0

Winkelmand

  Totaal
  Home  Kleding 

  Belang van onderkleding

  Onderkleding heeft 2 belangrijke eigenschappen

  - Houdt je droog
  - Houdt je op temperatuur

  Doel: Vochtregulering.

  Tijdens het fietsen of hardlopen produceert het lichaam warmte. Wanneer de warmte niet, of niet snel genoeg wordt afgevoerd ontstaat er transpiratie. Om er voor te zorgen dat het lichaam niet te snel afkoelt tijdens een korte pauze in de wind, of tijdens de cooling-down van de work-out, is het van groot belang dat de huid droog is. Een natte huid koelt namelijk veel sneller af dan een droge huid. Goede onderkleding moet dan ook goed ventileren en een snelle afvoer van vocht mogelijk maken.

  Hoe werkt het? Werking van diverse stoffen.

  Onderkleding is gebaseerd op de vocht opzuigende en vochtafstotende eigenschappen van sommige materialen. Daarnaast hebben de materialen vaak nog eigenschappen als: warmt reguleren en geur afbrekend.

  De vocht opzuigende binnenzijde van onderkleding zorgt ervoor dat het vocht als het ware door de onderkleding heen geduwd wordt, van het lichaam af, naar een bovenliggende kledinglaag. Dit werkt alleen als de onderkleding volledig aansluit op het lichaam. De structuur van de onderkleding zorgt ervoor dat het vocht over een zo groot mogelijk oppervlak wordt verspreid. Dit maakt een snelle verdamping van het vocht mogelijk. En wees eerlijk, er is weinig gaver dan na een workout jezelf te zien dampen in de kou.

  Doel: Temperatuur.

  Tijdens het fietsen of hardlopen, produceert het lichaam warmte. In koude omstandigheden, met temperaturen onder 0, moet het lichaam op temperatuur blijven. Fiets je in de kou is het van belang dat je niet na een flinke inspanning een moment van rust pakt, en bijna in shock raakt van het warmteverschil.

  Op zo'n moment is het van belang dat de onderkleding je warm houdt, maar wel het vocht kwijt raakt.

  In omstandigheden met een buitentemperatuur tussen de 0 en 15 graden is het van belang dat het lichaam warm blijft. De onderkleding heeft twee eigenschappen nodig; ventilatie en warmte.

  Bij omstandigheden met een buitentemperatuur van boven de 15 graden is het belangrijk dat het lichaam koel en droog gehouden wordt. De onderkleding moet er voor zorgen dat het zeer goed ventileert en het vocht snel afdrijft, maar wel zo dat het lichaam koel blijft.

  Hoe werkt het? Werking van diverse stoffen.

  Bij onderkleding in de winter is het van belang dat de onderkleding nauw aansluit en een hoge ronde hals heeft. Hierbij wordt de lichaamswarmte zo goed mogelijk opgeslagen. De onderkleding zal voorzien zijn van thermische garen en van extra dikke stukken, wat zorgt voor extra isolatie.

  Bij onderkleding van tussen de 0 tot 15 graden wordt er gebruik gemaakt van bijzondere materialen, zoals hexa-gekanaliseerde vezels voor een goede vochtafvoer en diverse soorten hightech polyester vezels, die er voor zorgen dat het lichaam op temperatuur blijft.

  Bij onderkleding voor temperaturen boven de 15 graden wordt er gebruik gemaakt van een meerkanaals vezelconstructie dat zweet van het lichaam aftrekt, zodat het lichaam koel blijft. Verder wordt er gebruik gemaakt van koelgaten op plekken die het snelst warm worden, zoals de oksels en de rug. Hiermee wordt het lichaam optimaal geventileerd.

  Hoe draag je de kleding?

  In de winter wordt aangeraden om 3 lagen te dragen:

  1) Onderkleding die van 0 tot -30 warm houdt en vocht afdrijft
  2) Een laag die het vocht uit de onderkleding opneemt en het lichaam warm houdt, bijvoorbeeld een soft shell.
  3) Een jack wat waterdicht, winddicht en ademend is.

  In de lente/herfst wordt aangeraden om 2 of 3 lagen te dragen, afhankelijk van het weer:

  1) Onderkleding die van 0 tot 15 graden warm houdt en vocht afdrijft
  2) Een shirtje wat het vocht uit de onderkleding opneemt, eventueel met armstukken.
  3) Afhankelijk van de weersomstandigheden: een waterafstotend windjasje

  In de zomer wordt aangeraden om 2 lagen te dragen

  1) Onderkleding die koel houdt en vocht snel afdrijft
  2) Een shirtje wat het vocht opneemt.

  Hoe draag je de rest? Zoals broeken etc.

  In de winter: Een goede dikke lange broek en goede lange sokken, eventueel armwarmers en overschoenen.
  In de herfst/lente: Een goede lange broek en goede lange sokken.
  In de zomer: Een korte broek en korte, goede sokken.