Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Wat is bikepacking?

Wat is bikepacking?

Wat is Bikepacking?

Met de komst van de gravelbikes is ook het fenomeen bikepacking een veel gehoorde term. Op een verjaardag heeft altijd wel een bekende een verhaal over zijn of haar bikepacking. In dit blog wordt uitgelegd wat bikepacking inhoudt.

Backpacking wordt bikepacking

Bikepacking is een verwante term van het bekende backpacking, waarin je met alleen een rugzak op pad gaat. Het grote verschil is dat je met bikepacking op de fiets gaat, een soort vakantiefietsen 2.0. De Van Dale heeft nog geen definitie van Bikepacking dus er zijn geen regels over welk type fiets of welk type bepakking. Het belangrijkste bij bikepacking is dat je met de fiets nieuwe plekken gaat ontdekken en dat het een meerdaagse tocht is.

Het bikepacking is eigenlijk ontstaan uit de welbekende fietsvakanties en -tochten als de bekende tocht naar Santiago de Compostella. De tochten werden steeds extremer, zo fietsten een stel Canadezen 25.000 km naar het zuidelijkste puntje van Argentinië en reden anderen de complete wereld rond. Deze fietsavonturen zijn natuurlijk extreem, maar het mooie aan bikepacking is: iedereen doet het op zijn eigen manier!

Trek 920 Bikepacking fiets

Tips voor Bikepacking

Wil je een keer gaan bikepacken of ben je benieuwd of bikepacken is voor je is? Lees dan de volgende tips:

Tip 1: Kies een goede route en doel

Met Bikepacking is alles mogelijk, het belangrijkst is dat je een route of reisdoel kiest wat je heel leuk vindt. Wil je graag veel kilometers maken of wil je juist plekken ontdekken? Wil je zelf een tent, slaapspullen en een kookstel meenemen of wil je overnachting in Hotels en B&B’s?
Bij verschillende reisdoelen passen namelijk compleet verschillende aanpak. Als je `een rondje Nederland` zo snel mogelijk wilt fietsen dan past daar een andere fiets en bepakking bij dan als je in twee maanden naar Rome wilt fietsen. Maar misschien wil je wel de Alpen doorkruizen zonder met je gravelbike op het asfalt te komen!
Het maakt niet uit wat je doet, als je maar doet wat je leuk vindt!

Tip 2: Zorg voor de juiste fiets

Bij het bikepacken zit je dagen op de fiets, dus het is belangrijk dat je fijn op je fiets zit. De gravelbikes, mountainbikes en wielrenfietsen die geschikt zijn voor bikepacking hebben een geometrie die zorgt voor een ontspannen fietshouding. Dit kan voor iedereen anders zijn. Hieronder vind je de beste fietsen voor bikepacking:

Bikepacking gravelbike
Gravelbikes zijn bij uitstek de fietsen die geschikt zijn voor bikepacking. De geometrie is meestal gericht op comfort. De fietsen zijn vaak voorzien van framenokjes voor de montage van fietstassen. Daarbij zijn de banden geschikt voor bijna alle ondergronden:

2.699,99
Waardering:
95.6667%
11% korting

 

Bikepacking racefiets
Racefietsen zijn zeer geschikt voor bikepacking-light. Met de racefiets kun je grote afstanden afleggen, zolang de route bestaat uit goede wegen. Als je een bikepacking racefiets zoekt is het belangrijk dat je een zitpositie zoekt, die je lang volhoud: vaak is dat een `Endurance racefiets`. Ook is het verstandig om te zorgen voor relatief brede banden (> 28mm).

 

Bikepacking mountainbike 
Bikepacken met een moutainbike is in Nederland niet een uitdaging, omdat je op alle paden wel kan rijden met een gravelbike. Als je echt offroad plannen hebt, is het belangrijk een fiets te kiezen met luchtvering en tubeless banden. Met het gewicht van je bepakking op de fiets heb je namelijk de veerweg en het comfort hard nodig!

Voor wat inspiratie kun je de video over bikepacking in IJsland kijken van Trek Factory Racing rijdster Emily Batty:

Tip 3: Bikepacking tassen en zadeltassen

Om spullen mee te nemen zijn verschillende oplossingen verzonnen. Voor iedere plek aan het frame zijn wel tassen ontworpen zoals: zadeltassen, stuurtassen en frametassen. Het is afhankelijk van je fiets en het type van de tocht welke tassen geschikt zijn.

Een bikepack zadeltas is een grote variant met een inhoud tot wel 16 liter. Het grote voordeel van deze tas is dat er veel in kan en dat het ook direct fungeert als spatbord. Het nadeel is wel dat deze tas invloed heeft op de balans op de fiets.

De frametas is ook een bekende tas bij het bikepacken. Het grote voordeel is dat het gewicht letterlijk in het frame zit, het nadeel is dat de capaciteit vaak maar 4 liter is en dat je lastig bij je bidons kunt.

Een andere veel gebruikte tas is de stuurtas, deze tassen hebben een inhoud tot 14 liter, dit is uiteraard afhankelijk van welke maat tas er past op de fiets. Op racefietsen is de grootste maat 9 liter. De voordelen van een stuurtas is dat het rijgedrag niet zo erg beïnvloed wordt als verwacht. Daarbij heb je een goed overzicht over de tas en kunnen in de meeste stuurtassen navigatie systemen worden geplaatst. 

Tip 4. Bikepacking uitrusting: Beperk je bepakking

De meest gemaakte fout bij het bikepacking is te veel meenemen. Uiteraard is een fiets met uitrusting relatief zwaar, maar hoe meer je dit kan beperken des te beter. Kies voor lichtgewicht producten, zo kan een bijvoorbeeld een kilo verschil zitten in verschillende slaapzakken. Denk bij het inpakken ook goed na over kleding, ben je bijvoorbeeld in de gelegenheid om kleding uit te wassen? Hiermee kun je veel gewicht aan kleding besparen.

Tip 5. Start in Nederland

Ben je nieuw in het bikepacken? Maak dan een route in Nederland. Er zijn schitterende fietspaden / MTB routes en gravelpaden die je misschien nog nooit gereden hebt. Ontdek deze verborgen parels gewoon in eigen land. Je kunt via Strava mooie routes maken. Je kunt ook een combinatie maken van verschillende `Rondje van de Maand`.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

We 12GO Bikepacking #1 We 12GO Bikepacking #1
Koopgids: Beste tassen voor bikepacking Koopgids: Beste tassen voor bikepacking
We 12GO Bikepacking #2 We 12GO Bikepacking #2