Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

6 Onderhoudstips voor de mountainbike: Voorkom onvoorziene reparatiekosten

Datum:
26 november 2019
Door:
Thomas

Natuurlijk kan er weinig tippen aan lekker mountainbiken door de bossen. Om maximaal te kunnen genieten en presteren op de mountainbike, is het belangrijk dat je fiets in goede staat is. Je zult dus regelmatig onderhoud moeten plegen aan je mountainbike. Dit is misschien niet het leukste klusje, maar zorgt wel dat je altijd met plezier op de fiets stapt én voorkomt vaak ook dat je (dure) reparaties moet laten plegen.

In dit blog geven we enkele tips om te zorgen dat je bij een onderhoudsbeurt niet tegen onvoorziene kosten aan loopt, door zelf regelmatig klein onderhoud aan je mountainbike te plegen. Dit zijn vaak eenvoudige dingen, die iedereen gewoon thuis kan doen.

1. Voor iedere rit

Het is belangrijk om voor iedere rit je mountainbike op de belangrijkste punten na te lopen. Je wilt natuurlijk niet dat je er tijdens een snelle, technische afdaling pas achter komt dat je remmen niet goed (genoeg) werken, of dat je wielen niet goed vast zitten.

12GO-ers lopen hun fietsen na

Loop voor je rit daarom je fiets na op de volgende punten:

  • Je remmen: Staan je remmen goed afgesteld? Zorg dat je remmen niet aanlopen en dat je snel genoeg tot stilstand komt.
  • Je wielen: Loop altijd even goed na of je wielen wel vast zitten. Vooral wanneer je regelmatig de wielen uit je fiets haalt bestaat de kans dat ze niet goed vast zitten. Check daarom of er niks aanloopt en laat je voor- en achterwiel een keer stuiteren om te horen of er niets rammelt dat niet hoort te rammelen.
  • Je banden: De juiste spanning maakt je rit een stuk leuker. Je zult dan namelijk betere grip hebben en de kans dat je lek rijdt is kleiner. Daarnaast is het een mooi moment om even na te gaan hoe ver de banden versleten zijn.

2. Schoonmaken van je mountainbike

We begrijpen dat je er niet altijd de zin of tijd voor hebt, maar toch raden we aan om na iedere rit in ieder geval de belangrijkste onderdelen van je MTB schoon te maken. Denk hierbij aan de aandrijflijn, maar ook je voorvork en achterdemper moet je niet over het hoofd zien. Deze onderdelen zijn namelijk het meest gevoelig voor vuil.

Vooral wanneer het parcours modderig is kan je fiets heel vies worden. Als je dan de fiets gelijk weer ophangt in de schuur geef je het vuil de kans om zich in de bewegende delen van je fiets te nestelen. Zorg daarom dat je altijd de mountainbike goed schoonmaakt na een ‘modderrit’. 

Fiets schoonmaken

Zorg er daarnaast voor dat je fiets altijd goed schoon is wanneer je weet dat je hem een tijdje niet gaat gebruiken, anders krijgt vuil namelijk de kans om tussen de bewegende onderdelen te gaan zitten. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot onnodige reparatiekosten. Verder adviseren we met klem om nooit een hogedrukreiniger te gebruiken bij het schoonmaken van je mountainbike. Hiermee tast je namelijk de lagers van je fiets aan.

Voor al onze schoonmaaktips kun je hier ons blog lezen.

3. Houd je onderdelen goed ingevet

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je tijdens je rit ineens een piepen of kraken ergens vandaan hoort komen. In 9 van de 10 gevallen gaat het dan om een onderdeel dat niet meer voldoende ingevet is.

Vaak zitten kraakjes in onderdelen als je zadelpen, stuur of kettingbladen, maar doordat het frame als een soort klankkast werkt kan het lijken alsof ze allemaal uit je trapas komen. Om dit na te gaan kun je tijdens het fietsen opstaan uit het zadel. Hoor je nu niks meer? Dan weet je dat het niet uit je trapas komt. Natuurlijk werkt het ook om even te stoppen met trappen en een beetje heen en weer te bewegen. Hoor je nog steeds het kraakje? Dan zit het dus niet in je trapas.

Wanneer je erachter bent om welk onderdeel het gaat is het verstandig om dit zo snel mogelijk in te vetten. Zorg dat je voor ieder onderdeel het juiste smeermiddel gebruikt. Dit zorgt namelijk dat je onderdelen langer mee gaan en dat je ze minder vaak opnieuw in hoeft te vetten.

Ketting invettenZorg dat je onderdelen altijd voldoende ingevet zijn.

Let bij het invetten goed op dat je smeermiddel niet op je remschijven komt. Als dit wel gebeurt heb je kans dat je remmen gaan piepen en je remkracht vermindert. Mocht er per ongeluk toch wat op je remschijf komen, probeer dan de schijf te ontvetten met een stukje keukenrol en remreiniger. Als dat niet werkt zal je de remblokjes moeten vervangen.

Bekijk hier al onze smeermiddelen en montagepasta.

4. Onderhoud van je dempers

Je dempers zijn van cruciaal belang op de mountainbike. Zonder je dempers lever je niet alleen in op comfort, maar verlies je ook de controle over je fiets op oneffen terrein. Goed onderhouden dempers zijn dus essentieel voor fietsplezier en prestaties. 

Hoe onderhoud je de dempers van je mountainbike?

Het meeste kleine onderhoud aan je dempers is relatief eenvoudig te doen. Denk hierbij aan het schoonmaken van je dempers en, wanneer je een lucht geveerde voorvork en/of achterdemper hebt, zorgen dat er voldoende luchtdruk in zit.

MTB StockSchone dempers betekent zorgeloos fietsen. Zorg dus altijd dat je dempers goed onderhouden zijn.

Het is belangrijk om te zorgen dat je de dempers na een rit even stof- en moddervrij maakt. Wanneer er stof en/of modder in je demper komt gaat dit in de dempervloeistof zitten, wat op den duur ten koste gaat van de prestaties en duurzaamheid. Als het alleen om wat stof gaat kun je de demper eenvoudig even schoonvegen met een droge poetsdoek. Zit er wel modder op je demper? Dan is het belangrijk om te zorgen dat je de demper goed schoonmaakt voordat je weer gaat rijden, om te voorkomen dat al het vuil in je demper terecht komt.

Controleer regelmatig de luchtdruk van je voorvork. De benodigde druk is afhankelijk van je eigen gewicht en je persoonlijke voorkeur voor rijgedrag van de mountainbike. Met een vorkpomp kun je de luchtdruk van je demper eenvoudig aflezen en wanneer nodig verhogen of verlagen. Op de meeste vorken staat hoe veel PSI er nodig is voor een bepaald gewicht. Dit is ook online te vinden voor vorken van RockShox en Fox.

5. Zorg dat je de juiste banden hebt

Met de juiste banden heb je niet alleen betere grip op je favoriete trails, maar zorg je ook dat je een langere levensduur uit de band haalt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je meer over de weg rijdt met de mountainbike dan door de bossen, neem dan een band met een iets gladder profiel. Je banden zullen dan namelijk minder hard slijten en je hebt merkbaar meer comfort. Wil je weten welke banden je voor welke ondergrond nodig hebt? Lees dan ons blog over mountainbike buitenbanden.

Verschillende MTB bandenDe juiste banden zorgen voor merkbaar meer fietsplezier.

Wil je nieuwe banden op je MTB monteren of moet je een band plakken? Gebruik dan plastic bandenlichters. Hiermee voorkom je dat er krassen op je velg komen, of zelfs serieuzere schade. Dit scheelt in de toekomst aanzienlijk in de kosten.

6. Versnellingen afstellen

Wanneer je een volledig nieuwe mountainbike hebt gekocht zit er nog wat speling op de kabels. Je zult daarom merken dat na een paar maanden de versnellingen iets minder soepel schakelen dan voorheen. Dit komt simpelweg doordat je kabels iets opgerekt zijn door het gebruik. Door aan de stelnippel bij je shifter of derailleur te draaien kun je meer of minder spanning op de kabel zetten, waardoor je eenvoudig weer je versnellingen af kunt stellen.

De stelnippel is het verbindstukje tussen de kabel en de derailleur of shifter. Op iedere shifter is een stelnippel te vinden. Op de duurdere derailleurs van Shimano en de derailleurs van Sram zitten geen stelnippels. Wij raden sterk af om aan de andere schroefjes op de derailleur te draaien, omdat die in onze werkplaats al correct afgesteld zijn.

Stelnippel MTB ShifterStelnippel op de shifter.

Stelnippel achterderailleurStelnippel op de derailleur.

Door af en toe je mountainbike goed na te lopen en met regelmaat goed te wassen voorkom je dat er in de toekomst onverwachts hoge kosten moeten worden gemaakt. Dit neemt niet weg dat je mountainbike ook regelmatig een volledige onderhoudsbeurt nodig heeft, het scheelt alleen wel merkbaar in de kosten hiervan.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking