Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Alles over damesracefietsen

Koopgids: Alles over damesracefietsen

Het prachtige wielrennen blijft in populariteit groeien en ook onder dames komen er meer en meer fans bij. Fabrikanten richten zich steeds meer op het vrouwensegment. Daarnaast nemen we geregeld nieuwe merken op in ons assortiment. Zo wordt de keuze gelukkig steeds groter.

Of je er nu lange ritten wilt gaan maken, in het weekend lekker een rustig rondje wil gaan trappen of dagelijks naar je werk wil gaan fietsen, het kan allemaal! Maar wat maakt een racefiets een damesfiets, moet ik per se een damesfiets en waar doe ik goed aan? Om de juiste keuze te maken geven we je graag een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een damesracefiets.

Bekijk direct:

Heren- of damesracefiets, wat is het verschil?

Nog niet eens zo heel lang geleden, werden er bijna alleen maar standaard racefietsen verkocht, met een geometrie die het mannelijk lichaam als uitgangspunt nam. Voor veel vrouwen zijn deze fietsen prima, maar voor sommige vrouwen niet. Dat komt omdat de lichaamsbouw van een vrouw anders is dan die van een man. Damesracefietsen hebben een kortere bovenbuis die lager op de zitbuis uitkomt, een hogere balhoofdbuis en vaak een kortere stuurpen. Daarnaast hebben damesfietsen een smaller en compact stuur zodat de remhendels dichterbij komen en een dameszadel. Ook qua kleur zit je bij de damesfietsen ook goed: vaak net wat meer keus dan zwart of rood.

Iedereen is anders en lichaamsbouw verschilt per persoon, maar we benoemen hier drie verschillen tussen de gemiddelde lichaamsbouw van een vrouw en die van een man. 

Andere verhouding tussen benen en bovenlichaam

Dames hebben vaak in verhouding langere benen dan mannen. Hierdoor heb je logischerwijs een korter bovenlichaam. Daar moet de geometrie van de fiets op worden afgesteld, omdat je horizontaal minder lengte hebt tussen het zadel en het stuur. Om comfortabel bij het stuur te kunnen zonder je handen, armen en rug extra te belasten is het daarom voor vrouwen fijner om een kortere bovenbuis te hebben. 

Smallere schouders

Dames hebben vaak minder brede schouders dan mannen. Op de fiets kan dit voor problemen zorgen als het stuur te breed is. Een te breed stuur beïnvloed je wendbaarheid, waardoor je niet met volle vertrouwen bochten kunt maken. Daarnaast is het ook gewoon onhandig als je niet goed bij de shifters kunt. 

Damesracefietsen bij 12GO Biking

Zitbotjes staan verder uit elkaar

Bij dames zitten de zitbotjes vaak verder uit elkaar dan bij mannen. Dit zorgt ervoor dat je als vrouw andere drukplekken hebt dan een man, waardoor je ook andere ondersteuning nodig hebt om comfortabel te kunnen fietsen. Dit kan verholpen worden door een ander zadel, maar ook de juiste framegeometrie die de druk ook over je armen en benen verdeelt kan hierbij helpen.  

Het is dus niet gek om frames die speciaal voor dames zijn te ontwikkelen. Hierdoor kunnen schouder-, heup- of rugklachten voorkomen worden. Gevestigde merken doen er alles aan om het fietsen voor jou als dame aangenaam te maken. 

Bekijk hier al onze damesracefietsen.

Kan ik niet gewoon op een herenracefiets?

Wellicht denk je nu: ik moet per se een damesracefiets moet kopen. Zijn je benen écht veel langer dan je bovenlichaam, adviseren we je inderdaad specifiek te zoeken naar een damesmodel. Heb je niet dit niet? Dan kan je prima op een herenmodel fietsen. In de tijden van schaarste is dit een ideale uitkomst.

Om het comfort voor vrouwen te verhogen bij herenfietsen, kunnen we een aantal kleine aanpassingen doen. Deze aanpassingen kunnen we allemaal voor je realiseren als je de fiets bij ons komt ophalen. Mocht je er echt zeker van willen zijn dat je de perfecte (dames)racefiets koopt, kun je een betaalde bikefit bij ons inplannen. Ook de bikefit wordt steeds populairder onder vrouwen (en dat komt niet door onze knappe bikefitters!).

Damesracefietsen

Smaller stuur monteren

Zoals al eerder genoemd, is het stuur op racefietsen voor mannen vaak breder omdat mannen bredere schouders hebben dan vrouwen. Een te breed stuur kan zorgen voor last in de polsen, ellebogen en rug. Om het stuur toch comfortabel te maken voor vrouwen, kan er een minder breed stuur gemonteerd worden. 

Ander zadel

Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste zadels universeel, waardoor de meeste vrouwen prima op het zadel van een herenfiets kunnen fietsen. Toch kan het zo zijn dat je last krijgt van zadelpijn omdat je zitbotjes niet voldoende ondersteund worden. Een oplossing is kiezen voor een specifiek dameszadel. Deze zadels zijn vaak breder en bieden daardoor meer ondersteuning voor de zitbotjes. 

Als je bij ons langskomt in de winkel in Moordrecht, kun je verschillende zadels testen. Tevens kunnen we kosteloos een eenvoudige zadelmeting doen waarbij we je zitbotjes opmeten.

Waardering:
100%
329,-
39% korting
Waardering:
100%
99,90
Waardering:
93%
10% korting

4 producten(en)

Stuurpen verhogen

Vrouwen zitten vaak liever wat rechter op, omdat dit comfortabeler zit. Door een hogere stuurpen of kortere stuurpen te monteren zit je vaak wat comfortabeler op de fiets. We kunnen de stuurpen door middel van spacers verhogen. Voor een kortere stuurpen moet er wel een andere stuurpen worden gemonteerd.

Wat zijn de beste racefietsen voor dames?

Wat is nu de perfecte fiets voor jou? Dat hangt vooral van je wensen en je budget af. Hieronder vind je een selectie populaire damesracefietsen. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en kunnen je helpen om een keuze te maken. Deze 3 racefietsen zijn wat ons betreft een hele goede keuze die we je graag aanraden!

Sensa Latina LTD 105 Disc

De Sensa Latina LTD modellen zijn speciaal ontworpen voor en door 12GO Biking, waardoor we de fiets een scherpe prijs-kwaliteitverhouding hebben kunnen geven. De fiets heeft een geometrie die is afgesteld op vrouwen en is vooral geschikt voor beginnende tot iets gevorderde fietsers. Ook het zadel is specifiek voor dames ontworpen. 

Sensa Latina LTD kopen bij 12GO Biking

De Latina LTD is beschikbaar in een uitvoering mét en zonder schijfremmen. Verder heb je de keuze uit een Shimano 105 of Tiagra groepset, die beide prima schakelprestaties leveren. Alle fietsen hebben fraaie interne bekabeling en een strakke Sensa kleurstelling. 

1.499,99
Waardering:
98.0000%
13% korting
Waardering:
96.5000%
NIEUW

Cube Axial WS

De Cube Axial WS is misschien wel de meest verkochte damesracefiets van de afgelopen jaren. Door het strakke design zal iedereen je nakijken als je ze voorbij rijdt. Met de WS in de naam van de fiets geeft Cube aan dat dit model specifiek ontwikkeld is voor vrouwen, waardoor de geometrie ook perfect is afgestemd op de lichaamsbouw van een vrouw. 

Cube Axial WS kopen bij 12GO Biking

De Cube Axial WS is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Deze uitvoeringen hebben stuk voor stuk een uitstekende afmontage en een prachtige kleurstelling. De fiets is beschikbaar met een aluminium frame en een zachter prijskaartje, maar voor de fanatiekelingen is de Axial WS ook verkrijgbaar met een lichtgewicht carbon frame. Alle modellen zijn voorzien van hydraulische schijfremmen. Afhankelijk van het gekozen model geniet je van de goede schakelprestaties van de Shimano Claris, 105 (Di2) of Ultegra groepsets. 

Waardering:
73%
NIEUW
Waardering:
100.0000%

Trek Domane AL

De Trek Domane AL modellen hebben een unisex frame en zijn daardoor voor zowel dames als heren geschikt. Voor vrouwen kan het comfortabel zijn om een paar kleine aanpassingen te doen, maar het frame zelf biedt een goed uitgangspunt. 

Trek Domane AL kopen bij 12GO Biking

De aluminium Domanes zijn verkrijgbaar met velgremmen of hydraulische schijfremmen en met een Shimano Claris of 105 groepset, waarbij je de keuze hebt uit 2x8 of 2x11 versnellingen. Hierdoor zijn de Domanes beschikbaar in verschillende prijsklassen en dus ook voor verschillende soorten fietsers, van beginners die hun eerste kilometers willen gaan maken tot wat gevorderde fietsen die goed weten wat ze willen. 

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen. Als je nog vragen hebt, kun je onze experts op de klantenservice bereiken.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?