Toggle Nav
Winkelwagen

Shimano's nieuwe 12-speed optie voor op de gravelbike: GRX610 en GRX820

Shimano's nieuwe 12-speed optie voor op de gravelbike: GRX610 en GRX820

Naast de 12-speed 105 groep heeft Shimano ook bij de gravelonderdelen volop doorontwikkeld, waardoor 12-speed nu ook beschikbaar is voor op de gravelbike. De GRX groep van Shimano is specifiek ontwikkeld voor gebruik op ruiger, onverhard terrein en komt dan ook het best tot zijn recht in dat soort omstandigheden. Hoewel de nieuwe groepen gebaseerd zijn op de oudere Shimano GRX800 en GRX600 groepen, zijn ze dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Het belangrijkste verschil met de oudere groepen is natuurlijk de switch van 11-speed naar 12-speed, maar wat is er nog meer nieuw? Dat leggen we je graag uit in dit blog. 

We zetten de belangrijkste voordelen van de nieuwe Shimano GRX groepen alvast op een rij:

  • 12-speed optie voor op de gravelbike
  • Keuze uit 1x12 of 2x12
  • Groot schakelbereik voor een zachte prijs
  • Ergonomische shifters met veel grip
  • Geïntegreerde Shadow RD+ kettinggeleider
  • Lichte carbon wielset

Shimano GRX820

Wat is er nieuw?

Binnen de GRX groep brengt Shimano nu twee nieuwe schakelgroepen op de markt: de GRX820 voor fanatieke gravelracers en de GRX610 als budget-vriendelijke optie. Daarnaast lanceert Shimano binnen deze groep ook een update binnen de wielen, namelijk de nieuwe RX880 carbon wielen. De groepen zijn beschikbaar in een 1x12 optie en een 2x12 optie. Daarmee heeft de gravelspecifieke GRX groep een mooie facelift gekregen en heb je dankzij de verschillende 12-speed opties een groter schakelbereik dan bij de voorgangers. 

De updates in de GRX groep zijn gebaseerd op drie krachtige woorden: unbeatable, unstoppable en undroppable. In de praktijk komt dit erop neer dat Shimano zich bij het ontwikkelen van deze groep vooral heeft gericht op betrouwbaarheid, eenvoud en duurzaamheid. Dit maakt de groep geschikt voor fanatieke gravelracers die op zoek zijn naar prestatiegerichte onderdelen die tegen ruiger gebruik kunnen en ook na een tijd nog betrouwbare prestaties leveren.

GRX820

De GRX820 groep is beschikbaar als 1x12 of 2x12-speed aandrijving. De groep bestaat uit twee nieuwe derailleurs die geschikt zijn voor maximaal 45T of 51T cassettes. De derailleurs hebben een geïntegreerde kettinggeleider die geen overbodige luxe is op je gravelbike, omdat je hiermee niet bang hoeft te zijn dat je ketting los komt van je kettingblad. De GRX820 crankset is beschikbaar met 40T of 42T kettingbladen voor 1x12-speed en 48/31T voor de 2x12-speed set-up. Bij de 2x12-speed kun je ervoor kiezen om een 11-34 of 11-36 cassette te monteren. 

GRX610

In de lagere prijsklasse is de Shimano GRX610 groep beschikbaar. Ook deze groep is 12-speed en is zowel in 1x12 als in 2x12 beschikbaar. De GRX610 cranks zijn beschikbaar met 46/30T kettingbladen voor de 2x12 set-up en 38T of 40T voor 1x12-speed. Net als bij de GRX820 kun je bij de 2x12-speed kiezen uit een 11-34 of 11-36 cassette, terwijl je bij de 1x12 de keuze hebt uit 10-45 of 10-51. 

Shimano GRX820

1x12-speed of 2x12-speed

1x12

De 1x12 aandrijving biedt eenvoud en daarmee ook onderhoudsgemak. Doordat je maar één blad hebt aan de voorkant is er minder kans dat er te veel modder ophoopt en je halverwege niet verder kunt fietsen zonder je crankstel eerst een flinke schoonmaakbeurt te geven. Het extra kransje ten opzichte van de oude 1x11 GRX groepen biedt toch een groter schakelbereik, waardoor de nieuwe GRX beter uitkomt bij het klimmen.

Met deze vernieuwing brengt Shimano ook de MicroSpline technologie naar de gravelwereld. Deze technologie zorgt ervoor dat je tandwielen minder snel slijten en dus langer meegaan.

