Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over de buitenbanden van jouw elektrische fiets

Alles over de buitenbanden van jouw elektrische fiets

De titel van dit blog zegt het eigenlijk al: in dit blog vind je alles wat je moet weten over de buitenbanden van je elektrische fiets. Van de beste buitenbanden tot de maat van je buitenbanden, je vindt het allemaal in dit blog.

Klik op de vraag waarop je antwoord wil hebben om direct de juiste informatie te zien:

  • Wat zijn de beste e-bike buitenbanden?
  • Hoe bepaal je de maat van je e-bike band?
  • Hoe vervang je de buitenband van je elektrische fiets?
  • Wat onderscheidt een e-bike band van een gewone band?
  • Wanneer kies je voor een smallere of bredere band?
  • Welke eigenschappen heeft een e-bike buitenband?
  • Wat zijn de beste e-bike buitenbanden ?

    Een goede e-bike buitenband slijt minder snel en zorgt voor veel veiligheid op de fiets. De meeste buitenbanden in onze collectie zijn voorzien van een sterke anti-leklaag, waardoor je heel wat kilometers kunt maken zonder je band te hoeven vervangen. In ons assortiment vind je e-bike buitenbanden van Schwalbe en Continental. Met deze banden mag je rekenen op veel kilometers veilig fietsplezier.

    Bekijk ons hele assortiment e-bike buitenbanden

    51,90
    Waardering:
    93%
    13% korting
    27,90
    Waardering:
    100%
    21% korting
    Vanaf 33,90
    Waardering:
    100%

    Onze keus e-bike buitenbanden

    Schwalbe Marathon Plus

    Deze band is ontwikkeld voor hoge snelheden tot maar liefst 50 kilometer per uur. Normale elektrische fietsen hebben in Nederland een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, maar de Speed Pedelec is daar een uitzondering op. Deze fietsen halen een snelheid van maar liefst van 45 kilometer per uur. De Schwalbe Marathon Plus band heeft een hoge lekbestendigheid dankzij het RaceGuard weefsel.

    + Zeer fijne rolweerstand

    + Zeer sterke anti-leklaag

    + Lange levensduur

    51,90
    Waardering:
    93%
    13% korting

    Schwalbe Energizer Plus Tour

    Ook deze band is ontwikkeld om snelheden van maar liefst 50 kilometer per uur te halen. Deze banden zijn voor een derde gemaakt uit gerecycled rubber. Het profiel van de Energizer band is ten opzichte van de Marathon Plus band een stuk geschikter voor losse ondergrond. Daarnaast is deze band ook goed geschikt voor intensief gebruik. Een ideale band voor op je elektrische hybride!

    + Sterke anti-leklaag

    + 30% van de band is gemaakt uit gerecycled rubber

    + Ideaal voor intensief gebruik 

    Vanaf 33,90
    Waardering:
    100%

    Nieuwe e-bike band laten monteren? Maak een afspraak in onze werkplaats!

    Hoe bepaal je de maat van je e-bike band?

    De maat van de band vind je terug op de zijkant van de band. De maat kan uitgedrukt worden op vier verschillende manieren: de Franse maat, de Duitse maat, de inch maat en de ETRTO-maat. Deze laatste maat is een internationale aanduiding voor bandenmaten en wordt door zo goed als alle fabrikanten gebruikt. De kans dat je deze maat tegenkomt op de buitenband is dus ook het grootst. Soms staan er naast de ETRTO-maat ook andere maten genoteerd op de band.

    Maat van de elektrische fietsband bepalen 12GO Biking

    ETRTO-maat

    De ETRTO-maat wordt aangeduid door twee verschillende getallen die worden gescheiden door een scheidingsstreepje (-) of een ‘x’. Het eerste getal geeft de breedte van de band in millimeter weer, bijvoorbeeld 40 voor een buitenband van 40 mm. Dit eerste getal bestaat altijd uit twee cijfers. Het tweede getal bestaat uit drie cijfers en staat voor de binnendiameter van de band. Ook deze maat wordt aangeduid in millimeters. Een binnendiameter van 62,2 cm resulteert in een ETRTO-aanduiding van 622. De volledige ETRTO-maat uit dit voorbeeld wordt genoteerd als 40-622 of 40 x 622.

    Inch maat

    De inch maat spreekt redelijk voor zich: dit is de maat van de band uitgedrukt in inch. Deze maat bestaat uit twee getallen gescheiden door een ‘x’, waarvan het tweede getal altijd twee decimalen achter de komma heeft. Het eerste getal geeft de buitendiameter van de band weer, bijvoorbeeld 28 inch. Het tweede getal staat voor de breedte van de band, wederom uitgedrukt in inch. Een buitenband met een buitendiameter van 71 cm (28 inch) en een breedte van 40 mm (1.55 inch) wordt genoteerd als 28 x 1.55.

    Een bredere of smallere band monteren

    Het tweede getal van de ETRTO-maat moet altijd hetzelfde blijven wanneer je de buitenband wil vervangen. Als je een buitenband hebt met de ETRTO-maat 40-622, moet je nieuwe buitenband ook een binnendiameter van 622 mm hebben. Het eerste getal, de breedte van de buitenband, kan wel iets variëren. Als je nu een buitenband met 40 mm breedte hebt, is het mogelijk om bijvoorbeeld een band van 37 breed te monteren. Het enige waar je rekening mee moet houden is de breedte van je frame en spatborden. Zolang je band hierbinnen past, kun je een andere breedte monteren.

    Hoe vervang je de buitenband van je elektrische fiets?

    De banden die om jouw elektrische fiets liggen zijn vaak speciaal voor elektrische fietsen ontwikkeld. Deze banden zijn meer ontwikkeld voor hoge snelheden en vaak voorzien van een anti-leklaag. Toch blijven banden slijtageonderdelen. Na een hoop kilometers gaan je banden slijten en je banden zijn dan aan vervanging toe. Je weet dat je e-bike band aan vervanging toe is wanneer je een blauwe of rode laag door de band heen ziet komen. Ook als er scheurtjes in de zijwand komen is het zaak om snel je band te vervangen. Het monteren van een e-bike band werkt anders dan bij gewone banden vanwege de elektrische ondersteuning.

    Middenmotor

    Bij een middenmotor zit de sensor vaak bij het achterwiel. Het monteren van het achterwiel moet je dan op een zorgvuldige manier doen zonder stekkers los te halen. Het kan ook zijn dat de sensor van de middenmotor in de trapas zit. Wanneer dit het geval is, kan je jouw band gewoon op de normale manier monteren. 

    Voor- of achterwielmotor

    Bij een voorwielmotor is het achterwiel te monteren zoals bij een gewone fiets. De voorwielband is een ander verhaal. De motor zit in het voorwiel waardoor je te maken krijgt met een stekker. Zorg er ook hier voor dat je de stekker niet loshaalt. Dit gaat erg vaak fout. Bij een fiets met een achterwielmotor is dit precies andersom.

    Neem je liever geen risico met het monteren van je banden? Plan dan een afspraak in bij onze werkplaats

    Alles over de buitenbanden van je elektrische fiets 12GO Biking

    Wat onderscheidt een e-bike band van een gewone band?

    Hoewel het aan de buitenkant misschien niet direct zichtbaar is, zijn er toch verschillen tussen een normale buitenband en een buitenband die geschikt is voor gebruik op elektrische fietsen. Een elektrische fiets haalt gemakkelijk snelheden van 25 km/u, terwijl een Speed Pedelec de 45 km/u kan aantikken. Tegen die hogere snelheid moeten je banden wel bestand zijn, anders slijten je banden sneller en heb je minder remvermogen. Een e-bike band onderscheidt zich van een doorsnee buitenband vanwege een andere samenstelling van het rubber.

    Dit is waarom je een stevige e-bike buitenband nodig hebt voor je elektrische fiets:

    • De hogere snelheden van een e-bike zorgen voor snellere slijtage. Deze slijtage heeft een negatief effect op je remvermogen en daarmee de veiligheid van jezelf en die van anderen.
    • Je maakt meer kilometes op je e-bike, maar je wilt niet vaker een buitenband aanschaffen dan voorheen. Een kwalitatief goede e-bike buitenband is daar de perfecte oplossing voor.
    • Een elektrische fiets weegt ongeveer 6 tot 8 kilo meer dan een gewone fiets. Deze druk komt op je banden terecht en zorgt bij kwalitatief slechte banden voor snellere slijtage. 

    Wanneer kies je voor een smallere of bredere band?

    Een bredere band heeft meer materiaal en is daarom zwaarder dan een smalle band. Dit zorgt ervoor dat je met een smallere band gemakkelijk kunt versnellen of optrekken. Ook het remmen gaat makkelijker bij dunnere banden. Dit voordeel is vooral handig als er veel snelheidsverschillen zijn tijdens je rit, bijvoorbeeld wanneer je door de stad rijdt en rekening moet houden met stoplichten en voorrangssituaties. Toch is dit voordeel voor een elektrische fiets minimaal, omdat de elektrische ondersteuning het meeste werk doet en je zelf geen energie hoeft te spenderen aan het optrekken na het stilstaan.

    Extra comfort

    Bredere banden hebben voor e-bikes eigenlijk alleen maar voordelen. Hoe breder de band, hoe beter de schokken en trillingen van het wegdek worden gedempt. Brede banden werken dus als het ware als een soort extra vering. De vering in de voorvork en de zadelpen zijn dan haast overbodig. Brede banden zorgen dus voor extra comfort op de fiets.

    Daarnaast fiets je ook comfortabeler vanwege de lagere rolweerstand van brede banden. Als je eenmaal op gang bent gekomen gaan de banden eigenlijk als vanzelf, waardoor je zelf minder inspanning hoeft te leveren om dezelfde snelheid aan te houden.

    Meer grip op de ondergrond

    Het spreekt misschien redelijk voor zich, maar een groter oppervlak biedt meer grip dan een kleiner oppervlak. Dit geldt ook voor buitenbanden: een bredere band biedt meer grip dan een smalle band. Met een brede band heb je zowel op een verharde ondergrond als op de onverharde ondergrond van een bospad of duinpad meer grip en kun je met vertrouwen bochten nemen.

    Alles over de buitenbanden van je e-bike 12GO Biking

    Hoger draagvermogen

    Je hebt een bredere band nodig om het gewicht van een e-bike te kunnen dragen. De 23 of 28 mm buitenbanden die vaak op racefietsen worden gebruikt kunnen niet gebruikt worden op elektrische fietsen.

    Minder slijtage en onderhoud

    Brede banden slijten minder snel dan dunnere banden. Als je veel kilometers maakt op je e-bike, is het verstandig om te kiezen voor bredere banden zodat je niet te vaak je buitenband hoeft te vervangen. Ook hoef je brede banden niet zo vaak op te pompen als smalle banden, omdat ze minder drukverlies kennen.

    Welke eigenschappen heeft een e-bike buitenband?

    Een e-bike buitenband heeft een aantal speciale eigenschappen die het onderscheid maken tussen de verschillende banden. 

    Verschillende profielen

    Het profiel van een fietsband bepaalt de grip die je hebt op de ondergrond. Een band met grote, hoge noppen biedt veel grip op onverharde ondergrond. Denk aan bospaden, een gravelpad of een stuk in de duinen. Fiets je graag op deze onverharde paden? Dan is het verstandig om te kiezen voor een buitenband met voldoende profiel. Als je vooral op verharde (asfalt)wegen fietst heb je minder baat bij een band die veel grip biedt. Je kunt dan ook een buitenband met minder profiel gebruiken.  

    Lekbestendigheid van een e-bike buitenband

    Elektrische fietsen maken over het algemeen meer kilometers dan normale stadsfietsen of hybride fietsen. Dat betekent dat de buitenband van je e-bike extra stevig en voldoende lekbestendig moet zijn om zo veel mogelijk kilometers te kunnen genieten van je buitenband. De buitenbanden die geschikt zijn voor elektrische fietsen zijn opgebouwd uit stevig rubber en beschikken over een anti-leklaag, waardoor je minder snel lek rijdt en optimaal kunt genieten van je fietstochten.

    51,90
    Waardering:
    93%
    13% korting
    27,90
    Waardering:
    100%
    21% korting
    Vanaf 33,90
    Waardering:
    100%

    Hoe breng je je fietsband op spanning

    Op de band staat vermeld hoeveel bar in de band moet. Hier lees je alles over de bandenspanning van een elektrische fiets. Tijdens het oppompen van je band kun je de druk eenvoudig meten met een drukmeter. Deze drukmeters zijn los verkrijgbaar, hoewel het handiger is om gebruik te maken van een fietspomp met ingebouwde drukmeter.

    Bekijk ons hele assortiment fietspompen met drukmeter.

     

     

    De grootste fietsenwinkel van Nederland

    12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

    Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

    Volg ons ook op social media.

       

    Gerelateerde berichten

    De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
    Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

    Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

    In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
    Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

    Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
    In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.