Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Koopgids: waar let je op bij het kopen van een fietsschoen

Datum:
31 mei 2018
Door:
Thijs

Een goede fietsschoen is essentieel voor je fietsplezier. Het is daarom van groot belang dat je jezelf goed informeert voordat je een fietsschoen koopt. Waar moet je op letten bij het kopen van fietsschoenen ? Wat zijn nou de verschillen tussen al die verschillende schoenen?  Deze koop-gids loodst je door de keuzestress heen en helpt je de juiste schoen te vinden voor jouw voeten.

Waarom moet je speciale fietsschoenen dragen?  

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je eigenlijk een fietsschoen zou moeten dragen. Het grootste voordeel van speciale fietsschoenen is dat je ze kunt combineren met klikpedalen. Doordat je vastzit in je pedalen wordt de kracht die je levert beter overgebracht op de pedalen en de aandrijflijn. Op die manier gaat er veel minder energie verloren en fiets je dus veel efficiënter. Dat betekent dus meer snelheid bij een gelijke inspanning. Een bijkomend voordeel van het ingeklikt zitten is dat je meer controle over de fiets hebt. 

Als je een fietsschoen vergelijkt met een normale sportschoen, is de zool van een fietsschoen stijver. Ook hierdoor wordt jouw energie beter overgezet op de pedalen. Een ander voordeel is het sluitingsmechanisme: fietsschoenen kunnen veel nauwkeuriger vastgezet worden dan sportschoenen.

Welke soorten fietsschoenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten fietsschoenen zo zijn er schoenen voor op de racefiets, de mountainbike en de trekking fiets. Afhankelijk van jouw persoonlijke doelen, moeten je schoenen aan bepaalde eisen voldoen. Nu is het namelijk zo dat je een mountainbikeschoen op de racefiets kan gebruiken en andersom, echter zitten hier wel nadelen aan, er zijn niet voor niets meerdere type schoenen ontwikkeld. Hieronder wordt uitgelegd waar je op moet letten als je een bepaalde schoen koopt.

Raceschoenen

Bij raceschoenen wordt het verschil gemaakt in de zool, de sluiting en het materiaal van de schoen. Een raceschoen heeft altijd een gladde zool.

Bij een zool is de stelregel: hoe stijver, hoe beter. Bij een stijvere zool wordt de energie directer overgezet op de pedalen, waardoor je een zo hoog mogelijk rendement uit je inspanning haalt. Raceschoenen worden daarom ook geordend volgens een stijfheidsindex. Duurdere modellen hebben vaak stijvere zolen. Een vlakke zool in een raceschoen zorgt voor minder luchtweerstand, waardoor je een betere aerodynamica hebt.

Voor het sluitingsmechanisme geldt vaak: hoe duurder de schoen, hoe geavanceerder het sluitingsmechanisme. Instapmodellen hebben vaak alleen klittenbandsluitingen en schoenen in de duurdere segmenten hebben vaak één of twee draaisluitingen, die de schoen goed en gelijkmatig strak trekken.

De meeste Raceschoenen beschikken over een driepuntsbevestiging voor de schoenplaatjes, de schoenplaatjes zorgen ervoor dat de schoen wat omhoog komt wanneer je op de grond staat. Enkele modellen hebben ook de mogelijkheid om schoenplaatjes met een 2 puntsbevestiging te plaatsen, dit is handig als je wilt beginnen met MTB pedalen en later wilt overstappen op de echte racepedalen. Door de stijve zool en de plaatsing van dit plaatje is lopen op fietsschoenen niet praktisch. De schoen is echt puur ontwikkeld om op de fiets te blijven, het is dan ook niet aan te raden om je raceschoenen te gebruiken wanneer je wilt mountainbiken. Het voordeel van schoenplaatjes voor de racefiets is dat de druk beter wordt verdeeld over je voet.

Mountainbikeschoenen

Waar een raceschoen een gladde zool heeft, heeft een mountainbikeschoen een zool met noppen. De schoenplaatjes zitten bij deze schoenen verzonken in de zool, zodat ze niet beschadigen wanneer je een stukje loopt. MTB-schoenen hebben een tweepuntsbevestiging voor de pedalen.

Door de noppen bij de hiel en bij de zijkant, heb je ook een goede grip als je even van de fiets af moet stappen. MTB-schoenen hebben vaak extra verstevigingen bij de hak en bij neus, die je voet beschermen als je bijvoorbeeld een grote boomwortel raakt.

