Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

De 10 meestgestelde vragen over mountainbikes

Datum:
27 augustus 2020
Door:
12GO Biking

Wanneer je begint met het zoeken naar een nieuwe fiets word je bedolven onder de informatie, waardoor je met meer vragen eindigt dan dat je begon. Wij zetten daarom de 10 meest gestelde vragen voor jou op een rij zodat jouw zoektocht een stuk gemakkelijker wordt.

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen in onze winkel bij het kopen van een mountainbike voor jou op een rij!


Waar zitten de prijsverschillen in bij een mountainbike?

Framemateriaal en afmontage zijn belangrijke pijlers voor de prijs. Zo is een carbon frame duurder, maar heeft deze betere rijprestaties. De afmontage zorgt ook voor de prijsvorming, ga je met de afmontage een prijsklasse hoger? Dan kan je groepen verwachten die lichter zijn en een langere levensduur hebben.  Daarnaast speelt de vering en demper ook een rol. Zo is de luchtvering comfortabeler en soepeler dan coilvering, maar ook prijziger.In de keuzehulp kan je precies teruglezen wat je kan verwachten bij de verschillende prijscategorieën:

 • Tot € 500,- : Fietsen voor onverhard terrein, bospaadjes zijn leuk maar een parcours is geen goed idee. Je kan nog niet spreken van echte mountainbikes.
 • Tot € 800,-: Leuk om eens een parcours mee te pakken maar let wel op: Als je het te leuk gaat vinden dan gaat je fiets snel achteruit.
 • Tot € 1200,- : Je kan echt aan de slag nu, de fietsen zijn vaak nog wel zwaar.
 • Tot € 2000,-: Met deze fietsen kan je voluit gaan en de randjes opzoeken.
 • Meer dan €2000,-: Meeste klaar om wedstrijden mee te rijden, daarnaast kan je voor deze prijs een full-suspension kopen.
 • Meer dan €3000,-: Vanaf deze prijs kan je ook elektrische mountainbikes aanschaffen. Daarnaast heb je erg lichte mountainbikes waarmee je mee kan doen om de prijzen! Carbon, kashima coating en uitermate goede rijprestaties kan je verwachten in dit segment. 

Welke framemaat heb ik nodig?

Meten is weten! Je totale lengte in combinatie met je binnenbeenlengte geeft een goede indicatie. In de winkel voeren wij eens statische meting uit. Bind je echter niet te veel aan één framemaat, elke fiets heeft een andere geometrie en zo heb je niet voor elke fiets dezelfde framemaat nodig.

 • Meer over de framemaat weten? Lees dan onze blog.

Een indicatie van de framematen voor mountainbikes*:

*Dit kan per merk/mountainbike verschillen.

Wat is het verschil tussen Sram en Shimano? 

Shimano en Sram zijn concurrernde merken op het gebied van versnellingsgroepen op de racefietsen en mountainbikes. Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep bij Shimano en Sram te vinden. Sram onderscheidt zich voornamelijk bij het elektronisch schakelen ten opzichte van Shimano met draadloze versnellingsgroepen. Shimano gebruikt zelden Di2 schakelgroepen bij mountainbikes. Sram schakelt vaak wat directer en Shimano wat soepeler. 

 • Lees meer over Sram op de mountainbike.
 • Lees meer over Shimano op de mountainbike

Wat zijn de verschillen tussen versnellingsgroepen?

Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep. Een duurdere versnellingsgroep is wat lichter, heeft een langere levensduur en voorziet je van betere schakelprestaties. Deze verschillen ga je merken naarmate je meer vraagt van deze onderdelen, bijvoorbeeld in de bergen of tijdens het rijden van wedstrijden.

 • Lees meer over Sram op de mountainbike.
 • Lees meer over Shimano op de mountainbike

Wat is het voordeel van 29'' inch wielen? Wanneer wordt het een 29'' inch fiets?

Met 29 inch wielen heb je meer comfort, stabiliteit en controle. Door de grote wielen ontwikkel je ook meer snelheid. Win-win-win!

Wanneer iets een 29'' inch fiets wordt verschilt per merk, over het algemeen hebben mountainbikes met een framemaat van 17 inch of groter 29 inch wielen.

Twijfel je over je wielmaar? Lees hier meer!

Zitten er geen pedalen op de fiets? 

Racefietsen en mountainbikes worden bij ons standaard geleverd met kunststof pedalen. Toch is het een goed plan om eens goed te kijken welke pedalen je zou willen. Een duurder pedaal is namelijk robuuster waardoor de kans dat je pedaal uit elkaar spat als je ergens tegenaan knalt, kleiner is dan bij een kunststof pedaal.

Wil je weten welke pedalen bij jou/jouw nieuwe fiets passen? Lees dan onze blog!

Voor welke voorvork kan ik het beste gaan? 

Luchtvering is de meest comfortabele optie voor een mountainbike. Door middel van een vorkpompje kun je die ook ideaal afstellen op lichaamsgewicht. Wanneer je een kleiner budget hebt gesteld en wilt kennismaken met het mountainbiken, doet een coilvering ook prima zijn werk.

Waarom hebben de meeste mountainbikes tegenwoordig 1 voorblad?

Met 1 kettingblad rijd je nooit per ongeluk met een scheve kettinglijn rond, wat onnodig slijtage voorkomt. Het bereik van de versnellingen is vaak zelfs groter dan bij 2 kettingbladen. Door geen gebruik te hoeven maken van een voorderailleur schakel je sneller en bespaar je ook onderhoudskosten.

Is het mogelijk om smallere banden op de mountainbike te zetten?

Dat is geen enkel probleem. Een band met 35mm en soms 32mm breedte is mogelijk om op de mountainbike te zetten. Ook 28mm banden zijn mogelijk, al is wel de vraag waarom je dit zou willen. 

Is het stuur van de mountainbike niet te breed?

Door de jaren heen zijn de sturen op de mountainbikes een stuk breder geworden. Dit komt ten goede aan de stabiliteit en controle op de trails. Vaak even wennen, maar wel sneller door de bocht. Bij een damesmountainbike is het stuur wat minder breed omdat de fiets is afgestemd op de lichaamsbouw. 


Meer weten?

Staat jou vraag er niet bij? Onze experts in de winkel en op de klantenservice helpen je graag verder.

Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!