Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Elektrische fietsen: De verschillen tussen een A en B merk

Tegenwoordig heb je oneindig veel opties elektrische fietsen. Ga je voor duurdere e-bike die langer meegaat, of kies je voor een goedkopere optie die de geest eerder geeft? En kies je voor een betrouwbaar A-merk, of een onbekender B-merk? Fietsen die je koopt bij bijvoorbeeld de bouwmarkt en “eigen” merken zoals Stella of Amslod. Wij weten dat er veel mensen op deze fietsen rijden en wij zullen ook nooit zeggen dat dit slechte fietsen zijn. Maar wel willen we graag de verschillen uitleggen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

We leggen je graag uit wat de verschillen tussen de fietsen zijn om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Regelmatig krijgen wij namelijk de vraag naar de verschillen tussen de merken van elektrische fietsen die bij ons te koop zijn en merken die wij niet verkopen.

Direct persoonlijk advies?
Vul deze 6 vragen in en dan neemt een e-bike expert contact met je op.

Verschillen in prijzen elektrische fietsen

Allereerst is het belangrijk om wat informatie te hebben over prijzen. Het grote verschil tussen A-merken en B-merken is: A-merken bouwen hun fietsen om de beste kwaliteit te maken. B-merken willen een zo goedkoop mogelijke e-bike maken. Strooien met extreem hoge kortingen is dus niet per se een goed teken. Het is verradelijk om een product te kopen waar flinke korting op gegeven wordt, want korting is immers wat iedereen graag ziet. Dit kan juist verwarrend werken. Kijk niet naar de korting, maar naar de prijs die je betaalt. De prijs die je betaalt moet overeenkomen met de gebruikte onderdelen, maar ook met het rijgedrag en met de betrouwbaarheid van de fiets.

Vanuit dit perspectief is een A-merk fiets vaak een betere keuze dan een B-merk fiets. Je betaalt misschien iets meer (of met een goede deal wat minder), maar daar krijg je ook meer voor terug. Laat je niet verleiden en kijk naar de prijs die je uiteindelijk betaalt, ten opzichte van wat je krijgt. 

Verschillen in rijgedrag A en B merk elektrische fiets

A-merken investeren veel tijd en geld in de optimalisatie van een fiets. Denk hierbij aan de perfecte balans tussen het gewicht van een fiets, de stijfheid van het frame en de ideale zithouding. Dit zorgt voor een fiets met uitstekende rijeigenschappen en kwaliteitsonderdelen ten opzichte van een fiets waar daar minder aandacht aan is besteed. Dat verschil in kwaliteit zal zich ook uiten in duurzaamheid, je zult met een A-merk fiets langer kunnen genieten van je fiets. 

Het aantal versnellingen, de actieradius van de accu of het aantal ondersteuningniveau’s zegt nog niets over hoe de fiets uiteindelijk rijdt. Rijgedrag is niet in letters uit te drukken, fietsplezier moet je beleven. Omdat je een nieuwe e-bike voor vele jaren aanschaft, is het handig de fiets te ervaren en te proberen. Dan voel je precies of de fiets aansluit bij de verwachting. Ook ervaar je dan hoe de verschillende onderdelen van de fiets samen voor fietsplezier zorgen.

Factoren die het rijgedrag bepalen

Middenmotor of voorwielmotor?

Bijna alle A-merken maken uitsluitend gebruik van middenmotoren op hun e-bikes. Middenmotoren zorgen voor een stabielere wegligging, doordat het zwaartepunt in de trapas ligt in plaats van in de as van het voorwiel. Bij fietsen van Stella en Amslod en bijvoorbeeld bouwmarkten als de Gamma zie je veel meer een voorwielmotor terug. Het nadeel van een voorwielmotor is dat het slipgevaar groter is en de fiets zwaarder stuurt. Het voelt wat onnatuurlijk fietsen. Een middenmotor is daarentegen minder storingsgevoelig en zorgt voor een stabielere wegligging. 

3.999,- 4.949,-
Waardering:
96%
19% korting
2.999,- 3.649,-
18% korting
2.899,- 3.199,-
9% korting
2.499,- 2.749,-
9% korting

Positie van de accu op de e-bike

De accu van een elektrische fiets van een B-merk is 9 van de 10 keer in de bagagedrager terug te vinden. Op zich geen probleem natuurlijk, het zorgt er namelijk voor dat het prijskaartje iets vriendelijker is. Toch is het voor het rijgedrag van je fiets beter om te kiezen voor een accu die geïntegreerd zit in het frame. Hiermee komt het zwaartepunt van de elektrische fiets namelijk lager te liggen. Dit zorgt voor stabieler rijgedrag en geeft de fiets een gelikte uitstraling.

3.999,- 4.949,-
Waardering:
96%
19% korting
2.999,- 3.649,-
18% korting
2.899,- 3.199,-
9% korting
3.349,- 3.649,-
8% korting

A vs B merk ebikes

Betrouwbaarheid van een A-merk e-bike vs B-merk e-bike

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat A-merken zoals Gazelle, Batavus, Koga en Trek hoge eisen aan de fietsenwinkel stellen. De fiets kan nog zo goed bedacht en ontwikkeld zijn, als hij niet correct in elkaar gezet wordt dan hebben ze al het werk voor niks gedaan. Ook met het oog op onderhoud en service moet je terecht kunnen bij een specialist die voor je klaar staat en met je meedenkt. Krijg je onderweg toch pech met een A-merk fiets, dan hebben zij een heel dealernetwerk verspreid over heel het land, zodat je overal snel weer op weg geholpen kunt worden.

Bestellen van onderdelen is makkelijker met een A-merk

Daarnaast zien wij het meerdere keren per week gebeuren dat fietsers zich melden met een onbekend merk e-bike waarvan niemand meer onderdelen kan bestellen. Aan iedere fiets kan iets kapot gaan maar als de software nooit meer geüpdatet kan worden of er geen vervangingsonderdelen verkrijgbaar zijn wordt het een lastig verhaal om dit te herstellen.

Gazelle premium dealer 12GO Biking

Conclusie A vs B merk E-bike

A-merken streven niet alleen naar de beste specificaties op papier. Ze bouwen fietsen met de beste rijbeleving en staan ook voor je klaar als het even niet mee zit. Ze stellen hoge eisen aan hun producten en aan de winkels die hun fietsen verkopen, zodat je als klant kunt genieten van de beste service. Met een A-merk hoef je je ook geen zorgen meer te maken dat er een onderdeel niet besteld kan worden bij een servicebeurt. Van ieder onderdeeltje wordt altijd gezorgd voor voldoende reserve, waardoor je snel weer op pad kunt.

De verschillen tussen een goed en slecht  merk ebike

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Wil je de 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen zien? Klik dan hier:

 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.