a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
31 mei 2018
Door:
Joas
Delen

Rondje van de Maand: Naar de Waddendijk vanaf Groningen Stad (73 km)

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Op de fiets kom je opeens op plekken in de polder waar je normaal nooit komt en waar je eigenlijk de weg helemaal niet kent. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. En dan al die stoplichten… Als jij eens wat nieuwe rondjes wilt ontdekken, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 50 kilometer door het Groene Hart en omstreken, soms wat verder weg, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop.

Vakantietip! Fietsen in het hoge noorden

De zomervakantie komt weer dichterbij en menig fietser heeft zijn fietsbestemming al uitgezocht, van klassiek klimmen in de Franse Alpen tot exotische trekkingvakanties door Mongolië. Als je nog tot eind augustus moet wachten of als je een fietsonvriendelijke vakantie hebt geboekt, niet getreurd: in Nederland kun je ook prima een mooi weekendje weg om te fietsen. De sportieve fietser moet dan misschien direct denken aan Zuid-Limburg, maar voor deze editie van het Rondje van de Maand gaan wij eens helemaal de andere kant uit, naar het noorden van het land.

Fietsen in Groningen is namelijk fantastisch! Heuvels hebben ze er niet, en de enige meters klimmen die je tegenkomt zijn wierden, dijken, en bruggetjes, maar daar staat heel veel moois tegenover, zoals een prachtig landschap vol middeleeuwse dorpjes, de bruisende stad Groningen, het prachtige uitzicht vanaf de Waddendijk en de ruimte en rust om ongehinderd door verkeersdrukte lekker door te fietsen. De eeuwige wind zorgt er bovendien voor dat fietsen op het vlakke Groningse land een fikse sportieve uitdaging is die op veel dagen niet onderdoet voor de Keutenberg of de Redoute!

Voor de cultuursnuivers: de oude Groninger kerkjes kun je vaak bezoeken. Naast de deur vindt je dan een bordje met een sleuteladres of telefoonnummer.

Naar de dijk

We starten dit rondje van de maand bij dé fietsplek in de stad Groningen: wielercafé Spaak in de Oude Boteringestraat in het oude centrum. Hier kun je terecht voor een heerlijke kop koffie en al even goede taart. De basis voor een mooie tocht is gelegd!

Je kunt de route hier  downloaden op Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Vanaf hier fietsen we langs het Reitdiep richting het noorden de stad uit. We volgen deze rivier langs tal van historische wierdedorpen tot het water afbuigt richting het Lauwersmeer in het westen. Hier steken wij het water over en fietsen we via Schouwerzijl, Eenrum en Pieterburen verder tot aan de Waddendijk. Je zult merken dat hoe dichter je bij de zee komt, hoe harder het begint te waaien. Nadat je toch zo’n 7 hoogtemeters moet overwinnen wordt je hier getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Waddenzee.

Nadat je even hebt genoten van het uitzicht en de zeelucht is fietsen we langs de binnenkant van de dijk, aan de buitenkant loopt hier helaas geen fietspad, verder naar de sluizen van Noordpolderzijl. Pas onderweg op voor de schapen. Hier kun bij je het bijzonder authentieke café ’t Zielhoes terecht voor Groningse klassiekers als mosterdsoep of poffert en klassiekers als een uitsmijter, hamburger, of brood met kroketten.

En weer terug naar Stad

Als je de dag goed hebt uitgekozen is vanaf hier de weg terug naar Groningen (of Stad, zoals de locals het noemen) een eitje. Het noordenwindje blaast je als vanzelf naar huis. Heb je de meewind al gehad, dan kun je je troosten met de gedachte dat de wind steeds een beetje minder wordt naarmate je de dijk verder achter je laat...

Onderweg komen we weer langs prachtige dorpjes als Warffum en Onderdendam en het laatste stuk van de route voert over de vroeg-middeleeuwse Wolddijk, die tegenwoordig trouwens (helaas) geasfalteerd is, en ook niet eens zo goed. Het einde van de route komt weer uit bij de oude Boteringestraat. Hier om de hoek vindt je de oude universiteitsgebouwen en de nodige mooie terrasjes en cafés, waar je kunt genieten van een welverdiend drankje en hapje (de Pintelier is een echte Groningse klassieker). Vergeet niet om nog even een blik te werpen op de prachtige zeventiende-eeuwse gevel van de voormalige rechtbank op nummer 38.

Wil je méér ritten maken vanuit Groningen? Probeer dan ook eens een langer rondje om het Lauwersmeer of een lusje door het weer compleet andere landschap van Noord-Drenthe.

Meer Lezen ?