a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
4 april 2019
Door:
Steven L
Delen

Alles over pedalen en toebehoren

Iedereen weet dat fietsen zonder pedalen erg onhandig is, maar bepalen wélke pedalen het beste bij jouw nieuwe fiets passen kan best lastig zijn. Neem je een plat pedaal, spd of toch een combipedaal voor je mountainbike? En voor je eerste racefiets? spd-sl, of sportieve spd pedalen met meer ruimte, of toch maar gewone pedalen? We snappen dat je met de vraag zit wat nou eigenlijk de verschillen zijn en wat jij moet kiezen bij je (nieuwe) fiets. Daarom hebben we dit blog geschreven speciaal om je te helpen een keuze te maken in de wereld van pedalen. 

Nieuwe racefiets of mountainbike zonder pedalen?!

Als je een nieuwe mountainbike of racefiets koopt zitten er standaard geen pedalen bij, maar waarom is dit eigenlijk? Vaak genoeg krijgen wij de vraag in de winkel of er pedalen bij de fiets zitten, en als het antwoord dan nee is kijken mensen ons soms verbaasd aan in de winkel. De reden dat er niet standaard pedalen worden meegeleverd bij een racefiets of mountainbike is dat iedereen andere wensen heeft.

Als je net begint met fietsen is het niet nodig om erg dure pedalen op de fiets te zetten omdat de eigenschappen van een duur pedaal (lichter, duurzamer en aerodynamischer) op dat moment nog niet zoveel toevoegen. Bij het mountainbiken heeft de een klikpedalen en de ander een plat pedaal met meer grip en speciale schoenen zonder dat deze inklikken. Standaard pedalen zijn in overleg wel altijd te monteren op je fiets maar dit is niet altijd aan te raden.

Platformpedalen of klikpedalen?

De belangrijkste keuze die je moet maken is die tussen een klassiek platformpedaal (zoals op een stadsfiets) of een zogenaamd klikpedaal, waarbij je voet vastzit aan het pedaal. Zoals de naam al zegt moet je 'inklikken' bij een klikpedaal en ook weer 'uitklikken' om je voet los te maken. Veel beginnende wielrenners en mountainbikers geven aan dat ze dit geen prettig gevoel vinden en dat ze bang zijn om te vallen. De ervaring leert echter dat je erg snel went aan een klikpedaal en dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen het onwennige begin.

Je hoeft natuurlijk ook niet gelijk met je nieuwe pedalen. Bij de aanschaf van een eerste set klikpedalen adviseren wij om altijd te oefenen voordat je gaat fietsen: ga op de fiets zitten met een hand tegen de muur, of zorg dat er iemand is die je vast kan houden, en oefen een aantal keer met in- en uitklikken. Je kan ook proberen eerst met één voet in te klikken en dan een klein stukje te fietsen, en dan te wisselen van voet.

Een beginnersfout met klikpedalen is om wanneer je af wilt stappen de ene voet uit te klikken, terwijl je af probeert te stappen aan de kant van de voet die nog vastzit. Kneuterige valpartij gegarandeerd. Dit voorkom je door een aantal keer bewust te oefenen met of- en afstappen.

Verder kun je de spanning van het veertje (+- schroefje) dat zorgt dat je schoen vast blijft zitten in het pedaal heel los zetten om mee te beginnen zodat je er makkelijk uit komt als je onverwachts moet stoppen of vergeet uit te klikken.

schoenplaatje losKlik uit met de goede voet, en vergeet ook niet je schoenplaatjes goed vast te schroeven onder je schoenen, anders ga je zeker onderuit.

Mountainbike, Race of toch combipedalen?

Het is best lastig om het overzicht te bewaren tussen de verschillende pedalen en systemen, daarom leggen we de verschillen graag even voor je uit zodat jij de juiste keuze maakt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er eigenlijk 2 soorten pedalen zijn:

  • Racepedalen
  • Mountainbikepedalen

Racepedalen

Met Racepedalen zit je strakker in het pedaal zodat alle kracht die je zet optimaal overgebracht wordt op het pedaal. Dit zorgt dat je nog sneller kan fietsen! Nog een voordeel van een racepedaal is dat dit pedaal breder is dan een mountainbikepedaal, waardoor de druk van de voet beter kan worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijg van brandende voeten en een groter oppervlak hebt om druk op te zetten.

De bij racepedalen van Look en Shimano gebruikte 3-boutsmontage geeft bovendien een stabielere trapervaring. Je knieën zullen daardoor minder draaien en zwabberen dan op een mountainbikepedaal. Hierdoor heb je meer controle als je bijvoorbeeld staand veel kracht zet op een klim.

Bij een racepedaal klik je aan de bovenkant in; doordat de pedalen de juiste gewichtsverdeling hebben draait het pedaal in de juiste stand. Bij de duurdere pedalen van het merk Speedplay kan je aan twee kanten inklikken.

Mountainbikepedalen
Bij mountainbikepedalen kan je altijd aan twee kanten inklikken, tenzij je een combipedaal hebt met aan de ene kant een plat pedaal. Bij een ander mountainbikepedaal is er geen onder of bovenkant, handig als je een technisch parcours aan het afleggen bent en soms even een voetje aan de grond wil zetten en snel daarna weer wil inklikken. Dit is ook handig als je een steile helling opfietst maar het topje net niet haalt.

Verder is het een voordeel bij MTB pedalen dat je niet per se heel strak in het pedaal hoeft te zitten want echte harde rechte stukken zijn er op mountainbike parcoursen niet vaak. Verder heb je meer ruimte om je voet te bewegen dan bij een racepedaal.

Combipedalen en platte pedalen (platformpedalen)
Naast klikpedalen bestaan er ook nog combipedalen en platte pedalen. Het voordeel van een combipedaal is dat als je de fiets zowel voor woon-werk verkeer als sportief gebruikt, je niet telkens je pedalen hoeft te wisselen maar gewoon van kant kan wisselen.

In de categorie platformpedalen valt er ook nog wat te kiezen. Er zijn basispedalen zoals je die ook op een stadsfiets kunt vinden: eenvoudige pedalen voor een mountainbike of hybridefiets die je op de weg gebruikt. Er zijn daarnaast ook speciale platformpedalen voor op de mountainbike. Dit zijn pedalen met extra veel grip: zo heb je veel controle op een technisch trail of een moeilijke afdaling, maar kun je ook makkelijk een voetje aan de grond zetten als het nodig is.

Shimano SPD of SPD-SL

In de praktijk zien we dat veel wielrenners de SPD pedalen van Shimano voor mountainbikes ook op de racefiets gebruiken. Hier zijn een aantal duidelijke voordelen aan verbonden: de schoenen lopen vaak lekkerder (van en naar het terras bijvoorbeeld) en de pedalen klikken makkelijker in en uit. Daar tegenover staat dat SPD-SL pedalen een ook voor beginners duidelijk voelbaar prestatievoordeel hebben: je zit steviger ingeklikt, hebt meer controle als je gaat staan en kunt meer kracht zetten.

De juiste schoenplaatjes bij het juiste pedaal 

Als je mountainbike- of racepedalen koopt zitten hier altijd schoenplaatjes bij, maar als ze versleten zijn wil je wel weten welke dan onder je schoenen moeten komen. Daarom hebben we hieronder de meest gebruikte schoenplaatjes geselecteerd en kun je naar het overzicht met alle schoenplaatjes.

Let op! Per merk zijn de schoenplaatjes verschillend. Koop dus altijd de plaatjes die passen bij jouw pedalen.

2 en 3 gaats:
Als je kijkt naar de schoenplaatjes voor een racepedaal en een een mountainbikepedaal dan valt je iets op, namelijk dat je bij een schoenplaatje van een racepedaal 3 gaten ziet en bij een schoenplaatje voor een mountainbikepedaal 2 gaten. Zo kan je gelijk zien waar de schoen voor bedoeld is. 

Schoenplaatjes racepedaal:

SPD-SL Schoenplaatjes

Shimano SPD-SL Schoenplaatjes

(1)

Origineel reserveonderdeel van Shimano. De SPD-SL cleats.

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 22,99

€ 19,99
Keo Grip Schoenplaatjes

Look Keo Grip Schoenplaatjes

De anti-slip Grip schoenplaten van Keo, een verbetering tegenover het standaard model.

Type pedalen
Schoenplaatjes
€ 17,99
Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs

Speedplay Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs

<p>De Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs zijn geschikt voor de Speedplay Zero Aero pedalen en zijn slijtvast en geschikt om op te lopen. De plaatjes zijn licht van gewicht en bieden extra grip.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 67,00

€ 54,00
20% KORTING

Schoenplaatjes Mountainbikepedaal:

SPD Schoenplaatjes

Shimano SPD Schoenplaatjes

(1)

Het originele reserveonderdeel van Shimano voor uw mountainbikepedalen.

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 15,99

Vanaf € 14,99
S-Track DCS Competition Cleats Schoenplaatjes

Look S-Track DCS Competition Cleats Schoenplaatjes

<p>De Look S-Track DCS Competition Cleats hebben een groot ondersteunend oppervlak.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 16,99

€ 12,99
24% KORTING
X-Track Schoenplaatjes

Look X-Track Schoenplaatjes

<p>Deze Look X-Track Schoenplaatjes zijn erg slijtvast en zijn compatibel met alle Look X-Track pedalen. Geleverd per paar.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 16,99

€ 14,99

Waar zit bij pedalen het prijsverschil in?

Hoe kan het dat het ene pedaal €150 kost en het andere pedaal maar €50? De verschillen tussen pedalen zitten vooral in het gewicht, het materiaal en de gebruikte lagers. 

Hoe duurder het pedaal hoe lichter dit wordt. Het verschil tussen een paar goedkope en een paar dure pedalen kan oplopen tot zo'n 100 gram, een gewichtsbesparing van ongeveer 30% ten opzichte van een goedkoper pedaal.

Een kwaliteitsverschil dat ook voor gewone stervelingen belangrijker is is zijn de gebruikte lagers. Een duurder pedaal met gesloten (naald)lagers loopt soepeler, en blijft langer mooi lopen, dan een goodkoper pedaal. Een voordelig pedaal voldoet voor veel mensen uitstekend, maar bijvoorbeeld een Ultegra pedaal fietst ook voor wielertoeristen merkbaar lichter dan een instapmodel van Shimano. Ook zul je minder snel last krijgen van kraakjes, piepjes en tikjes, die ontstaan doordat vuil in een open lagerconstructie terecht komt.

Een belangrijk bijkomend verschil bij racepedalen van Shimano is verder dat de duurdere pedalen (Ultegra en Dura-Ace) platter zijn. Voor wielertoeristen maakt dit niet zoveel uit, maar voor wedstrijdrenners zijn deze pedalen de meerprijs absoluut waard, omdat je met een platter pedaal als je schuin door de bocht fietst langer door kunt blijven trappen (voor je pedaal het asfalt zou raken).

pedaal monteren

Racepedalen:

We hebben per merk een instapmodel, een veel gebruikt model en een topmodel uitgekozen om de keuze iets makkelijker te maken.

Shimano:

PD-R540 SPD-SL Pedalen

Shimano PD-R540 SPD-SL Pedalen

(3)

Breed pedaalplatform voor een betere stabiliteit tussen voet en pedaal.

Type pedalen
Racepedalen

€ 49,99

€ 44,99
105 PD-R7000 SPD-SL Pedalen

Shimano 105 PD-R7000 SPD-SL Pedalen

(1)

<p>Dit Shimano 105 race pedaal is volledig vernieuwd ten opzichte van de vorige uitvoering. Het pedaal is voorzien van een carbon body en dat zorgt voor een lager gewicht en meer stijfheid.</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 109,99

€ 99,99
Dura Ace PD-R9100 Pedalen

Shimano Dura Ace PD-R9100 Pedalen

<p>De nieuwe Dura Ace PD-R9100 pedalen zijn de perfecte combinatie tussen gewicht, effici&euml;ntie en stijfheid. Met deze pedalen is echt iedere trap raak. De spanning voor het in- en uitklikken is zoals we gewend zijn van Shimano instelbaar. De carbon body zorgt er onder andere voor dat deze pedalen slechts 228 gram (2 stuks!) wegen.&nbsp;</p> <p>Standaard komt deze set met de SM-SH12 schoenplaatjes, dit is de blauwe variant met 2 graden speling.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 259,00

€ 199,00
24% KORTING

Look:

Keo Classic 3 Pedalen

Look Keo Classic 3 Pedalen

<p>De Keo Classic 3 kenmerkt zich door comfort en stabiliteit.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen
€ 45,99
Keo Blade pedalen

Look Keo Blade pedalen

De Look Keo Blade pedalen hebben een nieuw strak ontwerp en zijn zeer licht. Het brede steunvlak zorgt voor optimale krachtoverbrenging vanaf de schoenplaatjes op het pedaal. De combinatie van een strak design, lichtgewicht en krachtoverbrenging maakt dit een heel fijn pedaal, met uitstekende rijeigenschappen. Look pedalen staan bekend om het fijne kliksysteem, wat de pedalen zeer populair maakt bij wedstrijdrijders.

Type pedalen
Racepedalen

€ 109,99

€ 99,99
Keo Blade Carbon Pedalen

Look Keo Blade Carbon Pedalen

<p>De Look Keo Blade Is gemaakt om te overwinnen. Dit carbon pedaal weegt slechts 220 gram en is geschikt voor de racefiets. Doormiddel van de carbon body en de Chromoly steel + lagering is de duurzaamheid uitstekend.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 159,99

€ 119,99
26% KORTING

Speedplay:

Zero Chrome-Moly Pedalen

Speedplay Zero Chrome-Moly Pedalen

De Speedplay Chrome-Moly pedalen met walkable cleats is het instappedaal uit de Speedplay Zero-serie voorzien van een chromoly stalen as. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de bewegingsvrijheid van 0 tot 15° geeft dit pedaal optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 149,00

€ 129,99
Zero Stainless Pedalen

Speedplay Zero Stainless Pedalen

De Speedplay Stainless pedalen met walkable cleats zijn voorzien van een RVS as voor extra gewichtsbesparing. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de bewegingsvrijheid van 0 tot 15° (per graad instelbaar!) geeft dit pedaal optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 229,00

€ 149,99
35% KORTING
Ultra Light Action Stainless Pedalen

Speedplay Ultra Light Action Stainless Pedalen

De Speedplay Ultra Light Action Stainless pedalen met walkable cleats zijn voorzien van een RVS as voor extra gewichtsbesparing. Het bijzondere aan de Ultra Light Action is het absolute gemak waarmee je in- en uitklikt, ondanks dat ze voldoende steun geven tijdens het fietsen. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de ruime bewegingsvrijheid op het pedaal heb je optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 229,00

€ 149,99
35% KORTING

Mountainbikepedalen:

We hebben per merk een instapmodel, een veel gebruikt model en een topmodel uitgekozen om de keuze iets makkelijker te maken.

Shimano:

PD-M520 SPD Pedalen

Shimano PD-M520 SPD Pedalen

(1)

Voor een ultieme krachtoverdracht en absolute topprestaties moeten het pedaal en de schoenen samenwerken als één geïntegreerd systeem.

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 37,99

€ 34,99
PD M8000 XT SPD Pedalen

Shimano PD M8000 XT SPD Pedalen

De nieuwste XT pedalen zijn lichter van gewicht en worden geleverd inclusief SPD schoenplaatjes.

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 89,99

€ 69,99
23% KORTING
XTR M9100 SPD Pedalen

Shimano XTR M9100 SPD Pedalen

<p>De Shimano XTR M9100 mountainbike pedalen zijn de doorontwikkelde varianten van de XTR 9000 pedalen. De pedalen zijn lichter dan de voorgangers en hebben een groter draagvlak, waardoor je een effici&euml;ntere krachtoverdracht hebt. Met het gecoate, dubbelzijdige, titanium klikmechanisme heb je volledige controle over je fiets. Door de coating blijft zand en modder minder snel in je pedalen hangen, hierdoor heb je fantastische klikprestaties op elk terrein.</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 134,99

€ 109,99

Look:

X-Track MTB Pedalen

Look X-Track MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 46,99

€ 39,99
X-Track Race MTB Pedalen

Look X-Track Race MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p> <p>De X-Trail Race mountainbikepedalen zijn voorzien van een Chromoly+ as en een composiet body en zijn daarmee erg duurzaam én licht. Het gewicht is 415 gram inclusief en 182 gram exclusief de bijgeleverde schoenplaatjes.&nbsp;&nbsp;</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 64,99

€ 54,99
X-Track Race Carbon MTB Pedalen

Look X-Track Race Carbon MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p> <p>De X-Trail Carbon pedalen zijn het topmodel in de serie. De pedalen zijn opgebouwd rond een carbon body, Chromoly + as, en topkwaliteit lagers. Het gewicht is slechts 400 gram inclusief en 174 gram exclusief de bijgeleverde schoenplaatjes.&nbsp;&nbsp;</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 99,99

€ 79,99
21% KORTING

Combipedalen:

PD-M324 SPD Pedalen

Shimano PD-M324 SPD Pedalen

Combineert de efficientie van het SPD systeem met het gemak van een vlak pedaal.

Type pedalen
Combipedalen

€ 58,99

€ 49,99
BPD-22 DualRide Pedalen

BBB BPD-22 DualRide Pedalen

Aluminium dubbelfunctioneel pedaal. De ene zijde heeft een SPD klikmechanisme, de andere een anti-slip platform.

Type pedalen
Combipedalen

€ 79,99

€ 49,99
38% KORTING
BPD-23 DualChoice Pedalen

BBB BPD-23 DualChoice Pedalen

Lichtgewicht SPD pedaal wat je ook nog de keuze geeft om het pedaal met een normale schoen te gebruiken.

Type pedalen
Combipedalen

€ 59,99

€ 39,99
34% KORTING

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.

Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking