Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Head Circumference
Type fietser
Type schoenen
Wielmaat
Padding
Padding in handschoenen zorgt ervoor dat je handen beschermd worden tegen trillingen van de weg. Hierdoor krijg je minder snel last van je handen, waardoor je meer comfort ervaart.
Binnenbroek
Sommige fietsbroeken voor op de mountainbike hebben een extra binnenbroek met een zeem, waardoor het comfort van een zeem kan worden ervaren in een wijdere broek. Fietsbroeken voor op de racefiets hebben geen binnenbroek.
Ritduur
Dit geeft een indicatie van het comfort van een broek en de zeem. Ben jij van plan om veel lange ritten te rijden, kies dan ook voor een broek die je daar voldoende comfort voor biedt.
Zeem
De zeem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een fietsbroek. Het zorgt ervoor dat trillingen gedempt worden, vocht afgevoerd en dat de broek niet gaat schuren. Een broek met een betere zeem zorgt er dus voor dat je langer comfortabel op de fiets kan blijven zitten.
Gebruik jas
Regenjack: Is bedoeld om ervoor te zorgen dat je niet nat en dus niet koud wordt. Afhankelijk van de waterkolom, de mate van waterdichtheid, houdt dit jack je een bepaalde tijd droog.
Windstopper: Is bedoeld om ervoor te zorgen dat koude wind niet binnen kan komen. Wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens gure dagen, maar ook in een afdaling.
Winterjack: Is bedoeld voor de koude dagen. Een winterjack is vaak gevoerd en ook minimaal waterafstotend, zodat je echt bestand bent tegen winters weer.
Pasvorm
Race: Dit zijn kledingstukken die strak aansluiten op de benen en de armen.
Sportief: Dit zijn kledingstukken die wat losser om het lichaam vallen en daardoor meer gericht zijn op comfort. Deze kledingstukken hebben nog wel een pasvorm die mooi om het lichaam aansluit.
Recreatief: Deze kledingstukken zijn gericht op de recreatieve fietsers die geen (strakke) jersey aan willen.
Mountainbike: Mountainbike kleding heeft een wijde pasvorm. Deze pasvorm zorgt dat je meer bewegingsvrijheid hebt.
Omstandigheden
Warm weer: boven de 20°C
Mild weer: 15°C tot 20°C
Fris weer: 10°C tot 15°C
Koud weer: 0°C tot 10°C
Winters weer: onder de 0°C
Ademend vermogen
Matig ademend: Dit zijn vooral fietsjacks die je tijdens een buitje of in een afdaling aandoet, maar die je niet aanhoudt bij droog weer, omdat je jezelf dan opblaast.
Goed ademend: Dit zijn fietsjacks die je comfortabel een hele rit aan kan hebben, omdat ze vocht prima afvoeren
Hoog ademend: Dit zijn fietsjacks die er ook tijdens zware inspanningen voor zorgen dat vocht heel goed afgevoerd wordt.
Model broek
Een strakke broek wordt vooral gebruikt door wielrenners, omdat het prettig is als de zeem direct op de huid en wanneer de stof goed aansluit.
Op de mountainbike is een wijdere broek soms comfortabeler, omdat je dan wat meer bewegingsvrijheid hebt. Om de zeem toch goed aan te laten sluiten zit er dan vaak een binnenbroek met zeem in.
Winddicht
Tijdens de koude winterdagen is het wel prettig om de gure wind te kunnen weren.
Voorzijde winddicht: Bij deze broeken zit er een membraam aan de voorzijde, daar waar je de meeste wind vangt, waardoor wind niet binnen kan komen
Rondom winddicht: Bij deze broeken zit er een membraan om de hele broek, zodat de koude wind ook niet aan de achterkant binnen kan komen
Waterkolom (waterdichtheid)
Waterbestendig
Zakken
Zakken in shirts zijn erg handig om wat essentiële spullen zoals reepjes en je telefoon mee te kunnen nemen. De meeste fietsshirts hebben achterzakken. Sommige shirts hebben ook een klein zakje met rits, waar je bijvoorbeeld je sleutels in mee kan nemen.
