Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Beginnen met wielrennen, deel 3: wielrennen in een groep

Beginnen met wielrennen, deel 3: wielrennen in een groep

Help! Een racefiets! In een serie blogs met de belangrijkste tips voor beginnende wielrenners leggen we je de basics uit, zodat jij veilig en prettig de weg op kan en maximaal en langdurig plezier gaat hebben van je eerste racefiets, of je nu alleen fietst of samen met je vrienden. Deel 3: fietsen in een groep

Dit blog maakt deel uit van de serie: Beginnen met wielrennen. In dit overzicht kan je doorklikken naar de blogs die je nog niet hebt gelezen.

Sommige wielrenners fietsen het liefst alleen, anderen vervelen zich alleen op de fiets na 5 kilometer te pletter. Wanneer je net begint met wielrennen kom je er in ieder geval snel genoeg achter: samen fietsen is wel zo gezellig én erg motiverend. Zeker als je met een vast groepje fietst merk je dat je gedwongen wordt om boven jezelf uit te stijgen, waardoor je snel sterker wordt. Bovendien is het een stuk makkelijker om de discipline op te brengen voor je wekelijkse tochtjes. En met wielrennen is het net zoals met veel andere sporten: hoe vaker je fietst, hoe makkelijker je zin maakt. Genoeg redenen dus om samen te fietsen. Maar hoe doe je dat, fietsen in een groep?

Waarom fietsen in een groep?

Fietsen in een groep heeft meerdere voordelen:

  • Energiebesparing: In het wiel van een ander rijd je tot wel 30% zuiniger, doordat je minder wind vangt.

  • Veiligheid: Samen rijden maakt je zichtbaarder voor ander verkeer en kan gevaarlijke situaties helpen voorkomen.

  • Motivatie: In een groep houd je elkaar scherp en stap je makkelijker op de fiets.

  • Sociale factor: Fietsen is leuker als je het samen doet en ervaringen kunt delen.

gezellig stukje fietsen

De basisregels van fietsen in een groep

Om veilig en prettig te rijden, zijn er een paar basisregels die iedere fietser in een groep moet kennen:

1. Houd je lijn: Probeer zo recht mogelijk te rijden en maak geen onverwachte bewegingen. Dit voorkomt dat iemand achter je schrikt en in de problemen komt.

2. Kijk vooruit: Focus niet alleen op het wiel van de fietser voor je, maar kijk een paar meter vooruit. Zo zie je obstakels of bochten op tijd aankomen.

3. Geef signalen door: Gebruik handgebaren en roep aanwijzingen door naar de rest van de groep. Denk aan signalen voor obstakels, gaten in de weg of remmen.

4. Blijf rustig en voorspelbaar: Vermijd plotselinge versnellingen of abrupte remacties. Dit helpt om de groep soepel en veilig te laten rijden.

5. Houd de juiste afstand: Rijd niet te ver van elkaar, maar houd genoeg ruimte om te reageren als iemand voor je remt. Een halve wiel-lengte afstand is vaak ideaal.

Houd je aan de regels

Dit is nogal een open deur. Houd je aan de regels en respecteer andere weggebruikers. Stop voor het stoplicht en geef auto’s en andere fietsers ook de ruimte. Wel zo veilig en wel zo sympathiek.

Ook in het algemeen geldt: als de eerste oversteekt, heeft de rest de neiging om te volgen, ook als het eigenlijk niet meer kan. Wees dus extra voorzichtig als je samen fietst. Om chaos te voorkomen is het verstandig om bij grotere groepen een wegkapitein te benoemen: iemand die de route kent en die de verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van de groep.

samen fietsen

Dit blog maakt deel uit van de serie: Beginnen met wielrennen. In dit overzicht kan je doorklikken naar de blogs die je nog niet hebt gelezen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike
12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?