a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
3 januari 2019
Door:
Joas
Delen

Beginnen met wielrennen, deel 3: fietsen in een groep

Help! Een racefiets! In een serie blogs met de belangrijkste tips voor beginnende wielrenners leggen we je de basics uit, zodat jij veilig en prettig de weg op kan en maximaal en langdurig plezier gaat hebben van je eerste racefiets, of je nu alleen fietst of samen met je vrienden. Deel 3: fietsen in een groep

Sommige wielrenners fietsen het liefst alleen, anderen vervelen zich alleen op de fiets na 5 kilometer te pletter. Wanneer je net begint met wielrennen kom je er in ieder geval snel genoeg achter: samen fietsen is wel zo gezellig én erg motiverend. Zeker als je met een vast groepje fietst merk je dat je gedwongen wordt om boven jezelf uit te stijgen, waardoor je snel sterker wordt. Bovendien is het een stuk makkelijker om de discipline op te brengen voor je wekelijkse tochtjes. En met wielrennen is het net zoals met veel andere sporten: hoe vaker je fietst, hoe makkelijker je zin maakt. Genoeg redenen dus om samen te fietsen. Maar hoe doe je dat, fietsen in een groep?

Houd je aan de regels

Dit is nogal een open deur. Houd je aan de regels en respecteer andere weggebruikers. Stop voor het stoplicht en geef auto’s en andere fietsers ook de ruimte. We zo veilig en wel zo sympathiek.

Ook in het algemeen geldt: als de eerste oversteekt heeft de rest de neiging om te volgen, ook als het eigenlijk niet meer kan. Wees dus extra voorzichtig als je samen fietst. Om chaos te voorkomen is het verstandig om bij grotere groepen een wegkapitein te benoemen: iemand die de route kent en die de verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van de groep.

gezellig stukje fietsen

Wees voorspelbaar en communiceer met elkaar

Veilig samen rijden is vooral een kwestie van vertrouwen en voorspelbaarheid. Je kunt alleen ‘in iemands wiel zitten’ als je er op kunt vertrouwen dat diegene geen onverwachte dingen doet en niet plotseling in de remmen knijpt. Wees daarom zelf ook voorspelbaar voor je fietsmaatjes: maak geen plotselinge bewegingen en knijp niet zomaar in de rem, tenzij je echt niet anders kan.  

Veel problemen bij het fietsen in een groep zijn bovendien te voorkomen door goed met elkaar te communiceren. Dat kan door te roepen of door handgebaren. Waarschuw elkaar bijvoorbeeld voor tegenliggers, auto’s achter, gaten in het wegdek en paaltjes.

Je positie in de groep

Veel valpartijen in een groep ontstaan doordat er een voorwiel wordt aangetikt. Het is dan vrijwel onmogelijk om overeind te blijven en als de eerste gaat, volgt vaak de rest. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je niet deels naast degene voor je fietst, maar er echt achter blijft. Dit lijkt logisch, maar wanneer je begint te wennen aan het dicht op elkaar rijden is het verleidelijk om je schuin achter degene voor je te positioneren met net een beetje overlap tussen jouw voorwiel en zijn of haar achterwiel. Dit houdt je lekker uit de wind, maar maakt je kwetsbaar als degene voor je toch van zijn of haar lijn wijkt. Vermijd dus overlap tussen voor- en achterwiel.

samen fietsen

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?