Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Fietstrainer Keuzehulp: Welke fietstrainer moet ik kopen?

Datum:
15 augustus 2019
Door:
Joas

Het aanbod aan fietstrainers is de laatste jaren explosief gegroeid, waardoor de aanschaf van een nieuwe trainer niet altijd even makkelijk is. Wij hebben de belangrijkste kenmerken van de fietstrainers van de herfst en winter 2018/2019 op een rij gezet en helpen je bij het kiezen.

Direct naar: alle fietstrainers

Bevestiging: Wheel-on of Direct Drive

Fietstrainers verschillen op twee punten van elkaar: in de manier waarop je de fiets bevestigd in de trainer, en in de mogelijkheden die de trainer biedt om een koppeling op te zetten met je computer, tablet of telefoon. Er zijn twee manieren waarop je jouw fiets in een trainer kunt monteren: wheel-on of direct drive. In het algemeen is het zo dat de meeste fietsen op de meeste trainers passen. Lees bij twijfel of jouw fiets past ons blog over compatibiliteit.

Wheel-on trainers
Wheel-on trainers maken gebruik van een rol waarop je de achterband van je fiets plaatst. De weerstand waarmee deze rol draait kan aangepast worden, waardoor deze als rem werkt op je achterwiel. Deze trainers vind je in het lage en middensegment.

Direct Drive trainers
Bij Direct Drive trainers plaats je je fiets zonder achterwiel direct op een op de fietstrainer gemonteerde cassette. Deze trainers leveren een hogere weerstand dan de meeste wheel-on trainers en simuleren het echte fietsgevoel een stuk beter. Dit type trainers vind je alleen in terug in het midden en hoge segment.

montage

Connectiviteit: Basistrainer of interactieve (smart) trainers

Het tweede onderscheid tussen de verschillende modellen is de mogelijkheid die de trainer biedt om een koppeling op te zetten met je computer, tablet of telefoon. Je hebt de eenvoudige ‘basistrainers’ die nergens mee te koppelen zijn, en de ‘interactieve trainers’ welke je aan je smartphone, tablet of pc kan koppelen (en dus kan gebruiken voor bijvoorbeeld Zwift).

Basis fietstrainers
Dit zijn de meest standaard uitgevoerde fietstrainers, ideaal voor fietsers die zonder al teveel poespas willen blijven trainen. Deze trainers zijn uitgerust met een handschakelaar op het stuur om de weerstand aan te passen. Groot voordeel is dat ze draadloos zijn: behalve de trainer en een fiets heb je verder niets nodig om te kunnen trainen. Voor iets meer dan 100 euro heb je al een basis fietstrainer. Simpel, efficiënt & doeltreffend.

Interactieve / virtuele fietstrainers
Wil je meer dan alleen de basis, in detail bijhouden wat je prestaties zijn, en in een virtuele wereld tegen je vrienden fietsen? Dan bieden de interactieve fietstrainers deze mogelijkheid. Deze trainers kunnen door middel van Bluetooth en/of ANT+ communiceren met andere apparaten zoals je telefoon, tablet of computer. Door middel van een app of speciale software op je pc kan je vervolgens zelf je trainingen samenstellen of ritten narijden in een virtuele wereld. Ook voor het gebruik van Zwift of Bkool heb je een interactieve trainer nodig. De weerstand van de trainers wordt tijdens het rijden vanzelf aangepast. Alle interactieve trainers worden tegenwoordig geleverd zonder PC Software, aansturing gaat in eerste instantie via een gratis app. Je hebt vervolgens zelf de keuze of je nog andere software wil gaan gebruiken en zo ja, welke. 

Lees ook onze blog over wat je nodig hebt om te trainen met een interactieve fietstrainer.

connectiviteit

Keuze voor een fietstrainer

Fietstrainer - Topsegment

In dit segment bevinden zich de meest precieze trainers van het moment, ze zijn voorzien van de nieuwste technieken en maken de virtuele fietsbeleving nog echter. Nadeel aan deze trainers is dat er een hoog prijskaartje aan hangt, maar je krijgt er wel heel veel fietsplezier voor terug!

Tacx Neo Bike Smart T8000 kom testen in onze winkel!

De Neo Bike Smart T8000 geeft binnen trainen een compleet nieuwe dimensie. De motor is stil en zeer krachtig, hellingen tot 25%, wind en verschillende simulaties in ondergronden laten je de omgeving voor even vergeten. Met een afwijking van minder dan 1%, heb je met de Tacx Neo Bike de meest precieze trainer van het moment. Als je een trainer zoekt die het meest in de buurt komt van buiten fietsen, dan is de Tacx Neo Bike de fietstrainer die jij moet hebben!

+ De Neo Bike is een van de de stilste trainer op de markt
+ De Neo bike beweegt een klein beetje mee met de fiets in een sprint en voelt daardoor wat minder stijf
+ Er komt een gaaf neonlicht (vandaar de naam) onder de trainer vandaan tijdens het fietsen
+ De Neo Bike kan kasseien en andere soorten wegdek simuleren
+ De Neo Bike kan afdalingen tot 5% simuleren
+ De Neo Bike is ook zonder stroom volledig interactief te gebruiken (je wekt dan je eigen stroom op)
+ Virtueel schakelen maakt de beleving nog echter

Keuze voor een fietstrainer

Fietstrainer - Topsegment

In dit segment bevinden zich de meest precieze trainers van het moment, ze zijn voorzien van de nieuwste technieken en maken de virtuele fietsbeleving nog echter. Nadeel aan deze trainers is dat er een hoog prijskaartje aan hangt, maar je krijgt er wel heel veel fietsplezier voor terug!

Wahoo Kickr Bike

De Wahoo Kickr Bike is een revolutie op het gebied van fietstrainers. Nog nooit voelde binnen fietsen zo echt als met de Wahoo Kickr Bike. Het unieke design, de vele verstelbare onderdelen en hoge precisie maken dit een unieke trainer. Niet voor niets gebruiken de profs van Team Ineos en Bora Hansgrohe de producten van Wahoo. Bijzonder aan deze trainer is dat de trainer ook daadwerkelijk meebeweegt bij stijging of daling, dit geeft een nog realistischer gevoel.

+ De Kickr Bike is een van de de stilste trainer op de markt
+ De Wahoo Kickr bike is gemaakt van zeer sterk staal en aluminium
+ De Kickr Bike kan afdalingen tot 15% simuleren, en beweegt ook echt mee!
+ Stel de Wahoo Kickr Bike net zo af als je eigen fiets
+ Virtueel schakelen maakt de beleving nog echter
+ Zeer nauwkeurige trainer

Direct Drive Interactieve trainers - Topsegment

We bespreken en vergelijken hieronder een aantal modellen in het topsegment van de Direct Drive trainers. De prijs van deze trainers bevindt zich rond de €1000. Door de hoge vermogens die deze fietstrainers aankunnen zijn ze uitermate geschikt voor de serieuze wielrenners die ook in de winter goed en gericht door wil kunnen blijven trainen. Ook als je iets minder gericht traint, maar wel het maximale uit de de software van bijvoorbeel Bkool of Zwift wilt halen dan zijn deze trainers de beste keus. De interactie met de software is razendsnel en de hoge stijgingspercentages die realistisch gesimuleerd kunnen worden door deze trainers zijn een echte meerwaarde.

Tacx Neo 2T Smart kom testen in onze winkel!

Neo 2T 

De Neo 2 was al zo'n beetje dé benchmark op het gebied van fietstrainers, maar de Neo 2T is door Tacx nog verder verbeterd. De motor is stiller en krachtiger. De magnetische weerstand geeft ook bij lage snelheden (in een klimsimulatie bijvoorbeeld) stabiele weerstand en een realistisch fietsgevoel. Deze Tacx Neo 2T heeft alles wat je maar kunt wensen van een fietstrainer:

+ De Neo is een van de stilste trainers op de markt
+ De Neo beweegt een klein beetje mee met de fiets in een sprint en voelt daardoor wat minder stijf
+ Er komt een gaaf neonlicht (vandaar de naam) onder de trainer vandaan tijdens het fietsen
+ De Neo kan kasseien en andere soorten wegdek simuleren
+ Als de Neo is aangesloten op het stopcontact kan hij ook afdalingen simuleren
+ De Neo is ook zonder stroom volledig interactief te gebruiken (je wekt dan je eigen stroom op)

Wahoo Kickr kom testen in onze winkel!

wahoo kickr 

De Wahoo Kickr is net zoals de Neo een dijk van een trainer. Het grootste voordeel van de Wahoo Kickr is dat de trainer sneller reageert op de software. Daardoor is je fietservaring in programma's zoals Zwift een stuk realistischer. Wanneer je bijvoorbeeld bij iemand in de slipstream duikt reageert de Wahoo daar een stuk sneller op. Verder zijn het beide uitstekende en zeer complete trainers.

+ Reageert erg snel op de software
+ Realistische fietservaring
+ Hoge maximale weerstand
+ Er wordt standaard een 11-speed cassette met de trainer meegeleverd

Conclusie: Tacx Neo 2T vs Wahoo Kickr
Onze voorkeur qua fietsgevoel ging voorheen uit naar de Wahoo Kickr, maar de vernieuwde Tacx Neo 2T heeft dat gat meer dan gedicht. Met de wegdek- en afdalingssimulatie heeeft de Neo 2T weer een kleine voorsprong. Bovendien is de Neo 2T nog net even wat stiller dan de Kickr - al moeten we zeggen de Kickr ook al zo weinig geluid maakt dat je deze niet hoort als je bijvoorbeeld een ventilator of muziek aan hebt staan.

Tegenover de extraatjes staat dat de Wahoo Kickr eenzelfde realistische fietservaring biedt als de Neo 2T voor een iets minder hoge prijs.

(Tekst gaat verder onder de producten)

Fietstrainers: interactieve trainers

Direct Drive Interactieve Trainers - Middensegment

De Direct Drive trainers in het middensegment zijn qua functionaliteit vergelijkbaar met hun duurdere broers. Wel zijn ze iets minder nauwkeurig in het meten van de je vermogen en kunnen ze een kleinere maximale hellingshoek simuleren. Daarom kunnen wedstrijdrijders die hun trainingsprogramma willen afwerken op de trainer beter voor een Direct Drive trainer uit het hogere segment kiezen. Wil je gewoon lekker doorfietsen in de winter, online wedstrijdjes rijden met je Strava-vrienden en maakt het je niet uit dat het stijgingspercentage van de Keutenberg niet 100% waarheidsgetrouw aanvoelt? Dan is een trainer uit het middensegment een uitstekende keus. 

Tacx Flux 2 kom testen in onze winkel!
Tacx Flux Kenmerken

De Tacx Flux 2 is de populairste trainer in het middensegment. Waarom? Het is eigelijk een light-versie van de Tacx Neo, functioneel vergelijkbaar, maar iets minder nauwkeuring en met een lager maximaal vermogen en maximale hellingsgraad. Met de Tacx Flux koop je een betrouwbare fietstrainer waar je moeiteloos de winter mee doorkomt. De Tacx Flux 2 is een verbeterde versie van de eerste Tacx Flux, de trainer is krachtiger geworden en is nu ook geschikt voor fietsen met een lange kooi derailleur. 

Tacx Flux S kom testen in onze winkel!


Ook nieuw dit jaar is de Tacx Flux S. Hoewel nieuw? De Flux S is niets minder dan de "oude" Flux in een nieuwe behuizing. De motor is dus iets minder krachtig dan die van de Flux 2, maar daar tegenover staat wel een gunstiger prijskaartje. Het voordeel van de nieuwe behuizing is dat de Flux nu ook geschikt is voor fietsen met een lange kooi achterderailleur. Een nadeel van de Flux S als jouw fiets steekassen heeft is dat je een losse adapter moet kopen die standaard is meegeleverd met de Flux 2.

Elite Direto X kom testen in onze winkel!

direto X

In 2017 werd door de Elite Direto de benchmark voor fietstrainers in het middensegment flink aangescherpt. Het werd daarom niet voor niets bij 12GO Biking de populairste trainer van het seizoen. Met de Direto X probeert Elite het kunstje te herhalen. Alles aan de trainer is verbeterd: hij is stiller, nauwkeuriger en krachtiger dan zijn voorganger - en dan de concurrentie in het middensegment. Daar staat wel tegenover dat het ook wel de duurste trainer is in het segment, met een prijs die zo'n 50-100€ hoger ligt dan de concurrenten.

Elite Suito 
suito

De Elite Suito is de nieuwe trainer van Elite in het middensegment direct drive trainers. De specs liegen er niet om: 1900 watt maximale weerstand zorgt voor een hellingssimulatie tot 15% en met een maximale meetafwijking van 2,5% is deze trainer zeer geschikt om interactief te trainen. Qua prijs zit de trainer mooi in het midden van het segment. Bijzonder aan de trainer is ook dat het niet zomaar een eenvoudigere versie van de Direto X is, maar een trainer met een geheel eigen ontwerp.

Wahoo Kickr Core kom testen in onze winkel!
Wahoo Kickr Core kenmerken

De Kickr Core is het antwoord van Wahoo op de Tacx Flux en de Elite Direto. Met deze trainer krijg je het realistische fietsgevoel van de originele Wahoo Kickr tegen een gunstiger prijskaartje. De Wahoo Kickr Core heeft een iets lager maximaal vermogen dan zijn grote broer, maar is zeker een goede toevoeging aan het assortiment fietstrainers.

Conclusie: er valt wat te kiezen in het middensegment
De trainers in het middensegment hebben de afgelopen jaren steeds meer van de techniek van de topmodellen overgenomen. De maximale vermogens en hellingshoeken die deze trainers halen zijn zeer behoorlijk te noemen. De gemiddelde wielertoerist kan hier zonder problemen de zwaarste trainingen mee uitvoeren. De Wahoo Kickr en de Tacx Flux 2 liggen qua specs verschrikkelijk dicht bij elkaar. De vernieuwde Elite Direto X en de compleet nieuw ontwikkelde Elite Suito hebben qua specificaties het gat met de concurrentie meer dan gedicht. De Tacx Flux is een stukje stiller dan de concurrentie, de Direto X is erg nauwkeurig en biedt de hoogste weerstand en hellingshoek, en de Kickr Core en de nieuwe Suito reageren in onze ervaring het snelst op de software. Het komt dus een beetje aan op persoonlijke voorkeur.

(Tekst gaat verder onder producten)

Interactieve Fietstrainers Wheel On

Wheel-on Interactieve Trainers 

Ook wheel-on fietstrainers zijn als interactieve trainers beschikbaar. Deze modellen zijn net iets gunstiger geprijsd dan de Direct Drive uitvoeringen. Wel zijn ze iets minder nauwkeurig in het meten van je vermogen en is de reactietijd op de aansturingssoftware een stukje langer, met name bij de instapmodellen. Vind je dit geen heel groot struikelpunt of heb je een beperkt budget? Dan staan ook deze fietstrainers door de interactieve mogelijkheden garant voor vele uren fietsplezier op natte en koude dagen. 

Wahoo Kickr Snap kom testen in onze winkel!
Wahoo Kickr Snap Kenmerken

De Kickr Snap is een van de meest begeerde wheel-on trainers. Waarin de Snap zich onderscheid van zijn concurrenten is met name de nauwkeurigheid. De Kickr Snap heeft een maximale meetafwijking van 3% waar vergelijkbare trainers een stuk hoger zitten. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van de Kickr Snap ten opzichte van zijn directe concurrenten. Nadeel van de Snap is dat hij niet te gebruiken is in combinatie met mountainbikes met Boost nanven (148x12mm).

Elite Tuo
Tuo

De Elite Tuo is de nieuwe wheel-on interactieve trainer van Elite. Deze trainer gaat serieus de strijd aan met de Kickr Snap, de populairste wheel-on trainer in onze webshop en winkel. De trainer heeft een maximale meetafwijking van 3%, waardoor hij uitstekend geschikt is om mee te Zwiften. Dankzij de flinke maximale weerstand van 1250 watt en de maximale gesimuleerde hellingshoek van 10% biedt de Elite Tuo je ook genoeg uitdaging voor een winterlang fietsplezier. Alleen op echt steile klimmen zul je merken dat de trainer wat tekort komt in vergelijking met een duurdere direct drive trainer.

Tacx Vortex
Tacx Vortex Kenmerken

De Tacx Vortex is het instapmodel interactieve trainer van Tacx. De trainer is minder stabiel en maakt meer geluid dan de duurdere modellen, ook biedt de Tacx Vortex door het lagere vermogen een maximale hellingshoek van "slechts" 7%. Desalniettemin blijft dit een trainer die dezelfde interactieve trainingsmogelijkheden biedt als de duurdere modellen. De Vortex is daarmee vooral interessant voor fietsers die geen enorme krachtinspannningen zullen doen op de trainer. 

Tacx Satori Smart
Tacx Satori Kenmerken

De Tacx Satori Smart is geen volledig interactieve trainer. Smart wil in dit geval zeggen dat de trainer een ingebouwde snelheid-, cadans- en powermeter heeft en de gegevens kan versturen naar je PC of tablet. De weerstand van de trainer kan echter niet door de software aangepast worden. Dit moet je zelf doen met de hendel die je op je stuur kunt bevestigen. De nauwkeurigheid van de powermeter is +/- 10%. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de topmodellen maar het geeft je wel de mogelijkheid om te fietsen met interactieve software.

(Tekst gaat verder onder producten)

Basis Fietstrainers

Wheel-on basistrainers

Basis wheel-on trainers hebben geen interactieve mogelijkheden. Het prijsniveau van deze trainers ligt dan ook aanmerkelijk lager. Voordeel van deze trainers is het aantrekkelijke prijspunt en het feit dat je de trainers zonder netstroom kunt gebruiken. Deze trainers zijn met name geschikt als je niet de hoofdprijs uit wil geven om in conditie te blijven en zonder veel gedoe gewoon lekker een uurtje wil trappen. 

Elite Qubo Fluid
Elite Qubo Fluid Kenmerken
De Elite Qubo Fluid is een wheel-on trainer met vloeistofrem. Het voordeel daarvan is dat de trainer een stuk stiller is, het nadeel is dat weerstand niet instelbaar is. Het is namelijk zo dat als je harder fietst er meer weerstand is. Als je 'gewoon' kilometers wilt maken om de conditie op peil te houden dan is dit een prima optie.

Tacx Booster
Tacx Booster Kenmerken
Deze eenvoudige trainer kan een perfecte trainingspartner zijn in de koude wintermaanden. Doordat de maximale weerstand vrij hoog is (1100 Watt) kun je jezelf er flink mee in het zweet werken. In vergelijking met de goedkopere modellen is merkbaar dat deze Tacx Booster een hoge weerstand kan genereren bij lage snelheiden. Daardoor is het veel beter mogelijk om het beklimmen van een berg of heuvel te simuleren. Het bedienen van de weerstand doe je zelf via de hendel op je stuur.

Elite Novo Force
Elite Novo Force Kenmerken
Deze stand-alone trainer heeft een maximale weerstand van 1080 Watt. In vergelijk met de Booster van Tacx moet je op de Elite Novo Force wel erg hard fietsen om de weerstand zo hoog te krijgen. In de praktijk merk je hier weinig van maar het realistisch simuleren van de Alpe d'Huez zit er dus niet in. De weerstand is vanaf het stuur instelbaar in acht verschillende standen.

Tacx Blue Matic
Tacx Blue Matic Kenmerken
De Tacx Blue Matic is een no-nonsens basistrainer. De maximale weerstand is 700 watt en met een hendel op het stuur instelbaar in 10 verschillende standen. Net zoals de andere trainers in de segment is op lage snelheid de weerstand vrij beperkt. 

(Tekst gaat verder onder producten)

Fietstrainers accessoires

Accessoires

Je kunt allerlei accessoires kopen om te gebruiken in combinatie met je interactieve fietstrainer. Sommige accessoires zijn erg handig, andere zijn vooral erg leuk:

Wheel-on trainer:

  • Trainerband: voor een wheel-on trainer is een speciale trainerband wel min of meer noodzakelijk. Een normale band slijt namelijk erg snel bij gebruik op de trainer en kan ook de levensduur van je trainer verkorten.
  • Achterwiel en cassette: om niet telkens je achterband te moeten verwisselen is het handig om een los trainingsachterwiel met cassette aan te schaffen.

Handig om te hebben:

  • Een trainermat vangt zweet op en dempt het geluid van jouw trainer. Leuk voor de vloer, jouzelf, je huisgenoten en de (onder)buren.
  • Een zweetdoek vangt zweet op en beschermt zo je frame en aandrijflijn.
  • Een ventilator is fijn om je koel te houden tijdens een intensieve workout. De Kickr Headwind van Wahoo werkt bovendien samen met de fietsapp om tegenwind en afdalingen te simuleren.
  • Hartslag- en cadanssensor: jouw interactieve trainer geeft informatie over jouw snelheid en het getrapte vermogen door aan de software. Om een compleet beeld van je prestaties te krijgen kun je nog gebruik maken van een hartslagmeter en een cadanssensor.

Leuk om te hebben:

  • Niemand zal beweren dat je dit nodig hebt, maar leuk is het wel: de Kickr Climb simuleert de hellingshoek in een beklimming. Omdat het kan.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking