Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Waarom een fatbike kopen een slecht idee is

Waarom een fatbike kopen een slecht idee is

Overweeg jij een fatbike aan te schaffen? Ondanks het stoere en sportieve design, raden wij je af om een fatbike te kopen. We zien in onze werkplaats dagelijks mensen die ten einde raad zijn met hun fatbike. Helaas kunnen ook wij ze niet helpen. Laten we kijken naar de nadelen, de geruchten rondom de regelgeving en de ideale alternatieven voor de fatbike.

Nadelen van een fatbike

De trend fatbikes lijkt te stagneren. Er komen steeds meer nadelen naar voren, en er worden meer regels ingevoerd rond het gebruiken en verzekeren van de fatbike. We zetten ze op een rij.

Kwaliteit en onderhoud

Als we kijken naar de kwaliteit en het onderhoud van de fatbikes, word je al snel geconfronteerd met wat negatieve berichten. We zien dat bijna iedere fatbike bestaat uit goedkope onderdelen uit China. Op zich is dat niet eens zo gek, want voor sommige fatbikes betaal je aanzienlijk minder dan voor een normale e-bike. Het vervelende is dat de onderdelen redelijk snel onderhoud en/of reparatie vereisen. De reserveonderdelen zijn niet meer te krijgen, en er is weinig tot geen expertise op het gebied van fatbike-reparatie.

Gewicht en comfort

Fatbikes zijn tot wel 5 kg zwaarder dan e-bikes, wat het comfort verminderd. Dit vereist meer inspanning (ook van de motor), vermindert de wendbaarheid en vraagt een langere opbouw van snelheid. Het kleine frame zorgt ervoor dat je knieën tijdens het fietsen erg hoog komen, wat niet ergonomisch is.

Beperkte veelzijdigheid

Fatbikes staan erom bekend geen moeite te hebben met verschillende ondergronden zoals zand en modder. Echter, als je voornamelijk op verharde wegen fietst, zoals asfalt, zal de grootte en breedte van de banden eerder een belemmering, dan een voordeel zijn.

Waardevermindering

Doordat er steeds meer fatbikes verkocht worden (ook illegaal), en de trend stagneert, staat Marktplaats er helemaal vol mee. De waarde van een fatbike daalt aanzienlijk sneller dan een normale e-bike.

Verzekering

Tenslotte: Het verzekeren van de fatbike. Grote bedrijven zoals ANWB en Kingpolis zijn eind 2023 gestopt met het verzekeren van nieuwe fatbikes (zonder vast ringslot), gezien de extreem hoge diefstalcijfers en de steeds meer opgevoerde fatbikes.

Geruchten rondom de fatbike

Buiten deze nadelen zijn er geruchten en speculaties rondom de regelgeving van de fatbikes. Dát er meer gaat veranderen, is wel duidelijk. Er werd onlangs een motie aangenomen in de Tweede Kamer waarin wordt geëist dat er meer wordt gedaan aan de onveilige situaties die fatbikes met zich meebrengen. Vóór 1 april verwacht men een plan van minister Harbers. Dit zijn opties die genoemd worden:

  • Een helmplicht voor de fatbike
  • Een minimum leeftijd voor de fatbike
  • Verplicht blauw kenteken voor de fatbike (en dus een verplicht AM rijbewijs)

Alternatieven voor een fatbike

Gelukkig is er een makkelijke oplossing: de even dure, even stijlvolle en duurzamere e-bike! Hieronder lichten wij twee populaire elektrische fietsen die wij als perfecte alternatieven voor de fatbike zien.


De Winora E-Flitzer: Geduchte én betaalbare concurrent van VanMoof en Veloretti

Winora E-Flitzer

Als er één ideaal alternatief is voor een fatbike, dan is het zonder twijfel de Winora E-Flitzer. Hij heeft een onwijs sportieve uitstraling en heeft een gewicht van de helft van de gemiddelde fatbike: 16,5 kg. De kans op diefstal is daarbij aanzienlijk lager; je ziet amper dat het een e-bike is. Afgemonteerd met hoogwaardige onderdelen zoals Shimano versnellingen en een Mahle motor met 40 Nm, ben je voordat je het weet op school of op je werk. Dankzij zijn unieke prijs-kwaliteitverhouding voldoet deze fiets absoluut aan jou verwachtingen, zeker als je op zoek was naar een sportieve stoere e-bike.

2.599,99
Waardering:
100%
KICK-OFF DEAL

Sparta C-Ready Fit F7e

Een ander uitstekend alternatief is de Sparta C-Ready Fit. Waar de meeste e-bikes beginnen met een 300 Wh accu, zit in deze Sparta standaard een 400 Wh accu (uit te breiden naar 500 Wh). Deze, iets degelijker uitziende, e-bike is uniek te noemen, vooral vanwege de prijs; Een échte Sparta, inclusief alle bijbehorende garantie, voor deze prijs? Je krijgt er een krachtige voorwielmotor en prachtig licht- of donkergroen frame voor terug. Kies je voor betrouwbaarheid, dan kies je voor deze Sparta. Collega's onderling noemen deze fiets: De ideale elektrische schoolfiets.

1.799,99
Waardering:
98%
22% korting


De Sparta C-Ready: Ideale elektrische schoolfiets

Bekijk hier alle elektrische schoolfietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.