Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietstrainer review: Tacx Neo 2T direct drive

Fietstrainer review: Tacx Neo 2T direct drive

Tacx was met de originele Tacx Neo één van de eerste merken met een slimme fietstrainer. De Tacx Neo 2T is voortgekomen uit de verdere ontwikkeling die Tacx in de Neo serie heeft gestoken. De Neo 2T staat bol van de technische en innovatieve snufjes, wat je natuurlijk ook mag verwachten van een trainer met een adviesprijs van €1299. Om uit te vinden of de Neo 2T dit prijskaartje ook echt waard is hebben wij de trainer grondig getest.

In het kort

+ Muisstille trainer. Eigenlijk hoor je alleen de aandrijflijn
+ Enorm krachtig dankzij het virtuele vliegwiel
+ Zeer realistisch fietsgevoel
+ Pootjes zijn inklapbaar, waardoor de trainer makkelijk opbergbaar is

- Lastig te verplaatsen omdat de trainer geen handvat heeft
- De ERG modus is misschien wel té goed, waardoor het kan voelen alsof je tegen een muur aan fietst

Direct alles over:

Technische specificaties van de Tacx Neo 2T

De Neo 2T is hét topmodel als het aankomt op Tacx direct drive fietstrainers. Tacx is dan ook all-in gegaan om de Neo 2T een zo compleet mogelijke fietstrainer te maken die voor letterlijk iedere fietser geschikt is.

Het vermogen en het stijgingspercentage

Het vliegwiel van de Tacx Neo 2T heeft geen gewichtsaanduiding. Tacx maakt met de Neo 2T namelijk gebruik van een zogenaamd ‘virtueel vliegwiel’. Het gaat dus meer om hoeveel gewicht het vliegwiel kan simuleren dan om hoeveel het daadwerkelijk weegt. Dankzij de krachtige magneten die worden aangestuurd door een elektrorem kan de trainer een 125kg wegend vliegwiel simuleren, de zwaarste die momenteel op de markt beschikbaar is.

Het vliegwiel van de Tacx Neo 2T De Tacx Neo 2T heeft een 'virtueel' gewicht dat wordt gesimuleerd door de krachtige magneten in het binnenwerk.

Met dit virtuele vliegwiel kan de Tacx Neo 2T 2200 watt aan weerstand bieden. Met dit maximale vermogen wordt niet alleen de snelheid gesimuleerd die je levert, maar ook de helling. Doordat de Neo 2T één van de krachtigste trainers op de markt is kan er tot wel 25% stijging nabootsen.

Nauwkeurigheid van de vermogensmeter

De nauwkeurigheid staat voor hoe exact de door jou geleverde vermogens kloppen in je trainingsapp. Dat wil zeggen dat je het geregistreerde vermogen, bij een afwijking van 3%, in je app bij 100 watt geleverd vermogen kan variëren tussen de 97 en 103 watt.

De vermogensmeter van de Neo 2T is vanzelfsprekend de meest nauwkeurige van alle Tacx trainers. De Tacx heeft een maximale afwijking van +/- 1%. Dat is net zo nauwkeurig als de Kickr V5 van Wahoo en een half procentje nauwkeuriger dan de Elite Direto XR.

Links-Rechts vermogen

Een extra feature waar de Tacx Neo 2T over beschikt is het meten van de links-rechts balans in het vermogen. Deze functie zien we ook alleen terug bij de fietstrainers in het hoge segment, en niet bij bijvoorbeeld de Tacx Flux modellen. Door het bijhouden van de links-rechts balans heb je beter in beeld welk been het sterkste is en welk been iets meer training nodig heeft. Je kunt de balans analyseren in de Garmin Connect app.

Compatibel met iedere sportfiets

Je sportfiets op de Neo 2T bevestigen is in een handomdraai gedaan. Bij de trainer worden namelijk standaard adapters voor 142x12 en 148x12 assen geleverd, terwijl Quick-Release assen standaard geplaatst kunnen worden. Alleen als je een 135x10 en 135x12 zijn losse adapters nodig.

Verder kun je standaard Shimano/Sram 8 tot en met 11 speed cassettes en 12-speed Sram cassettes met een 11-50 vertanding op de trainer monteren. Voor Campagnolo en XD/XDR/Microspline 12-speed cassettes heb je wel aparte body’s nodig. Deze zijn los verkrijgbaar.

Waardering:
83%
39,99
Waardering:
93%
13% korting
79,99
Waardering:
98%
6% korting
79,99
Waardering:
97%
6% korting
49,99
Waardering:
91%
14% korting
79,99
25% korting
TWEEDEKANS

Connectiviteit en apps

De Tacx Neo 2T maakt gebruik van zowel een ANT+ signaal als Bluetooth. Via de indicatoren op de trainer kun je zien welke verbinding er actief is. Je kunt de trainer aan al je ‘smart’ apparaten koppelen. Door middel van een dongle is de Tacx ook via ANT+ te koppelen aan je pc of laptop.

Verder kun je de Tacx Neo 2T met alle gangbare apps gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan TrainerRoad, Zwift, SufferFest, FulGaz en Training Peaks.

Gebruiksgemak van de Tacx Neo 2T

Het gebruiksgemak van de Flux 2 testen we van A tot en met Z. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat we de doos open doen tot het moment dat de training erop zit.

De Tacx Neo 2T is zo goed als ‘plug and play’. Nadat je trainer uit de doos haalt hoef je namelijk alleen de pootjes uit te klappen, je cassette monteren en de trainer in het stopcontact prikken. In tegenstelling tot de Flux modellen hoef je de pootjes niet nog apart te monteren. Wanneer je fiets op de trainer staat ben je klaar om te gaan fietsen

Misschien wel het prettigste van de Neo 2T is dat de trainer automatisch kalibreert. Je hoeft daarom niet nog een aparte app te installeren, of een spindown uit te voeren met de Tacx. Wanneer de trainer uit de doos is kun je gelijk fietsen.

Tacx Neo 2T in actie

Gebruik tijdens een workout

Tijdens een training is de Tacx op meerdere manieren te gebruiken. Afhankelijk van je doel met de training kun je kiezen op welke manier je de trainer inzet.

De meest eenvoudige is de “ERG modus”. In deze modus stel je een bepaald vermogen in, bijvoorbeeld 200 watt, en de trainer zal dan dat vermogen constant aanhouden. Deze modus wordt gebruikt door apps als TrainerRoad, die de trainer aansturen op bepaalde vermogens.

De Simulatie (SIM) modus is een stuk realistischer. Deze modus houdt rekening met de omgevingsfactoren, zoals een helling tijdens het Zwiften. In deze modus hangt je snelheid dan ook af van de helling en de vermogens die je op tafel legt.

De Tacx Neo 2T is dankzij de brede basis van de trainer super stabiel, waardoor je zowel in de ERG modus als in de simulatie modus gewoon alles uit de kast kunt halen, zonder dat de trainer gaat schuiven.

Voetafdruk Tacx Neo 2T Doordat de trainer een grote voetafdruk heeft staat hij zeer stabiel.

In de simulatie modus kan het af en toe voorkomen dat het vliegwiel ietsjes doorslipt. Dit merkten we vooral wanneer we op een helling boven de 10% korte sprintjes inzetten, bijvoorbeeld bij het uitkomen van een bocht op de virtuele Mont Ventoux.

Gebruiksgemak na je workout

In tegenstelling tot de Flux modellen van Tacx, is de Neo 2T wel ‘gewoon’ opvouwbaar. Als een soort vlinder zijn de poten van de Tacx Neo 2T omhoog te vouwen, waardoor de trainer direct een stuk compacter wordt. Helaas is ook de Neo 2T, net als de andere Tacx trainers, niet voorzien van een handvat om de 21,5kg wegende trainer te verplaatsen.

De trainer heeft, wanneer uitgevouwen, een voetafdruk van 75cm lang en 57,5cm breed, wat aardig wat ruimte in beslag neemt. Daarnaast is de trainer ook nog 55cm hoog. Wanneer je de pootjes inklapt is de trainer echter nog maar 62cm lang, 26cm breed en 44cm hoog. De trainer wordt in alle richting compacter, waardoor het zeer eenvoudig is om de trainer op te bergen in een kast of onder een bed.

Rijbeleving en geluid op de Tacx Neo 2T

Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de Neo 2T hebben we verschillende trainingen afgewerkt. Eén interval training, waarbij we gebruik maakten van de ERG modus en een ‘normale’ Zwift rit in de simulatie modus.

Fietsgevoel op de Neo 2T

Tacx is één van de beste als het aankomt op een realistisch fietsgevoel creëren. Met de Neo 2T doet Tacx er een schepje bovenop ten opzichte van de Flux serie. De trainer voelt super natuurlijk. Mede doordat de trainer iets heen en weer mee beweegt heb je het gevoel dat je echt over de weg rijdt.

Ook ten opzichte van trainers in het topsegment is de Tacx een zeer realistische trainer. Ten opzichte van de Wahoo Kickr gaat het gelijk op, maar ten opzichte van de Elite Direto XR-T is de Neo 2T absoluut een slag beter als het aankomt op het fietsgevoel.

Fietsgevoel op de Neo 2T

Geluid van de Neo 2T

Tacx staat bekend om hoe stil ze hun trainers maken. Met de Neo 2T maken ze deze reputatie nog maar eens waar. De Neo 2T is namelijk een muisstille fietstrainer. Tijdens onze tests hebben we de Tacx Neo 2T op 56 decibel gemeten. Dat is minder luid dan een normaal gesprek.

Het geluid dat we gemeten hebben kwam boven niet zozeer van de fietstrainer af, maar eerder van de aandrijflijn. Van de Tacx Neo 2T zal je daarom niet snel last hebben, terwijl ook je buren je dankbaar zullen zijn dat jij op de Neo 2T traint.

Trainen met de ERG modus

De Tacx Neo 2T is de doorontwikkelde versie van de Neo 2. Deze ontwikkeling is van de buiten niet zichtbaar, maar merk je voornamelijk wanneer je in de ERG modus gaat fietsen. De trainer heeft namelijk een firmware update gehad, waarbij de trainer sneller reageert op wisselende vermogens.

Wanneer je aan een interval begint wisselt de Tacx Neo 2T al binnen 1 à 2 seconden van vermogen. Bijna geen enkele trainer reageert zo snel wanneer de input verandert. De Flux modellen hebben ongeveer 3 seconden nodig, terwijl ook de Direto XR-T 3 à 4 seconden nodig heeft.

Aan de ene kant is het prettig dat de Neo 2T zo snel reageert, je maakt hierdoor altijd een zo compleet mogelijke interval. Aan de andere kant kan het voelen alsof je tegen een muur aan fietst wanneer de weerstand in één tel van 140 watt naar 400 watt omhoog springt.

TrainerRoad analyse Neo 2T Binnen 1 à 2 seconden zit de Neo 2T op het door TrainerRoad ingestelde vermogen. De blauw vlakken zijn het ingestelde vermogen, de gele lijn is het geleverde vermogen.

Trainen met de simulatie modus

In de simulatie modus voel je goed dat de Neo 2T echt een trainer in het topsegement is. Het virtuele vliegwiel zorgt voor een extreem realistisch fietsgevoel, doordat het goed de inertie van een echt fietswiel nabootst. Met de 25% helling kun je bovendien iedere virtuele berg simuleren, zonder dat je tegen de limieten van de trainer aan loopt.

Ook een eindsprint na een virtuele race is geen enkel probleem met Neo 2T. De trainer reageert snel op de input die word gegeven. Jouw vermogens worden dus razendsnel door vertaald naar de virtuele wereld, waardoor je als snelste uit de startblokken schiet.

Extra toevoeging voor de optimale rijbeleving

Om tijdens de simulatie tot de optimale fietsbeleving te komen kun je de Tacx Neo Motion Plates extra aanschaffen. Dit product zorgt ervoor dat het nóg realistischer aanvoelt om binnen te fietsen. Buiten dat de Neo 2T zelf al voor enige zijwaartse bewegingen zorgt, zorgen de Motion Plates voor voorwaartse bewegingen. De fietstrainer beweegt bijvoorbeeld realistisch mee als je een sprintje aan zet of juist ontspannen door de polder fietst. Je traint niet alleen je benen, maar ook de stabiliteit van je core. Kortom je went meer aan je fiets, waardoor je nog beter voorbereid bent voor het wielerseizoen. 

LED-indicator voor je intensiteit

Het is maar een extraatje, maar wel erg leuk. Met de Tacx Neo 2T wordt namelijk een licht op de grond geprojecteerd, waarmee de Tacx aanduidt hoe intensief je bezig bent. Een paars licht betekent lage intensiteit, terwijl je met een rood licht een hoge intensiteit hebt. Trainen met de ‘disco verlichting’ op de Tacx wordt daardoor - bijna letterlijk - een feestje.

Party verlichting van de Neo 2T De Neo 2T geeft afhankelijk van je intensiteit paar of rood licht.

Neo 2T vergeleken met andere trainers

De Tacx Neo 2T is één van de krachtigste direct drive trainer op de markt. Met de Neo 2T kom je daarom eigenlijk nooit iets tekort als het aankomt op de specs. Toch is er ook in het hoge segment fietstrainers genoeg te kiezen.

Middensegment

Vergelijk met andere trainers in het topsegment
Vergelijk met andere Tacx trainers

Eindoordeel

De Tacx Neo 2T is het neusje van de zalm als het aankomt op fietstrainers. De trainer is namelijk krachtig, heeft een super realistisch fietsgevoel, is erg stil en bovendien voorzien van allerlei extra functies. Het grote nadeel aan de Neo 2T is het feit dat de trainer geen handvatten heeft. Hierdoor is het verplaatsen niet altijd even makkelijk. Ook is de trainer misschien wel een tikje té goed in ERG modus, door het snelle opvoeren van het vermogen. Toch is de Tacx Neo 2T dé trainer voor iedereen die op zoek is naar een zeer realistisch fietsgevoel, een muisstille trainer en kwaliteit van Nederlandse makerlaardij.

1.299,-
Waardering:
92%
13% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm