Tijdelijk veel producten, nóg scherper geprijsd ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Uitgelicht: De nieuwe Garmin Edge 1040

De Garmin Edge serie is al jaren mateloos populair onder fietsers. Mede dankzij de uitstekende navigatie en bijna ontelbare functies is er op menig sportfiets wel een Garmin te vinden. Met de Garmin Edge 1040 wordt de toch al uitstekende navigatie nog nauwkeuriger en het scala aan functies nog uitgebreider. In dit blog lees je alles over de nieuwste aanvulling in het assortiment Garmin fietscomputers.

749,99
Waardering:
100%
699,99
599,99

Langer fietsen met één oplaadbeurt

Met de nieuwste generatie Edge voert Gamin de innovaties op het gebied van sporthorloges ook voor het eerst door op de fietscomputers. De nieuwe Garmin Edge 1040 is namelijk beschikbaar als “eenvoudige” variant, maar ook als “Solar” uitvoering. Net als bij de Garmin Fenix Solar kan de Edge 1040 Solar opladen met zonne-energie. Bij goed weer kun je daardoor 10 uur meer rijden met de Edge 1040 Solar dan met de normale uitvoering bij intensief gebruik. In de besparingsmodus kan dit zelfs oplopen tot 30 uur extra!

Ten opzichte van de Edge 1030 Plus heb je bijna 2 keer zo veel accucapaciteit met de Solar uitvoering (24 uur tegenover 45 uur). Ook wanneer je kiest voor de normale Edge 1040 geniet je van zo’n 50% langere levensduur van een volle batterij. Met de Garmin Edge 1040 is het dus meer fietsen en minder opladen.

Garmin Edge 1040 Solar geeft aan hoeveel je al hebt opgeladen tijdens je rit
De Garmin Edge 1040 Solar geeft een indicatie hoeveel minuten extra batterij je toestel heeft opgeladen met zonne-energie.

Extreem nauwkeurige GPS

De Garmin Edge 1040 is de eerste fietscomputer met Multi-Band GNSS. Deze technologie zorgt dat je op meerdere satellietfrequenties het signaal kunt opvangen. Dit maakt de navigatie een stuk nauwkeuriger. Onder dichte begroeiing is de kans bovendien een stuk kleiner dat je navigatie het signaal verliest, omdat je op meerdere frequenties verbonden bent. Naast een hogere nauwkeurigheid zorgt de Multi-Band GNSS ook dat je veel sneller verbonden bent met satellieten. Binnen een paar tellen na het inschakelen van je Garmin ben je al verbonden en klaar om te fietsen.

Verbeterde navigatie

Dankzij de nauwkeurige Multi-Band GNSS is de navigatie van de Edge 1040 nog beter dan wat je van Garmin gewend was. De nieuwe, frisse schermen zorgen er ook nog voor dat je de route nog makkelijker kunt aflezen.

De grootste verbetering in het navigeren zit echter in de route herberekening wanneer je verkeerd bent gereden. Waar de “oude” Edge modellen je één optie geven – meestal dat je moet omkeren – geeft de Garmin Edge 1040 je meerdere opties om je route te vervolgen. Je hoeft dus niet meer gelijk rechtsomkeer te maken, maar kunt ook gewoon ervoor kiezen om één van de andere routeopties te volgen.

Navigatie van de Garmin Edge 1030 Plus t.o.v. 1040
Links de navigatie van de Garmin Edge 1030 Plus, rechts de navigatie van de Garmin Edge 1040.

Door het integreren van Points of Interest in de Edge 1040 kun je bovendien heel makkelijk je pauzes plannen. Je kunt namelijk gewoon in je fietscomputer zoeken naar cafés, supermarkten of andere pauze-locaties.

Nog meer trainingsfuncties op de Edge 1040

De Garmin Edge 1040 heeft ten opzichte van de Edge 1030 Plus en Edge 830 maar liefst 4 nieuwe functies om jou te ondersteunen tijdens het trainen. Deze functies zorgen niet alleen dat je effectiever traint, maar ook dat je beter je ritten kunt doseren.

Power Guide

De Edge 1040 helpt jou om tijdens je ingestelde route je vermogen beter te doseren. Op basis van jouw FTP en de vooraf ingestelde route geeft de Edge aan wat op ieder moment van je rit het beste vermogen is om te trappen, zodat je een perfect gedoseerde rit kunt rijden.

Real-Time Stamina

De Real-Time Stamina functie lijkt een beetje op de Power Guide. Deze functie berekent op basis van je hartslag, je vermogen en de ingestelde route voor hoeveel kilometers er nog energie in je fysieke tank zit. Wanneer je bijvoorbeeld goed gedoseerd rijdt zal dit aantal hoger zijn dan het aantal kilometers wat je nog voor de boeg hebt, terwijl het aantal een stuk lager zal zijn wanneer je al langere tijd over je limiet zit.

Cycling Ability

De Cycling Ability functie helpt jou om te bepalen waar jouw kracht ligt op de fiets. In de Edge 1040 en de Garmin Connect app kun je zien of jij bijvoorbeeld een sprinter, klimmer of allrounder bent. Zo kun je eenvoudig bepalen op welk vlak je nog kunt verbeteren en heel doelgericht trainen.

Daarnaast kun je met de Cycling Ability functie ook trainen voor specifieke koersen. Wanneer je de GPX-file van een koers in de Edge 1040 laadt, kan de Edge berekenen waar de nadruk van jouw training op moet liggen om die specifieke koers zo goed mogelijk af te leggen.

Verbeterde Training Plans

De oudere Garmin Edge modellen gaven al trainingssuggesties op basis van jouw trainingsbelasting. Deze functie is voor de Edge 1040 echter sterk verbeterd. Met de Edge 1040 kun je namelijk ook vooruit kijken naar welke trainingen eraan gaan komen. Daarnaast geeft het toestel aan hoe belangrijk iedere training is voor je voortgang, waardoor je beter in beeld hebt welke trainingen écht onmisbaar zijn en welke je stiekem best over kunt slaan.

Trainingsfuncties van de Garmin Edge 1040
V.l.n.r. Power Guide, Real-Time Stamina en de verbeterde trainingsfuncties

Review: De eerste indruk van de Garmin Edge 1040 Solar

Met zo veel nieuw functies en de toevoeging van de Solar charging zijn wij erg nieuwsgierig hoe de Edge 1040 in de praktijk presteert. Hoe verhoudt de Edge 1040 zich ten opzichte van de Edge 1030 Plus en de Wahoo Elemnt modellen?

Eerste indruk

Bij het uitpakken van ons demomodel is het eerste wat opvalt de luxe uitstraling en het oerdegelijke gevoel in de hand. De achterkant van licht metaal voelt robuust aan, terwijl het toestel slechts 2 gram zwaarder is dan de Edge 1030 Plus. Na het inschakelen valt gelijk die nieuwe vormgeving van de schermen op. Alle schermen hebben een nieuw en fris ontwerp gekregen. Dat zorgt ervoor dat de Edge 1040 Solar een gelikt geheel is geworden.

Gebruik van de Edge 1040 in de praktijk

Het opstarten met de Edge 1040 is gelukkig een fluitje van een cent. Met de Garmin Connect app konden we kinderlijk eenvoudig onze gegevensschermen hoe we ze op een andere Garmin hadden ingesteld overzetten naar de 1040. De interface is daardoor precies zoals we dat gewend zijn.

Voordat we echter goed en wel op de fiets weg konden rijden, was er een klein stukje improvisatie nodig. Op de fiets met een geïntegreerde cockpit zat namelijk een te korte houder om de Edge een kwartslag te kunnen draaien. Voor het testen hebben we dus snel een houder op een andere fiets gemonteerd, zodat we toch met het toestel op pad konden.

Garmin Edge 1040 Solar getest door 12GO Biking

Navigeren met de Edge 1040

Wij durven gerust te zeggen dat de navigatie een verademing is. Het scherm is lekker groot, waardoor het bijna onmogelijk is dat je door de Garmin een verkeerde afslag neemt. Bovendien is de navigatie dankzij de vernieuwde vormgeving beter af te lezen, terwijl je nog beter je exacte locatie kunt volgen dankzij de Multi-Band GNSS.

Mocht je toch onverhoopt een verkeerde afslag nemen is het ook prettig dat de nieuwe Edge je meerdere opties geeft om terug te komen op je koers. De 1030 Plus geeft maar één optie, en die optie is vaak om ter plekke rechtsomkeer te maken.

Navigatie van de Edge 1040 in vergelijking met de Edge 1030 Plus en de Elemnt Bolt V2

Qua weergave van de navigatie doet de Edge 1040 een grote stap vooruit in vergelijking met de 1030 Plus. Door de nieuwe, frisse interface is de navigatie makkelijker af te lezen waardoor je niet snel meer een afslag zult missen. In vergelijking met de Elemnt Bolt V2 is het wat ons betreft een kwestie van voorkeur. De één zal de Edge 1040 prettiger vinden, terwijl de ander liever navigeert met de Elemnt Bolt V2. Het grote verschil tussen de twee toestellen zit in de nauwkeurigheid, die met de Edge wat beter is door de Multi-Band GNSS.

Navigatie van de Edge 1040 vs. 1030 Plus en Elemnt bolt v2
V.l.n.r.: Garmin Edge 1030 Plus, Garmin Edge 1040 Solar, Wahoo Elemnt Bolt V2.

Levensduur van de batterij

Het feit dat de batterij na een week testen nog niet leeg was zegt genoeg, met de Garmin Edge 1040 Solar heb je enorm lang plezier van één oplaadbeurt. Zelfs met redelijk druilerig weer, zonder overdreven veel zon, hadden we nog zo’n 65% batterij over na 10 uur fietsen. Ten opzichte van de Edge 1030 Plus en de Wahoo Elemnt Bolt V2 is dit een enorm verschil. Met de Elemnt Bolt haal je maximaal zo'n 15 uur, terwijl de Edge 1030 Plus na zo'n 24 uur normaal gebruik leeg is.

Extra functies van de Edge 1040 ten opzichte van de Edge 1030 Plus en Wahoo Elemnt

Voor de liefhebbers van technische snufjes is het genieten geblazen met de Edge 1040. Met drie compleet nieuwe functies die jou volledig ondersteunen tijdens je trainingen wordt er gezorgd dat je het maximale uit jezelf kunt halen. Daarnaast zijn veel functies die al op de Edge 1030 Plus aanwezig waren sterk verbeterd. Wanneer je dus je keus maakt op basis van de functies is de Edge 1040 dé fietscomputer voor jou.

In vergelijking met de Wahoo Elemnt fietscomputers heb je al helemaal extreem veel functies. De Wahoo Elemnt modellen zijn namelijk slechts met 5 standaard trainingen uitgerust. Daarnaast zijn functies als "Real-Time Stamina" en "Power Guide" uniek voor de Garmin Edge 1040. Wat echter nog altijd een groot pluspunt is aan de Wahoo Elemnt modellen zijn de LED-indicatoren die je aan de hand van de kleur laten zien in welke hartslagzone je fietst. Zo maakt het niet uit welk scherm je open hebt staan, je ziet altijd hoe veel werk je levert.

Garmin Edge 1040 onder de streep

De Garmin Edge 1040 is een fietscomputer die echt bedoeld is voor de fietser die inzicht wil in alle mogelijke data. Daarnaast is het een systeem dat je helpt bij het maken van vorderingen. Een belangrijke voorwaarde is echter wel dat je gebruik maakt van een vermogensmeter. Zonder vermogensmeter verliezen veel van de nieuwe functies hun waarde en kan je net zo goed uit de voeten met een voordeliger model van Edge serie.

Ook het formaat van de Edge 1040 moet je maar net willen: hij is namelijk serieus groot. Een stukje groter zelfs nog dan de Edge 1030 Plus. Het scherm is net zo groot als het scherm van de Edge 1030 Plus, maar het toestel zelf is wel iets groter. In totaal komt er zo’n 5 mm² aan oppervlak bij: 1,3 extra millimeter in de breedte en 3,6 millimeter in de lengte. Voordeel van het grote scherm is dat je alles glashelder kunt aflezen. Het ziet er echter niet heel subtiel uit op de cockpit.

Qua uitstraling en gebruik is de Edge 1040 een apparaat van de bovenste plank. De nieuwe interfaces, het gemak van instellen en het luxe gevoel van het materiaal maken het wel gewoon een zeer fraaie fietscomputer. Iedere fietser die perfect inzicht wil in zijn statistieken en op basis van die data nóg gerichter wil trainen zal zich helemaal uit kunnen leven met de Edge 1040.

+ Tot wel 100 uur batterij met de Solar uitvoering
+ Overzichtelijke en intuïtieve nieuwe interfaces
+ Super nauwkeurige GPS dankzij de Multi-Band GNSS
+ Nieuwe trainingsfuncties zorgen dat je het maximale uit jezelf kunt halen

- Nóg groter dan de Edge 1030 Plus
- Zonder vermogensmeter kun je de Power Guide, Real-Time Stamina en Cycling Ability functies niet gebruiken

749,99
Waardering:
100%
699,99
599,99

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB
Koopgids: Fietshandschoenen voor de winter 2021/2022 Koopgids: Fietshandschoenen voor de winter 2021/2022
De beste fietsnavigatie van 2022 De beste fietsnavigatie van 2022
Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee? Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee?