Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Review Sparta d-Rule M5TB

Review Sparta d-Rule M5TB

Als je op zoek bent naar een buitengewoon goede elektrische fiets voor een schappelijk budget is de  Sparta d-Rule M5TB de perfecte fiets. Speciaal voor jou hebben we de Sparta d-Rule M5TB (adviesprijs €2.999) getest of hij in de praktijk net zo goed is als op papier.

De Bosch Performance Line motor

Bosch performance line middenmotor e-bike

Een groot pluspunt van de Sparta d-Rule M5TB is dat de e-bike is uitgerust met een Performance Line motor. In deze prijsklasse is zo’n motor echt uniek. Vergelijkbare e-bikes hebben vaak een motor die minder kracht en ondersteuning biedt: de Bosch Active Line. Deze motor is voornamelijk geschikt voor ritjes in de stad, terwijl de Performance Line motor (die de d-Rule heeft) ook geschikt is voor ritjes door heuvelachtig en bosrijk terrein.

De Bosch Performance Line motor heeft een koppel van 65 Nm. Dat betekent niet alleen dat hij krachtig is, maar ook dat hij supersnel optrekt. Daarnaast krijg je krachtige ondersteuning. Tegen de wind in of bergopwaarts, je komt altijd op de plaats van bestemming zonder dat je je hoeft in te spannen. De motor heeft een prettige ondersteuning die direct reageert op jouw beweging. Daarnaast is de motor vrijwel geruisloos zodat je kunt genieten van je fietsrit.

De accu

Sparta d-rule accu in frame

De accu van de fiets valt meteen op in het midden van de fiets. Doordat de accu aan het frame gemonteerd is, valt die wel wat meer op dan bijvoorbeeld een accu die in het frame verwerkt is. In de praktijk is een accu in het frame prettiger om mee te fietsen. Doordat de accu en de motor centraal in de d-Rule gemonteerd is ligt het zwaartepunt in het midden van de fiets. Dat geeft een betere wegligging omdat je stabieler en fijner fietst.

Bij de d-Rule kan je zelf de accucapaciteit kiezen die bij jouw fietswensen aansluit. Je kunt kiezen tussen een accu van 300 Wh, 400 Wh of 500 Wh. De actieradius van je accu wordt grotendeels bepaald door de capaciteit van je accu, maar ook weersomstandigheden, wegdek en het gewicht op de fiets van berijder en bepakking. Over het algemeen rij je ongeveer 15-25 kilometer op 100 wattuur. Met de accu van 300 Wh kan je op de d-Rule 45-75 km rijden, terwijl je met een accu van 500 Wh een bereik hebt van 75-150+ km voordat je de accu opnieuw hoeft op te laden. Met de Bosch actieradius calculator kan je berekenen welk capaciteit het beste bij jouw wensen aansluit.

Niet alleen onze mening!

De fiets is in 2022 beoordeeld in de AD Fietstest met een 7,6. En dat snappen we wel, want het is echt een topfiets. Onder elektrische woon-werkfietsen onder de €3000 is deze fiets dan ook een topper. Het testpaneel is erg te spreken over de Sparta d-Rule M5BT. Het panel vindt vooral het rijgedrag van de fiets erg prettig. Eén van de testleden zegt: ‘’De fiets rijdt heerlijk, biedt een goede ondersteuning en het zadel zit lekker.’’

Anti-lek en brede banden

brede Fietsband schwalbe voorkant Sparta

De fiets is voorzien van extra brede Schwalbe Roadcruiser banden. Dat brengt veel voordelen met zich mee. Met brede banden heb je een groter oppervlak op de weg wat zorgt voor meer grip en comfort. Daarnaast geeft het een stabieler gevoel en slijt je band langzamer. Daarnaast heeft deze band aan de binnenzijde een kevlar laag die je binnenband beschermt tegen lekken. Zo kan je lekker op weg, zonder je zorgen te maken. 

Hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen sparta d-rule e-bike

De meeste e-bikes in deze prijsklasse beschikken over hydraulische schijfremmen. Zo ook de d-Rule. Met hydraulische remmen heb je veel controle over hoeveel je remt. Met deze remmen kan je krachtig remmen. Dat is zeker handig als je wat harder aankomt op je e-bike en een noodstop maakt. Bovendien verlies geen remkracht bij slecht weer.

Voorvering

Op de d-Rule fiets je met veel comfort. Met een verende voorvork heb je meer comfort in je handen, polsen en armen. Ook zit je rechtop op de fiets waardoor je comfortabel en met controle kan fietsen.

Intuvia display

bosch intuvia display e-bike

Alle informatie over je rit lees je af van de Intuvia Display van Bosh, zoals de afstand die je hebt afgelegd of dat je accu bijna leeg is. Verder is het ontwerp erg gebruiksvriendelijk. Om een aantal dingen te noemen: het scherm is goed leesbaar bij felle zon en geeft aan wanneer je e-bike een servicebeurt nodig heeft. Mocht je een keer met de fiets aan de hand lopen, is dat voor de Intuvia geen probleem. Hij heeft namelijk een loopondersteuning tot 6km/u zodat je comfortabel kunt lopen met je fiets.

5 versnellingen

Nexus vijf versnellingen Sparta d-rule

De d-Rule heeft vijf versnellingen. De vijf-versnellingsnaaf is speciaal ontwikkeld voor e-bikes met een middenmotor. Je hebt dan wel minder schakelbereik dan een fiets met zeven versnellingen, maar je e-bike kan wel de trekkracht van de motor beter aan. Zo gaan je versnellingen langer mee en zijn ze minder snel aan onderhoud of vervanging toe.  

Samenvatting voor- en nadelen Sparta d-Rule M5TB

We hebben even de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen:

+ Buitengewone prijs-kwaliteitverhouding

+ Scoort 7,6 op de AD fietstest van 2022

+ Uitzonderlijke motor in zijn prijsklasse

+ Geruisloze, krachtige motor

+ Accu in het midden van het frame

+ Prettige wegligging

+ Comfort door verende voorvork en brede anti-lek banden

+ Hydraulische schijfremmen

+ Gebruiksvriendelijke Intuvia Display

 

Nadelen:

- Slechts 5 versnellingen

- Opvallende accu

De Sparta d-Rule M5TB is een uitstekende elektrische fiets met een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Met de krachtige Bosch Performance Line motor is deze fiets geschikt voor elk terrein, terwijl de centraal gemonteerde accu in het frame zorgt voor stabiliteit en een fijn rijgevoel. De fiets is getest in de AD Fietstest en kreeg de prachtige score van 7,6. Het testpanel benoemt het prettige rijgedrag en de goede ondersteuning van de fiets en daar sluiten we ons volledig bij aan! De Schwalbe Roadcruiser banden, hydraulische schijfremmen, verende voorvork en Intuvia display maken deze prachtige d-Rule een pareltje onder de e-bikes.

Deze fiets moet je gewoon hebben! Bestel ‘m online of kom het genot van deze e-bike op onze 400m lange testbaan. In onze winkel kunnen onze verkoopspecialisten je helpen met de keuze van je nieuwe fiets.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.