Datum:
29 november 2018
Door:
Steven V
Delen

Zo monteer je een kinderfiets

Je hebt een mooie kinderfiets gekocht en gekozen voor levering in doos. Met één of twee rechterhanden en een stukje uitleg van dit blog maak je jezelf tot de beste papa of mama van de wereld. Alleen of samen met die kleine een uurtje klussen op de zaterdag middag en je bent klaar om samen te fietsen.

Benodigdheden

  • Kniptang
  • Inbussleutel 4, 5 en 6
  • Steeksleutel 13
  • Kruiskopschroevendraaier

Bekijk hier ons gereedschap assortiment

Kinderfiets rijklaar maken

De doos is binnengekomen. Nu komt het leukste:

Stap 1: Open de doos en haal de fiets uit de doos.

Stap 2: Trek al het verpakkingsmateriaal van de fiets.

Een aantal onderdelen zitten vast met tiewraps. Gebruik een kniptang en knip deze voorzichtig los.

Stap 3: Stuur

Allereerst wordt het stuur recht en vastgezet. Het stuur kan op 2 manieren vast zitten:

Bij 'gewone' kinderfietsen: Draai de bout midden in de stuurpen linksom los met een inbus 6mm of steeksleutel 13, om het stuur recht te zetten. Wanneer het stuur recht staat moet je de bout rechtsom draaien om het stuur vast te zetten.

Bij sportieve kinderfietsen: Draai de 2 boutjes aan de zijkant van de stuurpen (inbus 5mm) linksom los om het stuur recht te zetten.

Stap 4: Zadelpen en zadelstrop nalopen

Zet de zadelpen vastzetten door de bout aan te draaien van de zadelpenklem. (Inbus 4, 5 of steeksleutel 13) Onder het zadel zit de zadelstrop, deze moet altijd even worden nagetrokken met een 13mm steeksleutel.

Stap 5: Remmen

De meeste kinderfietsen hebben een achteruittraprem, dit is de hoofdrem. Daar hoeft niets aan gedaan te worden.

Bij handremmen: Controleer of de remblokken goed op de velg staan. Als dat niet het geval is kan je dit veranderen door de inbus op de remblokken los te draaien en de remblokken goed te richten. Draai daarna de inbus weer vast. Met een kruiskopschroevendraaier verander je de ruimte tussen de remblokken.

Bij schijfremmen: Controleer of de remmen niet aanlopen. Als dat niet het geval is moet je de remblokken afstellen. Draai de inbusboutjes bij de remklauw los. Knijp in de remmen en draai terwijl de inbusboutjes van de remblokken weer vast. Nu moeten de remschijven niet meer aanlopen.

Stap 6:  Versnellingen

Heeft de fiets versnellingen? Kinderfietsen met een versnellingsnaaf hebben altijd de Shimano Nexus 3 versnellingsnaaf. Andere, vaak sportieve kinderfietsen maken gebruik van een derailleurversnelling. Meestal staan de versnellingen goed afgesteld. Als dat niet het geval is, lees dan verder hoe je de versnellingen afstelt.

Bij Shimano Nexus 3: Zo stel je hem af: Zet de fiets in de 2e versnelling. Op de as van het achterwiel zit een kastje van Shimano Nexus. Op het kastje zit een glaasje met twee dunne gele lijntjes. Als je de fiets in de tweede versnelling zet moet je tussen die twee dunne gele lijntjes een dik geel streepje zien. Wanneer dat niet het geval is moet de kabel gesteld worden. Dit kan je doen door met steeksleutel 10 de stelmoer losser of strakker te draaien.

Bij een derailleurversnelling: Lees hier hoe je de voorderailleur afstelt. (Niet elke kinderfiets heeft een voorderailleur.) Stel daarna de achterderailleur af. Lees hier hoe je de achterderailleur afstelt. 

Stap 7: Pedalen

Op de pedalen staat een L of een R aangegeven. Let op! Linkerpedalen hebben linkse draad, dat wil zeggen dat ze vast gezet worden door tegen de klok in te draaien. Het liefst met een likje (montage)vet op het schroefdraad. Draai de pedalen op de fiets.

Stap 8:  Banden

Pomp de banden op tot 3 bar.

Stap 9:  Bouten en moeren

Loop alle boutjes en moeren na. Controleer de wielmoeren, de boutjes van het rekje, het standaard en het spatbord.

Stap 10:  Verlichting

Trek de plastic lipjes uit de verlichting en controleer de verlichting.

De fiets is nu klaar om fietsen. Genieten!

Serviceboekje: Hier kan je hem vinden. Heb je dit serviceboekje niet ontvangen bij de aankoop van je  fiets? Neem dan even contact met ons op, dan sturen we het boekje alsnog naar je op.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: 
info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: 
@12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?