Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De lichtste elektrische fietsen van 2024

De lichtste elektrische fietsen van 2024

In dit blog geven we je een overzicht hoe het gewicht van een elektrische fiets is opgebouwd en wat de voor- en nadelen zijn van een lichte fiets. Daarnaast geven we je een overzicht van de lichtste elektrische fietsen van het moment.

Direct persoonlijk advies?
Ontvang binnen 1 minuut jouw persoonlijke e-bike advies

Deze e-bikes zijn superlicht! 

2.599,99
Waardering:
87%
23% korting
2.749,99
Waardering:
94.0000%
20% korting
2.599,99
Waardering:
100%
42% korting
2.999,99
Waardering:
100%
23% korting

Bekijk alle lichtgewicht e-bikes!

Wat is het gewicht van een elektrische fiets?

Een gemiddelde elektrische fiets weegt 26 kg. Over het algemeen dus ongeveer 6 tot 8 kilo zwaarder dan een gewone stadsfiets. Het gewicht van een elektrische fiets is afhankelijk van verschillende factoren die hieronder worden beschreven. 

  • De eerste factor is de motor van de fiets, deze zorgt voor de elektronische ondersteuning. Het gewicht hiervan ligt meestal rond de 3 kg. 
  • De accu van een elektrische fiets is de tweede reden waarom deze fietsen zwaarder zijn dan fietsen zonder een elektrisch steuntje in de rug. Een gemiddelde accu weegt tussen de 2,8 en 3,2 kilogram.

De rest van het gewicht wordt, net zoals bij stadsfietsen, bepaald door:

  • Het frame heeft het grootste aandeel in het gewicht. Een carbon frame is een stuk lichter dan een van aluminium. Maar, carbon is ook een stuk duurder. Op een gewone elektrische fiets zal je een carbon frame niet zo snel terugvinden. Carbon frames worden voornamelijk bij sportieve elektrische fietsen gebruikt.
  • Het type versnelling. Zo is een elektrische fiets met een traploze Enviolo naafversnelling een stuk zwaarder dan een fiets met een naaf- of derailleurversnelling. Hoewel veel elektrische fietsen zijn uitgerust met een naafversnelling is een derailleurversnelling het lichtste type versnelling. Een naafversnelling is daarentegen wel weer een stuk onderhoudsvriendelijker.

Een lichte e-bike

De voor- en nadelen van een lichtgewicht elektrische fiets

Zoals je hebt kunnen lezen verschilt het gewicht per e-bike. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een lichte elektrische fiets? Hoe kan je alsnog goed omgaan met een zwaardere fiets?

Waarom kies je een lichte elektrische fiets?

De voordelen van een elektrische fiets zijn voor de hand liggend. Zo stuur je vaak wat soepeler, loop je net wat makkelijker een stoepje op en haal je hem makkelijker uit de schuur. Ook wensen veel mensen een lichte fiets om hem eenvoudiger op de fietsendrager te kunnen zetten. Een laatste voordeel is dat een lichtere fiets minder kracht van de motor vergt, waardoor de actieradius en de levensduur van de accu worden vergroot.

Waarom kopen zoveel fietsers toch een zwaardere fiets?

Ondanks dat een goed aantal fietsers bewust zoekt naar een lichte fietsen, is het overgrote deel (95%) van de verkochte e-bikes gewoon rond de 26 kg.

Een lichtere elektrische fiets betekent niet per se altijd meer gemak. Zo is een Enviolo naafversnelling een stuk zwaarder dan andere type versnellingen maar zorgt dit versnellingstype juist voor het gevoel op een lichte fiets te rijden. Ook de positie van motor kan effect hebben op het rijgedrag. Zo kan het stuur zwaarder aanvoelen bij een voorwielmotor door het extra gewicht in het voorwiel. Een middenmotor zorgt dan juist weer voor de ultieme gewichtsverdeling. 

Daarnaast zijn tegenwoordig de meeste fietsen uitgerust met Walk Assist. De Walk Assist biedt stapvoets ondersteuning tot zes kilometer per uur. Met één druk op de knop zet je de functie aan. Met Walk Assist loopt de fiets met een snelheid van ongeveer 5 km/u met je mee. Zo kan je bijvoorbeeld de fiets makkelijk uit de schuur halen. Ook is dit ideaal om, met een oprijgoot, de fiets op de fietsendrager te zetten.

Lichtgewicht e-bike en het effect op een fietsendrager

Toch begrijpen we volledig dat je op zoek bent naar een lichtgewicht ebike. Zeker als je de fiets vervoert per fietsendrager is het ideaal. Bij fietsendragers, die geschikt zijn voor meerdere fietsen, kan het maximumgewicht best een heikel punt zijn. De meeste fietsendragers zijn gebouwd voor e-bikes die per fiets rond de 25 kilogram wegen. Zwaardere e-bikes op de fietsendrager kunnen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld: De Thule Velo Compact 927 kan een maximaal vermogen aan van 60 kilogram en heeft plaats voor drie verschillende fietsen. Wanneer we in het achterhoofd houdend dat een gemiddelde elektrische fiets ongeveer 26 kilogram weegt, is het vervoeren van drie e-bikes op deze drager niet te doen. Lichtgewicht e-bikes kunnen hier uitkomst bieden.

Lees hier meer over fietsendragers.

Fietsendragers waar een lichte ebike op kan

De lichtste elektrische fietsen

Maar wat is nu de beste lichtgewicht elektrische fiets voor jou? Dat is afhankelijk van wat je precies met de fiets gaat doen. In onze collectie hebben we verschillende lichte fietsen opgenomen. Hieronder hebben we onze beste lichtgewicht e-bikes voor je uitgelicht. 

Winora E-Flitzer: 16,5 kg

De E-Flitzer, een lichtgewicht e-bike met een strak design en verborgen kracht. Met zijn super lichte constructie (16,5kg), gestroomlijnde Mahle motor en onopvallende 250Wh accu in het frame, is deze e-bike een meesterwerk met een modern ontwerp. Perfect voor zowel korte uitstapjes als lange ritten, biedt de E-Flitzer de ultieme combinatie van stijl en prestaties. Een geduchte concurrent voor merken als VanMoof, Tenways en Veloretti.

2.599,99
Waardering:
100%
42% korting

Cannondale Mavaro Performance: 22 kg

Als je op zoek bent naar hybride e-bike die alles kan en laag in gewicht is, hoef je niet meer verder te zoeken. Met de Bosch Performance Line motor is deze e-bike goed voor als je dagelijks naar je werk fietst, in het weekend een rondje door de natuur fietst of als je op vakantie de bergen wilt ontdekken. Met slechts 22 kilo is de Cannondale Mavaro een echte alleskunner waar je heerlijke kilometers mee maakt.

3.699,99
Waardering:
98%
46% korting

Batavus Dinsdag E-go: 21 kg

De Batavus Dinsdag E-go serie is een lichte elektrische stadsfiets. Het enige wat hij mist is gewicht, verder is hij namelijk compleet. Hij is zowel met riemaandrijving als met kettingaandrijving te krijgen. Doordat hij inclusief accu slechts 21kg weegt, echt ontzettend makkelijk in gebruik. De fiets met riemaandrijving (de ''Exclusive'') is ook nog eens uitgerust met de Bosch Performance Line Plus motor, waardoor geen heuvel te stijl is!

2.599,99
Waardering:
87%
23% korting
2.999,99
Waardering:
100%
23% korting
2.999,99
Waardering:
100.0000%
18% korting

Merida eSpresso: 21,5 kg

De Merida eSpresso is de lichtste e-bike van Merida. We hebben de 400, 500, 800 en EP-8 edition, met ieder hun eigen pluspunten. Met een gemiddeld gewicht van 21 kg inclusief accu misschien wel de meest complete fiets in dit rijtje. De geveerde voorvork in combinatie met de krachtige Shimano motor brengt een allround sportieve e-bike die je echt overal voor kunt gebruiken.

4.299,99
+ €200,- CASHBACK
3.899,99
Waardering:
100%
+ €200,- CASHBACK
4.299,99
Waardering:
93%
+ €200,- CASHBACK
4.899,99
+ €200,- CASHBACK

Trek FX+ 2: 17,7 kg

Deze vederlichte Trek FX+ 2 heeft zijn lage gewicht te danken aan het enorm lichte elektrische systeem: het Hyena systeem. Met de 250 Wh accu heb je voldoende ondersteuning wanneer je het nodig hebt en fiets je als een speer wanneer je het niet nodig hebt. De geïntegreerde accu en achterwielmotor zorgen ervoor dat het elektrische gedeelte van je fiets haast onzichtbaar is. Voor sportieve fietsers die dagelijkse ritten maken met veel hoogteverschil is de FX+ 2 een echte uitkomst.

2.299,99
Waardering:
100%
13% korting

Merida E-Speeder 400EQ: 15,5 kg

De Merida E-Speeder 400EQ is waarschijnlijk de meest onopvallende e-bike ooit. Ga maar eens opzoek naar bijvoorbeeld de motor of de accu. Waar dan?! Toch zal deze parel je ondersteunen tot 25km p/u. Hij is helemaal compleet met bagagedrager en standaard. Dat worden ongetwijfeld heerlijke kilometers!

3.399,99
12% korting
NIEUW

Ben je benieuwd hoe de fietsen in de praktijk fietsen? Je bent van harte welkom om de lichtste e-bikes te komen testen in onze winkel in Moordrecht. Op onze testbaan voel je direct wat de verschillen zijn. Ook onze experts van de klantenservice staan klaar om al je overgebleven vragen te beantwoorden via de telefoon. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.