Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

12GO’s Keuzehulp: Racefietsen tussen de €1000 en €2000

Datum:
27 september 2019
Door:
Steven L

Je hebt besloten een nieuwe racefiets te kopen, het budget is vastgesteld en je hebt wellicht al in je hoofd waar je nieuwe fiets minimaal aan moet voldoen. Vervolgens ga je kijken in de winkels en op internet en ziet dat er wel erg veel keuze is. Met dit blog willen we je helpen makkelijker een keuze te maken zodat jij straks lekker kan gaan fietsen op je nieuwe racefiets!

Wat kan ik verwachten van een racefiets tussen de €1000 en €2000?

Omdat er een groot verschil zit tussen een fiets van €1000 en €2000 hebben we de grootste verschillen binnen deze prijsklasse voor je op een rijtje gezet. Voordat je een fiets uitkiest is het handig om de volgende elementen mee te nemen in je keuze:

  1. Framemateriaal
  2. Versnellingsgroep
  3. Remmen

Framemateriaal:

Het framemateriaal is een van de belangrijkste factoren voor het prijskaartje van een fiets. Een frame is erg belangrijk om mee te nemen in je keuze omdat het frame bepalend is voor het comfort, aerodynamica en misschien wel het belangrijkste de rijeigenschappen.

Er zijn twee soorten frames aluminium en Carbon, hieronder zetten we de voor en nadelen per materiaal op een rijtje:

Aluminium frame:

Een aluminium frame is om te beginnen een heel stuk goedkoper dan een fiets met een carbon frame. Aluminium frames zijn tegenwoordig een stuk stijver, waardoor dit dichter in de buurt komt van een carbon frame. Het voordeel van een stijver frame is dat kracht beter wordt omgezet in snelheid.

Een aluminium frame is een goede keus als je niet teveel wil uitgeven voor je fiets maar wel zeer goede onderdelen op je fiets wil hebben. Doordat het frame namelijk goedkoper is heb je voor een prijs onder de €1500 een fiets met Ultegra en zelfs onder de €1000 een fiets met een Shimano 105 afmontage.

+ Gunstig geprijsd
+ Relatief laag gewicht
+ Roestvrij
+ Zeer stevig en duurzaam

- Metaalmoeheid kan optreden waardoor het frame zijn stijfheid verliest
- Aluminium buizen kunnen geen verschillende vormen aannemen

Carbon frame:

Een carbon frame is lichter en stijver dan aluminium, wat veel voordelen met zich meebrengt. Er zijn veel verschillende soorten carbon die ieder zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames voor veel stijfheid, maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort en van een minder stijf carbon gemaakt zijn.

Carbon is (bijna) altijd stijver dan aluminium, de fiets ligt daardoor strakker op de weg. Als je gaat klimmen met de fiets heeft carbon natuurlijk als grote voordeel dat het een licht materiaal is, dit kan soms zelfs meer dan een kilo schelen tussen een carbon of aluminium frame. 

+ Een stuk lichter dan een aluminium frame
+ Stijver waardoor kracht beter omgezet wordt in snelheid
+ Comfortabel
+ De rijeigenschappen van een carbon frame kunnen specifiek voor ieder soort rijder en doeleinde gemaakt worden
+ Een carbon frame kan (bijna) iedere gewenste vorm aannemen

Duur in aanschaf
- Een carbon frame kan bij een val of harde klap breken en/of scheuren

Meer over het verschil tussen aluminium en carbon frames lees je hier.

Versnellingsgroepen

Naast het frame is ook de versnellingsgroep erg van belang. De versnellingsgroep bepaalt of  je lekker kan schakelen als je het uiterste vraagt van je materiaal. Om te bepalen welke versnellingsgroep jij minimaal moet hebben is het belangrijk om te kijken wat je wel en niet kan met de versnellingsgroep. Om dit duidelijker te maken lichtten we de verschillende versnellingsgroepen in deze prijscategorie kort uit.

*Onder intensief gebruik scharen we: Het rijden in de bergen, lange tochten, wedstrijden, Gran Fondo's, toertochten, heuvels. 

Shimano Tiagra:

Tiagra is de goedkoopste groep bij fietsen tussen de €1000 en €2000 maar dit zegt allerminst iets over de kwaliteit. Met Tiagra schakel je soepel, hebt 20 versnellingen en de groep is voor zowel het vlakke als in de bergen prima geschikt. Met Tiagra zal je dan ook echt jaren fietsplezier hebben. Naast de veelzijdigheid is de prijs voor een fiets met Tiagra een stuk minder dan bij een fiets met de duurdere 105 of Ultegra groepen.

