Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

De verschillen tussen fietsentrainers, welke keus is er?

Datum:
9 september 2020
Door:
Thomas

Vanwege de grote vraag naar fietstrainers is er momenteel een tekort aan fietstrainers. Fabrikanten kunnen de enorme toename in de vraag niet bijhouden en kampen daardoor wereldwijd met leverproblemen. Momenteel is het bij ons zowel online als in de winkel dus niet mogelijk om fietstrainers te reserveren. Wij raden je daarom af om naar de winkel te komen als je op zoek bent naar een fietstrainer. Voor al je andere fietsbehoeften helpen we je natuurlijk nog steeds graag verder.

Fietstrainers worden steeds luxer en komen ook in steeds meer uitvoeringen beschikbaar. Dat is niet gek, want een fietstrainer is jouw ideale fietsmaatje in de koude wintermaanden. Het is daarom goed om te weten wat de verschillen zijn tussen fietstrainers. Welke bevestigingsopties heb je, wat zijn je trainingsmogelijkheden en wat kan een fietstrainer allemaal? Dat lichten wij allemaal voor je uit in dit blog!

Bekijk hier direct: Bevestiging van de trainer | Connectiviteit | Simulatiemogelijkheden

Wahoo in de woonkamer

Bevestiging: Wheel-on of Direct Drive

Er zijn twee manieren waarop je jouw fiets in een trainer kunt monteren: wheel-on of direct drive. In het algemeen is het zo dat de meeste fietsen op de meeste trainers passen, maar voor sommige trainers zijn adapters nodig voor bepaalde asmaten. Lees daarom bij twijfel of jouw fiets past ons blog over compatibiliteit.

Wheel-on trainers

Wheel-on trainers maken gebruik van een rol waarop je de achterband van je fiets plaatst. De weerstand waarmee deze rol draait kan aangepast worden, waardoor deze als rem werkt op je achterwiel. Deze trainers vind je in het lage en middensegment.

Direct Drive trainers

Bij Direct Drive trainers plaats je je fiets zonder achterwiel direct op een op de fietstrainer gemonteerde cassette. Deze trainers leveren een hogere weerstand dan de meeste wheel-on trainers en simuleren het echte fietsgevoel een stuk beter. Dit type trainers vind je alleen in terug in het midden en hoge segment.

Wheel-on tegenover direct driveLinks zie je een wheel-on fietstrainer en rechts is een direct drive trainer te zien.

Connectiviteit: Basistrainer of interactieve (smart) trainers

Het tweede onderscheid tussen de verschillende modellen is de mogelijkheid die de trainer biedt om een koppeling op te zetten met je computer, tablet of telefoon. Je hebt de eenvoudige ‘basistrainers’ die nergens mee te koppelen zijn, en de ‘interactieve trainers’ welke je aan je smartphone, tablet of pc kan koppelen (en dus kan gebruiken voor bijvoorbeeld Zwift).

Basis fietstrainers

Dit zijn de meest standaard uitgevoerde fietstrainers, ideaal voor fietsers die zonder al teveel poespas willen blijven trainen. Deze trainers zijn uitgerust met een handschakelaar op het stuur om de weerstand aan te passen. Groot voordeel is dat ze draadloos zijn: behalve de trainer en een fiets heb je verder niets nodig om te kunnen trainen. Voor iets meer dan 100 euro heb je al een basis fietstrainer. Simpel, efficiënt & doeltreffend.

Interactieve / virtuele fietstrainers

Wil je meer dan alleen de basis, in detail bijhouden wat je prestaties zijn, en in een virtuele wereld tegen je vrienden fietsen? Dan bieden de interactieve fietstrainers deze mogelijkheid. Deze trainers kunnen door middel van Bluetooth en/of ANT+ communiceren met andere apparaten zoals je telefoon, tablet of computer. Door middel van een app of speciale software op je pc kan je vervolgens zelf je trainingen samenstellen of ritten narijden in een virtuele wereld. Ook voor het gebruik van Zwift of Bkool heb je een interactieve trainer nodig. De weerstand van de trainers wordt tijdens het rijden vanzelf aangepast. Alle interactieve trainers worden tegenwoordig geleverd zonder PC Software, aansturing gaat in eerste instantie via een gratis app. Je hebt vervolgens zelf de keuze of je nog andere software wil gaan gebruiken en zo ja, welke. 

Lees ook onze blog over wat je nodig hebt om te trainen met een interactieve fietstrainer.

connectiviteitOp een basistrainer blijft het beperkt tot jezelf afmatten, terwijl je op een interactieve trainer ook samen met anderen kunt trainen.

Simulatiemogelijkheden

Wat we verstaan onder de verschillende simulatiemogelijkheden zijn de verschillen in wattages die de fietstrainer kan leveren, de nauwkeurigheid van de simulatie en het gesimuleerde stijgingspercentage. 

Het vermogen van een fietstrainer

Het vermogen kan variëren van ongeveer 1000 Watt tot meer dan 2000 Watt, afhankelijk van het prijssegment. Daar komt ook nog eens bij dat trainers verschillen in nauwkeurigheid. Dit wordt omschreven als de afwijking van de trainer. Dit bepaalt bijvoorbeeld hoe accuraat je inzet wordt omgezet in trainingsprogramma's als Zwift en TrainerRoad.

Afhankelijk van waar jij je trainer voor wilt gebruiken kom je in een bepaald segment uit. Zo hebben duurdere trainers een hoger maximaal vermogen en een hogere nauwkeurigheid, waardoor deze beter geschikt zijn voor serieuze trainingen. Dat wil niet zeggen dat goedkopere trainers niet geschikt zijn om je fitness level mee op peil te houden, maar door het lagere vermogen zijn ze minder geschikt voor bijvoorbeeld sprints.

De nauwkeurigheid van een fietstrainer

Als je graag fanatiek wilt Zwiften en op het platform deel wilt nemen aan wedstrijden, ga dan voor een trainer die zo nauwkeurig mogelijk is. Je creëert dan de meest realistische fietservaring. Bovendien kan het dan niet aan je materiaal liggen als je het af moet leggen op een sprint. De afwijking van een fietstrainer ligt over het algemeen tussen de 7,5 en 1%. Hoe kleiner deze afwijking is, hoe nauwkeriger jouw input wordt vertaald naar de trainingssoftware.

In de regel is het zo dat goedkopere trainers een grotere afwijking hebben, terwijl de trainers in het topsegment een afwijking hebben van minder dan 1%. Als je een veeleisende fietser bent zal je dus snel uitkomen bij de duurdere trainers, maar deze bieden wel echt waar voor je geld!

Maximaal stijgingspercentage van een trainer

Fietstrainers hebben verrassend veel mogelijkheden. Zo is het ook mogelijk om te simuleren dat je bergop fietst. Ideaal wanneer je in de zomer graag erop uit trekt om in de bergen te fietsen en je daar graag goed voor traint. Wanneer je fanatieke klimtrainingen wilt gaan doen is het dus belangrijk om te kijken naar het maximale stijgingspercentage van trainers. De meeste trainers kunnen wel enige vorm van stijging simuleren, maar als je je wilt voorbereiden op een zomer vol Col's is het verstandig om te kiezen voor een trainer die een zo groot mogelijke stijging simuleert. Je komt dan vaak wel in het duurdere segment uit.

Hulp nodig bij het kiezen?

Als je hulp nodig heb bij het kiezen van de juiste fietstrainer, lees dan onze keuzehulp voor fietstrainers. Hierin lichten wij van onze merken de fietstrainers uit en welke keuze je daarin hebt binnen ieder segment.

Weet je al wat je zoekt? Bekijk dan direct:
Direct drive trainers | Wheel-on trainers | Smart Bikes | Basis trainers | Interactieve trainers

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!