Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe bepaal ik de framemaat van mijn fiets?

Hoe bepaal ik de framemaat van mijn fiets?

Bij het fietsen staat comfort bij bijna iedereen op nummer een. Het is daarom van belang een fiets aan te schaffen met de juiste framemaat. Maar hoe bepaal je die framemaat nou? In dit blog leggen we je kort en krachtig uit hoe je de juiste framemaat bepaalt. 

Framemaat fiets bepalen

Vaak wordt aan de hand van de lichaamslengte de framemaat bepaalt. Deze manier is makkelijk, snel en redelijk betrouwbaar. Als je bij ons in in de winkel een fiets aanschaft wordt je allereerst goed geholpen voor de juiste fiets en kun je daarna een testritje te maken om te bepalen of je de juiste framemaat te pakken hebt. Zit je thuis en wil je graag een fiets bestellen of wil je van te voren weten welke framemaat het beste bij jou past? Meet dan je binnenbeenlengte. Je binnenbeenlengte zegt namelijk meer dan je lichaamslengte. Uiteindelijk bepalen vooral je benen of je lekker en comfortabel op een fiets zit.

Volg deze 3 stappen hieronder:

  1. Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar en ga met je rug recht tegen de muur staan.
  2. Meet met een rolmaat de afstand van de vloer tot je kruis op. Je kunt dit gemakkelijk meten door een boek zo hoog mogelijk tussen je benen te plaatsen, en tot de bovenkant van de kaft te meten.
  3. Je hebt nu je binnenbeenlengte opgemeten. Vermenigvuldig het aantal cm met 0,68. Dit is jouw gemiddelde framemaat.

Framemaat fiets berekenen

Heb je een binnenbeenlengte van 80 cm? Dan ziet de berekening er als volgt uit: 80 x 0,68 = 54,4. Als de uitkomst tussen twee framematen in zit, kies dan voor de laagste framemaat. In dit geval kies je een framemaat van 54 centimeter. Een te hoge framemaat zorgt voor klachten, terwijl je een te lage framemaat gemakkelijk kunt compenseren door het zadel en stuur hoger af te stellen. 

Ben je op zoek naar een fiets met een verende zadelpen? Trek dan 4 centimeter van de berekende framehoogte af. In dit geval kijk je naar een framehoogte die het dichtst bij de framehoogte van 50,4 centimeter zit. 

Wil je nog wat extra informatie over de framematen bij verschillende soorten fietsen? Bekijk dan vooral onze blogs over het bepalen van de juiste framemaat bij je racefiets, mountainbike of elektrische fiets!

De perfecte framemaat bepalen

Het bepalen van de perfecte framemaat is eigenlijk onmogelijk. De algemene perfecte framemaat bestaat niet. Of jij lekker op de fiets zit, wordt  vooral bepaald door persoonlijke voorkeur. Hoe de framemaat hierboven wordt berekend is vooral een indicatie voor welke framemaat je ongeveer moet hebben. De een zal lekkerder fietsen op een iets groter frame en de ander zal een voorkeur hebben voor een iets kleiner frame. Conclusie? Kom vooral een testritje maken bij ons in de winkel om jouw perfecte fiets aan te schaffen. Of heb je al een fiets aangeschaft en heb je af en toe klachten als je te lang in het zadel zit? Kom dan naar 12GO om een bikefit te doen om jouw perfecte fietshouding te bepalen!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.