Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De beste aankoop dit fietsseizoen: de Elite Direto XR-T Direct Drive

De beste aankoop dit fietsseizoen: de Elite Direto XR-T Direct Drive

Het Italiaanse Elite was een aantal jaar geleden nog een ondergewaardeerd merk op het gebied van fietstrainers. Na een aantal grote ontwikkelingen is het merk zich echter niet meer weg te denken uit het rijtje met de grote namen, zoals Tacx en Wahoo. Met een prijs van €539,99 is dit topmodel van Elite veel goedkoper dan de Wahoo KICKR Power en de Tacx Neo 2T. Wij hebben getest of je dat ook merkt in de prestaties van de Elite Direto XR-T.

In het kort

+ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
+ Kan hellingen tot wel 24% simuleren
+ De meest krachtige direct-drive trainer in ons assortiment
+ Heel makkelijk op te bergen dankzij het handvat en de inklapbare pootjes

- Reageert minder snel in ERG modus dan de Wahoo Kickr en Tacx Neo 2T
- Minder stil dan andere trainers in het hogere segment

Direct alles over:

Technische specificaties van de Elite Direto XR-T

De Elite Direto XR-T is een van de meest technisch geavanceerde fietstrainer van Elite. De ontwikkelingen die Elite heeft doorgevoerd in de Suito zijn geïmplementeerd en verfijnd voor de Direto XR-T. Hierdoor is de Direto XR-T een grote stap vooruit ten opzichte van haar voorgangers, respectievelijk de Direto en Direto X.

Het vermogen en het stijgingspercentage

De Elite Direto XR-T is een echte krachtpatser. Het 5,1 kg wegende vliegwiel produceert samen met de elektrorem een maximale weestand van 2300 Watt. Natuurlijk zal geen enkele ‘normale’ fietser zulke buitensporig hoge wattages bereiken, maar dat is ook niet de reden waarom het nodig is.

De maximale weerstand van 2300 Watt zorgt namelijk dat de Direto XR-T hellingen tot wel 24% kan simuleren. Zelfs de steilste virtuele beklimmingen zijn daardoor realistisch te ervaren. In vergelijking met de stijgingspercentages van de Wahoo KICKR en de Tacx Neo 2T heeft de Direto XR-T respectievelijk 4% meer en 1% minder aan maximaal stijgingspercentage.

Het vliegwiel van de Direto XR-T

Geïntegreerde vermogensmeter

Zoals in bijna iedere direct drive fietstrainer zit de vermogensmeter van de Direto XR-T in de trainer verwerkt. De Optical Torque Sensor (OTS) zorgt dat de meting enorm nauwkeurig is, met een gemiddelde afwijking van slechts 1,5%. Deze afwijking is 0,5% groter dan bij de topmodellen van Wahoo en Tacx, maar dat neemt niet weg dat de Direto zeer nauwkeurig is. Bovendien is de Direto XR-T in staat om de links-rechts balans te meten. Naast het vermogen heeft de trainer ook een snelheid- en cadanssensor ingebouwd.

Compatibel met iedere sportfiets

De Elite Direto XR-T is een trainer die voor alle sportfietsen geschikt is. Standaard kun je de Direto XR-T gebruiken met Quick-Release assen en 142x12 steekassen. In combinatie met de apart verkrijgbare adapter set kun je ook 135x10, 135x12 en 148x12 assen gebruiken.

Verder kun je standaard Shimano/Sram 8 tot en met 12 speed cassettes op de trainer monteren. Voor Campagnolo en XD/XDR/Microspline 12-speed cassettes heb je wel aparte adapters nodig.

Een volledig overzicht met de compatibiliteit van fietstrainers vind je in ons blog: Past mijn fiets op deze trainer?

Elite Direto XR-T 12GO Biking

Connectiviteit en apps

Een fatsoenlijke direct-drive trainer is met zowel ANT+ als Bluetooth te koppelen aan je fietscomputer, smartphone of tablet. Je koopt een direct drive trainer normaliter namelijk om te trainen met behulp van apps als Zwift en TrainerRoad.

De Direto XR-T is met zowel ANT+ als Bluetooth aan al je apparaten te koppelen. Verder kun je op de Direto gebruik maken van elke trainingsapp die momenteel beschikbaar is, zoals Zwift, TrainerRoad, FulGaz en SufferFest.

Gebruiksgemak van de Elite Direto XR-T

Het gebruiksgemak van de Direto XR-T testen we van A tot en met Z. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat we de doos open doen tot het moment dat de training erop zit.

Het eerste wat opvalt is hoe relatief eenvoudig de trainer uit de doos komt. Je kunt de trainer gewoon aan het handvat beetpakken en uit de doos tillen. Daarna is het een kwestie van plastic verwijderen, pootjes uitklappen en je cassette en fiets op de trainer plaatsen. De meeste adapters zijn direct meegeleverd, alleen voor je cassette moet je eventueel een andere body kopen, bijvoorbeeld voor Campagnolo of Sram 12-speed cassettes. Met een beetje handigheid heb je binnen een paar minuten de trainer in het stopcontact zitten en kun je opstappen.

Elite Direto XR-T 12GO Biking

Gebruik tijdens een workout

Tijdens een training is de Elite op twee manieren te gebruiken. Afhankelijk van je doel met de training kun je kiezen op welke manier je de trainer inzet.

De meest eenvoudige is de “ERG modus”. In deze modus stel je een bepaald vermogen in, bijvoorbeeld 200 watt, de trainer zal dan dat vermogen constant aanhouden. Deze modus wordt gebruikt door apps als TrainerRoad, die de trainer aansturen op bepaalde vermogens.

De Simulatie (SIM) modus is een stuk realistischer. Deze modus houdt rekening met de omgevingsfactoren, zoals een helling tijdens het Zwiften. In deze modus hangt je snelheid dan ook af van de helling en de vermogens die je op tafel legt.

Voordat je je helemaal kan uitleven op de apps moet de trainer nog wel goed gekalibreerd worden met de app. Zonder kalibratie de virtuele Mont Ventoux op fietsen is bijvoorbeeld geen pretje. Na de kalibratie hoef je echter niks meer aan de trainer zelf te doen en kun je gewoon je trainingen wegtrappen.

Kalibreren van je trainer in Zwift
Door op de steeksleutel te klikken kun je jouw Elite kalibreren. Je vindt de steeksleutel onder "Paired devices".

Tijdens bijvoorbeeld een Zwift training is het ook eenvoudig om te wisselen van modus. Als je een intervaltraining wilt doen via Zwift kun je overschakelen naar ERG modus, en wanneer je klaar bent weer terug naar de simulatie stand. Ook met andere applicaties kun je eenvoudig switchen tussen de modi.

Gebruiksgemak na je workout

Voor een ieder die niet onbeperkt ruimte heeft is het prettig dat de poten van de Direto XR-T inklapbaar zijn. Bovendien weegt de trainer maar 16,2 kg, waardoor je hem ook relatief eenvoudig verplaatst.

Met de pootjes uitgeklapt is de trainer 65cm lang, 84cm breed en 55cm hoog. Wanneer je de pootjes inklapt is de trainer nog maar 30cm breed. Je kunt hem dus relatief eenvoudig op een smalle plek wegzetten, zonder dat de trainer in de weg staat.

Breedte van de Elite Direto XR

Het nadeel aan de inklapbare bootjes is dat ze met een schroef vast worden gezet aan de trainer. Bij het in- en uitvouwen van de pootjes ben je dus genoodzaakt om de trainer op z’n kant te houden. Ondanks dat het de pootjes stevig vast zet is het toch een beetje onhandig. Een pin die in en uit veert had in dit geval gebruiksvriendelijker geweest.

Rijbeleving en geluid op de Elite Direto XR-T

Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de Direto XR-T hebben we verschillende trainingen binnen Zwift afgewerkt. Eén interval training, waarbij we gebruik maakten van de ERG modus en een ‘normale’ Zwift rit in de simulatie modus.

Fietsgevoel op de Direto XR-T

Ondanks dat het vliegwiel lichter is dan die van de Wahoo KICKR (7,26 kg) of de Tacx Flux 2 (7,6 kg) heeft de Direto XR-T een realistisch fietsgevoel. Natuurlijk zit je nog steeds binnen tegen een muur – of scherm – aan te kijken, maar  desalniettemin heb je wel echt het gevoel dat je aan het fietsen bent. Op de Direto XR heb je zelfs een iets realistischer fietsgevoel dan op de Flux 2, al ontloopt het elkaar niet veel.

Elite Direto XR-T 12GO Biking

Geluid van de Direto XR-T

De Direto XR-T produceert gemiddeld ongeveer 60 decibel aan geluid, gemeten op nog geen 50 cm afstand. Dit is vergelijkbaar met het volume van een normaal gesprek. Het volume dat van een gemiddelde ventilator afkomt is meer dan het geluid van de trainer. Mocht je het dus echt niet kunnen laten, dan kan je gewoon midden in de nacht gaan trainen zonder dat de buren er last van hebben.

Trainen met de ERG modus

De ERG modus van de Direto XR-T doet simpelweg wat het moet doen, zonder de verwachtingen echt te overtreffen. Tijdens een interval training kost het de trainer ongeveer 3 à 4 seconden om te switchen tussen de vermogens. Dit is ongeveer een seconde minder snel dan op de Tacx Neo 2T en de KICKR, maar wel beduidend sneller dan op trainers als de Tacx Flux 2 en de Elite Suito-T  (5 à 6 seconden).

Nauwkeurigheid direto XR-T
In de TrainerRoad grafiek zien we dat het de Direto XR-T ongeveer 3 à 4 seconden kost om op de schakelen naar het ingestelde vermogen (blauwe blok). De gele lijn is het geleverde vermogen.

Trainen met de simulatie modus

De simulatie modus voelt natuurlijk aan op de Direto XR-T. De trainer reageert snel wanneer je meer of minder vermogen levert. Ook glooiingen in het virtuele terrein worden snel opgepikt door de trainer. Met de ‘trainer difficulty’ op maximaal in Zwift is het klimmen minstens net zo pittig als in het echt.

Zorg ervoor dat de trainer goed gekalibreerd is als je traint in simulatie modus. In tegenstelling tot de Tacx Neo 2T en Wahoo KICKR kalibreert de Elite Direto XR-T niet automatisch. Dit moet je doen voor je eerste rit in een trainingsapplicatie. Zonder kalibratie werkt de trainer prima op vlakke stukken, maar bij glooiingen ga je toch merken dat de trainer niet helemaal lekker werkt.

Direto XR-T vergeleken met andere trainers

Losstaande feitjes over een trainer zeggen natuurlijk niet heel veel. Daarom is het ook belangrijk om te kijken hoe dit topmodel van Elite zich verhoudt ten opzichte van de goedkopere Elites en wat zijn de verschillen met de fietstrainers van Tacx en Wahoo?

Vergelijk met andere trainers in het topsegment
Vergelijk met andere trainers in het middensegment

Vergelijk met andere Elite trainers

Eindoordeel

De Elite Direto XR-T is een trainer die zich niet in een vakje laat schuiven. Dit topmodel uit de Elite collectie kunnen we qua prijs scharen tussen de Tacx Flux 2 en de Wahoo Kickr Core, terwijl de trainer op het gebied van prestaties niet onderdoet voor de direct drive trainers uit het topsegment. De Direto XR-T is iets minder stil, nauwkeurig en responsief dan de trainers in het absolute topsegment, maar het is zeker niet zoveel minder dat het storend is. Desalniettemin is de Direto XR-T dé trainer voor jou wanneer je de beste prijs-kwaliteitsverhouding wilt. Ook wanneer je een krachtige trainer zoekt, zonder daar meer dan €1.000 aan uit te geven, dan is de Direto XR-T de trainer voor jou.

869,-
Waardering:
93%
25% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm