Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

12GO's Keuzehulp: Endurance racefietsen tussen de 1.999 en 2.599 euro

Een endurance racefiets is comfortabel, licht en heeft nog steeds een race uitstraling. De meeste endurance racefietsen zijn ook nog eens in te zetten als gravelracer doordat er bredere banden op de fiets kunnen. Wat kan je eigenlijk niet met een endurance racefiets?

Om de keuze binnen dit segment makkelijker te maken hebben we de verschillen tussen de modellen voor je op een rijtje gezet en leggen we uit wat je mag verwachten van een fiets in dit segment. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Benieuwd geworden, lees dan snel verder:

Wat krijg je voor 1.999 - 2.599 euro bij een endurance racefiets?

In een prijsklasse tussen 1999 en 2599 euro mag je natuurlijk wel iets verwachten van een fiets, en die verwachtingen worden zeker waargemaakt als je kijkt naar wat je terugkrijgt. In deze prijsklasse ben je verzekerd van een fiets met een carbon frame, schijf of velgremmen, heb je een Shimano 105 of Ultegra groep.

Ook zijn de fietsen in deze klasse niet zwaar, waardoor een berg oprijden geen problemen moet opleveren. Verder zijn deze fietsen allemaal geschikt om zowel mee te toeren, als wedstrijden mee te rijden. Sommige van deze fietsen kunnen zelfs worden ingezet als gravelracer doordat er een mogelijkheid is om brede banden op de fiets te plaatsen.

Shimano 105 of Ultegra:
Shimano 105 is de meest verkochte groep van Shimano en staat voor een zeer hoge kwaliteit verhouding. Dat deze groep de meest verkochte en gemonteerde groep is verbaast ons niks, deze groep heeft een zeer lange levensduur, schakelt zeer soepel en is licht van gewicht. Het verschil met de Ultegra groep in prijs zit hem in de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Ultegra schakelt nog soepeler dan de 105 groep en is ongeveer 300 gram lichter. Of je dit verschil de moeite waard vindt is natuurlijk volledig aan jou zelf.

Schijfremmen:
De trend van schijfremmen op racefietsen heeft zich doorgezet, sinds de UCI heeft bepaald dat schijfremmen zijn toegestaan om wedstrijden mee te rijden is de hoeveelheid verkochte racefietsen met schijven omhoog geschoten en inmiddels de fietsen met velgremmen ruim voorbij. 

Als je kijkt naar een fiets met schijfremmen dan valt je dat natuurlijk gelijk op, want om de remschijf kan je vooral bij het voorwiel niet heen dit kan je mooi vinden of lelijk, dat is per persoon heel erg verschillend. Dat een fiets met schijfremmen duurder is ten opzichte van velgremmen heeft te maken met onder andere de duurzaamheid van een schijfrem. Het vervangen van een schijf en blokjes is echter wel fors hoger dan bij een velgrem.

Een remschijf kan echter wel jaren meegaan bij goed onderhoud. Bij een schijfrem slijt de velgrand niet meer doordat je remt met de remschijf en dus niet meer op je velg. Doordat je velg sneller slijt betekent dat dus ook sneller een nieuwe wielset kopen bij velgremmen, natuurlijk gaat dit niet heel hard maar hier moet je wel mee rekening mee houden. Naast, duurzaamheid en kosten is veiligheid nog veel belangrijker natuurlijk. Met een schijfrem heb je veel meer controle, want met schijven sta je een stuk sneller stil dan met velgremmen, en met regenachtig weer is het verschil met velgremmen nog groter.

Als je een meer ervaren fietser bent en al een mooi setje wielen hebt staan geschikt voor velgremmen heb je hier misschien wel logisch bij een fiets met schijfremmen niets meer aan, zonde als dit een dure wielset is die jij heel mooi vindt en graag had willen meenemen naar je volgende fiets. Nog een voordeel van schijven is dat je de mogelijkheid hebt brede banden op de fiets te plaatsen en zo je endurance racefiets om te toveren in een echte gravelracer!  

Voordelen van schijfremmen:

 • Remblokjes makkelijk te wisselen
 • Remkracht onder alle omstandigheden
 • Gaat lang mee
 • Eenvoudig in onderhoud
 • Steekas (niet bij alle fietsen)
 • Ruimte voor bredere banden indien je frame het toelaat
 • Geen wielen die slijten

Nadelen van schijfremmen:

 • Speciaal gereedschap nodig voor onderhoud
 • Remblokjes slijten sneller dan velgremblokken
 • Geluid (kan gaan piepen door regen of vuil)
 • Gewicht (c.a. 500 gram verschil)
 • Aanschafprijs losse remschijven bij vervanging
 • Erg gevoelig voor vuil (olie en smeer)

Welke fiets past bij jou?

Als je een fiets gaat uitkiezen is de belangrijkste factor jijzelf! Wij zijn er om je advies te geven, maar alleen jij weet of de fiets echt lekker zit. Omdat je persoonlijke voorkeur hierbij een grote rol speelt zetten wij bij deze modellen voor je op een rijtje wat de verschillen zijn en welke fiets per categorie beter scoort.

Gewicht:

Scott Addict 10 Disc                         8,26 kg     
Scott Addict 20 Disc      8,40 kg
Cube Attain GTC SL Disc              8,50 kg
Trek Domane SL 5 Disc            9,39 kg
Cannondale Synapse 105 Disc 8,65 kg

Breedte banden:

Scott Addict 10 Disc                        Schwalbe Durano Fold 700x32C
Scott Addict 20 Disc        Schwalbe Durano Fold 700x32C
Cube Attain GTC SL Disc                Conti Grand Sport Race SL, 700x28C
Trek Domane SL 5 Disc              Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700x32c
Cannondale Synapse 105 Disc                    Vittoria Zaffiro, 700 x 28c

Wielen:

Scott Addict 10 Disc           Syncros RP2.0 Disc
Scott Addict 20 Disc        Syncros RP2.0 Disc
Cube Attain GTC SL Disc  Fulcrum Racing 66 DB
Trek Domane SL 5 Disc Bontrager Affinity Tubeless Ready
Cannondale Synapse 105 Disc                           Maddux RD 2.0 Disc

Afmontage:

Scott Addict 10 Disc                         Shimano Ultegra
Scott Addict 20 Disc        Shimano Ultegra*
Cube Attain GTC SL Disc                Shimano 105
Trek Domane SL 5 Disc                  Shimano 105
Cannondale Synapse 105 Disc           Shimano 105*

*Afmontage kan deels afwijken dit is te vinden bij de plus en minpunten per fiets.

Geometrie en zithouding:
Omdat de maten per frame nogal kunnen verschillen en dus niet bij iedereen passen is het goed om te kijken of de fiets op jouw wensen en lichaam kunnen worden afgesteld. Daarom is het belangrijk dat je van te voren goed kijkt welke framemaat je nodig hebt in de maattabel. Toch geeft een maattabel vaak alleen een indicatie, want het ligt eraan of je een lang bovenlijf hebt of lange benen wat voor frame, type of merk je het beste bij jou en je lichaam past. 

Hierbij willen we je natuurlijk altijd helpen omdat het soms lastig is om te bepalen of de fiets kan worden ingesteld op jouw wensen en zithouding. Je kan hier altijd contact met ons over opnemen of langskomen in de winkel, dan meten we je op en kan je verschillende modellen en merken uitproberen.

Geometrie:

Scott Addict 10 Disc 54cm   Reach: 38,12 cm | Stack: 57,13 cm
Cube Attain GTC SL Disc 53cm      Reach: 36,70 cm | Stack: 56,10 cm
Scott Addict 20 Disc 54cm        Reach: 38,12 cm | Stack: 57,13 cm
Trek Domane SL 5 Disc 54cm        Reach: 37,40 cm | Stack: 57,50 cm
Cannondale Synapse 105 Disc 54cm             Reach: 38,20 cm | Stack: 57,00 cm

De 5 uitgelichte fietsen binnen het segment:

Cannondale Synapse 105 Disc Carbon 2019 €2399:

De Cannondale Synapse 105 Disc Carbon 2019 is een zeer comfortabele fiets, dankzij het unieke Save frame en Micro-vering worden klappen uitstekend gedempt en opgevangen de ideale mix van Endurance en Race, de fiets is zo ontwikkeld dat deze bij lange ritten ultiem comfort geeft, maar in een koers zeker helpt de concurrentie in de sprint te verslaan.

De fiets is uitgerust met de hoogwaardige Shimano 105 groep, die voorzien is van extra licht verzet, en hydraulische schijfremmen. Het frame is gemaakt van hoogwaardig en lichtgewicht BallisTec Carbon.

Geometrie (maat 54):
Reach: 38,2 cm
Stack: 57,0 cm

+105 groep
+Zeer comfortabele fiets dankzij Save onderdelen en micro vering
+Zeer licht verzet (bergverzet) 

- Zware fiets
- In verhouding duur
- Cannondale SI Crank in plaats van Shimano 105 crank

Cube Attain GTC SL Disc €1999:
 

 

De Cube Attain GTC SL Disc is de ideale fiets voor lange ritten, de fiets is zo ontwikkeld dat deze ook na langere tijd in het zadel nog steeds uitstekend rijdt. De Cube Attain GTC SL Disc is de fiets voor jou als je houdt van lange recreatieve ritten of een koers rijdt op de club. De Attain is ook geschikt om de bergen mee te verkennen. Een toerfiets met uitstekende onderdelen hoeft niet duur te zijn met de Cube Attain!

De schijfremmen geven je extra controle bij remmen in slecht weer en geven je de mogelijkheid om bredere banden onder de fiets te monteren. De fiets wordt namelijk standaard geleverd met 28 mm banden voor meer grip en comfort. De fiets is uitgerust met de hoogwaardige Shimano Ultegra groep en hydraulische schijfremmen. Het frame is gemaakt van hoogwaardig en lichtgewicht carbon.

De Cube Attain heeft een korte reach in vergelijking met de andere modellen, dit heeft te maken met de 53 cm framemaat, ook de stack is korter dan bij andere modellen in deze serie. 

Geometrie (maat 53):
Reach: 36,70 cm
Stack: 56,10 cm

+Ultegra groep
+Combinatie van Comfort en Race
+Hollowtech II Crankstel 

- Niet geheel afgemonteerd met Ultegra

Scott Addict 10 Disc €2399:
 

De Scott Addict 10 Disc is de ideale mix van Endurance en Race, de fiets is zo ontwikkeld dat deze bij lange ritten ultiem comfort geeft, maar ook in een koers helpt de concurrentie in de sprint te verslaan. De Scott Addict is de fiets voor jou als je houdt van toeren, het rijden van wedstrijden of een combinatie hiervan. Door de mogelijkheid voor bredere banden is de fiets ook te gebruiken als Gravelracer, de fiets wordt namelijk standaard geleverd met 32 mm banden voor meer grip en comfort.

De fiets is uitgerust met de hoogwaardige Shimano Ultegra groep en hydraulische schijfremmen. Het frame is gemaakt van zeer hoogwaardig en lichtgewicht HMF Carbon.

Geometrie (maat 54):
Reach: 38,12 cm
Stack: 57,13 cm 

+Ultegra groep
+Zeer lichte fiets
+Combinatie van Comfort en Race
+Hollowtech II Crankstel

Scott Addict 20 Disc €1999:
 

De Scott Addict 20 Disc is de ideale mix van Endurance en Race, de fiets is zo ontwikkeld dat deze bij lange ritten ultiem comfort geeft, maar in een koers zeker helpt de concurrentie in de sprint te verslaan. De Scott Addict is de fiets voor jou als je houdt van toeren, het rijden van wedstrijden of een combinatie hiervan, door de mogelijkheid om bredere banden is de fiets ook te gebruiken als Gravelracer, de fiets wordt namelijk standaard geleverd met 32 mm banden voor meer grip en comfort.  

De fiets is uitgerust met een Shimano 105 groep en hydraulische schijfremmen. Het frame is gemaakt van zeer hoogwaardig en lichtgewicht HMF Carbon. 

Geometrie (maat 54):
Reach: 38,12 cm
Stack: 57,13 cm

+Combinatie van Comfort en Race
+Voor €2000 een fiets met schijfremmen en Shimano 105
+Lichtgewicht fiets

Trek Domane SL 5 Disc:
 

De Trek Domane SL 5 Disc is gemaakt voor comfort, daarnaast is dit de fiets waarmee de profs Parijs-Roubaix en de ronde van Vlaanderen mee rijden. Dat is niet alleen vanwege het speciale frame met Iso-speed wat klappen opvangt, maar ook de mogelijkheid om brede banden te monteren spelen hier in mee. Deze fiets is geschikt voor de recreatieve fietser die opzoek is naar comfort en langere ritten wil maken zonder last te krijgen, maar ook voor de fanatieke fietser die een comfortabelere houding, schijven en bredere banden de voorkeur geven.

De schijfremmen geven je extra controle bij remmen in slecht weer en geven je de mogelijkheid om bredere banden onder de fiets te monteren. De fiets wordt namelijk standaard geleverd met 32 mm banden voor meer grip en comfort. De fiets is uitgerust met de Shimano 105 groep en hydraulische schijfremmen. Het frame is gemaakt van hoogwaardig en lichtgewicht carbon met IsoSpeed wat klappen opvangt en je nog meer comfort geeft.

Geometrie (maat 54):
Reach: 37,40 cm
Stack: 57,50 cm

+105 groep
+Combinatie van Comfort en Race
+IsoSpeed  

Onze keuze: De Scott Addict 10 Disc:

Onze meest verkochte fiets in deze categorie is de Scott Addict 10 Disc, en dat is ook niet gek. Dat dit een hele mooie fiets is zeggen niet alleen klanten, maar ook onze eigen collega’s zijn zeer te spreken over de Scott Addict 10 Disc. We leggen je graag uit waarom deze fiets onder collega’s en klanten zo populair is:

Natuurlijk is dit puur persoonlijk, maar de Scott Addict 10 Disc heeft een extreem gave kleur, en heeft ondanks dat dit een Endurance fiets is een echte race uitstraling. Mocht je twijfelen aan de kleur dan willen we je zeker aanraden de fiets in het echt te komen bekijken, want niemand kan echt zeggen wat de exacte kleur van deze fiets nou is.

De Scott Addict 10 is uitgerust met de uitstekende Ultegra groep, hydraulische schijfremmen en een zeer laag gewicht in deze klasse maken dit tot een uitstekende all-round fiets. Het frame van de Scott Addict 10 is gemaakt van superlicht en zeer sterk HMF Carbon, dit zorgt voor de ideale combinatie van stijfheid en sterkte voor een perfecte rijervaring.

Naast dat de fiets een uitstekende afwerking en een prachtige uitstraling is de prijs natuurlijk een belangrijk punt. Als je de prijs voor de Addict 10 Disc vergelijkt met zijn concurrenten in dit segment blijkt dat de prijs voor wat je krijgt erg goed is. Ultegra en schijfremmen zijn nou eenmaal niet goedkoop, maar met deze prijs blijft het nog leuk en heb je de beste fiets binnen dit segment! Niet voor niets is dit een fiets die je terug kan vinden in onze serie droomfietsen. Lees het blog hier: Droomfiets Scott Addict 10 Disc.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking

Gerelateerde berichten
 1. Alles over schijfremmen op de fiets Alles over schijfremmen op de fiets
 2. Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem
 3. Kies je racefiets: Aero, Endurance en normaal Kies je racefiets: Aero, Endurance en normaal
 4. De nieuwe Trek Domane 2020: Sneller en comfortabeler dan ooit! De nieuwe Trek Domane 2020: Sneller en comfortabeler dan ooit!