
Gebruik jas
Regenjack: Is bedoeld om ervoor te zorgen dat je niet nat en dus niet koud wordt. Afhankelijk van de waterkolom, de mate van waterdichtheid, houdt dit jack je een bepaalde tijd droog.
Windstopper: Is bedoeld om ervoor te zorgen dat koude wind niet binnen kan komen. Wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens gure dagen, maar ook in een afdaling.
Winterjack: Is bedoeld voor de koude dagen. Een winterjack is vaak gevoerd en ook minimaal waterafstotend, zodat je echt bestand bent tegen winters weer.
Pasvorm
Race: Dit zijn kledingstukken die strak aansluiten op de benen en de armen.
Sportief: Dit zijn kledingstukken die wat losser om het lichaam vallen en daardoor meer gericht zijn op comfort. Deze kledingstukken hebben nog wel een pasvorm die mooi om het lichaam aansluit.
Recreatief: Deze kledingstukken zijn gericht op de recreatieve fietsers die geen (strakke) jersey aan willen.
Mountainbike: Mountainbike kleding heeft een wijde pasvorm. Deze pasvorm zorgt dat je meer bewegingsvrijheid hebt.
Omstandigheden
Warm weer: boven de 20°C
Mild weer: 15°C tot 20°C
Fris weer: 10°C tot 15°C
Koud weer: 0°C tot 10°C
Winters weer: onder de 0°C
Ademend vermogen
Matig ademend: Dit zijn vooral fietsjacks die je tijdens een buitje of in een afdaling aandoet, maar die je niet aanhoudt bij droog weer, omdat je jezelf dan opblaast.
Goed ademend: Dit zijn fietsjacks die je comfortabel een hele rit aan kan hebben, omdat ze vocht prima afvoeren
Hoog ademend: Dit zijn fietsjacks die er ook tijdens zware inspanningen voor zorgen dat vocht heel goed afgevoerd wordt.
Winddicht
Tijdens de koude winterdagen is het wel prettig om de gure wind te kunnen weren.
Voorzijde winddicht: Bij deze broeken zit er een membraam aan de voorzijde, daar waar je de meeste wind vangt, waardoor wind niet binnen kan komen
Rondom winddicht: Bij deze broeken zit er een membraan om de hele broek, zodat de koude wind ook niet aan de achterkant binnen kan komen
Waterbestendig
- Waterafstotend: Is bestand tegen opspattend water en lichte regen.
- Waterdicht: Is bestand tegen heel veel water.
Zakken
Zakken in shirts zijn erg handig om wat essentiële spullen zoals reepjes en je telefoon mee te kunnen nemen. De meeste fietsshirts hebben achterzakken. Sommige shirts hebben ook een klein zakje met rits, waar je bijvoorbeeld je sleutels in mee kan nemen.
Isolerend materiaal
Isolerend materiaal zorgt ervoor dat het water in je bidon langer koel blijft. Dit is ideaal wanneer je een lange dag in de zon fietst. Andersom werkt het ook: wanneer je op koude winterdagen thee in je thermobidon doet blijft het ook lang warm.
USB Oplaadbaar
Wanneer fietsverlichting USB-oplaadbaar is hoef je niet elke keer batterijen te vervangen wanneer deze op zijn. Je laadt de verlichting eenvoudig op aan een USB-aansluiting.
Aantal lumen
Tot 50 Lumen:
Verlichting tot 50 Lumen wordt gebruikt om gezien te worden, je kunt hier geen wegdek mee verlichten.
50-99 Lumen:
Verlichting tussen de 50 en 99 Lumen is meestal verlichting voor achter de fiets. Hiermee ben je beter zichtbaar dan met een achterlichtje van 15 Lumen.
100-499 Lumen:
Met dit type verlichting weet je zeker dat je het wegdek goed kunt verlichten als je rijdt in een minder goed verlichte omgeving.
500-999 Lumen:
Dit type verlichting is ideaal voor de onverlichte paden, zoals de polders, waar je geen of af en toe een lantaarnpaal vindt.
1000 of meer Lumen:
Als je op onverlichte plekken rijdt en ondertussen goed wilt zien kan je ook kiezen voor verlichting van 1000 of meer Lumen.
Gebruik voeding
Voor het sporten heb je vooral een goede basis nodig. Een gelletje van tevoren kan helpen. Neem dan een gelletje met isomatulose; dit heeft als voordeel dat de glucose in het bloed veel minder snel stijgt dan bij andere suikers, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Tijdens het sporten kies je voor isotone of hypotone sportvoeding. Een gelletje of reepje is makkelijk mee te nemen. Ook kan je een schepje poeder in je bidon doen.
Na het sporten vraagt je lichaam om herstelvoeding. Hiervoor kan je hypertone sportdrank gebruiken, omdat daarin meer koolhydraten zitten dan in je eigen lichaamsvocht. Een herstelreep of hersteldrank is soms nóg beter, omdat de koolhydraten in die producten aangevuld worden met eiwitten, essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren.
Met cafeïne
Cafeïne zorgt voor extra scherpte in de prestaties. Daarom wordt er in de finale van koersen vaak gebruik gemaakt van reepjes en gels met toegevoegde cafeïne. Denk er hierbij wel aan dat je het op tijd inneemt, omdat de waarden na 30 tot 60 minuten na inname ideaal zijn. Wees wel voorzichtig met het gebruik van cafeïne, overmatig gebruik kan leiden tot ongewenste effecten op lichaam en geest.