Datum:
4 april 2019
Door:
Steven L
Delen

Alles over pedalen en toebehoren

Als je begint met fietsen, of de ontwikkelingen op fietsgebied niet elke dag volgt dan snappen we dat er veel kan veranderen. Dit is niet zo handig als je al jaren met hetzelfde materiaal rijdt of als je net begint en geen idee hebt wat je allemaal nodig hebt. Daarom hebben we dit blog gemaakt om orde te scheppen in de chaos zodat je daarna alles weet wat je moet weten over schoenen, pedalen en schoenplaatjes. Want de tijd van rijden met toeclips (bandjes) om de voeten is nu toch echt wel voorbij.

Nieuwe racefiets of mountainbike zonder pedalen?!

Als je een nieuwe mountainbike of racefiets koopt zitten er standaard geen pedalen bij, maar waarom is dit eigenlijk? Vaak genoeg krijgen wij de vraag in de winkel of er pedalen bij de fiets zitten, en als het antwoord dan nee is kijken mensen ons soms verbaasd aan in de winkel. De reden dat er geen pedalen bij een racefiets of mountainbike zit is dat iedereen andere wensen heeft.

Als je net begint en niet weet of je fietsen wel echt leuk vindt is het zonde om dure pedalen op de fiets te zetten omdat een lichter, duurzamer en aerodynamischer pedaal in dat geval niet zoveel toevoegt. Bij het mountainbiken heeft de een klikpedalen en de ander een plat pedaal met meer grip en speciale schoenen zonder dat deze inklikken. Standaard pedalen zijn in overleg wel altijd te monteren op je fiets maar dit is niet altijd aan te raden.

Zijn er nadelen bij klikpedalen?

Zoals de naam al zegt moet je inklikken bij een klikpedaal, en vaak zeggen klanten in de winkel dan dat ze dat geen prettig gevoel geeft en dat snappen we want niemand wil vallen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om dit te voorkomen. Zo adviseren wij om altijd even te oefenen voordat je gaat fietsen; ga tegen de muur aan staan terwijl je op de fiets zit, of zorg dat er iemand is die je vast kan houden. Je kan ook proberen eerst met één voet in te klikken en dan een klein stukje te fietsen, en dan te wisselen van voet. 

Verder kan je de spanning van het veertje (+- schroefje) dat zorgt dat je schoen vast blijft zitten in het pedaal heel los zetten om mee te beginnen zodat je er makkelijk uit komt als je onverwachts moet stoppen of vergeet uit te klikken.

Waar je verder op moet letten is dat je de juiste schoenplaatjes koopt. Als je weet van jezelf dat je snel last krijgt van je knieën is het aanbevolen om  schoenplaatjes te nemen met de meeste speling.  

schoenplaatje los

Vergeet niet je schoenplaatjes goed vast te schroeven onder je schoenen, anders blijf je vastzitten in je pedaal.

Mountainbike, Race of toch combipedalen?

Als je net begint kunnen wij ons goed voorstellen dat het lastig is om het overzicht te bewaren tussen de verschillende pedalen en systemen, daarom leggen we de verschillen graag even voor je uit zodat jij de juiste keuze maakt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er eigenlijk 2 soorten pedalen zijn:

  • Racepedalen
  • Mountainbikepedalen

Racepedalen

Met Racepedalen zit je strakker in het pedaal zodat alle kracht die je zet optimaal overgebracht wordt op het pedaal. Dit zorgt dat je nog sneller kan fietsen! Nog een voordeel van een racepedaal is dat dit pedaal breder is dan een mountainbikepedaal, waardoor de druk van de voet beter kan worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijg van brandende voeten en een groter oppervlak hebt om druk op te zetten. 

Bij een racepedaal klik je aan de bovenkant in; doordat de pedalen de juiste gewichtsverdeling hebben draait het pedaal in de juiste stand. Bij de duurdere pedalen van het merk Speedplay kan je aan twee kanten inklikken.

Mountainbikepedalen
Bij mountainbikepedalen kan je altijd aan twee kanten inklikken, tenzij je een combipedaal hebt met aan de ene kant een plat pedaal. Bij een ander mountainbikepedaal is er geen onder of bovenkant, handig als je een technisch parcours aan het afleggen bent en soms even een voetje aan de grond wil zetten en snel daarna weer wil inklikken. Dit is ook handig als je een steile helling opfietst maar het topje net niet haalt.

Verder is het een voordeel bij MTB pedalen dat je niet per se heel strak in het pedaal hoeft te zitten want echte harde rechte stukken zijn er op mountainbike parcoursen niet vaak. Verder heb je meer ruimte om je voet te bewegen dan bij een racepedaal.

Combipedalen en platte pedalen
Eigenlijk vallen de combipedalen en platte pedalen onder mountainbikepedalen omdat het bij een racefiets bijna nooit voorkomt dat deze pedalen worden gemonteerd. Het voordeel van een combipedaal is dat als je de fiets zowel voor woon-werk verkeer als sportief gebruikt, je niet telkens je pedalen hoeft te wisselen maar gewoon van kant kan wisselen.

Bij een plat pedaal moet je er goed op letten dat je kijkt waar je de fiets voor gaat gebruiken; dit klinkt heel logisch maar als jij hele lastige trails gaat doen met pedalen die bijna geen grip bieden is dat niet handig. Andersom geldt dat als je af en toe een bospad pakt je niet de duurste pedalen nodig hebt met grote pinnen en extra anti-slip materiaal. 

De juiste schoenplaatjes bij het juiste pedaal 

Als je mountainbike of racepedalen koopt zitten hier altijd schoenplaatjes bij, maar als ze versleten zijn wil je wel weten welke dan onder je schoenen moeten komen. Daarom hebben we hieronder de meest gebruikte schoenplaatjes geselecteerd, en kan je naar het overzicht met alle schoenplaatjes. Let op! Per merk zijn de schoenplaatjes verschillend, kijk daarom eerst goed of de schoenplaatjes die je koopt wel onder de schoenen kunnen die jij hebt. Sommige schoenplaatjes zijn geschikt voor verschillende merken, maar dit staat er dan altijd in de beschrijving bij. Kom je er niet uit? We helpen je graag in de winkel of via de klantenservice. 

2 en 3 gaats:
Als je kijkt naar de schoenplaatjes voor een racepedaal en een een mountainbikepedaal dan valt je iets op, namelijk dat je bij een schoenplaatje van een racepedaal 3 gaten ziet en bij een schoenplaatje voor een mountainbikepedaal 2 gaten. Zo kan je gelijk zien waar de schoen voor bedoeld is. 

Schoenplaatjes racepedaal:

SPD-SL Schoenplaatjes

Shimano SPD-SL Schoenplaatjes

Origineel reserveonderdeel van Shimano. De SPD-SL cleats.

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 22,99

€ 19,99
Keo Grip Schoenplaatjes

Look Keo Grip Schoenplaatjes

De anti-slip Grip schoenplaten van Keo, een verbetering tegenover het standaard model.

Type pedalen
Schoenplaatjes
€ 17,99
Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs

Speedplay Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs

<p>De Light Action Walkalble Cleat Schoenplaat Grijs zijn geschikt voor de Speedplay Zero Aero pedalen en zijn slijtvast en geschikt om op te lopen. De plaatjes zijn licht van gewicht en bieden extra grip.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes
€ 66,99

Schoenplaatjes Mountainbikepedaal:

SPD Schoenplaatjes

Shimano SPD Schoenplaatjes

Het originele reserveonderdeel van Shimano voor uw mountainbikepedalen.

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 15,99

Vanaf € 14,99
S-Track DCS Competition Cleats Schoenplaatjes

Look S-Track DCS Competition Cleats Schoenplaatjes

<p>De Look S-Track DCS Competition Cleats hebben een groot ondersteunend oppervlak.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 16,99

€ 12,99
24% KORTING
X-Track Schoenplaatjes

Look X-Track Schoenplaatjes

<p>Deze Look X-Track Schoenplaatjes zijn erg slijtvast en zijn compatibel met alle Look X-Track pedalen. Geleverd per paar.</p>

Type pedalen
Schoenplaatjes

€ 16,99

€ 14,99

Waar zit bij pedalen het prijsverschil in?

Een veelgestelde vraag is waarom het ene pedaal €150 kost en het andere pedaal €50 maar er toch hetzelfde uitziet. Ondanks dat er op het eerste oog niet zo veel verschil te zien, is dat er in de praktijk wel degelijk. Het verschil zit hem vooral in het gewicht, het materiaal en de lagers. 

Hoe duurder het pedaal hoe lichter dit wordt; als je op hoog niveau fietst dan telt elke gram dus wil je de lichtste pedalen hebben die er zijn, als je net begint dan moet je hier zeker niet op letten. Wat wel van belang is zijn de lagers. Bij een open lager kan er vuil en viezigheid tussen het pedaal komen, waardoor deze minder soepel gaat lopen. Hierdoor moet je het pedaal zeker schoonmaken als je ziet dat er erg veel zand of ander vuil tussen is gekomen.

Bij gesloten lagers heb je hier geen last van, er kan geen vuil tussen komen wat een groot voordeel is want dit scheelt een hoop tijd. Maar ook hier geldt als je net begint dat je hier niet heel erg op hoeft te letten, want je kan altijd later nog 'upgraden' naar een duurder pedaal. 

pedaal monteren

Racepedalen:

We hebben per merk een instapmodel, een veel gebruikt model en een topmodel uitgekozen om de keuze iets makkelijker te maken.

Shimano:

PD-R540 SPD-SL Pedalen

Shimano PD-R540 SPD-SL Pedalen

Breed pedaalplatform voor een betere stabiliteit tussen voet en pedaal.

Type pedalen
Racepedalen

€ 49,99

€ 44,99
105 PD-R7000 SPD-SL Pedalen

Shimano 105 PD-R7000 SPD-SL Pedalen

<p>Dit Shimano 105 race pedaal is volledig vernieuwd ten opzichte van de vorige uitvoering. Het pedaal is voorzien van een carbon body en dat zorgt voor een lager gewicht en meer stijfheid.</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 109,99

€ 99,99
Dura Ace PD-R9100 Pedalen

Shimano Dura Ace PD-R9100 Pedalen

<p>De nieuwe Dura Ace PD-R9100 pedalen zijn de perfecte combinatie tussen gewicht, effici&euml;ntie en stijfheid. Met deze pedalen is echt iedere trap raak. De spanning voor het in- en uitklikken is zoals we gewend zijn van Shimano instelbaar. De carbon body zorgt er onder andere voor dat deze pedalen slechts 228 gram (2 stuks!) wegen.&nbsp;</p> <p>Standaard komt deze set met de SM-SH12 schoenplaatjes, dit is de blauwe variant met 2 graden speling.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 259,00

€ 209,00
20% KORTING

Look:

Keo Classic 3 Pedalen

Look Keo Classic 3 Pedalen

<p>De Keo Classic 3 kenmerkt zich door comfort en stabiliteit.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen
€ 45,99
Keo Blade pedalen

Look Keo Blade pedalen

De Look Keo Blade pedalen hebben een nieuw strak ontwerp en zijn zeer licht. Het brede steunvlak zorgt voor optimale krachtoverbrenging vanaf de schoenplaatjes op het pedaal. De combinatie van een strak design, lichtgewicht en krachtoverbrenging maakt dit een heel fijn pedaal, met uitstekende rijeigenschappen. Look pedalen staan bekend om het fijne kliksysteem, wat de pedalen zeer populair maakt bij wedstrijdrijders.

Type pedalen
Racepedalen

€ 109,99

€ 99,99
Keo Blade Carbon Pedalen

Look Keo Blade Carbon Pedalen

<p>De Look Keo Blade Is gemaakt om te overwinnen. Dit carbon pedaal weegt slechts 220 gram en is geschikt voor de racefiets. Doormiddel van de carbon body en de Chromoly steel + lagering is de duurzaamheid uitstekend.&nbsp;</p>

Type pedalen
Racepedalen

€ 159,99

€ 119,99
26% KORTING

Speedplay:

Zero Chrome-Moly Pedalen

Speedplay Zero Chrome-Moly Pedalen

De Speedplay Chrome-Moly pedalen met walkable cleats is het instappedaal uit de Speedplay Zero-serie voorzien van een chromoly stalen as. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de bewegingsvrijheid van 0 tot 15° geeft dit pedaal optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 149,00

€ 129,99
Zero Stainless Pedalen

Speedplay Zero Stainless Pedalen

De Speedplay Stainless pedalen met walkable cleats zijn voorzien van een RVS as voor extra gewichtsbesparing. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de bewegingsvrijheid van 0 tot 15° (per graad instelbaar!) geeft dit pedaal optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 229,00

€ 179,99
22% KORTING
Ultra Light Action Stainless Pedalen

Speedplay Ultra Light Action Stainless Pedalen

De Speedplay Ultra Light Action Stainless pedalen met walkable cleats zijn voorzien van een RVS as voor extra gewichtsbesparing. Het bijzondere aan de Ultra Light Action is het absolute gemak waarmee je in- en uitklikt, ondanks dat ze voldoende steun geven tijdens het fietsen. Deze pedalen worden geleverd inclusief de walkable cleats, die door hun afgeronde hoeken er voor zorgen dat je er makkelijker mee kunt lopen indien nodig. Door de ruime bewegingsvrijheid op het pedaal heb je optimaal comfort zonder je gewrichten te forceren.

Type pedalen
Racepedalen

€ 229,00

€ 199,00

Mountainbikepedalen:

We hebben per merk een instapmodel, een veel gebruikt model en een topmodel uitgekozen om de keuze iets makkelijker te maken.

Shimano:

PD-M520 SPD Pedalen

Shimano PD-M520 SPD Pedalen

Voor een ultieme krachtoverdracht en absolute topprestaties moeten het pedaal en de schoenen samenwerken als één geïntegreerd systeem.

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 37,99

€ 34,99
PD M8000 XT SPD Pedalen

Shimano PD M8000 XT SPD Pedalen

De nieuwste XT pedalen zijn lichter van gewicht en worden geleverd inclusief SPD schoenplaatjes.

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 89,99

€ 69,99
23% KORTING
XTR M9100 SPD Pedalen

Shimano XTR M9100 SPD Pedalen

<p>De Shimano XTR M9100 mountainbike pedalen zijn de doorontwikkelde varianten van de XTR 9000 pedalen. De pedalen zijn lichter dan de voorgangers en hebben een groter draagvlak, waardoor je een effici&euml;ntere krachtoverdracht hebt. Met het gecoate, dubbelzijdige, titanium klikmechanisme heb je volledige controle over je fiets. Door de coating blijft zand en modder minder snel in je pedalen hangen, hierdoor heb je fantastische klikprestaties op elk terrein.</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 134,99

€ 109,99

Look:

X-Track MTB Pedalen

Look X-Track MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 46,99

€ 39,99
X-Track Race MTB Pedalen

Look X-Track Race MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p> <p>De X-Trail Race mountainbikepedalen zijn voorzien van een Chromoly+ as en een composiet body en zijn daarmee erg duurzaam én licht. Het gewicht is 415 gram inclusief en 182 gram exclusief de bijgeleverde schoenplaatjes.&nbsp;&nbsp;</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 64,99

€ 54,99
X-Track Race Carbon MTB Pedalen

Look X-Track Race Carbon MTB Pedalen

<p>Look heeft in 2018 zijn mountainbikepedalen compleet vernieuwd, met de X-Track serie als resultaat. Bij de ontwikkeling van deze pedalen is in de eerste plaats gekeken naar de verhouding oppervlak/gewicht. Dat heeft geleid tot een pedaal met een groter contactoppervlak voor een effici&euml;nte krachtoverdracht, zonder dat er grote concessies zijn gedaan in het gewicht. Bovendien is er extra ruimte gecre&euml;erd in het pedaal rond het klikmechanisme, waardoor vuil en modder makkelijker worden afgevoerd.</p> <p>De X-Trail Carbon pedalen zijn het topmodel in de serie. De pedalen zijn opgebouwd rond een carbon body, Chromoly + as, en topkwaliteit lagers. Het gewicht is slechts 400 gram inclusief en 174 gram exclusief de bijgeleverde schoenplaatjes.&nbsp;&nbsp;</p>

Type pedalen
Mountainbikepedalen

€ 99,99

€ 79,99
21% KORTING

Combipedalen:

PD-M324 SPD Pedalen

Shimano PD-M324 SPD Pedalen

Combineert de efficientie van het SPD systeem met het gemak van een vlak pedaal.

Type pedalen
Combipedalen

€ 58,99

€ 49,99
BPD-22 DualRide Pedalen

BBB BPD-22 DualRide Pedalen

Aluminium dubbelfunctioneel pedaal. De ene zijde heeft een SPD klikmechanisme, de andere een anti-slip platform.

Type pedalen
Combipedalen
€ 74,99
BPD-23 DualChoice Pedalen

BBB BPD-23 DualChoice Pedalen

Lichtgewicht SPD pedaal wat je ook nog de keuze geeft om het pedaal met een normale schoen te gebruiken.

Type pedalen
Combipedalen
€ 59,99

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.

Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

 

 

Meer Lezen ?