a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
18 juni 2019
Door:
Arne
Delen

Koopgids: Fietscomputers - Meten is weten

Met een fietscomputer haal je meer uit je fietstocht en kun je inzicht krijgen in de gegevens van je rit. Fietscomputers zijn er in vele verschillende varianten. Eenvoudige fietscomputers meten snelheid, gefietste tijd en afstand. Uitgebreidere modellen geven je ook inzicht in je hartslag, cadans en gemaakte hoogtemeters, waardoor je efficienter kunt trainen en nauwkeurig je eigen prestaties bij kunt houden.

In deze koopgids proberen wij een beeld te schetsen van de mogelijkheden van de kilometerteller. Aan de hand hiervan kan je de fietscomputer kiezen die het best bij jouw past. Let op, deze koopgids is puur gericht op de algemene fietscomputer. Voor meer informatie zie de blog over fietsnavigatie. 

Verschil in mogelijkheden

Allereerst is het belangrijk om te kijken op welke fiets je rijdt. Wat voor fiets is het? Wat ga ik ermee doen? Heb je een elektrische fiets, dan is bijvoorbeeld het meten van je hartslag en wattages niet een prioriteit. Ga je wedstrijden mountainbiken of wielrennen, dan wil je juist wel weer de gegevens over al deze prestaties. Ook bij een stadsfiets is het minder relevant dat je je prestaties meet. Tijd, snelheid en misschien de calorieën die je hebt verbrand zijn hier de handigste features om te hebben op je fietscomputer. 

Kaartweergave en GPS

Wil je geen specifieke navigatie maar wel een kaartweergave, omdat je bijvoorbeeld op de trails rijdt met de mountainbike? Dan zijn de kilometertellers met kaartweergave wat voor jou! Ook zijn er kilometertellers met GPS. Waarmee je je ritten kunt importeren in bijvoorbeeld Strava. 

Rider 450 E Fietscomputer GPS

Bryton Rider 450 E Fietscomputer GPS

De Bryton Rider 450E Fietscomputer is precies wat je nodig hebt als serieuze fietser. Met alle data die de fietscomputer registreert is het voor jou de uitdaging om jezelf te blijven verbeteren. De fietscomputer gaat maar liefst 32 uur mee op de batterij. Daarnaast heeft de computer meer dan 78 functies. Deze teller kan dus meer dan alleen je snelheid meten. Hij kan je hartslag, hoogte en cadans ook meten. De computer is te meten aan elektrische schakelsystemen.

€ 179,99

€ 154,99
TOUR DU KORTING

Cadansfunctionaliteit

Bij een racefiets wil je misschien juist de cadans meten Maar wat houdt dat precies in? De cadans is het aantal omwentelingen van je benen per minuut. Dit is een belangrijk gegeven tijdens het wielrennen. Wanneer je een lage cadans hebt, ben je zogezegd aan het harken of stoempen. Naast dat je dat snel door je krachten heen bent bij een lage cadans is het ook heel slecht voor je knieën. 

Een hogere cadans is voor de meeste fietsers prettiger én efficiënter. Je fietst zo niet alleen kracht waardoor je spieren minder vermoeid raken. Een ideale cadans is lastig aan te wijzen. Dit is vaak een persoonlijke voorkeur. De meeste wielrenners fietsen met een cadans tussen de 80 en 95 rotaties per minuut. In de bergen is een lagere cadans prettiger, op vlak terrein een wat hogere. 

Hieronder zijn enkele modellen weergegeven die een cadansweergave hebben. Dit houdt in dat ze de cadans weer kunnen geven, maar niet kunnen meter. Hiervoor heb je een cadanssensor nodig. 

BC 16.16 STS Cadans Fietscomputer Draadloos

Sigma BC 16.16 STS Cadans Fietscomputer Draadloos

De Sigma BC 16.16 STS Cadans is een speciaal voor forenzen ontwikkelde draadloze fietscomputer met cadanssensor.

€ 74,95
BC 23.16 STS Cadans Fietscomputer Draadloos

Sigma BC 23.16 STS Cadans Fietscomputer Draadloos

De Sigma BC 16.16 STS Cadans is een speciaal voor forenzen ontwikkelde draadloze fietscomputer met cadanssensor.

€ 129,95

€ 109,95

Hoogtemeter

Wanneer je dan al in de bergen fietst, waarbij je natuurlijk al met een ideale cadans rijdt,  is een hoogtemeter ook erg fijn. Met een hoogtemeter kan je precies zien hoeveel je bent gestegen. De onderstaande computers hebben ook een hoogtemeter. 

Pure GPS Fietscomputer

Sigma Pure GPS Fietscomputer

<p>De Sigma Pure GPS is een compacte en eenvoudig te bedienen fietscomputer met verrassend veel functionaliteit en een lekker groot display.</p>

€ 89,99
Edge 130 GPS Fietscomputer

Garmin Edge 130 GPS Fietscomputer

<p>De nieuwe Garmin Edge 130 GPS fietscomputer is het kleinere broertje van de populaire Garmin Edge 520 en de opvolger van de minimalistische Edge 20. Voorzien van een helder scherm, veel opties, bluetooth connectiviteit, goede GPS tracking en een eenvoudige navigatiefunctie is dit de ideale fietscomputer voor fietsers die w&eacute;l een goede gps fietscomputer willen, maar geen behoefte hebben aan de volledige navigatiefunctionaliteit (en bijbehorende prijs) van de Edge 520.</p>

€ 199,99

Gebruiksgemak

Er zijn ook verschilllen aan te wijzen in het gebruiksgemak van een fietscomputer. Een draadloze fietscomputer is bijvoorbeeld vaak makkelijker af te koppelen en te gebruiken op een tweede fiets. 

Veel tellers kennen een knop aan de onderkant om naar een volgend scherm te gaan. Maar sommige modellen kunnen aan de zijkant worden bediend. Dit kan je natuurlijk kiezen op basis van eigen voorkeur. 

Beeldscherm

Er zitten ook veel verschillen in de grootte van de kilometertellers. Wil je een klein tellertje die niet zichtbaar is op je stuur? Kies dan voor: 

GOTime Fietscomputer Draadloos

Bontrager GOTime Fietscomputer Draadloos

Met de Bontrager GOTime houdt je gemakkelijk een oogje in het zeil op je snelheid, afstand en gemiddeldes.

€ 29,99

Maar wil je alle gegevens kunnen aflezen? Of een kaart kunnen lezen? Dan is deze optie misschien wel wat voor jou:

Edge 520 Plus Performance Bundel Fietsnavigatie

Garmin Edge 520 Plus Performance Bundel Fietsnavigatie

<p>De Garmin Edge 520 Plus is de verbeterde opvolger van de populaire Edge 520 fietscomputer. De Edge 520 Plus heeft nu Garmin Cycle Maps voorge&iuml;nstalleerd en verbeterde smartconnectiviteit. Het toestel is te koppelen met Strava live segmenten en is te koppelen met smartphones via Bluetooth en met de meegeleverde snelheids-, cadans- en hartslagsensor en los verkrijgbare vermogensmeter via ANT+.</p> <p>De Edge Plus 520 is een fietscomputer met een breed scala aan functies en is bedoeld voor de serieuze fietser die zichzelf wilt verbeteren. De Performance Bundel wordt geleverd inclusief cadans-, snelheids-, en hartslagsensor.</p>

€ 399,99

€ 349,00

Ook in de bevestiging op het stuur verschillen fietscomputers van elkaar. De ene wordt geleverd met een tie wrap, de ander moet met een rubberband of speciale clip aan het stuur of de stuurpen worden gemonteerd.

De meeste fietscomputers gebruiken de platte CR2032 batterij. Tip is om deze voortaan ook mee te nemen in het zadeltasje voor het geval de batterij opraakt. 

ANT+ of Bluetooth

ANT+, maakt draadloze communicatie mogelijk tussen apparaten. ANT + is een draadloze technologie die het mogelijk maakt dat apparaten, zoals bijvoorbeeld een fiets computer en een hartslagmeter of cadansmeter met elkaar communiceren. Wanneer je een ANT+ computer aanschaft moet je goed nagaan of jouw hartslagmeter dit ook gebruikt. Een andere optie is ook nog bluetooth. Sommige tellers gebruiken zowel Bluetooth als ANT+

Wifi zorgt ervoor dat je zonder telefoon of kabelverbinding met een computer, je ritgegevens kunt synchroniseren met je online account van het merk in kwestie. Ook kan je met sommige bluetooth en/of wifi connecties je pushberichten van je telefoon op je scherm van je kilometerteller laten verschijnen. 

koopgids fietscomputers

Bedraad of niet bedraad

De fietscomputers kunnen worden ingedeeld in twee categorieën. De bedrade en de draadloze fietscomputers. Het voordeel van een fietscomputer die bedraad is dat deze vaak wat goedkoper zijn dan draadloze fietscomputers. Het prijsverschil is niet gigantisch maar kan toch een afweging zijn. Vaak gaat ook de batterij van een bedrade fietscomputer langer mee.

Een voorbeeld van een bedrade  fietscomputer is de BBB BCP -06. Een oerdegelijke computer met no-nonsense features. Bij het klikken op de knop aan de onderkant van het scherm krijg je alle info te zien die je nodig hebt.

Een draadloze fietscomputer is makkelijk afneembaar van het stuur. Ook ziet een draadloze fietscomputer er netjes uit op je stuur. Na deze informatie nog geen keuze kunnen maken? Hier hebben wij een aantal van onze beste keuzes op een rijtje gezet:

Elemnt Mini Fietscomputer

Wahoo Elemnt Mini Fietscomputer

<p>De Wahoo Elemnt Mini is het kleine broertje uit de Elemnt serie van Wahoo. Deze fietscomputer geeft je onderweg inzicht over gegevens zoals je snelheid, hartslag en cadans.</p>

€ 89,99
BC 9.16 ATS Fietscomputer Draadloos

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer Draadloos

<p>De Sigma BC 9.16 ATS is een fijne draadloze fietscomputer voor dagelijks gebruik met een aantal extra functies voor sportief gebruik.</p>

€ 39,99
Super GPS HR Loaded Fietscomputer

Lezyne Super GPS HR Loaded Fietscomputer

<p>De Lezyne Super GPS is een geavanceerde GPS fietscomputer met alle klassieke functies met betrekking tot snelheid, tijd en afstand, hoogte en stijgingspercentage en heeft daarnaast uitgebreide GPS-functionaliteit. Het is uiteraard mogelijk om ritten op te nemen, maar ook om via een turn-by-turn navigatie vooraf geprogrammeerde routes te volgen. Scherm, gebruikers en fietsen zijn uitgebreid instelbaar.</p>

€ 189,99

€ 159,99

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?