Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over de tubeless banden voor de fiets

Alles over de tubeless banden voor de fiets

De laatste jaren is de populariteit van tubeless banden flink toegenomen in de wielerwereld. Dit is ook niet geheel onbegrijpelijk, aangezien het rijden met tubeless banden een flink aantal voordelen met zich meebrengt. In dit blog geven wij uitleg over deze voordelen, maar bespreken wij ook de nadelen die hiermee gepaard gaan. 

Navigeer direct naar:

Wat zijn tubeless banden?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat "tubeless" nou eigenlijk is. Een tubeless bandensysteem is een systeem waarmee je zonder binnenband rijdt. Een tubeless systeem bestaat uit een tubeless-ready velg met een tubeless velglint, een tubeless geschikte buitenband, een tubeless ventiel en de bijbehorende vloeibare latex voor in de buitenband. Door deze onderdelen te combineren ontstaat een luchtdichte afsluiting tussen de velg en de buitenband, waardoor een binnenband overbodig wordt. Er is daarom ook geen wrijving tussen de binnen- en de buitenband, wat jou weer een voordeel geeft op gebied van rolweerstand en dus ook snelheid. Ook kan je met een tubeless band op een lagere bandenspanning rijden, waardoor je meer comfort en grip hebt, terwijl je geen extra rolweerstand hebt. 

Tubeless rijden op de cube pro one

Voordelen en nadelen tubeless rijden

Voordelen tubeless band

Het rijden met tubeless banden levert een flink aantal voordelen op, waaronder dus het feit dat je voortaan je binnenband thuis kunt laten. Dit levert niet alleen een gewichtsbesparing op, maar zorgt er ook nog eens voor dat er geen wrijving meer kan ontstaan tussen de binnen- en buitenband. Hierdoor heb je een lagere rolweerstand, kun je met een lagere bandenspanning rijden en heb je minder kans op een lekke band. Daarnaast zorgt de vloeibare latex ervoor dat kleine gaatjes, zelfs tijdens je rit, direct worden gedicht.

  • Minder kans op lek rijden
  • Minder rolweerstand
  • Meer comfort

Nadelen tubeless band

Het grooste nadeel van tubeless rijden is dat je alle benodigdheden in huis moet halen om over te stappen op een tubeless set-up. Veel moderne fietsen worden al standaard geleverd met tubeless ready velgen. Vaak is het dus een kwestie van het juiste ventiel en velglint aanschaffen en je bent klaar om je banden tubeless te maken. Het monteren van tubeless banden is echter ook iets minder makkelijk van het monteren van buitenbanden met binnenband.

  • Niet iedere wielset is tubeless-ready
  • Lastiger om te monteren

Adviesprijs 479,99
Waardering:
97%
Adviesprijs 499,99
Waardering:
100%
Adviesprijs 819,99
NIEUW
Adviesprijs 399,99

Tubeless banden vervangen

Kosten: €30 (alleen tubeless materialen) Tijd: Ongeveer 30 minuten

Benodigdheden:

Hoe monteer je een tubeless band?

Bekijk de video of lees de uitleg!

Stap 1

Plak het velglint aan de binnenkant van je velg, als er nog geen velglint op zit. Zorg ervoor dat de uiteinden van het velglint goed op elkaar aansluiten of elkaar iets overlappen. Hierdoor kan er geen lucht ontsnappen uit de velg. 
Opmerking: Zorg dat je velg goed schoon is voor je het velglint op de velg plakt.

Stap 2

Monteer je tubeless ventiel. Je gaat in de velg op zoek naar het gat waar het ventiel hoort te komen. Draai het ventiel goed vast voordat je naar de volgende stap gaat.

Stap 3

Monteer de band op de velg. Begin hiermee bij het ventiel en leg de band vervolgens vanaf beide kanten op de velg.
Opmerking: Smeer de hielen van de band in met een beetje montagevloeistof of afwasmiddel. Hiermee zorg je ervoor dat de band straks makkelijker in de velg 'plopt'.

Stap 4

Pomp de band op tot de band langs de hele velg in de velgrand is geplopt. Laat daarna de band weer leeglopen.

Stap 5

Draai de ventielkern los en giet de tubeless sealant in de band door het open ventiel. Bij een racefiets gebruik je ongeveer 45 tot 60 ml vloeistof, bij gravel- en crossfietsen 75 tot 90 ml en bij mountainbikes 100 tot 120 ml. Wanneer je voldoende sealant in de band hebt zitten, kun je de ventielkern weer in het ventiel draaien.
Opmerking: Het is niet erg als er wat sealant naast het ventiel komt, maar maak het wel gelijk schoon met een vochtig doekje.

Stap 6

Pomp de band nu een paar slagen op en beweeg het wiel heen en weer. Je zorgt op die manier dat de sealant door de hele band verspreid wordt. Daarna kun je de band verder oppompen tot deze de gewenste druk heeft.

Een vloerpomp met compressiekamer zorgt ervoor dat je de complete druk in een zo kort mogelijke tijd kunt leveren. Dit is essentieel bij het monteren van tubeless banden. Zorg er dus voor dat je een compressiekamer hebt, waarmee je alle druk in één keer kunt toevoeren. De Bontrager TLR Flash Charger is een pomp waarmee je eenvoudig thuis je tubeless banden op de velg kunt leggen. Dankzij een grote compressiekamer is het mogelijk de pomp eerst helemaal vol met lucht te pompen. Vervolgens haal je de hendel over en alle lucht wordt in één keer de band in geblazen tot een druk tussen de 5 en 8 bar. Hiermee wordt hetzelfde effect bereikt als met een compressor, en zitten banden direct goed op de velg. 

Heb je geen vloerpomp met compressiekamer? Kom dan langs bij 12GO Biking. Maak online een afspraak zodat wij de band voor je op kunnen pompen. 

Tubeless band lek… wat nu?

Als er genoeg sealant in je band zit, zouden kleine gaatjes tijdens het fietsen binnen tienden van seconden gedicht moeten worden door de sealant. Het kan echter voorkomen dat het gat te groot is, of er te weinig sealant in de band zit. In dat geval zul je zelf aan het werk moeten om het gat te repareren met een plug. In het stappenplan hieronder leggen we uit hoe dat moet.

Benodigdheden: een tubeless reparatieset

  1. Zoek het gat en maak hem iets groter door middel van de tool uit de reperatieset;
  2. Steek de plug in de band zodat er een klein stukje van het rubber uitsteekt (het kan verschillen per reperatieset hoe de plug gemonteerd moet worden, dat staat aangegeven in de handleiding van de set);
  3. Snijd vervolgens met een mesje het rubber aan de buitenzijde weg zodat het gelijk is met de band;
  4. En pomp de band op zodat je weer zorgeloos kunt fietsen.

Tubeless band repareren met een Tubeless plug

Mocht deze oplossing niet werken omdat het gat bijvoorbeeld te groot is, dan kun je altijd nog kiezen om een binnenband te monteren. Die werkt altijd, maar kost ook meer tijd om te monteren.

Tubeless sealant bijvullen

Tubeless sealant bijvullen is gemakkelijk en kost weinig tijd. Het enige wat je nodig hebt, is geschikte sealant en een fietspomp. Houd ermee rekening dat de tubeless sealant ongeveer 6 maanden actief in de band zit als preventieve lekbescherming. Je hebt natuurlijk alleen bescherming tegen lekrijden als er nog actieve sealant in de band zit. Als je het extra gewicht niet erg vindt, kun je gewoon meer afdichtmiddel toevoegen. 

  1. Draai de ventielkern los van het ventiel;
  2. Giet de sealant in de band door het open ventiel;
  3. Draai de ventielkern terug in het ventiel;
  4. Pomp de band op en draai het wiel rond zodat de sealant zich verspreid;
  5. Pomp de band verder op tot de juiste bandenspanning.

Tip: Om ervoor te zorgen dat de vloeistof niet vast gaat zitten in het ventiel en je de band niet meer kunt oppompen, is het raadzaam om het ventiel op het bovenste punt te plaatsen als je de fiets/tubeless wielen voor een langere tijd opbergt. 

Racefiets tubeless banden 

Op steeds meer racefietsen zie je een tubeless setup verschijnen. Dit is het gevolg van de fijne rijprestaties die tubeless rijden met zich meebrengt. De verhoogde lekbestendigheid en de lagere rolweerstand van de banden (er is geen wrijving tussen binnen- en buitenband) zorgen ervoor dat steeds meer racefietsers hun binnenbanden inruilen voor een fles tubeless sealant. Toch is tubeless rijden op de racefiets nog geen vanzelfsprekendheid. Deze technologie, die al een aantal jaren breed gedragen wordt onder mountainbikers, laat veel racefietsers nog twijfelen. Voornaamste reden is dat de sealant een gat in een racefietsband moeizamer dicht vanwege de hoge druk in racefietsbanden, dan dit bij gravel- of mountainbikebanden het geval is.  

De echte omslag lijkt echter te zijn gemaakt gedurende de 2021 editie van Parijs-Roubaix. Voor het eerst werd een klassieker namelijk verreden waarbij de meerderheid van het peloton gebruik maakte van tubeless banden om de Noord-Franse kasseien te trotseren. En deze keus werd beloond! Sonny Colbrelli kwam met een set tubeless banden als eerste over de finishlijn. Ondanks twee lekke banden hoefde Colbrelli niet van de fiets af te stappen, omdat de tubeless sealant de gaten op tijd dichtte.

Een greep uit onze tubeless racebanden

Adviesprijs 91,70
Waardering:
92%
Adviesprijs 69,99
Waardering:
90%
Adviesprijs 74,90
Waardering:
86%
Adviesprijs 99,99
Waardering:
87%

Gravelbike tubeless banden 

Ook voor gravelbikes is het voordelig om tubeless te rijden. Dankzij tubeless banden is de kans op lekrijden op gravelstroken aanzienlijk kleiner dan met binnenbanden. Daarnaast loop je niet het risico op een 'snakebite' wanneer je net iets te hard over een steen of boomwortel knalt. Tubeless gravelbanden zorgen er daarnaast voor dat je met een lagere bandenspanning op pad kunt gaan. Dat zorgt op de gravelstroken voor betere grip op de losse ondergrond en daardoor meer vertrouwen in jouw gravelbike.

Een greep uit onze tubeless gravelbanden

Adviesprijs 65,95
Waardering:
90%
Adviesprijs 44,90
Waardering:
96%
Adviesprijs 74,90
Waardering:
87%
NIEUW
Adviesprijs 44,90
Waardering:
96%

Tubeless mountainbikebanden

Zoals met veel innovaties in de fietsbranche waren de mountainbikers de eerste met tubeless banden. De mountainbikers kijken technieken over vering, banden en frames af bij de motorcrossers en de autosport. Als je eenmaal op een tubeless mountainbike gereden hebt, wil je nooit meer terug naar een wielset met binnenbanden. Het voordeel van tubeless rijden is met een mountainbike nog groter door de lagere bandenspanning en de ondergrond met wortels en stenen. Op deze ondergrond rijd je met een binnenband veel makkelijker lek. Daarnaast zorgt de lagere bandenspanning voor comfort, uitmuntende grip en grenzeloos vertrouwen op de mountainbike.

Een greep uit onze tubeless mountainbikebanden

Adviesprijs 51,90
Waardering:
93%
Adviesprijs 65,99
NIEUW
Adviesprijs 39,90
Adviesprijs 68,90
Waardering:
95%

Tubeless band met binnenband

Als je een tubeless band aanschaft is het geen vereiste om zonder binnenband te rijden. Je kunt uiteraard ook gewoon met een binnenband rijden als je dat zou willen. Op het moment dat jij tubeless rijdt en je net zo lekker bezig bent met je wekelijkse toertocht, is er niets zo vervelend als niet meer verder kunnen rijden. De kans op lekrijden is met een tubeless band dan wel héél klein, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat je niet meer verder kunt rijden omdat de sealant het gat niet gedicht krijgt. Op zo'n moment is het handig om een extra binnenband mee te hebben. Dan heb je dus een tubeless band met binnenband. De sealant verliest zijn werking en je moet het tubeless ventiel demonteren, maar je kan wel je rit afmaken of direct naar huis fietsen. Een tubeless band met een binnenband zorgt ervoor dat jij ten alle tijden goed beschermd bent en dat je zoveel mogelijk kunt genieten van je prachtige fiets.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x groepset voor jouw fiets: Alles wat je moet weten 1x groepset voor jouw fiets: Alles wat je moet weten
Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets? Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets?
Alles over mountainbike voorvorken Alles over mountainbike voorvorken