Extra veiligheidssysteem
Geen extra veiligheidssysteem: Bij deze helmen zit geen vorm van extra bescherming ingebouwd.
MIPS: MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. De MIPS technologie is een meebewegende binnenschaal in de helm en heeft de werking van een kreukelzone.
WaveCel: WaveCel is een celstructuur aan de binnenzijde van de Bontrager-helmen. Het is volgens Bontrager, 48 keer effectiever in het voorkomen van hersenschuddingen bij veel voorkomende fietsongevallen dan standaard EPS-schuim.
Zonneklep
Een helm uitgerust met een klep beschermt je net wat beter tegen het zonlicht. Daarnaast beschermt de klep je ook tegen laag hangende takken op de MTB en opspattend grind. Bij de meeste helmen is de klep afneembaar.
Insectennet
Sommige helmen zijn uitgerust met een insectennet. Dit netje bevindt zich aan de voorkant van de helm bij de eerste ventilatiegaten. Dit net houdt vliegen en andere insecten tegen tijdens het fietsen.
Uitneembare padding
De padding in de helm zorgt voor extra draagcomfort tijdens het fietsen. De meeste padding voert het vocht af en heeft anti bacteriële eigenschappen. Bij de meeste helmen is de padding uitneembaar. Hierdoor is deze gemakkelijk te wassen en te onderhouden.
Schoenleest
Bij het kiezen van je maat is het belangrijk om te onthouden dat je voeten uitzetten als het warm wordt. Gemiddeld wordt er halve tot hele maat groter genomen dan je normaal hebt:
Sluiting schoenen
Materiaal zool
Het materiaal van de zool van de schoenen bepaalt grotendeels hoe deze schoen aanvoelt en hoe je met deze schoen rijdt.
Composiet is betaalbaar en biedt toch aardige stijfheid.
Carbon is licht en enorm stijf.
Composiet / carbon combinatie Iets voordeliger dan carbon, maar stijver dan composiet.
Rubberen zolen worden vaak gebruikt in trekkingschoenen, omdat een rubberen zool veel stevigheid biedt tijdens het wandelen.
Nylon is licht van gewicht en toch relatief stijf. Nylon wordt soms verstevigd met carbon voor extra stijfheid.
Bevestiging schoenplaatjes
2-gaats bevestiging: Deze bevestiging is geschikt voor Shimano SPD en Look X-Track schoenplaatjes.
3-gaats bevestiging: Deze bevestiging is geschikt voor onder andere Shimano SPD-SL en Look Keo schoenplaatjes.
Winterschoen
Winterschoenen zijn geschikt voor koude temperaturen. Dit type schoen kan gedragen bij temperaturen tot -25°.
Type bretels
Bretels zorgen ervoor dat een broek beter op z'n plek blijft zitten tijdens je ritten. Vooral als je relatief veel beweegt op de fiets, zorgen bretels ervoor dat jouw broek niet gaat draaien tijdens het fietsen. We onderscheiden hierin drie verschillende variaties:
Gripper
Een gripper zorgt ervoor dat jouw fietskleding beter op z'n plek bijft zitten en niet gaat wapperen op hoge snelheid. Bovendien zorgt een gripper dat jouw fietskleding niet omhoog kruipt tijdens je rit.
Kwaliteitsniveau
Standaard: zijn het minst slijtvast en het minst geoptimaliseerd qua gewicht.
Goed: Deze onderdelen bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding en zijn betrouwbaar. De duurzaamheid en het gewicht van deze onderdelen is goed.
Professioneel: Dit is professionele kwaliteit en wordt gebruikt in de wielersport. De onderdelen gaan lang mee en zijn ook nog eens lichtgewicht.
Type band
Snelle banden: Gemaakt voor pure snelheid. Ze hebben een lage rolweerstand, een laag gewicht en een licht profiel. De ideale band voor droge omstandigheden. Het lichte profiel zorgt voor een groter contactoppervlak met de weg dan een grover profiel. Nadeel aan deze banden is dat ze een stuk minder grip hebben in natte omstandigheden en bij bladeren op de weg.
All-round banden: Geschikt voor alle seizoenen en weersomstandigheden. Deze banden hebben veel grip. De prestaties van deze banden zijn uitgebalanceerd, waardoor je het hele jaar gebruik kunt maken.
Lekbestendige banden: Lekbestendige banden zijn iets zwaarder, maar je zult er minder lek mee rijden, waardoor er meer tijd is om te fietsen.
Breedte buitenband
De breedte van een buitenband heeft invloed op het rijgedrag van je fiets. Een bredere buitenband geeft meer grip en comfort, maar geeft ook iets meer rolweerstand.
Type buitenband
Bevestiging schoenplaatje
2-gaats bevestiging: mountainbikeschoenen
3-gaats bevestiging: raceschoenen
Snel afneembaar
Isolerend materiaal
Isolerend materiaal zorgt ervoor dat het water in je bidon langer koel blijft. Dit is ideaal wanneer je een lange dag in de zon fietst. Andersom werkt het ook: wanneer je op koude winterdagen thee in je thermobidon doet blijft het ook lang warm.
Type fietspomp
Vloerpompen: Een grote, staande pomp met een grote luchtkamer waardoor het pompen zo efficiënt mogelijk gebeurt. Een vloerpomp is de meest stabiele pomp en kan de meeste druk leveren.
Minipompen: Minipompen zijn pompen die je op de fiets mee kunt nemen doordat ze lekker klein zijn. Perfect wanneer je onderweg een lekke band hebt.
CO2-pompen: Met een CO2-pomp kun je met een CO2-patroon je band oppompen. Het is klein en compact, en daardoor perfect voor onderweg.
Vorkpompen: Met een vorkpomp kun je een luchtgeveerde voorvork precies op de juiste druk brengen.
Pompaccessoires: Verloopnippels, CO2 patronen, een drukmeter of een pompkop om alle producten compatibel te maken.
Geschikt ventiel
Het type ventiel is is per type fiets vaak hetzelfde. De meest voorkomende ventielen per type fiets zijn als volgt:
*Check altijd eerst je ventieltype voordat je een pomp koopt.
Maximale druk
De ideale druk is per type band zeer afwijkend. Binnen een type band zijn de verschillen kleiner en is de optimale druk van meerdere factoren afhankelijk.
Globaal is de bandendruk als volgt in te schalen:
*Let op, de bandendruk is per band anders. De (minimale) en maximale bandendruk wordt vaak op de buitenband aangegeven.
Materiaal pomp
De kwaliteit van een pomp wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal van de pomp. Hoogwaardig materiaal maakt een pomp duurzamer en lichter. Duurdere aluminium pompen gaan soms wel een leven lang mee.
Uitschuifbare pompslang
Een uitschuifbare pompslang is flexibel en geeft meer bewegingsvrijheid tijdens het pompen. Een pomp zonder slang is lastiger op het ventiel te houden wanneer er wat kracht gezet moet worden, door de krachten op het ventiel kan het ventiel beschadigen. Met een flexibel slangetje wordt pompen comfortabeler en gaat je ventiel langer mee.
Type fietstas
Inhoud
0-5 liter: Dit zijn voornamelijk tassen waarin je water mee kan nemen, vooral handig op de mountainbike.
6-10 liter: Kleine, lichte tassen waarin je water en wat klein gerei mee kan nemen.
11-15 liter: Tassen waar je het nodige in kan stoppen met soms ook een optie voor een drinksysteem. Vooral geschikt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer.
16-20 liter: Handige tassen voor woon-werkverkeer op de snelle hybride fiets of racefiets
21-30 liter: Handige tassen voor woon-werkverkeer op de snelle hybride fiets of racefiets. Ook geschikt als tas om mee te nemen naar een wedstrijd
31-40 liter: Grote tassen, handig voor lange mountainbiketochten of wanneer je veel bagage mee moet nemen in je woon-werkverkeer
Inhoud tas
Afneembaar
Een afneembare fietstas werkt met een kliksysteem, vaak zijn deze tassen gemakkelijk mee te dragen.
Bevestiging aan fiets
Een zadeltas met een kliksysteem is makkelijk en snel afneembaar; de kliksystemen zijn binnen hetzelfde merk vaak uitwisselbaar. Nadelen van het kliksysteem zijn het iets hogere gewicht en dat er geen ruimte is om het systeem vast te klikken als het zadel naar voren geschoven is.
Type sluiting
Het type sluiting is een belangrijk aspect van een tas. Een kliksysteem werkt gemakkelijk en snel, een rits sluit goed af en een vouwsluiting is vaak waterdicht.
Laptopvak
Laptopvakken hebben vaak een zachte voering bedoeld voor het beschermen van een tablet of laptop.
Kaarthouder
Een kaarthouder is een vak aan de bovenkant van de stuurtas die bedoeld is om een knooppuntenkaart in te stoppen. Dit vak is doorzichtig, zo kan je al fietsend je route bepalen.
Smartphonehouder
Een tas met een smartphonehouder maakt het mogelijk om je telefoon als navigatie te gebruiken.
Type kinderzitje
Voorzitjes: Voorzitjes zitten op de stuurbuis net onder het stuur met een adapter gemonteerd. Je klikt het kinderzitje in de adapter. Je kunt adapters voor meerdere fietsen aanschaffen. Zo kan je snel en gemakkelijk het zitje overzetten van mama's fiets naar papa's fiets en andersom.
Achterzitjes: Achterzitjes zitten bevestigd op de bagagedrager of via een zadelbuisbevestiging. In de praktijk worden kinderzitjes vaak gemonteerd op de bagagedrager. Fietsen zonder bagagedrager zoals mountainbikes of hybride fietsen, kiezen voor een zadelbuis bevestiging. Voor een zadelbuis bevestiging heb je een speciale adapter nodig.
Toebehoren kinderzitjes:Toebehoren zijn extra's zoals adapters, windschermen of een slaaprol. Dit zijn extra onderdelen om het fietsen met een kinderzitje leuker en comfortabeler te maken.
Leeftijds categorie
Zitjes toebehoren
Verstelbare schouderbanden
Verstelbare schouderbanden zijn een must voor iedere ouder. Kids groeien hard en snel. Daarom is het enorm belangrijk dat je schouderbanden kunt aanpassen. Zo kun je jaren plezier hebben van een kinderzitje.
Verstelbare voetsteunen
De benen van je kleine groeien hard en snel. Daarom is het handig als je de voetsteunen in hoogte kunt aanpassen. Ze groeien letterlijk mee met je kind. Zo kun je jaren plezier hebben van een kinderzitje.
Gebruik voeding
Voor het sporten heb je vooral een goede basis nodig. Een gelletje van tevoren kan helpen. Neem dan een gelletje met isomatulose; dit heeft als voordeel dat de glucose in het bloed veel minder snel stijgt dan bij andere suikers, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Tijdens het sporten kies je voor isotone of hypotone sportvoeding. Een gelletje of reepje is makkelijk mee te nemen. Ook kan je een schepje poeder in je bidon doen.
Na het sporten vraagt je lichaam om herstelvoeding. Hiervoor kan je hypertone sportdrank gebruiken, omdat daarin meer koolhydraten zitten dan in je eigen lichaamsvocht. Een herstelreep of hersteldrank is soms nóg beter, omdat de koolhydraten in die producten aangevuld worden met eiwitten, essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren.
Met cafeïne
Cafeïne zorgt voor extra scherpte in de prestaties. Daarom wordt er in de finale van koersen vaak gebruik gemaakt van reepjes en gels met toegevoegde cafeïne. Denk er hierbij wel aan dat je het op tijd inneemt, omdat de waarden na 30 tot 60 minuten na inname ideaal zijn. Wees wel voorzichtig met het gebruik van cafeïne, overmatig gebruik kan leiden tot ongewenste effecten op lichaam en geest.
Type sportdrank
Hypotone sportdrank is vooral geschikt om voor en tijdens je inspanning te gebruiken als dorstlesser, omdat het snel en gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Isotone sportdrank is perfect voor tijdens je inspanning. Het wordt net als een hypotone sportdrank snel opgenomen, maar heeft een hogere dichtheid, waardoor het meer voedingsstoffen bevat. Hypertone sportdrank is handig als hersteldrank om je koolhydraatvoorraden aan te vullen.