Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De 10 meestgestelde vragen over mountainbikes

De 10 meestgestelde vragen over mountainbikes

Wanneer je begint met het zoeken naar een nieuwe fiets word je bedolven onder de informatie, waardoor je met meer vragen eindigt dan dat je begon. Wij zetten daarom de 10 meest gestelde vragen voor jou op een rij zodat jouw zoektocht een stuk gemakkelijker wordt.

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen in onze winkel bij het kopen van een mountainbike voor jou op een rij!

Waar zitten de prijsverschillen in bij een mountainbike?

Framemateriaal en afmontage zijn belangrijke pijlers voor de prijs. Zo is een carbon frame duurder, maar zorgt deze voor betere rijprestaties. De afmontage zorgt ook voor de prijsvorming, ga je met de afmontage een prijsklasse hoger? Dan kun je versnellingsgroepen verwachten die lichter zijn en een langere levensduur hebben.  Daarnaast speelt de vering en demper ook een rol. Zo is de luchtvering comfortabeler en soepeler dan coilvering, maar ook prijziger. In de keuzehulp kun je precies teruglezen wat je kunt verwachten bij de verschillende prijscategorieën:

  • Tot € 500,- : Fietsen voor onverhard terrein. Bospaadjes zijn leuk, maar een parcour is geen goed idee. Je kunt nog niet spreken van echte mountainbikes.
  • Tot € 800,-: Leuk om eens een parcour mee te pakken maar let wel op: als je het te leuk gaat vinden dan gaat je fiets snel achteruit.
  • Tot € 1200,- : Je kunt echt aan de slag nu, maar de fietsen zijn vaak nog wel zwaar.
  • Tot € 2000,-: Met deze fietsen kun je vol uit gaan en de randjes opzoeken.
  • Meer dan €2000,-: De meeste mountainbikes zijn klaar om wedstrijden mee te rijden. Daarnaast kun je voor deze prijs een full-suspension kopen.
  • Meer dan €3000,-: Vanaf deze prijs kun je ook elektrische mountainbikes aanschaffen. Daarnaast heb je erg lichte mountainbikes waar je mee kunt doen om de prijzen! Carbon, kashima coating en uitermate goede rijprestaties kun je verwachten in dit segment. 
Welke framemaat heb ik nodig?

Meten is weten! Je totale lengte in combinatie met je binnenbeenlengte geeft een goede indicatie. In de winkel voeren wij een statische meting uit. Bind je echter niet te veel aan één framemaat, elke fiets heeft een andere geometrie en zo heb je niet voor elke fiets dezelfde framemaat nodig.

Een indicatie van de framematen voor mountainbikes*:

*Dit kan per merk/mountainbike verschillen.

Wat is het verschil tussen Sram en Shimano? 

Shimano en Sram zijn concurrerende merken op het gebied van versnellingsgroepen op de racefietsen en mountainbikes. Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep bij Shimano en Sram te vinden. Sram onderscheidt zich voornamelijk bij het elektronisch schakelen ten opzichte van Shimano met draadloze versnellingsgroepen. Shimano gebruikt zelden Di2 schakelgroepen bij mountainbikes. Sram schakelt vaak wat directer en Shimano wat soepeler. 

Wat zijn de verschillen tussen versnellingsgroepen?

Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep. Een duurdere versnellingsgroep is wat lichter, heeft een langere levensduur en voorziet je van betere schakelprestaties. Deze verschillen ga je merken naarmate je meer vraagt van deze onderdelen, bijvoorbeeld in de bergen of tijdens het rijden van wedstrijden.

Wat is het voordeel van 29'' inch wielen? Wanneer wordt het een 29'' inch fiets?

Met 29 inch wielen heb je meer comfort, stabiliteit en controle. Door de grote wielen ontwikkel je ook meer snelheid. Win-win-win!

Wanneer iets een 29'' inch fiets wordt verschilt per merk, over het algemeen hebben mountainbikes met een framemaat van 17 inch of groter 29 inch wielen.

Twijfel je over je wielmaat? Lees hier meer over wielmaten voor de mountainbike!

Zitten er geen pedalen op de fiets? 

Racefietsen en mountainbikes worden bij ons standaard geleverd met kunststof pedalen. Toch is het een goed plan om te kijken welke pedalen je zou willen. Een duurder pedaal is namelijk robuuster, waardoor de kans kleiner is dat je pedaal kapot gaat als je ergens tegenaan knalt.

Wil je weten welke pedalen bij jou/jouw nieuwe fiets passen? Lees dan onze blog: alles over fietspaden en toebehoren

Voor welke voorvork kan ik het beste gaan? 

Luchtvering is de meest comfortabele optie voor een mountainbike. Door middel van een vorkpompje kun je die ideaal afstellen op lichaamsgewicht. Wanneer je een kleiner budget hebt gesteld en wilt kennismaken met het mountainbiken, doet een coilvering ook prima zijn werk.

 

Waarom hebben de meeste mountainbikes tegenwoordig 1 voorblad?

Met 1 kettingblad rijd je nooit per ongeluk met een scheve kettinglijn rond, wat onnodig slijtage voorkomt. Het bereik van de versnellingen is vaak zelfs groter dan bij 2 kettingbladen. Door geen gebruik te hoeven maken van een voorderailleur schakel je sneller en bespaar je ook onderhoudskosten.

Is het mogelijk om smallere banden op de mountainbike te zetten?

Dat is geen enkel probleem. Een band met 35mm en soms 32mm breedte is mogelijk om op de mountainbike te zetten. Ook 28mm banden zijn mogelijk, al is wel de vraag waarom je dit zou willen. 

Is het stuur van de mountainbike niet te breed?

Door de jaren heen zijn de sturen op de mountainbikes een stuk breder geworden. Dit komt ten goede aan de stabiliteit en controle op de trails. Vaak even wennen, maar wel sneller door de bocht. Bij een damesmountainbike is het stuur wat minder breed omdat de fiets is afgestemd op de lichaamsbouw. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.