Onze winkel is open

Menu
Datum:
8 mei 2019
Door:
Tim
Delen

Technische tips: het vervangen van je derailleurpad

De een noemt het een derailleurpad terwijl de ander het juist weer een achterpad of derailleurhanger noemt. Dit kleine onderdeel aan de achterzijde van je frame kent vele verschillende benamingen, maar wat is het nu eigenlijk precies en hoe vervang je dit onderdeel? In dit blog leggen wij dit graag aan je uit en geven we daarnaast een aantal tips hoe je het derailleurpad zo veilig mogelijk vervangt. Dit blog is onderdeel van een aantal technische blogs waarin we uitleg geven over verschillende componenten en hoe je deze het beste zelf kunt vervangen. Deze aflevering: het vervangen van je derailleurpad.

Wat is een derailleurpad?

Een derailleurpad vormt de verbinding tussen het frame en het achterderailleur van een fiets en is meestal gemaakt van aluminium. Er is bewust voor dit materiaal gekozen, omdat het achterderailleur een van de meest kwetsbare onderdelen van je fiets is. Wanneer het achterderailleur beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens een val, kan het derailleurpad buigen of breken waardoor ergere schade aan je frame wordt voorkomen.

Een beschadigd derailleurpad: wat nu?

Een gebroken derailleurpad dient logischerwijs vervangen te worden voordat je weer verder kunt fietsen. Daarnaast is het ook niet verstandig om met een gebogen of beschadigd derailleurpad verder te fietsen, omdat de kans bestaat dat deze alsnog afbreekt tijdens je volgende fietstocht. Neem dan ook gerust contact op met onze werkplaats wanneer je twijfelt aan de staat van je derailleurpad. Aangezien derailleurpaden in veel verschillende soorten en maten voorkomen is het handig om hierbij een foto van de voor- en achterzijde van het (gedemonteerde) derailleurpad mee te sturen en ons te laten weten wat het merk en model is van de fiets waar het om gaat. Hierdoor kunnen wij je zo goed mogelijk van dienst zijn en kun je binnen no-time weer op pad!

Derailleurpad vervangen

Wanneer je het juiste derailleurpad binnen hebt kun je aan de slag om deze te vervangen. Om het derailleur(pad) en de ketting te (de)monteren en vervolgens weer opnieuw af te stellen is het handig om in het bezit te zijn van de volgende gereedschappen en onderdelen:

Voorbereiding

Voordat je begint met het vervangen van je derailleurpad is het belangrijk om alle onderdelen grondig te checken. Een gebroken of beschadigd derailleurpad wordt meestal veroorzaakt door een impact op het achterderailleur. Controleer daarom altijd eerst de volledige aandrijving, het achterwiel en het frame op eventuele beschadigingen of mankementen. Deze dienen eerst te worden hersteld alvorens je verder kunt met het vervangen van het derailleurpad. Verwijder vervolgens het achterwiel uit het frame. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijker toegang krijgt tot het derailleurpad en het achterderailleur.

(De)montage van het derailleurpad

Nadat alle onderdelen zijn gecheckt en het achterwiel is verwijderd kan het oude derailleurpad – of de restanten hiervan – worden gedemonteerd:

1. Allereerst dient het achterderailleur van het derailleurpad losgemaakt te worden via de binnenzijde van het frame. In de meeste gevallen kan dit met behulp van een inbussleutel, maar voor een aantal SRAM derailleurs dient een Torx-sleutel te worden gebruikt. Mocht het derailleurpad gebroken zijn dan kan je deze stap overslaan.

2. Verwijder vervolgens het oude derailleurpad – of de restanten hiervan – met behulp  van een inbussleutel. Controleer het frame en de bevestigingspunten voordat je het nieuwe derailleurpad monteert.

Derailleurpad verwijderen

3. Monteer het nieuwe derailleurpad met behulp van een inbussleutel. Let op: draai de schroefjes hierbij niet té strak aan.

Derailleurpad monteren

4. Draai de achterderailleur vast aan het nieuwe derailleurpad en plaats het achterwiel weer terug in het frame.Controleer of het derailleur naar behoren functioneert en of het schakelen nog steeds soepel verloopt. Wanneer dit niet het geval is dient het achterderailleur afgesteld te worden. Hoe je dit het beste kunt doen lees in je in onze blog over het zelf afstellen van je achterderailleur.Derailleur monteren

T-Handle DuoHex Inbussleutels

Topeak T-Handle DuoHex Inbussleutels

Set van 6 inbussleutels van professionele kwaliteit.

€ 34,95

€ 3199

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?