Tiagra is minder geschikt voor grote fietsplannen als wedstrijden of Gran Fondo’s. Dat Tiagra hiervoor minder geschikt is komt doordat deze groep minder soepel schakelt onder een hoge druk, daarom adviseren we voor wedstrijden minimaal het Ultegra te nemen en voor grote toertochten of Gran Fondo's om minimaal een fiets met 105 te nemen. Kortom met Tiagra kan je zonder problemen kilometers gaan maken, en heb je voor elk terrein de juiste versnelling voor een schappelijke prijs. Voor alle fietsen tussen de €1000 en €2000 met Tiagra klik je hier.

Om je alvast te helpen hebben we een aantal populaire modellen met Tiagra voor je op een rijtje gezet:

VOORRAADDEAL
Sensium 300 Women 2020

€ 1.399,00

€ 1.19900
OUTLET
VR 40 Crimson Plasma

€ 1.199,00

€ 89900

 

Shimano 105:

De Shimano 105 groep is dé keus als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is veel kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting. Daarom adviseren wij voor wedstrijden minimaal een fiets met Ultegra te nemen. Voor normaal sportief gebruik is de 105 groep daarom gewoon een hele goede keuze. Voor alle fietsen tussen de €1000 en €2000 met 105 klik je hier.

Om je alvast te helpen hebben we een aantal populaire modellen met 105 voor je op een rijtje gezet:

Heren:

Dames:

Shimano Ultegra

Shimano Ultegra is een uitermate goede versnellingsgroep. De Ultegra groep is gemaakt om ook onder de hoogste druk altijd soepel en zeer snel te schakelen. Het verschil met het duurdere Dura Ace zit vooral in gewicht, en de looks maar wat betreft schakelprestaties scheelt dit bijna niks  De Ultegra groep is de perfecte keus voor veeleisende wielrenners die het maximale van hun materiaal vragen, maar niet per sé met het allerduurste hoeven te rijden. Voor alle fietsen tussen de €1000 en €2000 met Ultegra klik je hier.

Om je alvast te helpen hebben we een aantal populaire modellen met Ultegra voor je op een rijtje gezet:

Remmen

Veiligheid is natuurlijk voor ieder persoon erg belangrijk. Daarom is het verstandig om af te wegen onder welke omstandigheden je gaat fietsen voordat je een keuze maakt.

Velgremmen:

Velgremmen remmen zoals gezegd direct op de velg, hierdoor sta je snel stil, maar slijten je velgen wel. Velgremmen hebben als groot voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn dan fietsen met schijfremmen. Ook is het vervangen van materiaal een stuk betaalbaarder en gaan de remblokken lang mee. Velgremmen zijn relatief makkelijk te onderhouden.

Het grote nadeel aan velgremmen is dat je ten opzichte van schijfremmen veel minder controle hebt onder slechte weersomstandigheden. Ook heb je met velgremmen minder remcapaciteit, en sta je minder snel stil dan met schijfremmen.

+Makkelijk in onderhoud
+Remblokken zijn niet duur om te vervangen
+Goedkoper in aanschaf

-Slijten van de velg
-Minder remcapaciteit onder slechte omstandigheden
-Minder controle dan schijfremmen

Populairste fietsen met velgremmen:

Heren:

Dames:

Hydraulische Schijfremmen:

Met hydraulische schijfremmen heb je ook onder slechte weersomstandigheden remkracht, en heb je veel meer controle over je remmen dan met velgremmen. Met schijfremmen koop je dus een extra stukje veiligheid.

Het nadeel aan schijfremmen is dat ze een stuk duurder zijn in aanschaf, en dat ze een stukje zwaarder zijn. Het onderhouden van je schijfremmen zal even wennen zijn, maar met een blog of Youtube filmpje moet dit geen problemen geven. 

+Gaat lang mee
+Geen wielen die slijten
+Beter te doseren
+Ruimte voor bredere banden indien je frame het toelaat
+Meer remvermogen, ook onder slechte weersomstandigheden
+Steekas (niet bij alle fietsen)

-Erg gevoelig voor vuil (kan gaan piepen door regen of vuil)
-Gewicht (c.a. 500 gram verschil met velgremmen)
-Remblokjes slijten sneller dan velgremblokken
-Speciaal gereedschap nodig voor onderhoud
-Stuk duurder dan velgremmen

Populairste racefietsen met schijfremmen voor heren:

Populairste racefietsen met schijfremmen voor dames:

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking