Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietstassen: Welke fietstas past op mijn elektrische fiets?

Fietstassen: Welke fietstas past op mijn elektrische fiets?

Wanneer je een nieuwe elektrische fiets koopt wil je dat deze compleet naar jouw wens is uitgerust. Misschien wil je de fietstassen gebruiken van je oude fiets maar twijfel je of dat kan. In dit blog leggen we uit wanneer je fietstassen op je nieuwe fiets passen én wanneer niet. Zo ben je goed voorbereid en kom je niet voor de teleurstelling te staan dat je fietstassen tóch niet passen.

De reden dat je fietstas niet zou passen op je nieuwe fiets is de accu in de bagagedrager. Zit je accu niet in de bagagedrager? Dan heb je waarschijnlijk geen probleem met het plaatsen van je fietstassen. Is dit wel zo? Dan ligt dat probleem waarschijnlijk ergens anders dan bij je elektrische fiets, tenzij het gaat om een frame- of stuurtas. Zit je accu in de bagagedrager en ervaar je het probleem dat je fietstassen niet meer passen? Lees dan snel verder.

Soorten fietstassen elektrische fiets

Enkele fietstassen

De meeste problemen worden ervaren met de enkele fietstas, ook wel de pak-af-tas genoemd. Deze tas heeft vaak een haaksysteem. Bepalend hiervoor is de dikte van de ophanghaken. De haken moeten passen tussen de drager en de accu die vlak daaronder zit. Op de afbeelding hieronder zie je de ruimte tussen deze twee. 

Fietstas op elektrische fiets

Wil je er zeker van zijn dat je fietstassen passen op je elektrische fiets? Reken dan op een ruimte van 10 millimeter. Met deze veilige marge past bijna elke haak. In de voorbeelden hieronder zie je in een overzicht welke bevestiging niet past en welke wel. Voorbeeld 3 is een duidelijke nét wel/nét niet situatie. Het is dus handig om voor de aankoop van je elektrische fiets te meten hoeveel ruimte er zit tussen je bagagedrager en accu.

Ruimte tussen accu en bagagedrager

Dubbele fietstas op elektrische fiets

Het plaatsen van een dubbele fietstas is in de meeste gevallen geen probleem. Een dubbele fietstas heeft vaak een bevestiging met riempjes, bandjes of klittenband. Hierdoor is er weinig ruimte nodig tussen de accu en de bagagedrager. Let dus bij het kopen van een fietstas vooral op de bevestiging van de tas. Ook enkele dubbele fietstassen worden namelijk verkocht met een kliksysteem. Op onze site is vrijwel altijd te zien welk bevestigingssysteem onze fietstassen hebben. Wil je echt zekerheid hebben? Kom dan langs in de winkel!

Waardering:
97%
57,99
Waardering:
95%
22% korting
Waardering:
87%
Waardering:
100%

Elektrische fiets opladen met een fietstas

Sommige dubbele fietstassen hebben een extra klemhaak voor meer stabiliteit. In de meeste gevallen zit de accu bij deze extra klemhaak niet in de weg. Een dubbele fietstas hindert ook het oplaadpunt van de accu niet. Mocht deze in de weg zitten kan de fietstas gemakkelijk opzij geschoven worden. Op deze manier is het oplaadpunt makkelijk te bereiken. 

Brugmaat

De brugmaat is het verbindende gedeelte tussen de helften van beide fietstassen. Wanneer de brugmaat breed genoeg is zullen beide tassen goed naar beneden hangen. Dit is meestal geen heikel punt tenzij je een elektrische transportfiets hebt gekocht. Deze heeft geregeld een extra brede bagagedrager. De bagagedrager is breder waardoor je vaak meer ruimte hebt tussen de bagagedrager en accu. Hoe voorkom je dan problemen met een te kleine brugmaat? Simpel! Koop voor deze fietsen dubbele fietstassen met kliksysteem. De brugmaat is in de afbeelding hieronder duidelijk te zien. 

Brugmaat bagagedrager

Brugmaat elektrische fiets

Frame- en stuurtassen op elektrische fiets

Wanneer je aan bikepacking doet of liever geen fietstassen op je bagagedrager hebt dan prefereer je waarschijnlijk andere soort tassen voor op je fiets. Denk hierbij aan een stuur- of frametas. Ook deze soorten tassen kunnen complicaties hebben op je elektrische fiets. Heb je een accu aan het frame? Koop een niet al te grote frametas anders zal deze wellicht in de weg zitten.

Let er bij het bevestigen van de stuurtas op dat de display niet in de weg zit. Is dit een probleem? Dan is dit gemakkelijk op te lossen met een klickfix. Let er wel op dat de tas geschikt is voor een Klickfix en dat je de juiste Klickfix koopt. Kijk bijvoorbeeld naar het gewicht, stuurpenbreedte en compabiliteit per merk om tot de juiste koop te komen. 

Bekijk hier direct alle goede KickFixen.

Waardering:
90%
22,95
35% korting
Waardering:
100%

Merken fietstassen elektrische fiets

Er is een gigantisch aanbod aan zowel elektrische fietsen als fietstassen. Hoe verdrink je dan niet in dit moeras aan keuzes? Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Een merk maakt vaak geen verschil. Om het voor jou nog iets makkelijker te maken hebben we nog een paar uitzonderingen voor jou op een rij gezet:

Ortlieb: Deze tassen hebben allemaal een bevestigingssysteem met haken. Let bij Ortlieb dus goed op of de afstand tussen de bagagedrager en de accu groot genoeg is. 

Vaude: Met name de stuurtassen kunnen niet altijd direct worden gemonteerd omdat het display in de weg zit. Koop bij Vaude dus een Klickfix. Ook de tassen van Vaude hebben allemaal een bevestigingssysteem met haken, let hierbij dus weer goed op de ruimte tussen accu en bagagedrager.

Cortina: De (elektrische) transportfietsen van Cortina hebben vaak een bredere bagagedrager om meer gewicht aan te kunnen. Let hier dus goed op de brugmaat. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.