Datum:
5 december 2018
Door:
Joas
Delen

Zo haal je het meeste uit de accu van je elektrische fiets

De accu is de zwakste schakel in je elektrische fiets... De accu is een slijtageonderdeel en verliest door ouderdom en gebruik zijn capaciteit. De kwaliteit van accu’s is de laatste jaren enorm toegenomen, maar nog steeds is de levensduur van een accu beperkt. Houd er rekening mee dat de capaciteit van de accu per jaar zo’n 10 tot 15% zal afnemen. Met de volgende vijf tips kun je er echter voor zorgen dat het capaciteitsverlies zo veel mogelijk beperkt blijft en dat de accu van jouw elektrische fiets zo lang mogelijk in topconditie blijft:

  • Bewaar de accu op een plek waar het minimaal 5°C is, het liefst op kamertemperatuur. Als je een erg koude schuur hebt is het dus verstandig om de accu uit de fiets te halen en op een warmere plek te bewaren.
  • Sluit de oplader altijd eerst aan op de accu en steek pas daarna de stekker in het stopcontact.
  • Laad de accu pas op wanneer hij ten minste half leeg is.
  • Laad de accu bij voorkeur helemaal op.
  • Een accu voelt zich het fijnst als hij tussen de 20 en 80% geladen is. Als je de accu volledig hebt opgeladen moet je de accu daarom óf gebruiken, óf aan de acculader laten zitten (deze heeft een accubeheersysteem). Als de accu helemaal leeg is, moet je deze zo snel mogelijk opladen.
  • Als je de fiets langere tijd niet gaat gebruiken (zo’n 3 maanden), bewaar de accu dan als deze voor zo’n 60% geladen is (in ieder geval niet helemaal vol en niet helemaal leeg).

Bij gemiddeld gebruik gaat een accu normaal gesproken zo’n vier jaar mee – let op, de levensduur van kleinere 250 Wh accu’s is vaak korter. Het vervangen van een accu kost zo’n 400 tot 1100 €, afhankelijk van het systeem en de capaciteit. Dit is dus een kostenpost waar je rekening mee moet houden bij het onderhoud van een elektrische fiets. De meeste fabrikanten geven twee jaar garantie op een accu voor defecten. Capaciteitsverlies door slijtage valt daar niet onder.

accu verwijderen

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?