenspanningen terug te vinden zijn. Er zijn 4 variabelen om rekening mee te houden: gewicht, velgbreedte, bandbreedte en natte of droge omstandigheden.

In deze tabel wordt uitgegaan van tubeless banden. Zijn je banden nog niet tubeless? Zo maak je je banden tubeless. Onder de tabellen vind je een advies voor banden die niet tubeless geschikt zijn.

Let op: de tabel maakt gebruik van een totaal gewicht, dat is dus inclusief het gewicht van de rijder, fiets en bepakking.

 

Hoeveel bar bij een gravelbike die niet tubeless geschikt is?

De hierboven staande tabellen zijn voor de tubeless banden. Banden met een binnenband kunnen vaak wat meer bar aan dan de tubeless banden. Over het algemeen kan het verschil in bar liggen aan het soort band, maar in de meeste gevallen kun je uitgaan van 0.2 tot 0.5 bar verschil. We adviseren om banden die niet tubeless geschikt zijn ongeveer 0.3 bar extra te geven dan de hierboven genoemde getallen in de tabellen. 

Bekijk meer over gravelbikes

Zelf op zoek naar een nieuwe gravelbike of nieuwe onderdelen? Neem dan eens een kijkje naar onze favoriete gravelbikes, gravelbanden en gravelbike wielen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette