Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Nieuwe Cannondale Scalpel 2024: Nog meer snelheid, nog meer Scalpel

Nieuwe Cannondale Scalpel 2024: Nog meer snelheid, nog meer Scalpel

Wanneer Cannondale een nieuwe Scalpel uitbrengt is er één ding zeker: de full-suspension mountainbike krijgt een nieuwe definitie. Al sinds 2002 is de Cannondale Scalpel een vertrouwde naam voor mountainbikers die op zoek zijn naar een razendsnelle fully, en met dit nieuwe model blijft die status absoluut behouden!

De nieuwe Scalpel borduurt voort op het succes van zijn voorgangers, maar dat wil niet zeggen dat het dezelfde fiets is. Elk detail is kritisch bekeken en verbeterd indien nodig. Zo is de allersnelste Scalpel ooit ontstaan.

Nieuwe Cannondale Scalpel cockpit

Cannondale heeft voor de topmodellen van de Scalpel een geheel nieuwe cockpit ontworpen, namelijk de Systembar XC-One. Deze cockpit combineert stuurpen en stuur tot één geheel. Het resultaat? Een stuurcombinatie die zowel lichter als stijver is dan de vorige generatie. Ook maakt deze ingenieuze vernieuwing interne kabelgeleiding mogelijk, waarbij de kabels via de cockpit de fiets in worden geleid.

Geometrie wordt nog meer Scalpel

De Scalpel stond altijd al bekend om de uitstekende geometrie. Deze geometrie is met de nieuwe Scalpel nog verder geëvolueerd. Zo is de balhoofdhoek met 66,5 graden aanzienlijk luier dan eerst. Wat merk je ervan? Tijdens het bochtenwerk voelt de fiets veel stabieler aan. De fiets raakt minder snel uit balans wanneer je een scherpe stuurbeweging maakt, zodat je zowel de lange afdalingen als de scherpe bochten met meer vertrouwen in zal gaan.

De effectieve hoek van de zadelbuis is nu 75,5 graden, zodat je gewicht perfect verdeeld wordt over het voor- en achterwiel. Hierdoor is de mountainbike beter onder controle te houden op de steile klimmetjes, terwijl ook de wegligging in lange afdalingen verbeterd is.

Ook is de wielbasis enkele centimeters langer geworden. Hoewel je hier in de allerscherpste bochten last van kan krijgen, is het de verbetering in stabiliteit meer dan waard. Snelle afdalingen zijn geen enkel probleem meer met deze fiets.

Lees alles over de geometrie van mountainbikes.

Dropper zadelpen op elke Scalpel

Een dropper seatpost is tegenwoordig niet meer een luxe, maar een essentieel onderdeel van een mountainbike. Daarom heeft Cannondale alle modellen van de Scalpel hiervan voorzien. Bergop profiteer je van de meest efficiënte positie, bergaf kan je dankzij het lagere zwaartepunt veel sneller de bochten door. Bovendien heb je geen last meer van een zadel dat mogelijk in de weg zit tijdens technische stukken.

Meer veerweg dankzij Cannondale FlexPivot

Ten opzichte van de vorige generatie Scalpel krijg je er achter maar liefst 20 millimeter veerweg bij, voor een totaal van 120 mm. Aan de boomwortels, hobbels en stenen zul je dus geen enkel probleem meer hebben. Ook aan de voorkant is de veerweg vergroot naar 120 mm. Voor de iconische Lefty modellen is dat een verbetering van 10 mm, en de overige modellen krijgen er zelfs 20 mm bij!

Cannondale Scalpel vs. Scott Spark vs. Trek Supercaliber

Wanneer de Cannondale Scalpel vergeleken wordt met andere zeer populaire fully's, zoals de Scott Spark en Trek Supercaliber, valt het volgende op:

Grote veerweg

Met 120 mm voor en achter heeft de Cannondale Scalpel dezelfde veerweg als de Scott Spark, die de achterdemper in het frame geïntegreerd heeft. Vergeleken met de Trek Supercaliber is er echter een groot verschil, met vooraan 10 mm meer en achteraan zelfs 40 mm meer. Op de ruigere trails weet de Scalpel daardoor beter de klappen te absorberen, wat jou minder energie kost en wat het makkelijker maakt om de fiets onder controle te houden.

Dropper zadelpen

In tegenstelling tot de Scott Spark en Trek Supercaliber, zit er bij de Cannondale Scalpel op èlk model een dropper zadelpen. Zo hoef je geen fortuin kwijt te zijn voor een veelzijdige mountainbike.

Lange wielbasis

De wielbasis van de Cannondale Scalpel is nagenoeg identiek aan die van de Scott Spark, maar drie centimeter langer dan die van de Trek Supercaliber. De langere wielbasis biedt een stukje extra stabiliteit. Het enige nadeel is dat de fiets iets logger aanvoelt in het scherpe bochtenwerk. 

Lefty Ocho voorvork

Een groot verschil met de Scott Spark en de Trek Supercaliber is de Lefty enkelzijdige voorvork. Deze voorvork is stijver, lichter en soepeler dan de dubbelzijdige voorvorken die je op andere mountainbikes vindt, waardoor je rit comfortabeler en sneller verloopt. Je vindt het bovendien alleen op Cannondale fietsen, wat ze een stukje eigen identiteit geeft. 

Cannondale Scalpel 2024 bestellen

Ben je op zoek naar één van de meest stabiele cross-country mountainbikes op de markt, die bergop ook zijn mannetje kan staan? Kijk dan niet verder, want dit is de definitie van de nieuwe Cannondale Scalpel. Bestel je nieuwe Cannondale Scalpel nu, zodat je de eerste bent om hem uit te proberen!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.