Eindejaarssale | Knallende kortingen op fietsen en accessoires! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Elektrische fiets vs scooter: waarom je voor een e-bike moet kiezen

4 redenen om jouw scooter in te ruilen voor een e-bike

De populariteit van e-bikes en scooters steeg de laatste jaren in een rap tempo, omdat het een ideaal vervoersmiddel is voor korte afstanden, woon-werkverkeer en voor in de stad. Je springt er zo op, bent in een mum van tijd op jouw bestemming en ontwijkt ook nog eens files. Alleen is de vraag of je deze voordelen nog steeds behoudt met de helmplicht voor snorscooters per 1 januari 2023. In Amsterdam en Utrecht moet je als snorscooter al de rijbaan op en het kan zomaar zijn dat meerdere gemeenten deze regel gaan invoeren. Hoog tijd om na te denken over een elektrische fiets, want die behoudt de voordelen.

Bekijk direct alle elektrische fietsen

Twijfel je toch nog tussen het aanschaffen van een scooter of elektrische fiets? Of ben je in het bezit van een scooter en nog niet helemaal overtuigd om hem in te gaan ruilen voor een elektrische fiets? Wij vertellen je waarom je toch het best voor een elektrische fiets kunt kiezen. 

.Onderhoudskosten

Bezinekosten scooter

Stel je gaat dagelijks met de scooter naar werk en moet zo’n 30 kilometer per dag reizen met een scooter die 1 liter benzine verbruikt per 35 kilometer. Gebaseerd op een brandstofprijs van 1,80 euro per liter komt dit neer op 1,44 euro per dagelijkse reis. Op wekelijkse basis komen de benzinekosten voor woon-werkverkeer neer op 7,20 euro. Jaarlijks ben je in dit voorbeeld ruim 374,40 euro kwijt, alleen al aan benzine!

Elektriciteitskosten e-bike

Besluit je om met de e-bike naar werk te gaan, zijn de kosten zo goed als te verwaarlozen. Een kilowattuur (1kWh) kost in Nederland gemiddeld 71 eurocent. Om een fietsaccu van 400 Wh op te laden ben je 28 eurocent kwijt. Met een volle accu kan 60 kilometer afgelegd worden, waardoor in een werkweek 2,5 keer de fietsaccu opgeladen moet worden. Wekelijks betaal je dan 70 eurocent en jaarlijks ben je slechts 36 euro kwijt aan elektriciteit.

Het precieze kostenplaatje zal per situatie verschillen, toch kan uit dit kostenplaatje worden opgemaakt hoeveel geld je kunt besparen met een e-bike. Laat staan hoeveel geld je kunt besparen als je overstapt van het gebruiken van de auto voor woon-werkverkeer naar een elektrische fiets. Klaar voor een proefrit op een elektrische fiets? Kom langs in onze winkel.

Naast de eerder genoemde kosten is de jaarlijkse onderhoudsbeurt van een elektrische fiets gemiddeld 2 keer goedkoper dan die van een scooter. Een jaarlijkse e-bike onderhoudsbeurt ligt tussen de 75 en 160 euro, terwijl die van een scooter tussen de 150 en 225 euro zit. .

Verzekering

Een WA-verzekering is niet verplicht voor elektrische fietsen, ondanks dat ze vallen onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Scooters daarentegen moeten wel verzekerd zijn op het moment dat ze op naam gezet worden. De gemiddelde maandpremie van een scooterverzekering ligt rond de 25 euro, terwijl e-bikes al verzekerd kunnen worden vanaf 3,18 euro per maand. Ondanks dat je niet verplicht bent om een fietsverzekering af te sluiten, ben je nog altijd goedkoper uit dan een scooterverzekering. .

Milieuvriendelijk

De kilometers die afgelegd worden met de elektrische fiets zijn 50 keer minder milieubelastend dan die met de auto. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat benzine scooters nog meer koolmonoxide, koolwaterstof en fijnstof uitstoten dan personenauto’s per kilometer. Ook elektrische scooters vervuilen twee keer zoveel als elektrische fietsen, vanwege de grotere accu’s en het zwaardere gewicht van de scooter. Wil je milieuvriendelijk van A naar B komen? Dan is de elektrische fiets op dit moment de beste keuze..

Actieve levensstijl

Kijkend naar gezondheid is de elektrische fiets een goede motivator om in beweging te komen. Uit onderzoek is zelfs bewezen dat mensen op elektrische fietsen meer bewegen dan mensen op een reguliere fiets. Een e-bike draagt dus bij aan een actieve levensstijl. Natuurlijk kun je ook op de scooter stappen voor woon-werkverkeer of korte afstanden, alleen bevordert dit niet je lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Wil je weten wat een elektrische fiets jou oplevert en of het ook iets voor jou is? Kom langs bij onze winkel, stel vragen aan onze 23 E-bike specialisten en maak proefritten op onze 400 meter lange testbaan.

Genoeg redenen om jouw scooter in te gaan ruilen voor een elektrische fiets? Of om een elektrische fiets aan te schaffen in plaats van een scooter? Bekijk onze populairste elektrische fietsen van dit moment.

Onze populairste elektrische fietsen

4.299,- 4.949,-
Waardering:
96%
13% korting
2.899,- 3.249,-
11% korting
2.699,- 2.949,-
8% korting
2.699,- 2.899,-
7% korting

Bekijk al onze elektrische fietsen

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.