Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Koopgids: Mountainbikes rond de €1000,-

Datum:
3 september 2020
Door:
Steven

Jij bent op zoek naar een gewoon goede mountainbike om plezier mee te hebben. Dit segment staat vaak bekend als het instapsegment, maar niets is minder waar. Plezier en betrouwbaarheid staan namelijk hoog in het vaandel. Deze mountainbikes kun je echt gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: mountainbiken! In dit blog lichten we voor je uit wat mountainbiks in dit segment van elkaar onderscheidt en wat onze favoriete modellen zijn!

Er is een hoop aanbod, elk merk heeft een bepaalde prijs- kwaliteitsverhouding, wij begrijpen dat je niet altijd weet waar je moet beginnen. Graag helpen wij je om de keuze wat makkelijker te maken en geven je met deze koopgids wat handvatten om straks een goede mountainbike te kopen. Hieronder zetten wij een aantal modellen in de spotlights die dat zeker verdienen.

Is een mountainbike in deze prijsklasse iets voor jou?

Zoek je je eerste mountainbike en zit het fietsen in je benen, dan zou je in plaats van een goedkope instapper naar een fiets in deze prijsklasse kunnen kijken. Of ben je misschien op zoek naar je tweede mountainbike en wil je net een stapje beter? Ook voor een fanatiekere beginner die net wat meer vraagt van zijn spullen is dit hét segment! In deze categorie vind je fietsen om lekker mee door het bos te fietsen. Gewoon plezier hebben staat centraal. Je bent niet van plan om in het buitenland technische parcoursen af te leggen, maar af en toe een kombochtje en een paar wortels meepakken vind je wel geweldig. 

Dit kun je verwachten van een mountainbike rond de €1000,-

In deze prijsklasse vind je goede aluminium hardtail mountainbikes met zowel comfort als snelheid. Ideaal voor de Hollandse bossen. Fijne wendbare fietsen, met lichte frames en met een goede, betrouwbare afmontage is wat dit segment kenmerkt. Daarnaast zien we ook verschillen tussen de voorvorken in deze klasse en kleine verschillen tussen de remmen.

Verschillen in afmontage

Tot voor kort zag je in deze prijsklasse bijna alleen maar fietsen met Shimano Deore of SLX afmontage, die soms werden aangevuld met XT onderdelen. Tegenwoordig zijn er echter ook fietsen te vinden met Shimano SLX of XT 1x12 afmontage, of zelfs SRAM SX Eagle 1x12 afmontage. Deze zijn van een hoge kwaliteit en zullen er voor zorgen dat je ook tijdens het harde werk soepel kan schakelen. Bovendien leveren deze groep het gemak van een enkel voorblad. Wil je meer lezen over afmontage, lees dan hier ons blog over Shimano MTB groepen en hier ons blog over SRAM groepen.

Verschillende voorvorken

Voorvorken zijn, aan de top van dit segment, luchtgeveerd en aan de lage kant in deze prijsklasse vind je heel soms nog coilveren. Beide veren zijn prima geschikt voor het Nederlandse landschap, maar een luchtveer is beter af te stellen en vergt minder onderhoud. Verder zijn luchtveren ook een stukje lichter. Wij zullen (bijna) altijd een luchtvering aanraden, omdat de voordelen hun prijskaartje meer dan waar zijn.

Minimaal verschil tussen de remmen

In de prijsklasse rond de €1000 zien we eigenlijk alleen nog maar hydraulische schijfremmen. Hiermee kun je met vertrouwen de trails aanvallen, omdat je de zekerheid hebt van goede remprestaties. Ook bij slechte weersomstandigheden bieden hydraulische schijfremmen krachtige remprestaties. De verschillen zijn het meest te merken in de doseerbaarheid van de remkracht. De duurde modellen in deze prijsklasse hebben remmen die beter doseerbaar zijn dan de goedkopere modellen, al is dit verschil vaak te verwaarlozen.

Gelijk naar alle mountainbikes rond de €1000.

Het verschil met goedkopere MTB's: Allround gewoon beter

Fietsen in dit segment kun je vooral omschrijven als: Alle waar naar het geld. Goedkopere fietsen zijn kwalitatief gewoon minder goed. Je ziet in het lagere segment namelijk vaak zwaardere en minder stijve frames. Veelal zijn deze fietsen voorzien van een minder goede afmontage, denk daarbij aan de schakelgroep en voorvorken. Hierdoor zullen de draaiende en slijtende delen sneller aan vervanging toe zijn. Ook zijn deze fietsen minder geschikt voor het ruige werk. 

Kortom, goedkopere fietsen zijn prima voor op de weg en af en toe een stukje bos, maar wil je meer plezier, ben je iets fanatieker op de trails en vraag je meer van je fiets, dan is dit het segment waar je moet zijn. Wil je toch liever een instapmodel, kijk dan zeker even naar deze koopgids: mountainbikes voor beginenrs.

Het verschil met duurdere MTB's: Betere prijs-kwaliteitsverhouding

In het duurdere segment vind je met name mountainbikes met een beter frame, een hoogwaardigere afmontage en betere voorvorken. Duurdere mountainbikes zijn voorzien van lichtere stijvere aluminium frames of carbon frames. Deze fietsen bieden meer comfort en controle, soms in de vorm van een full suspension, dit zijn volledig geveerde fietsen. Ook heb je nog meer mogelijkheden in schakelgroepen zo kun je gaan voor volledige Shimano XT of XTR-groep, een SRAM-groep in het hogere segment of zelfs elektronisch schakelen op bepaalde modellen.

Mooier, groter, duurder kan dus altijd. Ben je van plan om met name in Nederland door de bossen te fietsen, dan heb je aan een mountainbike van rond de €1000,- echt voldoende. Ben je ook van plan om zwaardere parcoursen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen te gaan rijden, dan vind je hier de fully's, downhill en enduro MTB's.

Onze aanraders in dit segment

Hieronder vind je een selectie populaire mountainbikes in de prijsklasse €799,- tot €1250,-. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en kunnen je helpen bij je keuze. Deze mountainbikes zijn wat ons betreft een hele goede keuze binnen dit segment en dus raden we je deze graag aan!

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor mountainbikes.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!