Ook bij MTB-schoenen geldt dat bij een duurdere schoen het sluitingsmechanisme luxer en nauwkeuriger is.  

Trekkingschoenen

Ga je graag op fietsvakantie of gebruik je een trekking fiets voor woon-werkverkeer? Dan is een trekking schoen vaak een goede optie. Deze schoenen lijken erg op MTB-schoenen, met als verschil dat een trekking schoen een zachtere, soepelere zool heeft. Trekking schoenen zijn niet fijn voor langere wandelingen, maar je kunt er wel prima een kortere wandeling mee maken door een oud stadje, of mee traplopen in een Frans kasteeltje. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat de schoenplaatjes beschadigd raken, want die zitten verzonken in de zool.

Als je een trekking schoen koopt is het belangrijk om te letten op de zool en op de mate van vochtafvoer. Op warme dagen is het fijn als je schoen voldoende ventileert. Dit is belangrijk omdat je geen last van zweetvoeten wilt krijgen, maar ook omdat je voeten uitzetten als het warm wordt. De ventilatie zorgt er dus voor dat je voeten niet gaan knellen in de schoenen.

Zoals gezegd heeft een trekking schoen vaak een soepelere, zachtere zool. De zool van de meeste trekking schoenen is gemaakt van composiet, rubber of een combinatie daarvan. Rubber is iets geschikter om mee te wandelen, terwijl je met composiet iets meer comfort op de fiets ervaart.

Bekijk hier al onze trekking schoenen.

Belangrijkste kenmerken van fietsschoenen

Nadat je weet welk type schoenen je moet hebben, is de volgende stap om een schoen met de juiste kenmerken te kiezen. Er zijn een paar belangrijke kenmerken waar je echt op moet letten als je fietsschoenen wilt kopen.

Zool

De meeste zolen zijn gemaakt van composiet, carbon of rubber.

Carbonzolen zijn de stijfste en lichtste zolen, dus als elk grammetje telt ga je voor een carbon zool. Wil je ook stukjes kunnen lopen met je fietsschoen, dan is de soepelere composiet zool aan te raden. Een andere goede reden om voor composiet te gaan is simpelweg omdat je niet de hoofdprijs wilt betalen. Vaak wordt er een combinatie van composiet en carbon gebruik om een betaalbare schoen te bieden en daarbij toch een goede stijfheid te leveren.

Er zijn ook rubberen zolen; deze bieden meer stevigheid als je ermee wandelt. Je ziet deze zolen eigenlijk nooit bij race schoenen, maar wel vaak bij de MTB- en trekking schoenen.

Sluitingsmechanisme

Er zijn verschillende soorten sluitingen. Op de voordeliger geprijsde schoenen zie je vaak een klittenbandsluiting. In het middensegment zie je vaak een gesp of draaisluiting en in het topsegment worden vaak twee draaisluitingen gebruikt.

Klittenbandsluiting
Een klittenbandsluiting vindt je vaak bij instapmodellen, of in combinatie met een andere sluiting ook bij duurdere schoenen. Klittenband biedt voldoende verstelmogelijkheden. Dit maakt klittenband dus een prima sluitingsmechanisme voor een instapmodel fietsschoen. Een nadeel is echter dat de sluiting niet heel strak kan worden aangetrokken en ook iets makkelijker loslaat. Al onze schoenen met een klittenbandsluiting zijn hier te vinden. 

Gespsluiting
Een gespsluiting is een stuk nauwkeuriger dan een klittenbandsluiting. Omdat je de sluiting tandje voor tandje kunt aantrekken zit de schoen goed strak om de voet zonder te knellen. Het fijne van een gesp is dat hij niet kan verschuiven zoals klittenband en dus niet losser gaat zitten tijdens het fietsen. Al onze schoenen met een gespsluiting staan hier op een rijtje.

Draaisluiting
Het beste sluitingsmechanisme is een draaisysteem. Hiermee kun je heel precies afstellen hoe strak de schoen zit. Een draad is heel comfortabel en knelt, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet af. Het draad volgt de anatomie van de voet en vormt zich over de wreef. Hierdoor wordt de druk van de sluiting het beste over de voet verdeeld. Het draad is heel slijtvast, waardoor het lang meegaat. Mocht het draad toch een keer kapot gaan, dan is het eenvoudig te vervangen. Al onze schoenen met een draaisluiting kan je hier vinden.

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk voor het comfort van een schoen. Veel raceschoenen zijn ook aan de onderzijde geventileerd, terwijl mountainbikeschoenen vaak een dichte zool hebben.

Pasvorm

Cruciaal voor het kopen van een fietsschoen is de pasvorm die je ervaart. Schoenen van SIDI en Shimano vallen vaak heel smal, terwijl een schoen van North Wave wat breder valt. Het is dus aan te raden om schoenen van een merk te kopen dat goed past bij jouw voeten. Voor de pasvorm geldt ook meestal dat de beter afstelbare schoenen in het hogere segment prettiger om de voet sluiten.

We raden je aan om schoenen in ieder geval goed te passen. Daarbij is het belangrijk dat de schoen vanaf het begin lekker zit. Je loopt (of fietst) ze namelijk niet in en knellende plekken worden na verloop van tijd eerder pijnlijker dan beter.

Dingen om extra op te letten bij het kopen van fietsschoenen

Je beslist door te passen

Het heeft bij fietsschoenen absoluut de voorkeur om even langs te komen in de winkel. Hier kunnen we je goed adviseren over bijvoorbeeld de maat van de schoen. Voor veel schoenen geldt dat het verstandig is om een maatje groter te kopen dan je normale schoenen. Onze verkopers kunnen je adviseren welke maat en welke pasvorm voor jou het beste zijn.

Ook hebben we in de winkel een Bontrager biodynamic apparaat, waarmee je voetafdruk gemeten kan worden. Dit apparaat meet de voetafdruk, hiermee kunnen we drukverdeling van je voet bepalen. Heb je platvoeten of juist een hoge voetboog. Eventueel op basis van deze meting kunnen we kijken voor een zool met bijvoorbeeld hogere voetboog. Een zooltje kan ervoor zorgen dat de schoen beter aansluit op de voet, waarmee het draagcomfort van de schoen verbeterd wordt.

 

Sokken

Bij mooie fietsschoenen horen natuurlijk ook goede fietssokken. Sokken zijn dan niet het meest aansprekende onderdeel van je outfit, het is toch belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn. Veel sokken zijn voorzien van mesh zones, waardoor ze goed ventileren. Ook is een goede vochtafvoer belangrijk bij sokken. De echte voorkeur ligt bij naadloze sokken. Doordat de sok geen naad heeft, hebt je geen last van wrijving, waardoor je meer comfort ervaart. Daarnaast is een sok die matcht bij je schoenen altijd een lust voor het oog. Al onze sokken zijn hier te vinden.

Overschoenen

In de winter is het slim om overschoenen te dragen. In de eerste plaats om je voeten warm te houden, maar het is ook belangrijk voor de levensduur van je fietsschoenen. Pekel is funest voor je schoenen en door het gebruik van overschoenen voorkom je dat het in de schoenen trekt. Zo geniet jij weer langer van je set schoenen.  Onze overschoenen zijn hier te vinden.

Bekijk alle fietsschoenen

Onderhoud van je fietsschoenen

Als je jouw perfecte fietsschoenen hebt gekocht, is het zaak om ze goed te onderhouden. Een paar tips om je fietsschoen te onderhouden:

  • Gebruik een lauwwarm sopje met een beetje zeep en een spons of doek om je schoenen schoon te maken. Gebruik geen agressieve middelen zoals alcohol. Hierdoor kan de speciale coating van je schoen beschadigen.
  • Stop kranten in je schoenen als ze nat zijn geworden. Hierdoor drogen ze ook vanbinnen beter. Je kunt je fietsschoenen gerust op de verwarming leggen.
  • Hoe sneller je schoenen worden schoongemaakt na een rit, hoe makkelijker het vuil eraf gaat. Vuil dringt na verloop van tijd door in de vezels, waardoor de kleur beïnvloed kan worden. Snel schoonmaken is dus het advies, ook als je er na een lange tocht geen zin in hebt...
  • Stop je fietsschoenen nooit in de wasmachine. Door de hoge temperaturen en het gebruik van wasmiddelen kunnen de lijmverbindingen in de schoen loslaten.
  • Draag overschoenen bij slecht weer of als er pekel op de weg ligt. Met overschoenen blijven je schoenen langer mooi en je voeten warm en droog.
  • Neem een gesp of draadsluiting regelmatig af met een vochtige doek. Dit zorgt voor een beter behoud van de sluiting.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!

Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Meer Lezen ?