Bij de 1x12-speed kan een 40T en 42T crankstel gecombineerd worden met een 10-45 of een 10-51 cassette voor het grootste schakelbereik dat ook prima geschikt is om mee te klimmen. Met deze set-up kun je comfortabel de offroad paden in de Alpen verkennen.

Om een 10-tands cassette te kunnen monteren op je wiel heb je een MicroSpline body nodig. Binnen de 1x11 optie zijn alleen de 10-45 en de 10-51 cassettes beschikbaar, waardoor je altijd een MicroSpline body moet hebben. Zonder MicroSpline body kun eventueel wel een 11-34 of 11-36 cassette uit de 2x12-speed lijn monteren, maar dan is je schakelbereik redelijk beperkt. 

Shimano GRX820

2x12

Voor degene die op zoek is naar nog meer schakelbereik op de gravelbike is er bij zowel GRX820 als GRX610 ook een 2x12 optie beschikbaar. Deze 2x12 speed maakt het mogelijk om kleinere aanpassingen in het verzet te doen zonder enorme stap tussen de verschillende versnellingen, wat optimaal is voor zowel prestatiegerichte ritten als recreatieve tochten met vrienden. 

De 2x12 aandrijving is ook ideaal voor fietsers die het grote schakelbereik van hun racefiets niet op willen geven, maar die toch ook wel eens offroad willen gaan rijden. Met 2x12 op je gravelbike is de fiets als het ware een kruising tussen race en gravel, waardoor de overstap minder groot is.

In combinatie met een 11-34 of 11-36 cassette is de 2x12 aandrijving met 48/31T crankstel ideaal voor ritten met flinke snelheid over relatief vlak terrein of juist voor een flinke klim. 

Comfortabele en ergonomische shifters

Ondanks de nieuwe 12-speed zijn de shifters van de GRX820 groep niet groter geworden. Ze liggen fijn in de hand en zijn ontworpen voor comfort tijdens lange ritten. De shifters hebben minder drukpunten en juist meer contactoppervlak dan hun voorganger, waardoor je geen last krijgt van vermoeide en pijnlijke handen.

Shimano GRX820 GRX610 shifters

Bij de 1x12 set up kun je de linkershifter gebruiken om je dropper opties naadloos te integreren, zoals ook al mogelijk was bij de oudere GRX groepen. De shifters zijn voorzien van een anti-slip coating, zodat je ook tijdens de meest intensieve en ruige ritten veilig kunt schakelen én remmen.

Lichtgewicht carbon wielen

Bij de nieuwe GRX groepen introduceert Shimano ook de RX880 carbon wielen. Deze wielen zijn uiteraard specifiek gebouwd om de uitdagingen van ruig terrein te kunnen verdragen. De carbon constructie is nu nog 64 gram lichter dan de voorganger en biedt dezelfde 32 mm hoge velgen die zorgen voor snelle acceleratie.

Deze wielen willen tubeless ready geleverd voor een zorgeloze rit over onverharde wegen. De interne velgbreedte van 25 mm biedt ruimte voor banden met een breedte tussen 32 en 50 mm. Op die manier heb je altijd voldoende grip, ook wanneer de ondergrond minder stabiel is.

Shimano GRX820 GRX610

De nieuwe Shimano GRX820 of GRX610 groep past bij jou als…

Je competitief ingesteld bent en op zoek bent naar een prestatiegerichte groep voor op je gravelbike. Je wil vol kunnen vertrouwen op je materiaal, zeker als je over onverhard terrein rijdt met lichte obstakels. Je bent constant bezig met de juiste cadans vinden voor optimale snelheid en comfort, zowel op vlakke stukken als op glooiend terrein. Je bent van plan om vaker wat hoogteverschillen op te zoeken, bijvoorbeeld op fietsvakantie in de Alpen. Daarom is een gravelgroep met een groot schakelbereik ideaal voor jou. In combinatie met de RX880 wielen heb je een veelzijdige en hoogwaardige gravelgroep te pakken.

Als je op zoek bent naar de beste schakelgroep voor op de gravelbike kies je het best voor de GRX820. Voor fietsers die op zoek zijn naar een iets betaalbaardere variant is de GRX610 een goede optie. Beide schakelgroepen schakelen soepel en zijn helemaal afgestemd op gebruik op de gravelstroken. 

Vond je dit blog nuttig?

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig? Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig?
Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment
De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021 De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021
Review Trek Checkpoint ALR 4: alles wat je nodig hebt in één fiets Review Trek Checkpoint ALR 4: alles wat je nodig hebt in één fiets