Kick-off fietsseizoen - Korting op 500+ producten ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Dat je met een elektrische fiets of speed pedelec sneller kunt fietsen dan met een 'normale' fiets is inmiddels wel bekend, maar hoe hard kun en mag je nou eigenlijk precies met een fiets met elektrische ondersteuning? Dat leggen we je in dit blog uit. 

De maximale snelheid van een elektrische fiets en een speed pedelec

Elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en speed pedelecs bieden trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Deze snelheden zijn wettelijk bepaald met oog op de verkeersveiligheid. Je kunt een speed pedelec herkennen aan het gele kenteken aan de achterzijde. Dat gele kenteken betekent ook dat een speed pedelec wettelijk gezien onder bromfietsen valt en het dragen van een helm dus verplicht is. Een helm is niet verplicht op de elektrische fiets.

Naast de snelheid zijn er meer verschillen tussen de elektrische fiets en de speed pedelec. Zo zijn speed pedelecs vaak sportiever ontworpen met een steviger frame zodat je optimaal kunt fietsen op hoge snelheden. Soms worden elektrische fietsen ook opgevoerd en voorzien van een achteruitkijkspiegel en een nummerbord om als speed pedelec gebruikt te kunnen worden, maar dat komt minder vaak voor. Speed pedelecs hebben ook vaak een grotere accucapaciteit dan een elektrische fiets. Dat komt door het hogere vermogen van de motor van een speed pedelec (maximaal 4.000 watt) ten opzichte van een e-bike (maximaal 250 watt). Verder hebben speed pedelecs vaak een dieper geveerde voorvork en extra brede banden voor hoger comfort en betere grip.

De populairste elektrische fietsen
3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
4.549,- 4.849,-
6% korting
2.699,- 2.999,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

Mag je harder dan 25 km/u fietsen op een elektrische fiets?

Je wilt sneller dan 25 kilometer per uur fietsen maar je wilt ook geen helm op je hoofd, wat nu? Scooters worden al jaren opgevoerd en het lijkt ook steeds vaker te gebeuren bij elektrische fietsen. Het opvoeren van je elektrische fiets is alleen wettelijk verboden! Je mag dus niet harder fietsen dan 25 kilometer per uur op een elektrische fiets. Dat is niet voor niets: het brengt namelijk meerdere risico’s met zich mee.

Middenmotor elektrische fiets

Bij 12GO Biking vervalt de garantie van opgevoerde elektrische fietsen en zijn opgevoerde e-bikes niet welkom in de werkplaats voor onderhoud of reparatie. Wij raden het ten strengste af om zelf te gaan sleutelen of aanpassingen te doen aan elektrische fietsen.

Naast het risico op een snelheidsboete (op het fietspad mag je in geen enkele omstandigheid harder dan 30 kilometer per uur fietsen), loop je nog veel meer risico’s met een opgevoerde e-bike. Een opgevoerde elektrische fiets is namelijk niet meer verzekerd, ze zijn niet welkom in de werkplaats voor onderhoud en in het geval van een speed pedelec ben je ook niet meer WA-verzekerd (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Tevens brengt het opvoeren van je elektrische fiets meer risico op levensgevaarlijke situaties met zich mee voor jezelf en andere weggebruikers.

Wil je sneller fietsen? Dan is een speed pedelec de oplossing. Als je op zoek bent naar een fiets voor woon-werkverkeer kan de elektrische hybride fiets ook de oplossing zijn!

De populairste speed pedelecs
5.990,-
3.999,- 4.899,-
18% korting
3.799,- 4.149,-
Waardering:
97%
8% korting
7.149,-

Snelheids- en verkeersregels voor de e-bike

Trek District elektrische fiets

Voor elektrische fietsen gelden over het algemeen dezelfde regels als normale fietsen. Dit zijn de belangrijkste regels voor e-bikes:

Snelheidsregels

 • Maximaal 25 km/u op het fiets- of bromfietspad

Overige regels

 • Je hebt geen rijbewijs nodig om te fietsen op een elektrische fiets
 • Alle leeftijden mogen gebruik maken van een elektrische fiets
 • Je dient op het fiets-of bromfietspad te fietsen of rechts op de rijbaan als er geen fiets- of bromfietspad is
 • Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) is niet nodig
 • Het maximale vermogen van de elektromotor is 250 watt
 • Een achteruitkijkspiegel is niet verplicht, maar raden we wel aan
 • Je dient de verkeersregels te volgen zoals deze ook gelden voor normale fietsers
 • De volgende onderdelen zijn ook verplicht op een elektrische fiets: reflectoren, verlichting, werkende remmen en een fietsbel.

Snelheids-en verkeersregels voor de speed pedelec

Speed pedelec in actie

Voor de speed pedelec gelden over het algemeen dezelfde regels als voor bromfietsers. Dit zijn de belangrijkste regels voor speed pedelecs:

Snelheidsregels

 • Maximaal 45 km/u op de rijbaan
 • Maximaal 30 km/u op het fiets-/bromfietspad binnen de bebouwde kom
 • Maximaal 40 km/u op het fiets-/bromfietspad buiten de bebouwde kom

Overige regels

 • Je mag niet op het fietspad fietsen (wel op het fiets-/bromfietspad)
 • Je bent verplicht een brommerhelm (norm ECE 22.05) of speed pedelec helm te dragen (norm NTA 8776:2016)
 • Het maximale vermogen van de elektromotor is 4.000 watt
 • Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) is verplicht
 • Je bent in het bezit van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs type AM)
 • Je bent minimaal 16 jaar
 • Je hebt een kentekenbewijs en een voertuigindentificatienummer (VIN) nodig
 • De volgende onderdelen zijn ook verplicht voor een speed pedelec: een gele kentekenplaat, een linker achteruitkijkspiegel, verlichting en reflectoren

De populairste speed pedelec helmen
169,99
Waardering:
85%
99,99 119,99
17% korting
99,99
NIEUW
183,-

Hoeveel sneller ben je met een elektrische fiets dan een normale fiets?

Met de elektrische fiets en de speed pedelec ben je een stuk sneller dan op een normale fiets. Waar je met een normale fiets gemiddeld 17 kilometer per uur fietst, haal je met een elektrische fiets hogere snelheden. Bekijk hieronder hoeveel sneller je met een elektrische fiets of speed pedelec bent ten opzichte van een normale fiets:

Zelf de snelheid van e-bikes of speed pedelecs testen

Wil je zelf de snelheid van elektrische fietsen of speed pedelecs testen? Dat kan op onze testbaan! Kom langs bij ons in de winkel of bekijk elektrische fietsen en speed pedelecs in onze webshop.

Testbaan 12GO Biking

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.