Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Waarom een elektrische fiets: Voor- en nadelen

Je rijdt al zolang je kan herinneren op je ‘normale’ fiets en vraagt je af waarom iedereen zo laaiend enthousiast is over die elektrische fietsen. In dit blog zetten we de voordelen op een rij van een elektrische fiets ten opzichte van een normale fiets, zodat jij net zo enthousiast wordt.

De voordelen van een elektrische fiets zijn

De nadelen van een elektrische fiets zijn

De voordelen van een elektrische fiets 

Disclaimer: Wij zijn niet verantwoordelijk voor de spontane aankopen die volgen uit de volgende voordelen. 

Met een elektrische fiets bespaar je tijd

Tijd is geld. Toch? De elektrische fiets zorgt ervoor dat je op hogere snelheden naar je bestemming toe gaat. Zeker met wat extra gewicht zorgt de ondersteuning van een elektrische fiets ervoor dat je alsnog gemakkelijk de 20 kilometer per uur aan tikt. De maximale snelheid van een elektrische fiets is 25 kilometer. Dit is de Nederlandse regelgeving.

Wil je nog sneller? Dat kan! Met een Speed Pedelec haal je snelheden van maar liefst 45  kilometer per uur. Aan het bezitten van een Speed Pedelec zitten nog wel meer regels. Zo moet je bijvoorbeeld een helm op en moet je kenteken geregistreerd zijn. Een Speed Pedelec is ideaal als vervanger van de auto. Lange afstanden richting het werk leg je in no-time af.

Met een elektrische fiets bespaar je geld

Dit voordeel geldt alleen als je de auto laat staan. Het opladen van je elektrische fiets kost maximaal 10 cent. Na een kilometer fietsen heb je dit er al weer uit. Ook op andere posten bespaar je geld, zoals parkeerkosten. Let wel, onderhoud je elektrische fiets goed, anders ben je meer kwijt doordat je een hoop kwijt bent aan onderhoudsbeurten.

Lees meer over het onderhouden van je elektrische fiets

Gezonder met een elektrische fiets

Doordat je een fijne steun in de rug krijgt is de auto laten staan ineens een stuk makkelijker. Zo beweeg je meer, waardoor je fitter wordt. Een fitter mens zit beter in zijn/haar vel. Onderzoek wijst ook uit dat mensen met een elektrische fiets meer gebruik maken van de fiets.

Er zijn ook sportfietsen die elektrisch zijn aangedreven. Dit maakt je geen luie sporter: Integendeel, je zorgt er voor dat je nog langer kan genieten van je sportieve tocht. Zo kan je bijvoorbeeld met een elektrische racefiets elke col aan of train je weer na een blessure. Houd je je trainingsgroepje niet meer bij? Dan is de elektrische racefiets ook een oplossing.

Een elektrische mountainbike zorgt dat je nog meer kan genieten van extreme parcours en heuvelop minder energie verspeelt.

Gezonder op een elektrische fiets

Fietsen vergroot mobiliteit

Op het moment dat je lichamelijk minder in staat bent om lange tochten te maken is de aanschaf van een elektrische fiets ideaal. Je kan genieten van de natuur en de ervaring zonder volledig uitgeput te raken.

Nadelen van een elektrische fiets

Wij houden van eerlijk advies en zijn dan ook niet bang om de nadelen te benoemen van de elektrische fiets.

Gewicht van een elektrische fiets 

Heb je net een elektrische fiets gekocht? Dan is het gewicht toch even wennen. Een gemiddelde fiets is rond de 23 kilogram. Je moet wennen aan 5 kilogram extra gewicht. Gelukkig wordt dat nadeel bijna volledig opgeheven door de walk assist. Deze walkassist geeft een klein beetje ondersteuning bij het lopen. Denk aan ongeveer 4 á 5 kilometer ondersteuning per uur. Walk assist komt prima van pas in heuvelachtig gebied of een winkelcentrum waar je verplicht bent om te lopen. Ook het opstappen bij een elektrische fiets kan soms wat lastiger zijn bij een elektrische fiets. Bij een elektrische fiets met een lage instap heb je dit probleem niet. 

Onderhoud bij een elektrische fiets 

Het onderhoud is door de elektrische componenten prijziger. Gelukkig kan je hier zelf veel aan doen. Onderhoud je fiets goed! Dan voorkom je onnodig veel onderhoud bij de fietsenmaker.

Hulp bij het kiezen van een elektrische fiets

Begint het te kriebelen om een elektrische fiets aan te schaffen? Dan kan je de ebike keuzehulp goed gebruiken. Kom langs in de winkel voor het beste advies over elektrische fietsen. 

elektrische fiets in de bergen

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.