Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Ga op avontuur, ga eens nightbiken!

Datum:
13 september 2019
Door:
Tim

De donkere wintermaanden bieden een perfecte gelegenheid om een keer te gaan nightbiken! Zoek speciaal voor vanavond dan ook eens een leuke route of singletrack in de buurt uit om met je vrienden of vriendinnen te gaan rijden. In dit blog maak je kennis met nightbiken en geven we je een aantal tips waar je op moet letten voordat je op pad gaat. 

Wat is nightbiken?

Eigenlijk zegt de naam het al: fietsen in het donker. En dan niet over een fietspad door de stad, maar op de mountainbike  over een onverlichte route door het bos of over een singletrack! Kicken natuurlijk! Het is dan ook niet gek dat deze vorm van mountainbiken steeds populairder aan het worden is. Bovendien is het een ideale manier is om tijdens deze donkere dagen toch te kunnen fietsen! Toerclubs en verenigingen spelen hier steeds vaker op in door speciale nightbike tochten te organiseren. Hierbij zetten zij een mooie en overzichtelijke route uit en voorzien zij iedereen van goede verlichting. Check daarom zeker eens of er binnenkort een mtb night ride bij jou in de omgeving wordt georganiseerd!

Natuurlijk kun je zelf ook gewoon een keer met vrienden een avondje gaan nightbiken. Het is hartstikke leuk en je hebt niet meer nodig dan een route, een fiets en natuurlijk goede verlichting. Hieronder zetten we even de belangrijkste punten voor je op een rij waar je op moet letten als je gaat nightbiken.

nightbike

Waarom is het leuk?

Nightbiken is meer dan alleen 'mountainbiken als het donker is'. Omdat het donker is raak je namelijk het overzicht kwijt van het bos waarin je fietst. Zelfs met een goede lamp zie je niet verder vooruit dan een meter of tien-vijfiten, waardoor de rit een stuk intenser wordt dan overdag. Je zult normaal gesproken langzamer fietsen tijdens een mtb night ride dan normaal, maar het gevoel van snelheid is een stuk groter. Deze factoren maken dat nightbiken een superintense ervaring is, die de kick de je krijgt wanneer je gaat mountainbiken bij daglicht nog een stuk groter maakt!

Tips & Tricks

Goede verlichting. 

In het donker merk je obstakels en kuilen minder snel op. Het is daarom belangrijk om een goede lamp mee te nemen. Dat moet verlichting zijn waar je niet alleen mee wordt gezien op de weg, maar een goede felle koplamp die het pad ver genoeg vooruit verlicht. Let er ook op dat het licht niet te blauw is, waardoor hoogteverschillen en kuilen minder goed te zien kunnen zijn.

Als je niet helemaal zeker bent wat voor verlichting je het beste aan kunt schaffen, klik dan hier voor een aantal lampen die wij aanraden. Je kunt natuurlijk ook even onze blog lezen over fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike! Het beste is om een voorlamp aan te schaffen met minimaal 700 lumen lichtsterkte. Hier moet je in principe goed mee uit de voeten kunnen, maar voor optimaal zicht op parcoursen met veel bochten is het aan te raden om nog een extra lamp op je helm te monteren. Hiermee kun je goed door de bochten heen kijken en sneller reageren op onverwachte obstakels en gebeurtenissen. 

Je doet er uiteraard ook goed aan om een lamp mee te nemen met een batterijduur die ruim langer is dan de geplande duur van je rit. Neem ook altijd een setje eenvoudige reservelampjes mee om veilig thuis te komen mocht je toch in het donker komen te staan.

Hieronder hebben wij ook een aantal lampen uitgelicht die ideaal zijn voor een nightride!

Fiets een bekende route.

Een moderne set led-verlichting maakt het mogelijk om ook ’s nachts op de mountainbike de trails te verkennen. Houdt er wel rekening mee dat een lamp nooit het daglicht kan vervangen. Het is daarom beter om routes te fietsen die je kent. Zo behoud je het overzicht en is de kans op valpartijen een stuk kleiner.

Let er ook op dat wanneer je gaat nightbiken, je dit doet op een parcours waar dit is toegestaan. Nightbiken in natuurgebieden is niet toegestaan, je kunt dus niet nightbiken op onder andere de Utrechtse Heuvelrug of Drunense Duinen.

Nightbiken doe je met vrienden.

Ga niet alleen op pad. Een nightbikerit is namelijk het leukst wanneer je dit samen met vrienden doet. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, stel je verlichting gaat stuk of je hebt een lekke band, dan sta je er niet alleen voor. Natuurlijk is het ook leuk om mee te doen aan een georganiseerde tocht van een fietsclub, waarbij gezelligheid en veiligheid voorop staan!

NIGHT RIDE

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking