Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Nieuw van Shimano: Deore XT en SLX 1x12 Mountainbikegroepen

Datum:
14 juni 2019
Door:
Thomas

1x11 en 1x12 groepen worden steeds populairder onder mountainbikers. Heel logisch, want je schakelt nauwelijks meer mis, je hoeft geen rekening te houden met twee voorbladen en je behoudt wel een groot schakelbereik. Vorig jaar is de Shimano XTR 1x12 groep al op de markt gekomen om aan deze wens te voldoen. Dit jaar volgen ook de Deore XT en SLX groepen met een 1x12 groepset.

Shimano Deore XT – duurzaam en prestatiegericht

Shimano doet met de nieuwe 1x12 Deore XT groep wat we van Shimano gewend zijn. In het topsegment is vorig jaar namelijk al de XTR 1x12 groep geïntroduceerd, om vervolgens een jaar later dezelfde technologie ook te implementeren in de groep daaronder.

Shimano XT 1x12

Opties voor de Deore XT M8100 groep

De Deore XT M8100 groep, zoals deze nieuwe uitvoeringen heten, is beschikbaar met enkele verschillende opties.  Door de verschillende beschikbare mogelijkheden kun je de groep helemaal naar jouw eigen wens opbouwen. Deze groep zal daarom ook écht als jouw groep aanvoelen.

Zo heb je ten eerste al de keus tussen een 1x12 of een 2x12 groep. Met beide variaties heb je een crank die gebruik maakt van de Hollowtech II technologie, waardoor je zeer lichte en duurzame cranks hebt met een zeer directe en efficiënte overbrenging van kracht. Verder beschikken de cranks over het direct mount systeem om eenvoudig van kettingblad te wisselen. De Deore XT M8100 cranks kunnen ook gebruikt worden in combinatie met de kettingbladen van de XTR en SLX groepen.

Doordat je de optie hebt voor een 1x12 en 2x12 groep, zijn er ook twee opties voor de achterderailleur. Eén specifiek voor de 1x12 groep en één voor de 2x12 groep. Hierdoor heb je ongeacht je keus, extreem goede schakelprestaties.

De XT 1x12 groep geeft daarnaast de keus uit twee cassettes. Een 10-45T en 10-51T optie. Beide cassettes beschikken over Hyperglide+ technologie, wat zorgt voor erg soepele schakelprestaties. Bij de keus voor een cassette moet je afwegen of je een groter schakelbereik wilt, of kleinere stapjes tussen de verschillende versnellingen. Wanneer je een groter schakelbereik wilt ga je voor de 10-51T cassette, maar wanneer je kleinere stapjes tussen je versnellingen wilt heb je de optie om een 10-45T cassette te nemen.

Shimano XT

Als je kiest voor een 2x12 groep kiest, heb je alleen de mogelijkheid voor de 10-45T cassette. Je behoudt met de 2x12 XT groep echter wel het grote schakelbereik, vanwege het grote en kleine voorblad.

Ook voor de remmen heb je een aantal opties. De XT hydraulische schijfremmen zijn beschikbaar in een XC en een Trail/Enduro uitvoering. De XC uitvoering maakt gebruik van 2 zuigers, terwijl de Trail/Enduro variant gebruik maakt van 4 zuigers, voor meer remkracht. De rotors zijn beschikbaar met een diameter van 140 mm tot 203 mm en maken gebruik van Ice Technology Freeza, zodat ze niet oververhitten.

Als kers op de taart zijn er voor de Deore XT groep ook nog gloednieuwe wielen ontworpen, zowel in een 27,5 inch als 29 inch uitvoering. Daarnaast zijn er ook nog aparte XC en Trail/Enduro uitvoeringen, waarbij het verschil in de velgbreedte zit. Ook hebben de wielen een speciale hub voor het 10T cassetteblad.

Shimano XT

Verschillen tussen XT en XTR 1x12

Natuurlijk blijft XTR de absolute topgroep van Shimano voor mountainbikes. Daarom zijn er ook een aantal verschillen tussen de XT en XTR groep. 

De XTR groep biedt iets andere opties wat betreft kettingbladen (38T is niet mogelijk bij XT) en de I-SPEC EV shifters hebben een grotere rotatiehoek (XTR: 60 graden | XT: 20 graden). Daarnaast heeft de XTR groep specifieke remhendels voor XC en Trail/Enduro gebruik, wat de XT groep niet heeft.  De XT groep heeft verder iets minder achterderailleur opties en geen dropper zadelpen hendel. Tot slot is de XT groep 365 gram zwaarder.

Shimano SLX – Alles uit je mountainbike halen

De SLX 1x12 groep is heel vergelijkbaar met de Deore XT. Zo heeft ook de SLX groep de mogelijkheid om te kiezen voor een 1x12 of 2x12 uitvoering, met dezelfde opties voor cassettes wat betreft de vertanding (10-51T of 10-45T). De nieuwe SLX groep is gericht op fietsers die vooral voor hun plezier rijden, maar wel veel eisen van hun materiaal.

Shimano SLX 1x12

Opties voor de SLX M7100 groep

Voor de crank zijn er iets minder opties beschikbaar. De 1x12 crank is alleen beschikbaar met 30, 32 en 34T kettingbladen, terwijl de 2x12 alleen beschikt over 36-26T. Wel beschikken de cranks over de Hollowtech II technologie. Dit zorgt dat de crank licht en duurzaam is en beschikt over een zeer efficiënte krachtoverbrenging.

De cassettes beschikken over het Micro Spline montagesysteem, waardoor ze makkelijk te monteren zijn. Ook zijn ze voorzien van de Hyperglide+ technologie voor soepel schakelen. De cassettes zijn voorzien van een aluminium spider, die zorgt dat je elf stalen tandwielen en één van aluminium kunt monteren. Dit zorgt dat de SLX groep zeer duurzaam is.

Verder zijn er twee achterderailleurs beschikbaar: Eén voor de 1x12 en één voor de 2x12 groep. Voor de 2x12 groep is er verder ook een voorderailleur beschikbaar voor een D-type, E-type of M-type bevestiging.

Shimano SLX

Ook op het gebied van remmen heeft de SLX groep de mogelijkheid voor 2 zuigers (XC gebruik) en 4 zuigers (Trail/Enduro gebruik). De rotors beschikken over Ice Technologies om snel te koelen en bestaan uit een aluminium kern met stalen buitenlaag. De rotors zijn beschikbaar in een diameter van 140 tot 203 mm.

De SLX groep heeft ook haar eigen naaf gekregen. Deze naaf is nodig om te zorgen dat het 10-tands tandwiel op het wiel past. De mogelijk combinaties voor de breedtes zij 100 mm voornaaf met 142 mm freehub achter, of 110 mm voor en een 148 of 157 mm freehub achter.

Verschillen tussen SLX en Deore XT

De XT groep is een iets meer puur prestatiegerichte groep, terwijl SLX zich meer richt op prestatie gecombineerd met plezier. Hierdoor heb je met de SLX groep iets minder afstelmogelijkheden, bijvoorbeeld geen vrije slag op de remhendel. Verder heeft SLX iets minder kettingblad opties en geen complete wielen. De rotors beschikken wel over Ice Technology, maar niet over de Freeza-technologie, waardoor ze net iets warmer worden dan de XT rotors. Wanneer we alle lichtste onderdelen van de SLX en XT groep naast elkaar leggen is het verschil 148 gram.

Shimano begint speelt met deze gloednieuwe 1x12 groepen slim in op de stijgende vraag naar deze groepen. Voor zowel de fanatieke rijders, als de iets meer recreatieve rijder brengen ze kwalitatief fantastische groepen op de markt. Komend jaar moet je dus niet gek opkijken als je naast de welbekende SRAM groepen ook veel Shimano 1x12 voorbij ziet suizen op de trails.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking