Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

12GO's Keuzehulp: Mountainbikes tot €1000

Datum:
26 september 2019
Door:
Steven L

Je hebt besloten om te gaan mountainbiken en het enige dat nog ontbreekt is een mooie fiets. Er is keuze genoeg maar welke fiets sluit nou het beste aan op jouw wensen? Om je hier mee te helpen hebben we drie categorieën gemaakt om een beter overzicht te creëren. De drie categorieën zijn gemaakt op basis van prijs, dit is om het verschil tussen een mountainbike van €400 en €850 overzichtelijker te maken. Dus lees snel verder, en ontdek welke fiets bij jouw wensen past! 

Wat kan je verwachten voor een fiets van maximaal €1000?

In de prijsklasse tot €1000 zit echt wel een aanzienlijk verschil en daarom zal je binnen deze prijsklasse een keuze moeten maken. Daarom hebben we de mountainbikes opgedeeld in 3 prijscategorieën, per categorie is uitgelegd waar je de fietsen voor kan gebruiken, waar ze minder voor bedoeld zijn. Door de 3 categorieën goed te bekijken kom je erachter wat bij jou past en kan je makkelijker een keuze maken tussen de vele modellen. Om dit duidelijk te maken leggen we je stap voor stap uit waar de verschillen inzitten en wat je kunt verwachten.

Bij mountainbikes tot €1000 zit het verschil vooral in de versnellingsgroep en de voorvork. Daarnaast zijn het aantal versnellingen en het type rem onderdelen die erg belangrijk zijn en waarin veel verschil zit.

De versnellingsgroep

Het is van belang om de schakelgroep mee te nemen in je keuze, want de groep bepaalt voor een groot deel de fietsbeleving. Binnen deze groepen zit veel verschil tussen duurdere en goedkopere groepen merk je het verschil in snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht. De groepen worden per prijscategorie uitgelicht zodat je makkelijker kan zien wat bij jouw verwachtingen past.

Als de term groep gebruikt wordt, gaat het over alle onderdelen die in verband staan met het schakelwerk en de aandrijving van de fiets. We hebben het dan over:

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de afmontage van fietsen. meer informatie over de Sram en Shimano mountainbike groepen kan je hieronder vinden:

- Alles over Shimano mountainbike groepen 
- Alles over Sram mountainbike groepen 

De voorvork

Bij mountainbikes is ook de voorvork van groot belang, een voorvork zorgt ervoor dat klappen worden opgevangen en bepaalt voor een groot deel de rijeigenschappen van de fiets. Er zijn twee soorten voorvorken: een coilvering en een luchtvering. Bij de instap mountainbikes wordt vaak gebruik gemaakt van een coilvering. Hieronder een korte uitleg over de twee types voorvork:

Coilvering:

Een coilvering bestaat uit een veer in de voorvork. Deze doet goed zijn werk maar verliest het ten opzichte van de luchtvering op een aantal punten. De werking van de coilvering is minder soepel als de luchtvering, zijn minder duurzaam en qua gewicht is de coilvering zwaarder.

Luchtvering:

De naam zegt het al. De vering wordt gevuld met lucht. Naast het gewicht en de duurzaamheid is het grootste voordeel van een voorvork met  luchtvering dat je de veerweg perfect kan afstellen op de berijder. Hierdoor kan je de obstakels beter opvangen en ervaar je optimale rijeigenschappen. Ook slijt een luchtgeveerde voorvork minder snel.

In ons blog: Mountainbike Voorvorken kan je alle informatie vinden over voorvorken.

Mountainbikes tussen de €399 en €549

In deze categorie vindt je de echte instap-mountainbikes. Deze fietsen zijn ideaal om te gebruiken voor af en toe een rondje door het bos, om te trainen op de weg of om mee naar school te gaan. Deze mountainbikes zijn er vooral voor bedoeld om lekker een rondje te fietsen door de natuur en te genieten van de omgeving.

Deze fietsen zijn minder geschikt om een parcours als Amerongen of Bergschenhoek te rijden. Het schakelen met de versnellingsgroepen gaat niet zo soepel onder druk als bij duurdere versnellingsgroepen. De coilvering op deze fietsen doet prima zijn werk. Wel is een luchtvering duurzamer en lichter, maar ook met een coilvering kan je jaren vooruit. Wat betreft de schakelmechanismen zijn mountainbikes in deze klasse vaak afgemonteerd met een mix van Shimano onderdelen. Deze onderdelen schakelen prima als je lekker door het bos rijdt of naar school of werk fiets. Wil je echt knallen op de technische parcoursen, dan is het aan te raden om bij een Shimano Deore afmontage te beginnen. 

De fietsen met hydraulische schijfremmen zorgen er ook voor dat je meer controle hebt over je remprestaties dan bij velgremmen of mechanische schijfremmen. Hydraulische schijfremmen ziijn duurzamer en zorgen ervoor dat je onder alle weersomstandigheden sneller stil staat. Natuurlijk sta je met velgremmen of mechanische schijfremmen ook gewoon op tijd stil wanneer je onverwacht moet stoppen.

+ Voordelig
+ Geschikt voor af en toe een rondje door het bos
+ Prijstechnisch ook geschikt als stoere en sterke schoolfiets
-  Coilvering niet af te stellen op de berijder
-  Minder geschikt voor intensief gebruik 
-  Mechanische schijfremmen en velgremmen geven minder controle dan hydraulische schijfremmen

Populairste damesmodellen tussen de €399 en €549:

Populairste herenmodellen tussen de €399 en €549:

-  Bekijk hier alle herenmountainbikes tussen de €399 en €549
 Bekijk hier alle damesmountainbikes tussen de €399 en €549

Mountainbikes tussen de €550 en €799

De fietsen binnen dit segment zijn bijna allemaal met een luchtgeveerde voorvork, wat echt een stuk comfortabeler rijdt dan met coilvering. De prijs in deze categorie is echter ook wel wat hoger. Dit zit onder andere in de hydraulische schijfremmen die je meer controle en veiligheid geven maar dus wel een prijskaartje hebben.

Zoals gezegd is luchtvering comfortabeler en geeft het betere rijeigenschappen, ook kan je deze vering afstellen op de berijder voor optimale prestaties. De fietsen hebben een betere versnellingsgroep waardoor je soepel kunt schakelen en de onderdelen duurzamer en lichter worden. Dit geeft je een betere rijervaring, waardoor je veel fietsplezier voor het geld zal hebben. Deze fietsen kan je dan ook gebruiken voor een rondje over een parcours; dit zal niet altijd even soepel schakelen, vooral als er veel druk op komt zoals bij een steil klimmetje of een sprintje zal je dit merken.

+ Hydraulische schijfremmen voor meer controle en veiligheid
+ Geschikt voor een mountainbike toertocht
+ Prijstechnisch ook geschikt als stoere en sterke schoolfiets
-  Minder voor intensief gebruik 

Populairste damesmodellen tussen de €550 en €799:

Populairste herenmodellen tussen de €550 en €799:

-  Bekijk hier alle herenmountainbikes tussen de €399 en €549
-  Bekijk hier alle damesmountainbikes tussen de €399 en €549

Mountainbikes tussen de €800 en €1000

In deze categorie heb je een mountainbike waarmee je prima een rondje Bergschenhoek of Amerongen kunt gaan doen. Deze fietsen hebben een betere en soepel schakelende groep dan de andere twee categorieën. Ook heeft meer dan de helft van de fietsen in deze categorie een luchtgeveerde voorvork.

Met deze fietsen zal je niet de snelste tijd ooit neerzetten, maar je vrienden eraf rijden zal met een goede conditie geen probleem moeten zijn. Ook onder druk schakelen de meeste groepen in deze prijsklasse prima, zo kan je in een klim of sprint nog soepel schakelen. Natuurlijk zijn de fietsen in deze prijsklasse iets duurder dan de andere twee klasses, maar je krijgt er een hoop kwaliteit, duurzaamheid en fietsplezier voor terug. 

+ Prima voor de Nederlandse parcoursen
+ Duurzame onderdelen
+ Geschikt voor intensiever gebruik
- In verhouding tot de andere twee categorieën een stuk duurder
- Een stuk duurder dan fietsen met mindere schakelonderdelen

Populairste damesmodellen tussen de €800 en €1000:

Populairste herenmodellen tussen de €800 en €1000:

-  Bekijk hier alle herenmountainbikes tussen de €800 en €1000
Bekijk hier alle damesmountainbikes tussen de €800 en €1000

Onderhoud
Belangrijk om te weten is dat de duurzaamheid van de onderdelen mede zal worden bepaald door hoe jij de fiets onderhoudt. Onderhoudsbeurten zijn hier uiteraard van belang; zeker de eerste beurt is heel belangrijk, omdat onderdelen zich zetten en kabels etc. uitrekken door het gebruik. Meer hierover lees je in ons blog: Onderhoud aan je mountainbike.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking