Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Wat kost een elektrische fiets?

Wat kost een elektrische fiets?

Een elektrische fiets koop je niet zomaar. Bij het oriënteren bekijk je niet alleen wat je mooi vindt en nodig hebt maar ook naar het prijskaartje. In dit blog beschrijven wij hoe het kostenplaatje van een elektrische fiets in elkaar zit. Bij de kosten van een elektrische fiets zitten onder meer de kosten van de aanschafprijs. Deze kunnen gigantisch verschillen van €1000,- tot  €7000. Naast deze prijs komen de volgende kosten terug bij het hebben van een elektrische fiets: Het opladen van de accu, de verzekering en het onderhouden van de fiets.  

In dit blog behandelen we per kostenpost waar je rekening mee moet houden en hoe deze prijs is opgebouwd.

prijsopbouw elektrische fiets

Aanschafprijs

De aanschafprijs van een elektrische fiets kan gigantisch verschillen.  In ons assortiment zijn die verschillen goed zichtbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een Cortina E-U1 voor €1164,- maar van een Flyer Upstreet4 7.83 is de prijs €7099,99. De meeste ebikes vallen in de prijscategorie €1500 tot €3000,-. Hoe komen deze prijsverschillen tot stand? Dit zit onder meer in de volgende factoren:

  • Merk
  • Kwaliteit van het materiaal en afmontage
  • Aantal versnellingen
  • Plaats van de motor
  • Accucapaciteit
  • Display
  • Aantal accessoires wat al inbegrepen is bij de fiets

Wil je nog meer weten over de prijsopbouw van ebikes? Bekijk dan eens ons blog: E-bikes het verschil tussen A en B merk. Of wil je hulp bij het kiezen van je elektrische fiets? Lees dan onze keuzehulp!

Display

De merk waarvan de motor op de fiets zit levert veelal het display. Toch betekent dit niet dat er per fabrikant een bepaald display is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Bosch displays zit hier veel variatie in. Deze variatie zit hem in prijs, kwaliteit en funcitionaliteiten. Wanneer we een blik werpen op de bosch displays zien we al allerlei verschillen. Het intuvia display geeft bijvoorbeeld aan wanneer je moet schakelen terwijl het KioX display dan weer een hoge resolutie heeft.  

Aantal accessoires op je fiets

Van standaard tot bagagedrager tot geïntegreerde verlichting. Je kan het allemaal zo gek maken als je zelf wilt. Naarmate de kwaliteit van je fiets beter is wordt je fiets duurder. Koop je een echte woon-werkverkeer fiets? Grote kans dat je fiets al helemaal is uitgerust met spatborden en een slot. Een fitness hybride is daarentegen veel soberder aangekleed. Een slot zit hier bijvoorbeeld niet zo snel op. 

De kwaliteit van accessoires draagt natuurlijk ook flink bij aan de prijsopbouw. Heb je gewoon twee lampjes of kan je de verlichting aanzetten vanaf je display? Welk slot zit er op de fiets? Is de ART gercitificeerd met 1 ster of misschien wel 3? 

Onderhoud

Een andere kostenpost is het onderhoud van de e-bike. Het is belangrijk om de vele draaiende en bewegende delen goed te onderhouden. Bij de aanschaf van een elektrische fiets is het belangrijk om binnen 5 maanden een eerste onderhoudsbeurt in te plannen. Op de kabels, spaken en ketting zit namelijk rek en dat moet bijgesteld worden. Bij 12GO Biking krijg je na aanschaf van je elektrische fiets €25 korting op je eerste onderhoudsbeurt binnen 5 maanden. Onderhoudsbeurten kosten daarna €100. Kijk voor informatie over onderhoudsprijzen bij werkplaats.

Verzekering ebike

Opladen van de accu

Deze kostenpost wordt nog weleens vergeten. Het opladen van een elektrische fiets is niet gratis. De kosten die je hiervoor maakt zijn stroomkosten. Nu hoeft dit echt geen afweging te zijn om geen elektrische fiets te kopen. De kosten zijn namelijk miniem. Het opladen van een accu kost ongeveer €0,10. Wanneer je 80 kilometer op een accu hebt gereden ben je slechts 10 cent kwijt. Met de auto ben je over deze afstand meer dan een tientje kwijt. Tel uit je winst!

Wellicht ben je bang dat deze besparing teniet wordt gedaan door je accuduur. Gelukkig gaan accu’s steeds langer mee. Ook wanneer je de accu zou moeten vervangen bespaar je alsnog geld. Bij regelmatig gebruik van de e-bike heb je de aanschafkosten van een nieuwe accu er al binnen een jaar weer uit.  

accu elektrische fiets opladen

Verzekeringen

Door de hoge waarde van jouw elektrische fiets is de kans op diefstal hoger dan bij een gewone fiets. Het is dus geen slecht idee om je fiets hiervoor te verzekeren. Dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. De verzekeringsprijs hangt af van de waarde van je fiets.  Bij 12GO Biking kan je direct een verzekering afsluiten bij de aankoop van je fiets. Dit is zowel in de winkel als in de webshop mogelijk.

De prijzen van een verzekering lopen wel enigszins uiteen. Een Batavus Finez Active Plus is bijvoorbeeld voor €4,80 per maand te verzekeren tegen diefstal. Een ebike rond de €3000,- kost €6,50 per maand. Deze prijs hangt af van de waarde van je elektrische fiets. Wil je meer weten over je fiets verzekeren? Klik dan hier. Bij 12GO Biking sluit je een fietsverzekering af van ANWB.

  Anwb fietsverzekering

Wat bespaar ik?

Al deze kosten bij elkaar kunnen je misschien doen schrikken. Maar gelukkig bespaar je ook een hoop door de aanschaf van een elektrische fiets. Je kan de auto veel vaker laten staan, ook op langere stukken. Zoals eerder vermeld bespaar je ten opzichte van benzine een hoop geld. Indirect bespaar je ook op medische kosten. Ondanks ondersteuning ben je nog steeds fysiek actief bezig. Op termijn voel je je hierdoor beter, frisser en weerbaarder tegen ziekte. Daarnaast bespaar je als forens op tijd door het vermijden van files én is een elektrische fiets liefst 50 keer minder milieubelastend dan een auto.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.