Racefietsen met Elektronisch Schakelen
Racefietsen met elektronisch schakelen
Wat zijn de voordelen van elektronisch schakelen?
Er zijn twee verschillende mogelijkheden: mechanisch en elektronisch schakelen. Bij mechanisch schakelen trekken de shifters aan het stuur aan een kabel die de voor- of achterderailleur in beweging zet. Bij elektrisch schakelen vindt die mechanische beweging niet plaats, de derailleurs zijn voorzien van een kleine accu waardoor ze elektrisch aangestuurd kunnen worden. Op de kabels van het mechanisch schakelen kan rek komen, wat resulteert in mindere schakelprestaties. Ook zal de kabel na verloop van tijd vervangen moeten worden. Met elektronisch schakelen zijn de schakelprestaties altijd optimaal en dat zullen ze ook blijven. Het schakelt daarnaast ook een stuk sneller en preciezer dan het mechanisch schakelen.
Welke elektronische schakelgroepen zijn er?
Voor de racefiets worden zowel door Shimano als door Sram en Campagnolo elektronische schakelgroepen gemaakt. Bij Shimano noemen ze het DI2, bij Sram noemen ze het eTap en bij Campagnolo noemen ze het EPS. Shimano DI2 en Campagnolo EPS werken in de basis hetzelfde. Bij Sram eTap zit het net even anders. Met Sram eTap schakel je namelijk niet alleen elektrisch, maar ook draadloos. De elektrische schakelgroepen zijn bestaande schakelgroepen van de verschillende fabrikanten in een elektrische uitvoering. Bij Shimano zijn dat Ultegra DI2 en Dura-Ace DI2. Bij Campagnolo zijn dit Chorus EPS, Record EPS en Super Record EPS. Sram heeft met Red eTap één elektronische groepset.
Welke racefietsen zijn afgemonteerd met een elektronische schakelgroep?
De elektrische schakelgroepen worden door de fabrikanten gemaakt vanuit de bestaande versnellingsgroepen in het duurdere segment. De fietsen die voorzien zijn van een elektrische schakelgroep vallen ook in het duurdere segment door de hoge kwaliteit onderdelen. Racefietsen met Shimano DI2, Campagnolo EPS of Sram eTap zijn verkrijgbaar vanaf €2499,-. Alle racefietsen met een elektronische groepset zijn voorzien van een carbon frame.

Lichaamslengte
Kies hier jouw lichaamslengte. Dit filter laat je de fietsen zien die een framemaat hebben die geschikt is voor jouw lichaamslengte.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Levertijd
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Schakeling
Mechanisch schakelen
Bij mechanisch schakelen wordt door middel van een kabel de voor- of achterderailleur in beweging gezet.
Elektrisch schakelen
Bij elektrisch schakelen vindt de mechanische beweging niet plaats, de derailleurs zijn voorzien van een kleine accu waardoor ze elektrisch aangestuurd kunnen worden.
Materiaal velg
As voorwiel
As achterwiel