Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Vijf tips voor jouw fietsvakantie met de e-bike

Vijf tips voor jouw fietsvakantie met de e-bike

Op vakantie met de fiets wordt steeds populairder. Niet omdat het goedkoper is dan iedere andere vorm van vervoer, maar omdat het simpelweg ontzettend leuk is. In 2021 maakten zo’n 3 miljoen Nederlanders een binnen- of buitenlandse fietsvakantie. Met een elektrische fiets geniet je nóg meer van de natuur.

Direct naar: Waar moet je op letten als je op e-bike vakantie gaat?  | De beste e-bikes voor fietsvakanties

Met de elektrische fiets op fietsvakantie

Zowel in binnen- als buitenland kun je heerlijk toeren met een e-bike. In Nederland heb je talloze prachtige natuurgebieden om eropuit te trekken, maar ook fietsvakanties in het buitenland worden steeds populairder. Wekelijks zien we prachtige campers met een fietsendrager en e-bikes vertrekken in de richting van België, Duitsland, Frankrijk en andere mooie landen in Europa. Daarnaast horen we enthousiaste verhalen in de winkel van mensen die alleen met de e-bike en frametassen een meerdaagse tocht gaan maken. Elektrische fietsen worden alsmaar beter en zijn tegenwoordig voorzien van de beste technologieën. Accu's gaan steeds langer mee en motoren zijn nu krachtig genoeg om ondersteuning te bieden in de heuvels of bergen. Daardoor zijn e-bikes er tegenwoordig echt voor iedereen; voor iedere wens, budget en droom(fiets)vakantie bestaat er een geschikte fiets. Of je nu korte tochtjes naar het plaatselijke stadje wilt maken of er op uit wilt trekken voor meerdaagse tochten.

In deze blog bespreken we eerst een aantal voordelen van het (mee)nemen van de e-bike. Vervolgens geven we je vijf tips voor jouw fietsvakantie met de e-bike. Als laatste lees je meer over onze tips voor de fijnste e-bikes voor jouw fietsvakantie. Wil jij zo goed mogelijk voorbereid op pad gaan? Lees dan vooral verder.

Waarom een e-bike meenemen op vakantie een goed idee is

Onbezorgd en uitgerust genieten

De voornaamste reden voor een fietsvakantie is het kunnen genieten van een prachtige omgeving. Het grootste voordeel van de e-bike is natuurlijk de elektrische ondersteuning. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat je onbezorgd en uitgerust kunt genieten: toeren door toeristische dorpjes of scheuren over avontuurlijke bospaadjes, maar daarna ook nog energie hebben voor andere leuke uitstapjes of gezelligheid op de camping. 

Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt

Met de fiets kom je op plekken waar je met de auto of het openbaar vervoer nooit zou komen. In Europa bestaan er veel fietsroutes waarbij je over smallere, rustige paden de mooiste gebieden doorkruist. Tegenwoordig bestaan er elektrische fietsen met brede banden en een sportievere geometrie waarmee je zelfs de verharde paden achter je kunt laten om echt op avontuur te gaan. Dankzij de krachtige e-bike motoren fiets je gemakkelijk heuvels op en leg je langere afstanden af dan op een fiets zonder ondersteuning.

Gemak

Het gemak van een e-bike komt vooral naar voren als je met de camper op reis gaat. Met een e-bike heb je de vrijheid om dagtripjes te maken waar je anders met de camper naartoe zou rijden. Leuke stadjes of een mooi meer in de buurt wat net te ver is om te wandelen, maar te dichtbij om de camper voor te pakken? Met de e-bike zit je overal zo. 

Onze tips voor jouw vakantie met de e-bike

1. Zorg voor goede fietsnavigatie

Waar in Nederland veel fietsroutes zijn uitgepijld, is dat in het buitenland minder vaak het geval. Wanneer je over een goed fietsnavigatiesysteem beschikt hoef je je geen zorgen te maken dat je verdwaald. Daardoor kun je net wat mooiere en langere routes uitzoeken en kun je met volle aandacht genieten van het landschap. Veel e-bikes met een smart display beschikken al over een navigatiesysteem. Heeft jouw e-bike dat nog niet? Dan kun je een losse fietscomputer op je stuur monteren. Wanneer je niet wilt investeren in een duur apparaat kun je er aan denken om een houder voor jouw smartphone op je stuur te bevestigen. Door in een stuur- of frametasje een powerbank mee te nemen kun je zonder zorgen routes aflezen. Ook handig; op deze manier heb je je telefoon altijd binnen handbereik om mooie foto's te maken (of een leuke koffiestop op te zoeken). Bij tip 4 delen wij welke tasjes hiervoor handig zijn.

Populairste fietsnavigatie
249,99
Waardering:
93%
44% korting
499,99
Waardering:
94.0000%
12% korting
219,99
Waardering:
93%
32% korting
249,95
40% korting
Populairste smartphonehouders
Waardering:
95%
34,95
50% korting
35,95
50% korting
Populairste kleine tassen
Waardering:
91%
Waardering:
87%
Waardering:
80%
179,99
44% korting

2. Voorkom pech met je e-bike (en weet wat te doen als je toch pech hebt)

Hoewel het het leukste is om te denken aan de routes die je wilt rijden, zijn er nog andere zaken die je eerst moet voorbereiden. De paden in het buitenland zijn vaak van slechtere kwaliteit dan in Nederland en hoewel e-bikes over het algemeen zijn voorzien van duurzame banden kan het altijd gebeuren dat je lekrijdt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in een vreemd land pech hebt, niemand kunt bereiken en niet de juiste spullen mee hebt. Oefen daarom voor vertrek alvast een keertje met het vervangen van je binnenband en neem spullen mee om je band te vervangen. Een extra binnenbandje, bandenlichters, fietspomp en eventueel reparatieset om de band te plakken nemen weinig plek in en zijn altijd goed om mee te hebben op reis.

Nog iets waar je niet op hoopt, maar wat altijd kan gebeuren, is dat je accu ineens leeg is. Zorg daarom dat je e-bike over een grote capaciteit accu beschikt. Wanneer je van plan bent om lange dagen op pad te gaan kies je het beste voor e-bike met 625 Wh accu. Zelfs wanneer je constant de hoogste ondersteuning van je fiets vraagt kun je hiermee in ieder geval 80 kilometer fietsen. Nog beter kies je voor een elektrische fiets met 750 Wh accu of het Bosch Dual-Battery systeem, waardoor je dankzij de dubbele accu over wel 1000 of 1250 Wh accucapaciteit beschikt.

Pech voorkomen? Geef je elektrische fiets dan een beurt bij ons in het 12GO Biking service centre. Onze monteurs checken graag of jouw onderdelen nog goed genoeg zijn voor de plannen die je met de fiets hebt.

Populairste bandenlichters
Vanaf 4,29
Waardering:
97%
Waardering:
100%
3,25
Waardering:
100%
23% korting
Populairste gereedschap voor onderweg
99,99
Waardering:
98%
30% korting
44,99
22% korting
169,99
Waardering:
93%
53% korting
51,50
17% korting
Populairste fietsen met een accu tussen de 550 en 1000 Wh
4.949,99
Waardering:
93%
19% korting
5.648,77
Waardering:
95%
20% korting
4.299,99
Waardering:
91%
30% korting
5.646,79
TWEEDEKANS

3. Neem de juiste spullen mee

Het meenemen van je e-bike op vakantie vraagt om wat extra voorbereiding. Zo is het belangrijk om te checken of je in het land van jouw bestemming verplicht een helm moet dragen. In Spanje is dit verplicht buiten de bebouwde kom en in Zwitserland wordt je geacht een helm te dragen wanneer je harder rijdt dan 20 km/u. Ook in landen waar geen helmplicht geldt wordt een helm wel aangeraden. Automobilisten zijn in het buitenland minder voorbereid op fietsers en op de e-bike kun je flinke snelheden halen. Let op je veiligheid en overweeg eens om een fijne e-bike helm aan te schaffen voor jouw e-bike avonturen in het buitenland. 

Schaf daarnaast een goed fietsslot aan zodat je jouw fiets veilig achter kunt laten in stadjes of op de camping. Moet de fiets op de camping buiten staan? Overweeg dan een hoes mee te nemen die de fietsen beschermd tegen vocht en andere weersinvloeden. Zo gaan je onderdelen veel langer mee.

Voor lange dagen in het zadel kan het dragen van een fietsbroek of fietsonderbroek extra comfort geven. Je vindt in onze winkel en webshop tevens mooie casual fietsshirts met comfortabele pasvorm. Deze zijn gemaakt van sneldrogend en ademend materiaal waardoor je langer fris blijft op de fiets.

Populairste e-bike helmen
79,99
Waardering:
100%
38% korting
Waardering:
90%
130,-
Waardering:
89%
50% korting
Populairste fietssloten
24,99
20% korting
Waardering:
86%
Waardering:
89%
Waardering:
91%
Populairste fiets(onder)broeken
Waardering:
100%
Waardering:
92%
Waardering:
100%

4. Investeer in goede fietstassen

Zorg voor goede, het liefst waterdichte fietstassen zodat je gemakkelijk wat extra bagage meeneemt. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw plannen welke tassen hier het meest geschikt voor zijn. 

Heeft jouw e-bike een bovenbuis? Dan kun je hier bovenop of onder een klein frametasje bevestigen voor spullen die je snel nodig hebt. Tevens is dit ideaal om een powerbank in mee te nemen zodat je al fietsend je telefoon op kunt laden wanneer je deze gebruikt voor navigatie. Er zijn zelfs speciaal ontworpen tasjes om je telefoon in te bevestigen zodat je de route gemakkelijk af kunt lezen. Heeft je e-bike een lage instap maar wil je wel graag een tasje waar je makkelijk tijdens het fietsen bij kunt? Dan is een stuurtasje wat voor jou.

Voor langere dagtochten of bezoeken aan leuke stadjes raden wij een bagagedrager met fietstassen aan. Zo kun je bijvoorbeeld wat extra kleding meenemen, onderweg boodschappen doen of leuke souveniertjes kopen. Ben je van plan om meerdaagse fietstochten te doen? Dan zijn er ook speciale bikepacking tassen

Populairste fietstassen
Populairste bikepacking tassen
Waardering:
95%
22,95
56% korting
59,99
33% korting

5. Zorg voor de juiste fiets

Heb je al een elektrische fiets? Check dan of de motor voldoende trekkracht kan leveren voor de omgeving waar je wilt gaan fietsen. Wanneer je ritten niet al te lang zullen zijn en je enkel gematigde hellingen op verhard terrein tegen zult komen zit je met een motor tot 50 Nm koppel helemaal goed. Voor lange tochten en onverharde paden beschik je het liefst over een motor met 60 - 65 Nm aan trekkracht. Ga je echt naar de bergen en houd je van avontuur? Kies dan voor het beste en ga voor een motor die meer dan 65 Nm koppel kan leveren. Daarmee kan je echt alle kanten op.

Zoals al eerder beschreven is het ook slim om je accu te checken. Wanneer jouw accu niet over een grote capaciteit beschikt kun je eraan denken om een nieuwe, sterkere accu in je fiets te plaatsen of om een tweede accu mee te nemen op reis. 

Bedenk daarnaast goed wat jij een fijne houding vindt voor jouw fietsplannen. Rijd je graag in een sportieve positie of vind je een rechte houding comfortabeler? 

De keuze is reuze voor e-bikes. Daarom raden we eigenlijk aan om langs te komen in onze winkel om de fietsen met eigen ogen te bekijken en te testen op onze indoor testbaan. Je kunt dan meteen al je vragen stellen aan ons team. Zo kom je thuis met een fiets die helemaal aansluit bij jouw wensen. 

4.949,99
Waardering:
93%
19% korting
5.648,77
Waardering:
95%
20% korting
5.646,79
TWEEDEKANS
5.649,99
20% korting
4.999,99
Waardering:
99%
30% korting
5.493,89
Waardering:
80%
18% korting
3.099,99
35% korting
3.599,99
Waardering:
100%
31% korting
2.599,99
Waardering:
100%
42% korting
4.449,99
21% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.