Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietstrainer review: Wahoo Kickr Core direct drive

Fietstrainer review: Wahoo Kickr Core direct drive

De Wahoo Kickr Core is de voordeligste directe drive fietstrainer uit de collectie van Wahoo. Met een adviesprijs van €799 is het echter niet de voordeligste op de markt. De Kickr Core is dan ook zeker geen ‘instapmodel’. Wij hebben de Kickr Core uitgebreid getest, zodat jij precies weet wat je mag verwachten wanneer je de Kickr Core in huis haalt.

In het kort

+ Muisstille trainer. Eigenlijk hoor je alleen de aandrijflijn
+ ERG modus reageert snel en consequent op aansturingen vanuit een app
+ Zeer realistisch fietsgevoel
+ Pootjes zijn inklapbaar, waardoor de trainer makkelijk opbergbaar is

- Minder krachtig dan andere trainers in dezelfde prijsklasse
- Er is (nog) geen Microspline body beschikbaar voor de Kickr Core

Direct alles over:

Technische specificaties van de Wahoo Kickr Core

Toen merken als Tacx en Elite met direct drive trainers van ca. €799 op de markt kwamen viel er een gat binnen de Wahoo trainer collectie. Het was kiezen tussen óf de Kickr Snap (wheel-on) of de veel duurdere Kickr V4.0 (€1099). Om dit gat op te vullen heeft Wahoo de Kickr Core uitgebracht, wat in essentie een stillere versie was van de derde generatie Kickr (V3.0).

Het vermogen en het stijgingspercentage

De Wahoo Kickr Core heeft een maximale weerstand van 1800 watt. Hiermee doet de trainer niet veel onder voor vergelijkbare trainers van Tacx en Elite. Waar de Wahoo het verschil mee maakt is het stijgingspercentage van 16%. Deze stijging vind je in dit segment alleen terug op de Tacx Flux 2, verder hebben alle trainers een lager stijgingspercentage.

Wahoo Kickr Core Vliegwiel De achterkant van de Wahoo Kickr Core.

De kracht wordt gegenereerd door middel van het 5,44kg wegende vliegwiel. Dit vliegwiel is relatief klein, al helemaal in vergelijking met de Tacx en Elite trainers. Toch weet Wahoo dankzij het slim gebruiken van een aandrijfriem de trainer enorm krachtig te maken.

Nauwkeurigheid van de vermogensmeter

De nauwkeurigheid staat voor hoe exact de door jou geleverde vermogens kloppen in je trainingsapp. Dat wil zeggen dat je het geregistreerde vermogen, bij een afwijking van 3%, in je app bij 100 watt geleverd vermogen kan variëren tussen de 97 en 103 watt.

De Wahoo Kickr Core is de meest nauwkeurige trainer in haar segment. Doordat er gekozen is voor een tikkeltje minder maximaal vermogen, is het wel gelukt om de maximale afwijking van de trainer te beperken tot slechts 2%. De Tacx Flux modellen en Elite Suito-T hebben allemaal een iets hogere afwijking.

De Kickr Core is met bijna iedere sportfiets compatibel

Compatibel met iedere sportfiets

De Wahoo Kickr Core is voor bijna alle sportfietsen geschikt. Standaard kun je de Kickr Core gebruiken met Quick-Release assen. Daarnaast krijg je in de doos adapters meegeleverd voor 142x12 en 148x12 steekassen. Ook een mountainbike met een brede achteras past dus gewoon op de trainer.

Verder is de Wahoo ook voor bijna alle cassettes geschikt. De standaard meegeleverde body kan gebruikt worden met Shimano/Sram 8 tot en met 11 speed cassettes, terwijl je voor 12-speed Sram en Campa een losse body kunt kopen.

Alleen Shimano 12-speed mountainbike cassettes zijn (nog) niet compatibel met de Kickr Core. Wahoo heeft namelijk nog geen Microspline body voor hun trainers.

Connectiviteit en apps

De Wahoo Kickr Core maakt gebruik van zowel een ANT+ signaal als Bluetooth. Via de indicatoren op de trainer kun je zien welke verbinding er actief is. Je kunt de trainer aan al je ‘smart’ apparaten koppelen.

Gebruiksgemak van de Wahoo Kickr Core

Het gebruiksgemak van de Kickr Core testen we van A tot en met Z. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat we de doos open doen tot het moment dat de training erop zit.

Voordat je aan de slag kunt met de trainer, moet je hem in elkaar zetten. De trainer komt namelijk als losse stukken uit de doos, de pootjes en de trainer zelf. Met een meegeleverde tool kun je de pootjes aan de trainer bevestigen. De instructies die in de handleiding staan, zijn niet helemaal duidelijk. Je kunt dus beter op de doos afkijken hoe de pootjes gemonteerd moeten worden. De smalle pootjes monteer je achterop, met de ‘Kickr Core’ tekst naar achteren. De brede pootjes gaan aan de voorkant, met de tekst ook naar voren.

Nadat je net iets te lang bezig bent geweest met het monteren van de pootjes is het gelukkig een stuk eenvoudiger om de cassette en vervolgens je fiets op de trainer te plaatsen. Voor het eerste gebruik raden we een kalibratie in de Wahoo app aan. Daarna kun je de trainer ook gewoon kalibreren in andere trainingapps.

Wahoo Kickr Core kalibreren
Met een spindown in de Wahoo app kun je de Kickr Core kalibreren. Hier kan je ook de ERG smoothing uitschakelen.

Gebruik tijdens een workout

Tijdens een training is de Wahoo op meerdere manieren te gebruiken. Afhankelijk van je doel met de training kun je kiezen op welke manier je de trainer inzet.

De meest eenvoudige is de “ERG modus”. In deze modus stel je een bepaald vermogen in, bijvoorbeeld 200 watt, en de trainer zal dan dat vermogen constant aanhouden. Deze modus wordt gebruikt door apps als TrainerRoad, die de trainer aansturen op bepaalde vermogens.

Een extra mogelijkheid die je met de Wahoo hebt, is het inschakelen van ‘ERG smoothing’. Dit zorgt ervoor dat de trainer het geleverde vermogen glad strijkt, waardoor je ERG intervallen perfect lijken. Tenzij je de nauwkeurigheid tijdens een interval wilt testen is dit echter geen probleem en heeft het geen impact op je training.

De Simulatie (SIM) modus is een stuk realistischer. Deze modus houdt rekening met de omgevingsfactoren, zoals een helling tijdens het Zwiften. In deze modus hangt je snelheid dan ook af van de helling en de vermogens die je op tafel legt.

Tijdens het fietsen is het eenvoudig om van modus te wisselen en blijft de trainer stabiel staan dankzij de brede pootjes. Bovendien kun je gerust volle bak aanzetten op de Wahoo Kickr Core. De pootjes zijn namelijk relatief breed, waardoor de trainer nauwelijks gaat schuiven wanneer je er veel kracht op zet.

Wahoo Kickr Core in een sprint

Gebruiksgemak na je workout

Na je training is de Kickr Core eenvoudig op te bergen. Je kunt de voorpootjes namelijk inklappen, waardoor de trainer van 51 cm lang naar slechts 22 cm lang gaat. Je kunt de trainer dus eenvoudig ergens tussen of onder plaatsen.

Verder is de trainer 59 cm breed en 49 cm hoog. De trainer is dus relatief compact ten opzichte van de Tacx Flux S en Flux 2 en heeft als voordeel dat deze wel ingeklapt kan worden wanneer je hem wilt opbergen. Alleen de Direto XR-T en Suito-T van Elite kunnen nog iets compacter opgevouwen worden.

Rijbeleving en geluid op de Wahoo Kickr Core

Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de Kickr Core hebben we verschillende trainingen afgewerkt. Eén interval training, waarbij we gebruik maakten van de ERG modus en een ‘normale’ Zwift rit in de simulatie modus.

Fietsgevoel op de Kickr Core

Ondanks dat Wahoo ten opzichte van de concurrentie een relatief klein vliegwiel gebruikt op de Kickr Core, weet Wahoo wel een prima fietsgevoel te repliceren. Dit komt doordat de rotatie van het vliegwiel door middel van een V-Vormige riem wordt doorgezet naar de trainer zelf. Wahoo claimt dat het vliegwiel meer gewicht simuleert met deze constructie, en daardoor een beter fietsgevoel geeft.

Looplijn van de riem op de Kickr core De riem loopt over het vliegwiel en in een V-vorm door het binnenwerk van de trainer. De riem zorgt dat de trainer stil is en erg realistisch aanvoelt.

In vergelijking met andere trainers in dezelfde prijsklasse, voelt de voelt de Wahoo Kickr Core het meest realistisch, al is het verschil met de Tacx Flux 2 minimaal. Het verschil met de Direto XR-T en de Suito-T voel je al beter.

Ook het verschil met de duurdere Kickr (v5.0) en Tacx Neo 2T kun je voelen als je erop focust. Je voelt namelijk wel degelijk dat de duurdere trainers écht het beste fietsgevoel geven in vergelijking met trainers in een iets goedkoper segment.

Geluid van de Wahoo Kickr Core

Over het volume van de Kickr Core kunnen we kort zijn. De trainer is stil, maar niet 100% geruisloos. Bij hoge snelheden ga je wel een klein beetje geluid horen van het vliegwiel, maar over het algemeen zal het alleen je aandrijflijn zijn die je hoort.

Wanneer we het volume van de Kickr Core meten komen we uit op ongeveer 58-60 decibel, afhankelijk van de snelheid. Dat is het volume van een normaal gesprek en zal dus voor niemand echt storend zijn. Ook dit lage volume komt door de manier waarop de riem het draaimoment van de trainer doorzet naar de interne systemen.

Trainen met de ERG modus

In ERG modus reageert de Kickr Core consequent in 2 seconden op de input van je app. Dat betekent dat je in 2 seconden opschakelt van bijvoorbeeld 100 watt naar 400 watt. Doordat het niet direct is, heb je niet het gevoel dat je tegen een muur aan fietst, terwijl het wel snel genoeg is om een goede interval neer te zetten. In dezelfde prijsklasse is er eigenlijk geen andere trainer die zo constant reageert op wisselingen in het vermogen.

De Wahoo Kickr Core is bovendien erg stabiel wanneer het aankomt op het vasthouden van het vermogen. Natuurlijk zitten er schommelingen in, maar de schommelingen zijn zeker niet meer dan bij andere trainers rond dezelfde prijsklasse. Alleen tussen de duurdere trainers ga je een stabielere ERG modus tegenkomen.

Vermogenscurve van de Wahoo Kickr Core in trainerroad De Kickr Core reageert snel op input vanuit TrainerRoad en houdt het vermogen goed vast. De blauwe lijn is het ingestelde vermogen in TrainerRoad, de gele lijn is het geleverde vermogen.

Trainen met de simulatie modus

In simulatie modus doet de Kickr Core wat je ervan mag verwachten. De trainer is responsief wanneer je meer of minder kracht geeft en vertoont geen rare afwijkingen in de wattages. De simulatie modus voelt realistisch aan doordat de trainer ook een hellingshoek tot 16% kan simuleren. Bovendien is de trainer lekker stil waardoor je gewoon kunt genieten van het indoor fietsen, zonder te veel herrie om je heen.

Wahoo Kickr Core getest door 12GO Biking

Kickr Core vergeleken met andere trainers

De Kickr Core is een muisstille direct drive trainer in het middensegment. Ook doet de trainer op het gebied van vermogen weinig onder voor andere direct drive fietstrainers. In de onderstaande tabellen zijn de precieze verschillen tussen de trainers uitgelicht.

Vergelijk met andere trainers in het middensegment
Vergelijk met andere Wahoo trainers

Eindoordeel

Kort door de bocht is de Wahoo Kickr Core één van de beste fietstrainers in het segment tot €799. De trainer doet qua maximaal vermogen weinig onder voor vergelijkbare trainers van Tacx en Elite. Daarnaast is de trainer extreem stil, je hoort pas op hogere snelheid geluid van de trainer afkomen. Verder voelt de Kickr Core erg realistisch, waardoor de trainer perfect is voor apps als Zwift. De Kickr Core is dé trainer voor jou als je op zoek bent naar een stille trainer en een realistisch fietsgevoel voor minder dan €1000.

599,99
Waardering:
92%
17% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm